сряда, 23 март 2011 г.

Азиатска салата


Продукти:
1 авокадо, 1/2 лимон, 3 бр. чери доматчета, 4 репички, 2 сварени яйца, 200гр. сварени и обелени скариди, шепа рукола, 1 лист от къдрава маруля, зехтин, сол, лимонов сок, розов пипер или микс от зелен, бял, черен и розов пипер

Марулята се накъсва и се поставя на дъното на съдовете за поднасяне. Авокадото се обелва, нарязва се на резени и се напръсква с лимонов сок, за да не потъмнее. Яйцата се нарязват на кръгчета, репичките също, доматчетата - на четири. Сварява се оризовия нудълс в подсолена вода - за 2-3 порции се използва 1/3 от пакета. Измива се със студена вода и се разбърква с малко зехтин, за да не залепва. Фидето се навива на вилица и се поставя в единия край на съда върху марулята. Върху него се аранжират скаридите. Подреждат се авокадото, репичките доматчетата и яйцата. Накрая слагаме руколата. Заливаме с дресинг от много лимонов сок, зехтин, сол и розов пипер.

Раирани кифлички с кашкавал





Мисля, че са малко кулинарите в българското нет-пространство, които не са изпробвали тази чудесна и вкусна рецепта. Аз не съм от тях:)!



За тестото:
200 мл прясно мляко
2 с л захар
1 с л суха мая
или 18 г прясна мая
1 ч л сол
20 г краве масло
или 20 мл олио
300-320 г брашно


За плънката:

150 г нарязан кашкавал 

За намазване:
1 яйце
1 с л прясно мляко
1 ч л олио




Всички продукти поставяме в машината за хляб на програма "Тесто" - първо течните, после сухите. След втасване на тестото, оформяме според указаното по-долу.
Ако месите на ръка, следвайте по-долните указания:
Разтваряме маята в 100 мл топло мляко заедно с 1 с л захар и 1 с л брашно. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото и шупналата мая.Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио). Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто. Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа. Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
 Бухналото тесто се разделя на 16 топки Всяка топка се разточва на овална питка.
 В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза.
Навиват се кифлички. Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу.
Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути. Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио. могат да се поръсят ским, маково семе или сусам по желание.
 Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят. Ако печете с вентилатор, може да се наложи да намалите градусите до 200.



Аз взех тази рецепта от Марабу .

вторник, 22 март 2011 г.

Мариновани гъби



Необходими са ни: 
пресни почистени дребни печурки около 1 кг.



За маринатата:

1 к.ч. оцет
1 к.ч. олио
3 к.ч.. вода
1 непълна лъжица сол
1 с.л. захар

 3-4 зърна бахар
 черен пипер на зърна
4-5  даф.лист
нарязани 2-3 скилидки чесън


Приготвяне:


Гъбите се бланшират във вода с малко оцет или лимонов сок (за да не потъмняват) за двадесет минути. Маринатата се кипва, охлажда се леко и с нея се заливат отцедените и поставени в буркани гъби. Прибираме така приготвените буркани в хладилник и си хапваме след 2 дни.







Източник: пеп-40

Bunèt astigiano *

Този пудинг с кафе и бадеми е фантастичен. Приготвя се лесно, а вкусът му е неустоим.



Аз направих малки промени от първоначалната рецепта, затова ще ви предложа моя вариант.

Необходими продукти:

800 мл прясно мляко
12 бр. бишкоти савоярди
40 г какао на прах
300 г захар
1 к.л. кафе - инстантно
6 яйца
1с.л. ром
2 с.л. вино Марсала (порто), или, ако не разполагате с такъв алкохол - 3 с.л. бърбън
120г захар за карамелизиране




Начин на приготвяне:
Смиламе бишкотите в робот на ситни трохи. В подхозящ съд карамелизираме 120-те г захар и я разпределяме на дъното и по стените на 8 или 9  купички(от 150 мл). Затопляме леко млякото и прибавяме към него кафето и какаото. Бъркаме до пълното им разтваряне. С тел разбиваме яйцата със захарта и на струйка при непрекъснато разбиване прибавяме какаовото мляко. Разбиваме добре и накрая добавяме към тази смес смлените бишкоти и алкохола. Разпределяме готовата смес в купичките и печем на водна баня около час на 140 градуса.


Охлаждаме и поднасяме готовия крем обърнат в десертна чиния и полят с карамеловия сос от дъното на купичките..


Ето тук можете да прочетете рецептата, която ме вдъхнови, и начинът на приготвяне!

Фарфале с морски дарове



Тази рецепта може да се приготви и с друг вид паста.
Продукти:
1 пакет фарфале - 400 или 500гр.
1 пак. замразени морски дарове - 250 гр.(може и с два - тогава вкусът е по-наситен)
1 1/2 ч.ч. бяло вино
7-8 чери доматчета или 2 домата
1 с.л. лют зехтин
5 с.л. зехтин
1 гл. лук
черен пипер, магданоз или копър за поръсване, сол

Размразявам пакета морски дарове - може да не е напълно размразен. Нарязаният лук задушавам в дълбок тиган заедно със зехтина. Прибавям морските дарове и заливам с част от виното. Добре е виното да се добавя на малки части до почти пълно извиране преди да се прибави следващата доза. Задушавам около 7-8 минути(минутите варират от степента на котлона). Добавям чери доматчетата, посолявам и поръсвам леко с черен пипер. Задушавам още 3-4 мин.( Трябва да остане винен сос около 1 пръст. Ако се е изпарил, прибавете малко вода. Гответе на бавен огън.)
През това време сварявам пастата в подсолена вода с малко зехтин според указаните минути. Лично аз варя с 1-2 по-малко. Отцеждам я в гевгир и я прибавям към морските дарове. Задушавам ги заедно докато пастата почти поеме течността и се овкуси, като обръщам с движение на тигана. Поднасям с нарязан магданоз или копър и черен пипер. Препоръчвам микс от няколко вида пипер - бял, черен и розов. Става много ароматно. Ако нямате лют зехтин, може да добавите люта чушка в зехтина за няколко минутки. Добър апетит!
Аз не слагам пармезан в пастата, за да се усеща вкусът на морските дарове, но, ако на вас ви харесва повече с него - може да добавите!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...