400 гр. маскарпоне
250мл. сладкарска сметана
200 гр. сварена и пюрирана тиква
1/2 ч.л. канела
100гр. шоколад
1 с.л. ароматен алкохол - бренди, бейлиз, бърбън ( или 1/2 ч.л. инстантно кафе)
2-3 капки есенция сметанова ванилия
канела или какао за поръсване
Разбийте сметаната на пухкав крем и я разделете на 3 равни части. Смесете маскарпонето с 6 с.л. пудра захар и също разделете на три части две по 125гр и една по 150гр.
За шоколадовия слой:
Разтопяваме шоколада на водна баня , охлаждаме леко и бавно смесваме със 125гр. от подсладената маскарпонената смес. После с внимателно разбъркване прибавяме и 1/3 от сметаната и алкохола ( или кафето). Разпределяме сместа на дъното на подходящи чаши.
За тиквения слой:
Сваряваме тиквата с малко захар, охлаждаме и пюрираме. Прибавяме 125 гр. маскарпоне, 1/3 от сметаната и канелата. Можете да добавите и още захар, ако желаете. Разпределяме върху шоколадовата смес равномерно.
За белия слой:
Разбъркваме 150 гр. маскарпоне с последната 1/3 от сметаната и прибавяме ваниловата есенция. Тази смес е по-лека и пухкава. Шприцоваме я с едър накрайник върху тиквения слой или разнасяме равномерно и поръсваме леко с малко канела или какао.
Охлаждаме готовия мус поне 2 часа в хладилник преди поднасяне. Комбинацията от вкусове е страхотна, консистенцията също!
Идеята за шоколадовия мус взех оттук
Ако и вие сте тикволюбител като мен, можете да приготвите и други мои рецепти с тиква като крем супа от тиква с песто от салвия, бонбони от тиква без захар, печена тиква със салвия и къри, тирамису с тиква, меки тиквени сладки с крем, печено пиле с тиква и салвия, пълнена тиква със сушени плодове и локум, мраморен шоколадово-тиквен брауниз, кекс тиква и сушени плодове, трицветен мус с маскарпоне,
Няма коментари:
Публикуване на коментар