вторник, 22 март 2011 г.

Фарфале с морски дарове



Тази рецепта може да се приготви и с друг вид паста.
Продукти:
1 пакет фарфале - 400 или 500гр.
1 пак. замразени морски дарове - 250 гр.(може и с два - тогава вкусът е по-наситен)
1 1/2 ч.ч. бяло вино
7-8 чери доматчета или 2 домата
1 с.л. лют зехтин
5 с.л. зехтин
1 гл. лук
черен пипер, магданоз или копър за поръсване, сол

Размразявам пакета морски дарове - може да не е напълно размразен. Нарязаният лук задушавам в дълбок тиган заедно със зехтина. Прибавям морските дарове и заливам с част от виното. Добре е виното да се добавя на малки части до почти пълно извиране преди да се прибави следващата доза. Задушавам около 7-8 минути(минутите варират от степента на котлона). Добавям чери доматчетата, посолявам и поръсвам леко с черен пипер. Задушавам още 3-4 мин.( Трябва да остане винен сос около 1 пръст. Ако се е изпарил, прибавете малко вода. Гответе на бавен огън.)
През това време сварявам пастата в подсолена вода с малко зехтин според указаните минути. Лично аз варя с 1-2 по-малко. Отцеждам я в гевгир и я прибавям към морските дарове. Задушавам ги заедно докато пастата почти поеме течността и се овкуси, като обръщам с движение на тигана. Поднасям с нарязан магданоз или копър и черен пипер. Препоръчвам микс от няколко вида пипер - бял, черен и розов. Става много ароматно. Ако нямате лют зехтин, може да добавите люта чушка в зехтина за няколко минутки. Добър апетит!
Аз не слагам пармезан в пастата, за да се усеща вкусът на морските дарове, но, ако на вас ви харесва повече с него - може да добавите!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...