понеделник, 21 март 2011 г.

Гриловани зеленчукови рулца с плънка



Тиквички и патладжани! Любима храна за хората с моя вкус! Просто ги обожавам! У дома съжителстваме няколко поколения с различни вкусове! Когато приготвям това ястие, за едни то е гарнитура или предястие, а за други - основно ястие! Поради тази причини реших да споделя тази рецепта с вас - дано ви хареса!

Продукти:
2 патладжана, 2 тиквички
За мариноване -  зехтин, 2 скилидки чесън, 1 с.л. песто от босилек, сол

За плънката: 250 гр. извара, 3 с.л. заквасена сметана, 3 с.л. кисело мляко, сол, черен пипер, 1 връзка копър с дръжките

Измиваме добре зеленчуците , нарязваме ги надлъжно на филии с дебелина около 0.5см. Патладжаните поставяме в солена вода за около половин час, за да се отече горчивия сок. После ги измиваме добре под течаща вода и, заедно с тиквичките, подсушаваме добре с домакинска хартия. Приготвяме маринатата и с четка намазваме от едната страна филиите, които ще печем. Загряваме грил-тигана, намазваме леко с част от маринатата и поставяме първата партида. Запичаме и, преди да обърнем от другата страна, намазваме с четчица с марината. Това се прави, защото патладжанът е много порест и бързо поема мазнината, а целта е да се използва по-малко мазнина. Плънката приготвяме като всички продукти разбиваме добре в кухненски робот - колкото по-дълго, толкова по-гладко!
Не препичайте зеленчуците! Готовите леко охладени филии намазваме с тънък пласт плънка и завиваме откъм тясната към широката част. Не слагайте много плънка, за де не прелива. Подредете в плато и украсете. Готови са за поднасяне. Друг вариант е да ги запечете леко с италианско сирене, но стават по-калорични. Бон апети!

Моите съвети: На това ястие много отива питие като добре изстудени Ricard или Узо! Наздраве! 


2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...