понеделник, 21 март 2011 г.

Питки с бирено тесто и пълнеж


Тези питки са невероятно пухкави и вкусни! Сигурна съм, че ще ги харесате и вие!

Откакто имам хлебопекарна съм изпробвала най-различни рецепти за тесто. Едни от най-сполучливите са на Ердинч от темата за машина за хляб от форума на Бг.мама. Неговият бирен хляб е любим у дома, затова реших да изпробвам тестото и по друг начин.

Ето и  рецептата:

За тестото:
500 гр. брашно, 300 мл. бира - най-добре изветряла, 2 3/4 с.л. мед, 2 с.л. зехтин. 1 1/2 ч.л. сол, 1 3/4 ч. л. суха мая

За пълнежа:
200-250 гр. сирене, 1 стрък пресен лук, 2 с. л. магданоз, масло

1 жълтък и малко олио за намазване

Слагам всичко на програма тесто до втасване. От тестото оформям малки топчета с големина на голям орех с намаслени ръце. С пръсти ги издърпвам върху плота като мекички и по средата на всяка слагам по 2-3 ч. л. от сместа. Събирам краищата като вързопче и притискам за да се затворят добре. В тава върху пекарска хартия обръщам готовите топчета с шева надолу. С остър нож или ножичка разрязвам на кръст горната част на пликчетата. Оставям да втасат в топла фурна докато удвоят обема си. От втасването срязаната част се разтваря.  Намазах я с разбит жълтък с олио и поръсих с черен сусам, а по средата слагам малки парченца масло. Пекох на 165 градуса до зачервяване. Веднага след изваждане от фурната питките се намазват с вода и се покриват с чиста кърпа.  Задушават се около 20-30мин. 
Така направих питките аз, но, ако вие не харесвате някои от подправките, може да ги пропуснете или замените с предпочитани от вас. Бон апети!

От същото тесто правих и питка с кашкавал, синьо сирене и мащерка. Много ароматна, пухкава и вкусна!




2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...