Няма да скрия, че нейните рецепти винаги са ме вдъхновявали, дори преди да ги събере в този страхотен блог.
Снимките и са топли, подканващи и апетитни, аранжирани с вещина и естетика. Но онова, което никога няма да забравя и отвори вратичка в сърцето ми, бе красивата, разтърсваща и така зареждаща с позитивизъм история на рисуваната торта "Сакура" - едно истинско ювелирно произведение на кулинарното и словесно изкуство.
Всяка от прекрасните и торти е дълбоко символична, преживяна, детайлите са внимателно обмислени. Не познавам друг кулинар в блогърското пространство, който така искрено да изразява своя светоглед чрез тортите-истории, които създава. След невероятната "Сакура" последваха и други, и още . Тя има таланта на истински разказвач и съм убедена, че един ден, ще го реализира и по-мащабно.
От завладяващата и искрена емоция на написаното открих, че освен прекрасен кулинар, Мариета е силна, нежна и всеотдайна жена, прекрасна майка и любяща сестра, човек, чиито сетива могат да откриват хубавото в живота и да го превръщат в страст и любов.
Мари, благодаря от сърце за поканата ! Искрено се надявам един ден това виртуално гостуване да се случи наистина!
Избрах за гостуването си днешната рецепта, защото тези бисквитки станаха любими на дъщеря ми и често я изпращам на училище с няколко бройки в раницата. Моята домакиня и повечето от нас имат деца в училищна възраст и знаят колко е важно храната, която хапват в междучасията, да е полезна и да им дава сили. Тези бисквитки са точно такива, вкусни и ароматни са, а освен това се приготвят изключително лесно.
1 ч.ч. (100гр.) овесени
ядки
1/2 ч.ч. (50гр.) гр. ленено семе90гр. пълнозърнесто пшенично брашно"Грахам"- около 2/3ч.ч.
1 равна ч. л. сода бикарбонат
1 ч.ч.(100гр.) нарязани сушени червени боровинки (или микс от сушени плодове - кайсии, стафиди и други)
70гр. натрошен черен(готварски) шоколад
2 с.л. зехтин
50 гр. меко масло
1 яйце
60гр. кафява захар
1 пак. суха стевия -12гр.(ако нямате стевия сложете 2/3 ч.ч. кафява захар)
1 ч.л. сметанова ванилия
1/2 ч.л. канела
Начин на приготвяне:Смиламе с
пасатор или в робот овесените ядки и лененото семе до хомогенна зърнеста
смес(грубо брашно). Прибавяме ги към пълнозърнестото брашно, содата, канелата,
боровинките и натрошения шоколад и разбъркваме добре. В отделен съд разбиваме
маслото, зехтина, захарта и стевията. Прибавяме яйцето и ванилията и объркваме
заедно сухите и влажните смеси с лъжица до гъста и лепкава хомогенна смес. С
мокри ръце оформяме топчета с големина на едър орех, приплескваме ги до кръгла
бисквитена форма (трябва да останат дебелички) и ги нареждаме в тава върху
хартия за печене, като оставяме разстояние между тях. Печем 12 минути на 175
градуса. При изваждането бисквитите трябва да са меки. Оставяме ги 5 минути в
тавата, а след това охлаждаме върху решетка до пълното им изстиване.
Съхранявят се в кутия за бисквити.
Това е - бързо, лесно, вкусно и здравословно!
Предложете ги на малчуганите с чаша топло какао - чудесни са!
Рецептата и начинът на приготвяне на бисквитките ще намерите и при моята прекрасна домакиня днес - Мариета!
Чудесни бисквитки, Нели! Подходящи и за гостуване и за гризкане зад бюрото, нали :))
ОтговорИзтриванеСподелям мнението за Мариета - страстта и в говенето личи във всяка една снимка; във всяка една нейна "творба" - било торта, или обикновен десерт.
Поздрави и хубав ден на теб!
Да, Пепи, такава е Мариетка! А трябва да ги опиташ зад бюрото:)) Поздрави и спорен ден!Благодаря ти!
ИзтриванеРазкошни бисквитки и снимки! Поздравления за гостуването ти при Мариета! Сърдечни поздрави и на двете ви! :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани!Поздрави и на теб!:))
ИзтриванеИ аз се присъединявам към аплодисментите, Нели! Представила си се страхотно при Мариета! Наистина много крехки и фини изглеждат бисквитките! Мисля си да си взема не една, а две и да си ги слепя с чийз крем. Много ще ми е сладко! :)
ОтговорИзтриванеХубава, спокойна вечер!
Ирма, бисквитите наистина са много хубави, така че приемам поздравления:)) Може и с чийз крем слепени, но ще бъдат по-калорични:))
ИзтриванеСтрахотни,Нели! Фен съм на бисквитките ти!
ОтговорИзтриванеТраянка, другия път ще почерпя с тях!:))
ИзтриванеБисквитките са чудесни!Видях ги при Мариета и много ми допаднаха като идея и вложени продукти, но искам да попитам наистина ли течните продукти са само 1 яйце и 50 гр масло?Достатъчно ли е това за да се овлажнят сухите съставки?И мога ли да заменя маслото със зехтин или ще е фатално?
ОтговорИзтриванеПредварително благодаря!
Да, достатъчно е - получава се гъсто, лепкаво тесто. Може да замените маслото със зехтин, но ще се отрази на аромата. И аз благодаря!:))
ИзтриванеЧудесни бисквитки Нели!Поздрави за гостуването!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Благодаря, Дианка! Хубава неделя!
ИзтриванеПожелавам ти един ден да се срещнете на яве с Мариетка,защото е точно такава,каквато я описваш,Нели,една страхотно обаятелна дама!
ОтговорИзтриванеА сега отивам при нея да прочета рецептата,защото бисквитките освен,че са както винаги перфектно презентирани,изглеждат страшно вкусни!
С пожелание за хубава неделя!
И аз се присъединявам към аплодисментите! Представила си се страхотно
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ваня!
ИзтриванеМного, много вкусни бисквити! Мерси за рецептата, превърна се в една от любимите ми :) !
ОтговорИзтриванеЕто и резултата: http://easypeasydishes.blogspot.com/2015/04/blog-post_22.html
Поздрави,
Даяна