Свеж, освежаващ, ароматен - така бих определила днешния десерт. чудесно лятно наслаждение! Да започваме!
Начин на приготвяне:
Пъпешът, който ще използвате е добре да бъде около килограм, за да има достатъчно материал и за украсата на най-горния слой.
В пасатор блендираме бисквитите до едри трохи, добавяме към тях маслото и накрая меда. Разбъркваме добре.
Разпределяме с притискане бисквитената смес на даното на откопчаваща се форма, която сме покрили с хартия за печене и сме направили борд с лента хартия за печене с височина около 10 см. Това се налага, за да се запази по-добре формата на чийзкейка, а и става доста бързо.
Разтваряме желатина в 100мл студена вода до набъбване. После го втечняваме на водна баня. В робот или с пасатор пюрираме обеления на парчета пъпеш и го слагаме да се оцеди в гевгир за 10 мин., като отдолу поставяме купа, за да се отече сокът. Запазете го - ще трябва за най-горния слой.
В робот или с пасатор разбиваме изварата с меда на гладък крем. Прибавяме сметаната, киселото мляко и отцеденото пюре от пъпеш. При постоянно разбъркване прибавяме към сместа стопения желатин. Изсипваме всичко върху бисквитената подложка във формата , покриваме с капак и прибираме в хладилника да 2 часа.
Необходими продукти за форма с диаметър 23см:
150 г какаови бисквити
1с.л. мед
50 г стопено масло
200 г прясна извара
200 г животинска сметана за готвене
3-4 с.л. мед(според вкуса - може да добавите и повече)
500г пъпеш(аз ползвам сорт Галия, защото е по-сочен)
100г кисело мляко 2%
2 п. желатин(20г)
За горния слой:
топчета от пъпеш - около 200-300гр.
изцедения сок от пъпеша(около 160мл)
1 с.л. мед
2 ч.л желатин(10г)
Пъпешът, който ще използвате е добре да бъде около килограм, за да има достатъчно материал и за украсата на най-горния слой.
В пасатор блендираме бисквитите до едри трохи, добавяме към тях маслото и накрая меда. Разбъркваме добре.
Разпределяме с притискане бисквитената смес на даното на откопчаваща се форма, която сме покрили с хартия за печене и сме направили борд с лента хартия за печене с височина около 10 см. Това се налага, за да се запази по-добре формата на чийзкейка, а и става доста бързо.
Разтваряме желатина в 100мл студена вода до набъбване. После го втечняваме на водна баня. В робот или с пасатор пюрираме обеления на парчета пъпеш и го слагаме да се оцеди в гевгир за 10 мин., като отдолу поставяме купа, за да се отече сокът. Запазете го - ще трябва за най-горния слой.
В робот или с пасатор разбиваме изварата с меда на гладък крем. Прибавяме сметаната, киселото мляко и отцеденото пюре от пъпеш. При постоянно разбъркване прибавяме към сместа стопения желатин. Изсипваме всичко върху бисквитената подложка във формата , покриваме с капак и прибираме в хладилника да 2 часа.
Когато сместа е желирала добре, приготвяме топчетата пъпеш за украсата с помощта на кръгла лъжичка. Отдело разтваряме желатина в 100 мл студена вода и след набъбването му го стопяваме на водна баня. Подслаждаме с меда отцедения от пъпеша сок и добавяме към нето леко охладения желатин. Ако сокът от пъпеша ви е по-малко, важно е да знаете, че общото количество течност (това на сока и водата за разтварянето на желатина) трябва общо да е около 250 - 260мл. Разпределяме топчетата пъпеш върху стегналата млечна смес и заливаме с пъпешовия сок. Връщаме в хладилника за още поне 2 часа.
Забележка: Ако нямате такава специална лъжичка за издълбаване на топчета, или не разполагате с достатъчно свободно време, просто можете да пюрирате малко от пъпеша и да го смесите с желатина и сока от оцеждането. С така получената плодова сдмес залейте желиралата вече млечна смес и оладете в хладилника за 2 ч.
Насладете се на свежия и ароматен вкус и нежната текстура!
Добър апетит!