събота, 26 март 2011 г.

Задушено телешко с моркови и рукола


Необходими продукти:

600-700 гр телешко месо
1 голяма глава лук
2 големи резена от корен целина
5-6 моркова
1 ч.ч бяло вино
1 дафинов лист
5-6 зърна черен пипер
 2-3 зърна бахар
сол на вкус, 2-3 щипки млян черен пипер
4-5 сл. зехтин
рукола

Месото се нарязва на еднакви хапки, посолява се със солта и смления черен пипер и леко се запържва в зехтина до затвяряне на порите. Прибавя се нарязаният наситно лук и се залива с част от виното. Виното се добавя на части до изпаряване. След последната доза вино се прибавят нарязаните моркови, целина, солта, дафиновият лист и бахара и ястието се залива с 3 ч.ч. вода. Оставя се на тих огън до омекване на месото. Ако е необходимо, доливайте помалко гореща вода. Ястието се поднася обилно поръсено с прясна рукола.

Чудесна рецепта, която можете да си приготвите в белтъчния ден от 90-дневната диета!

Солена торта Капрезе

Ето и рецептата:

400гр. бутер тесто, 2 яйца (в оригиналната рецепта е едно), 250 гр.  меко сирене( в оригиналната рецепта е рикота, но става и с извара или друго меко сирене), 2 с.л. заквасена сметана( тя липсва в оригинала), 3 ч.л. готово песто с босилек, сол, черен пипер, 1 пак. крема сирене., около 40 бр. чери доматчета (45 според оригинала).

Приготвяне:
 Поставяме тестото в тавичка така че да има борд. Надупчваме добре с вилица и слагаме да се пече на 200 градуса до леко розово (това е важно, защото след това тестото отново ще се пече с плънката и не бива да прегаря. В оригиналната рецепта тестото не се пече предварително). През това време измиваме доматчетата, изрязваме отвори с тънък остър нож откъм дръжката и с малка лъжичка отстраняваме семките и сока. Слагаме да се отцедят върху домакинска хартия и напърваме с крема сирене (в оригиналната рецепта е моцарела). Разбиваме яйцата със изварата, пестото и сметаната,  посоляваме съ сол и черен пипер. Изсипваме тази плънка върху изпеченото бутер тесто и поставяме върху нея напълнените доматчета. Печем още около 20-30мин.(до порозовяване на плънката в доматчетата). Бон апети!

Моите препоръки:

В оригиналната рецепта в плънката се слагат пармезан, кедрови ядки и голяма връзка пресен босилек. Използването на готово песто е отличен заместител. Оригиналната рецепта препоръчва да се залее със зехтин, аз го пропуснах. Пекох в стъклен съд с размери 20/30 см. и използвах малка опаковка бутер тесто на" Белла" - 400гр., като изрязвах и дооформях.

Наслаждавайте се на резултата!    chef

 Източник

четвъртък, 24 март 2011 г.

Козунак със стафиди и шоколад


Продукти:
200мл. топло мляко, 3 с.л. олио, 130 гр. захар, 1/2 ч.л. сол, 2 яйца, 600гр. брашно, 1 п. суха мая, кора от половин лимон. 

50гр. стафиди, предварително накиснати от предната вечер в ром или кокосов ликьор, 50-100гр- шоколад според вкуса

За намазване:
1 жълтък и 1-2 с. л. олио, може и малко прясно мляко

За поръсване:
4-5 с.л. филирани бадеми, малко захар

Тестото се замесва и втасва в машината за хляб. От това количество обикновено правя една тава с кифлички и един по-малък козунак като този. С намаслени ръце тестото се разделя на две топки. Едната се покрива с фолио, докато работя с другата, за да не хваща коричка. От първата топка с намаслени ръце оформям три фитила, които шпиковам със стафиди(предварително накиснати в ром) и парченца шоколад. Сплитам ги на плитка и ги поставям в съда, в който ще се пекат. Втасват на топло до удвояване на обема. Намазвам с жълтък, разбит с малко прясно мляко, поръсвам с филирани бадеми и захар.Пека на 165 градуса с вентилатор.

Рецептата за тестото е на cathy от бг.мама

Ако искате сплитката на козунака да е по-интересна, ви предлагам да се възползвате от начина на сплитане при козунака Руска плитка!

сряда, 23 март 2011 г.

Азиатска салата


Продукти:
1 авокадо, 1/2 лимон, 3 бр. чери доматчета, 4 репички, 2 сварени яйца, 200гр. сварени и обелени скариди, шепа рукола, 1 лист от къдрава маруля, зехтин, сол, лимонов сок, розов пипер или микс от зелен, бял, черен и розов пипер

Марулята се накъсва и се поставя на дъното на съдовете за поднасяне. Авокадото се обелва, нарязва се на резени и се напръсква с лимонов сок, за да не потъмнее. Яйцата се нарязват на кръгчета, репичките също, доматчетата - на четири. Сварява се оризовия нудълс в подсолена вода - за 2-3 порции се използва 1/3 от пакета. Измива се със студена вода и се разбърква с малко зехтин, за да не залепва. Фидето се навива на вилица и се поставя в единия край на съда върху марулята. Върху него се аранжират скаридите. Подреждат се авокадото, репичките доматчетата и яйцата. Накрая слагаме руколата. Заливаме с дресинг от много лимонов сок, зехтин, сол и розов пипер.

Раирани кифлички с кашкавал





Мисля, че са малко кулинарите в българското нет-пространство, които не са изпробвали тази чудесна и вкусна рецепта. Аз не съм от тях:)!



За тестото:
200 мл прясно мляко
2 с л захар
1 с л суха мая
или 18 г прясна мая
1 ч л сол
20 г краве масло
или 20 мл олио
300-320 г брашно


За плънката:

150 г нарязан кашкавал 

За намазване:
1 яйце
1 с л прясно мляко
1 ч л олио




Всички продукти поставяме в машината за хляб на програма "Тесто" - първо течните, после сухите. След втасване на тестото, оформяме според указаното по-долу.
Ако месите на ръка, следвайте по-долните указания:
Разтваряме маята в 100 мл топло мляко заедно с 1 с л захар и 1 с л брашно. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото и шупналата мая.Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио). Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто. Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа. Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
 Бухналото тесто се разделя на 16 топки Всяка топка се разточва на овална питка.
 В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза.
Навиват се кифлички. Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу.
Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути. Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио. могат да се поръсят ским, маково семе или сусам по желание.
 Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят. Ако печете с вентилатор, може да се наложи да намалите градусите до 200.



Аз взех тази рецепта от Марабу .

вторник, 22 март 2011 г.

Мариновани гъби



Необходими са ни: 
пресни почистени дребни печурки около 1 кг.



За маринатата:

1 к.ч. оцет
1 к.ч. олио
3 к.ч.. вода
1 непълна лъжица сол
1 с.л. захар

 3-4 зърна бахар
 черен пипер на зърна
4-5  даф.лист
нарязани 2-3 скилидки чесън


Приготвяне:


Гъбите се бланшират във вода с малко оцет или лимонов сок (за да не потъмняват) за двадесет минути. Маринатата се кипва, охлажда се леко и с нея се заливат отцедените и поставени в буркани гъби. Прибираме така приготвените буркани в хладилник и си хапваме след 2 дни.







Източник: пеп-40
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...