сряда, 20 април 2011 г.

Соленки от парено тесто със сирена

Великден приближава! Усеща се по намигването на слънцето днес, по аромата на козунак, който се носи в готварските форуми, по пърхащата от нетърпение да боядисва яйца Дея, която усърдно тренира от няколко дни.
И мен ме обзема този трепет. Усещам го. Особено осезателно тази сутрин, когато станах с твърдото намерение да направя козунак. Но така се случи, че направих ..... соленки. И не съжалявам - изчезнаха със скоростта на светлината - вкусни, хрупкави, ароматни. Особено в компанията на чаша студен айрян. Добре, че успях да ги снимам.


Необходими продукти за количество от 15 бр.:


100мл. вода
80 гр. краве масло
150 гр. брашно
2 яйца
150 гр. сирене ( смес от бяло саламурено, кашкавал, пармезан)
щипка шарена сол за аромат


Кипваме водата с маслото и прибавяме пресятото брашно наведнъж. Бъркаме енергично с дървена лъжица до получаване на лепкава еднородна смес. Прибавяме сиренето и продължаваме да бъркаме. Отдръпваме тенджерата от котлона и охлаждаме леко. Прибавяме яйцата едно по едно и с ръка или с миксер (с бъркалки за тесто) омесваме хубаво тестото до еднородна лепкава смес.
Оформяме еднакви топчета по-големи от орех с намаслени ръце или, овалвайки с брашно. Подреждаме ги в тава, покрита с хартия за печене, и слагаме в загрята на 160 градуса фурна (с вентилатор). Печем до порозовяване. Поднасяме топли с кисело мляко, айрян или бира:)!


В оригиналната рецепта има и сол, аз препоръчвам да не слагате, защото сирената са достатъчно солени.


Източник: Edith`s kitchen




понеделник, 18 април 2011 г.

Пролетна разходка с крем карамел, бишкоти и козунак



Цветница е!
 Един от най-хубавите и вдъхновяващи християнски празници! В началото на пролетта, зажаднели за слънце, топлина и синьо небе, отваряме сърцата си с надежда! След усойната и дълга зима, днешният слънчев пролетен ден бе истински подарък!
Затова с моята дъщеря загребахме от него с пълни шепи!
Миросани от свещеника в църквата, с повдигнато  настроение и върбови клонки се прибрахме у дома и решихме, че този ден трябва да бъде изживян сред природата." При дядо" каза дъщеря ми и се въоръжи с пакет котешка храна. (Тук е необходимо да уточня, че при дядо и живеят две интернирани от вкъщи  по здравословни причини домашни котки - първи дружки на моето момиче). Въоръжих се и аз с фотоапарат и поехме към горското местенце.
 Дори не се сетихме да си вземем сандвичи!

Пролетта бушуваше отвсякъде - зелена, пищна и завладяваща.



Не можехме да се нарадваме на първите пролетни цветя. Погълнаха ни цветове и ухания, забравени през зимата....!



Пристигнахме нетърпеливи за срещата с двете мили същества. Моето момиче ме забрави в мига, в който зърна своите приятелки.



Ето я и лудеещата с котки.


И докато малката госпожица раздаваше и получаваше милувки


майка и хукна да снима пеперуди,


 назидателно захвърлени  тежки зимни обувки


и  неуморни жужанки сред цъфналите плодни дръвчета.


Сред това изобилие от кипящ живот исках егоистично да запечатам неповторимостта на тази гледка за себе си!



Добрата новина за вас е, че има и рецепта. Нямаше как след приятната умора от разходката и полудневното гладуване да не завършим деня с нещо сладичко.
Ето го и него! Представям ви негово величество
Пролетен крем карамел с бишкоти и козунак
 
Необходими продукти:

200гр. сух козунак, нарязан на филии
100гр. бишкоти Савоярди
1-2 с.л. течен шоколад
6  яйца
800 мл. прясно мляко
4 с.л. захар за карамелизиране
3/4 ч.ч. захар
2 ванилии
6 ч.л. портокалов ликьор

1/2 к.ч. златни стафиди
1/2 к.ч. сушени червени боровинки

Начин на приготвяне:

Карамелизираме захарта, като я напръскваме с малко вода и обливаме стените на съд за печене с размери 25 на 12, дълбок 8 см.
Намазваме филиите козунак с течен шоколад и ги нареждаме на дъното на съда с шоколада надолу. Поръсваме с боровинки и стафиди. Отгоре нареждаме бишкотите, предварително сиропирани с портокалов ликьор, поръсваме отново със сушени плодове и завършваме реда с остатъците от козунак и бишкоти. 
Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме млякото и 2-те ванилии.  С тази смес заливаме върху козунака и бишкотите на части до пълното поемане на течността. От това количество на мен ми остана смес за 1 стандартна купичка за крем карамел. Карамелизирах я и напълних с течността. Поставих големия и малкия съд в тава, налях вода, която покри3/4 от малката купичка и пекох сладкиша на водна баня около час на 140 градуса с вентилатор. След изпичането сладкишът се охлажда и престоява 40-50 мин. в хладилник, след което внимателно се обръща върху подходящ съд и се сервира на дебели резени. 


Умопомрачително вкусен е!



Идеята за рецептата е от сп. Кулинарен журнал













петък, 15 април 2011 г.

Рибен пай с картофи и сметана

Смело и отговорно заявявам, че днешната рецепта е много вкусна! Единственото условие, за да ви хареса, е да обичате риба!






