четвъртък, 9 февруари 2012 г.

Кекс с тиква и сушени плодове


Обичам тиквата! И вкусово, и визуално. Особено зимата, когато топлият и оранжев цвят и успокояващият и аромат внасят уют в дома. Много често изпадам в "тиквени периоди", в които я приготвям по различен начин - в солени и сладки ястия. До такава степен, че  домашните любимци започват да ме поглеждат  притеснено и умоляващо. Хубавото е, че на този етап и на мен започва вече да ми идва вповече и хармонията в разнообразното меню се възцарява.
Днес ще споделя с вас рецептата на един любим и ароматен кекс, който изчезва бързо от чинийките сутрин, обед и вечер!



Необходими продукти:

   2 1/2 ч. ч. брашно
   1/2 ч.ч брашно от елда или пшеничен зародиш
   1 ч.ч. захар (може и по-малко, ако не обичате много сладко)
   1 супена лъжица бакпулвер
   1 чаена лъжичка канела
   1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил
   3/4 чаена лъжичка сол
   1/4 чаена лъжичка индийско орехче
   3 големи яйца, леко разбити
    430 гр. пюре от тиква
    1/3 чаша нискомаслено мляко
    1/3 чаша олио
    1 с. л. екстракт от ванилия
    1/3 чаша сушени червени боровинки или 1/3 чаша  стафиди(или и двете)
    2 супени лъжици пудра захар, по желание


Намасляваме форма за кекс и я поръсваме с брашно. Загряваме фурната на 175 градуса с обдухване.

В голям съд смесваме всички сухи продукти и подправките, без ваниловата есенция. С миксер или в кухненски робот смиламе сварената (най-добре на пара) тиква на пюре, добавяме разбитите на ръка яйца, прясното мляко, олиото и ванилията и разбиваме на гладък крем. Разбъркваме много добре до хомогенна гъста маса сухите и течните компоненти и накрая прибавяме стафидите. Изсипваме във формата, заравняваме с лъжица и печем около 50-55 минути. Проверяваме с клечица за готовност - ако нищо не остава по клечката, кексът е готов. Изваждаме от фурната, охлаждаме в съда 5-10 мин. и обръщаме върху решетка до пълно изстиване.
По желание можете да го поръсите с пудра захар или, както в случая, с карамелов сос.


Сосът с карамел можете да приготвите по следния начин:

В подходящ съд карамелизирате 50гр. захар, дръпвате от котлона и добавяте 20гр. масло и 50мл. течна сметана при постоянно разбъркване. Връщате на котлона за около 1-2 минути до пълното хомогенизиране на съставките. Заливате изстиналия кекс с топлия сос.

Забележка:  Кексът от настоящата фото сесия е, така да се каже, ощетен, жестоко ограбен в дълбоката си същност. Просто забравих да му сложа яйцата. Въпреки това, както виждате, се получи пухкав и бухнал. Така че, ако имате хранителна алергия към яйца или здравословни проблеми, които изискват тяхната неупотреба, спокойно можете да го приготвите без тях.
Може да използвате и следната комбинация от брашна - 2ч.ч бяло пшенично брашно и 1 ч.ч. брашно от лимец.
Към сместа може да добавите 1/3 ч.ч. едро накълцани орехи.



Налейте си чаша кафе!

събота, 4 февруари 2012 г.

Печено сирене със свежи подправки в бутер тесто

Днес ще ви предложа едно предястие, което е и страхотно мезе за вино. Това, което грабва в него, е сполучливото съчетание между хрупкава коричка, свежи подправки и приятния маслен вкус на топящо се в устата сирене.
Приготвя се много лесно, бързо и дори не е нужно да го украсявяте.
Освен това е  икономично и много подходящо за случаите от типа "нечакани гости".
Убедих ли ви?:))


Необходими продукти за 6-8 порции:

400 гр- бутер тесто
400 - 500 гр. меко сирене тип  Дунавия или Фета
1 връзка пресен копър, мащерка или риган
маково семе (ким или сусам) за поръсване
1 жълтък и няколко капки вода за намазване

Начин на приготвяне:

Размразете тестото в хладилника и работете бързо с него, като не го притискате много.

Подсушете сиренето върху домакинска хартия и го разрежете на две еднакви части.  Оваляйте ги в избраните от вас зелени свежи подправки. Поставете парчетата сирене успоредно на широката страна на тестото, изрежете и прихлупете тестото върху него. Изрежете внимателно с остър нож и завийте крайчетата с прищипване или като намажете с малко белтък. Поставете ги върху хартия за печене, намажете с жълтъка и поръсете с маково семе, ким или сусам.
От останалото тесто може да изрежете фигурки с помощта на формички и да украсите отгоре и отстрани пакетчетата.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до зачервяване - около 15-20мин. Извадете и охладете.
Нарежете с остър нож на парчета и поднесете!


Наздраве!

Може да пригответе и един по-голям пакет, като използвате цяло по-голямо парче сирене.

Източник

вторник, 31 януари 2012 г.

Качамак на фурна с домати, спанак и сирена. И награда:)

Дали ще използвам западното полента или северното мамалига, тази почти древна храна е позната на всички. Макар че събужда противоречиви и различни реакции, това е изключително полезна, проста, здравословна и, смея да твърдя, вкусна храна.
Днес ще ви предложа един интересен вариант на приготвяне, който придава на това ястие средиземноморски вкус!



Необходими продукти за 4 порции:


250гр. царевичен грис
около 1 л. вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. пресен розмарин
1 с.л. сух риган
1 буркан стерилизирани белени домати (680гр)
 3 скилидки чесън
300 гр. пресен или 12 топчета замразен спанак
50гр. настърган пармезан
200-300гр- сирене - бяло саламурено, козе или фета
3-4 с.л. зехтин
микс от пипери
чери доматчета за украса (по желание)



Начин на приготвяне:

Сварете царевичния грис според указанието на опаковката в подсолената вода  при непрестанно бъркане до момента, в който сместа започне да се отделя от стените на съда. Добавете розмарина и разбъркайте добре. Изсипете го в тавичка в размери , загладете добре с нож и оставете леко да се охлади. Обърнете го върху кухненска дъска или подложка с гладката част нагоре.
В същата тавичка, в която се е охлаждал качамакът, сложете 3-4 с.л. зехтин, изсипете доматите, смесени с пресования чесън  и малко сол, и отгоре подредете (по скоро разхвърляйте) измития, попарен,  отцеден и нарязан  спанак. Поръсете с риган. Добавете няколко щипки смлян смесен пипер - бял, зелен, червен и черен.
Сложете тавичката за 20-30 мин. във предварително загрята на 200 градуса фурна, за да поизврат доматите.
Нарежете охладената царевична смес на равни квадрати. Извадете тавата от фурната и наредете керемидообразно парчетата качамак. Поръсете щедро с пармезан и натрошете на едро сиренето върху ястието. Украсете с чери доматчетата. Върнете във фурната и печете  до зачервяване на краищата.
Сервирайте качамака топъл, като го полеете с доматено-спаначния сос .


Да ви е сладко!


Адаптирано оттук

Не мога да не ви се похваля с една много симпатична награда, която Мони бе така добра да сподели с мен!
Благодаря ти, Мони!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...