понеделник, 21 март 2011 г.

Ванилово-шоколадов чийзкейк



За основата:
1 пак. маслени бисквити Еверест 200-220гр.
7-8 с. л. разтопено масло
1 ч. л. канела
2 с. л . кафява захар

За пълнежа:

4 яйца
1 ч.ч. кафява захар
500 гр. безсолна извара /аз използвах такава с марката на Фантастико - перфектна/
200мл. течна сладкарска сметана
1 пак. ванилов пудинг на доктора
100гр натурален шоколад

Смиламе бисквитите, прибавяме останалите продукти и бъркаме до еднородна смес, която разстиламе на покрита с пекарска хартия форма с диаметър 24см.( Изрежете хартията с по-голям диаметър с разрези встрани, за да покриете и стените. ) Притискаме добре с ръка и правим борд. Печем 10-15 мин. на 150 градуса/с вентилатор/. Охлаждаме.

През това време разбиваме белтъците с щипка сол и оставяме настрани. Отдело смесваме жълтъците, захарта, сметаната,изварата и пудинга. Отделяме 1/3 от тази смес и прибавяме към нея разтопения на водна баня 1/2 шоколад като бъркаме с миксер. Прибавяме пропорционално белтъците към двете смеси и редуваме в центъра на тавичката бяла с шоколадова смес, както при кекс Зебра. Може да се поставят и шахматно или както ви душа иска. Печем на 150-160 градуса/ с вентилатор/. Охлаждаме и украсяваме с другата половина на разтопения шоколад, разтопен с малко масло.

Чудесно съчетание на вкусове! Сервирайте с чаша ароматно кафе! 



Използвала съм идеи оттук 

8 коментара:

  1. Правих този чийзкейк вече няколко пъти и мога да кажа че е прекрасен десет, не много сладък и много харесван от моето семейство. Вече е в графа любими.

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се да прочета това. И у дома го харесваме много! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Гуинет пробвала ли си да го правиш със заквасена сметана, вместо с течна? Много ми харесва чийзкейка, но като че ли си падам по по-сочните видове и се чудя дали ще се получи така...
    Нели

    ОтговорИзтриване
  4. Нели, правя го винаги по тази рецепта, защото е много сполучлива. Със заквасена сметана правя малиновия чийзкейк. На мен чийзкейковите по принцип не са ми сочни - друго нещо са креместите и плодови сладкиши! Ти ми даваш чудесна идея да поимпровизирам, но вероятно ще стане след празниците. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Направих чийзкейка. Изобщо не е вкусен. Как може да лъжете.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен, както виждате преди вас има и други мнения, които споделят пък, че много им допада. У дома също е любим десерт. Това, че на вас не ви е харесал, не означава, че лъжа. Заставам зад всяка една от публикуваните рецепти тук, защото са изпитани. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Може ли от предния ден да се направи чийз кейк или е по добре същия ден да се консумира?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...