неделя, 20 март 2011 г.

Трицветен мус с маскапроне





Продукти за 5-6 порции:

400 гр. маскарпоне
250мл. сладкарска сметана
200 гр. сварена и пюрирана тиква
1/2 ч.л. канела
100гр. шоколад
1 с.л. ароматен алкохол - бренди, бейлиз, бърбън ( или 1/2 ч.л. инстантно кафе)
2-3 капки есенция сметанова ванилия
канела или какао за поръсване

Разбийте сметаната на пухкав крем и я разделете на 3 равни части. Смесете маскарпонето с 6 с.л. пудра захар и също разделете на три части две по 125гр и една по 150гр.

За шоколадовия слой:

Разтопяваме шоколада на водна баня , охлаждаме леко и бавно смесваме със 125гр. от подсладената маскарпонената смес. После с внимателно разбъркване прибавяме и 1/3 от сметаната и алкохола ( или кафето). Разпределяме сместа на дъното на подходящи чаши.

За тиквения слой:

Сваряваме тиквата с малко захар, охлаждаме и пюрираме. Прибавяме 125 гр. маскарпоне, 1/3 от сметаната и канелата. Можете да добавите и още захар, ако желаете. Разпределяме върху шоколадовата смес равномерно.

За белия слой:

Разбъркваме 150 гр. маскарпоне с последната 1/3 от сметаната и прибавяме ваниловата есенция. Тази смес е по-лека и пухкава. Шприцоваме я с едър накрайник върху тиквения слой или разнасяме равномерно и поръсваме леко с  малко канела или какао.

Охлаждаме готовия мус поне 2 часа в хладилник преди поднасяне. Комбинацията от вкусове е страхотна, консистенцията също!


Идеята за шоколадовия мус взех  оттук

Ако и вие сте тикволюбител като мен, можете да приготвите и други мои рецепти с тиква като крем супа от тиква с песто от салвиябонбони от тиква без захарпечена тиква със салвия и къритирамису с тиквамеки тиквени сладки с кремпечено пиле с тиква и салвияпълнена тиква със сушени плодове и локуммраморен шоколадово-тиквен браунизкекс тиква и сушени плодоветрицветен мус с маскарпоне,

   

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...