Необходими продукти:

6 средни по големина картофа
около 150-200 гр. топло пушено рибно филе - пъстърва, треска, скумрия ( може и останала печена на фурна риба от предния ден), накъсано на малки парченца
3-4 аспержа (аз използвах замразени - размразяват се предварително)
1 стрък пресен лук
1 морков, нарязан на ситно и бланширан
1/2 връзка пресен копър
черен пипер, сол
бучка масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 жълтък
3 с.л. заквасена сметана

За поръсване на пая:

2с.л. галета, смесени с 2 с.л. настърган пармезан

Сваряваме картофите, обелваме и намачкваме на едро с бучка масло. Прибавяме сол, черен пипер, сметаната. Разбиваме жълтъка с прясното мляко и добавяме към сместа. Нарязаните на дребно зеленчуци се смесват с рибните парченца и се прибавят към картофите. Сместа се изсипва с подходящ съд, намазан с масло, и се заравнява с лъжица. Отгоре се поръсва с пармезановата галета и отново се заравнява. Пече се на 180 градуса до златиста коричка. Получава се изключително апетитна и хрупкава коричка!:)
Сервирайте топъл със зелена салата и бяло вино.
Ако не разполагате с аспержи, може да ги замените с половин чаена чаша зелен грах(пресен зелен фасул) или 2 с.л. каперси.







четвъртък, 14 април 2011 г.

Оризов пудинг със сушени плодове и портокалов сок

Всички си спомняме храната в детската градина, където един от доминиращите десерти беше мляко с ориз. Ами аз още си го обичам - особено с канела и сладко от сини сливи. Макар, че определям тази рецепта като десерт, спокойно може да я предложите и като вкусна и засищаща закуска. Надявам се чудесното съчетание на сладки сушени плодове и свежестта на портокал да ви хареса!


Необходими продукти:

600 мл. прясно мляко
1/4 к.л. индийско орехче на прах
200 гр. ризон или друт вид едър ориз
4-5 с.л. мед
сок и кора от 1 портокал
100 гр. сушени боровинки, накиснати от предишната вечер в порто или портокалов ликьор
2 с.л. златнни стафиди
2 сушени смокини, нарязани на парченца
4 с.л. заквасена сметана
1 к.ч. запечени филирани бадеми

Оризът се сварява в прясното мляко с индийското орехче. Сокът от портокал се кипва с меда, стафидите и смокините до омекване на сухите плодове. Към млечния ориз се прибавят боровинките, половината от портокаловата кора - настъргана или на тънки ленти, портокаловата смес със сушени плодове и медът и заквасената сметана. Сместа се разпределя в купички, посипва се  с филираните бадеми и се декорира с останалата кора от портокал. От това количество излизат 8 купички с пудинг.  Ако десертът не е достатъчно сладък за вашия вкус, поднесете го с още малко мед, макар че така ще загуби от свежия си вкус.

Рецептата можете да приготвите и  в микровълнова фурна. В този случай в подходящ съд смесете ориза, млякото и инд. орехче и пуснете на максимална степен за 5 мин. Извадете, разбъркайте и оставете 2 минути навън. Сложете отново в микровълновата фурна и повторете няколко пъти процедурата до готовност на ориза. Това ще зависи от мощността на печката ви - моята е 750W и се наложи да го направя 4 пъти. След това за 1-2-3 или 4 минути сложете съда с портокаловия сок и плодовете и извадете. Смесете готовия ориз и плодовете по същия начин и довършете по гореописания начин рецептата. Бадемите запечете на няколко пъти по 2 мин. на пълна мощност.


Идея за тази рецепта взех от сп. GoodFood.



сряда, 13 април 2011 г.

Салата от маринован патладжан с рукола и брускети с песто и прошуто

Сигурно вече сте забелязали, че съм фен на по-леките храни и предпочитам различни  комбинации със зеленчуци. Едва ли ще срещнете рецепти с майонеза, 10 яйца или свинска мас в съставките на моите рецепти. Много харесвам средиземноморската храна заради нейната простота и прекрасен вкус. Днес ще ви предложа една рецепта, подходяща за бързо хапване, а защо не и за лек обяд или вечеря.


Необходими продукти:

2 патладжана, нарязани на парчета
3-4 с.л. зехтин, сол, пипер и чесън на прах
3 с.л. бял балсамов оцет
3 с.л. стафиди
50 гр. рукола

Нарязаният патладжан поставяме в подсолена вода за 30 мин. Отцеждаме, подсушаваме и в тавичка го объркваме със зехтина, солта, черния пипер и чесъна. Поставяме в гореща фурна 180 градуса с вентилатор и печем до златисто - около 30 минути. Изваждаме го и го смесваме със стафидите и балсамовия оцет. Охлаждаме, смесваме го с прясната рукола и поднасяме с брускети.

За брускетите:
4-5 дълги филии хляб или нарязани на филийки и препечени питки с пармезан
песто от босилек, скилидка чесън
70-80 гр. прошуто крудо, тънко нарязано

Препичаме хляба и го нарязваме на тънки парчета, всяко едно натриваме със скилидка чесън и намазваме с тънък слой песто. Увиваме парчетата в прошуто и поднасяме заедно със салатата. Мммммм...:)

 Мисля, че чашата студено бяло вино е задължителна!

Базовата рецепта на салатата е от сп. GoodFood
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...