четвъртък, 27 април 2017 г.

Марокански кус кус с пиле, бадеми, сушени плодове и шафран

     Мароканската кухня винаги е била предизвикателство за мен. Известно е, че тя е вкусна, ароматна и доста се различава от другите национални арабски кухни.
  Ето някои интересни факти, които научих за мароканския кус кус и кухня:
Оригиналният арабски кус кус се прави на ръка чрез претриване с грис и вода до получаването на малки топчета. Този, който продават днес в големите вериги и специализирани магазини,  е валцуван машинно. Интересно е, че самите мароканци наричат кус кус самото готово  ястие - било с месо или зеленчуци, а не топчиците грис. В Мароко топченцата грис се наричат  Šmída
Кус кусът е основна храна в Северна Африка. Името му идва от берберската дума keskas и носи името на прибора, с който се приготвя (кускусиера). Кус кусът, приготвен на пара в кускусиера, е по-пухкав. 
 Смята се, че това ястие е създадено преди близо 2000 години от  берберите - първите жители на Мароко. Измисляйки и използвайки тажина те стават и родоначалници на така популярното днес бавно готвене.
 През седми век в Мароко пристигат арабите и осезателно повлияват на културните и кулинарни традиции. Те донасят  редица източни подправки като канела, джинджифил, куркума, кимион и червен пипер. Донасят в Мароко и сушените плодове и ядките - така специфични за сладко-киселия вкус на мароканската храна. Поради специфичното географско разположение на Мароко испанските маври също повлияват местната кухня -  засилва се производството и консумацията на зехтин, засяват  се цитрусови градини, чиито плодове започват активно да се използват в кухнята. Османските турци внасят скарите и гриловете, благодарение на които с течение на времето възникват като кулинарен факт мароканските кебапи. 
Когато през 1912г. французите колонизират Мароко, те налагат културата за пиене на кафе и вино, както и консумацията на сладолед и сладкиши.
 Всички тези влияния създават облика на мароканската храна - екзотична, семпла, вкусна, богата на аромати, опияняваща...
   За първи път приготвих тази рецепта изкушена от прекрасните рецепти на Мария от "Цветно с Пепеляшка". От нея научих толкова много неща за местните традиции, обичаи,  подправки и начин на хранене и използвам случая да и благодаря за кулинарните пътешествия, на които ни повежда, и за прекрасните рецепти, които споделя с нас.
 Рецептата е толкова добра, че промените, които съм направила,  са наистина минимални.  Правила съм това ястие с агнешко (с щипка канела), с пуешко и с пилешко месо и винаги резултатът е бил вкусен и пристрастяващ. Горещо я препоръчвам и на вас, още повече, че може да се приготви и с останало от предния ден месо -  печено или варено.


Необходими продукти за 4 порции:

600 -800г пилешко месо
3-4 скилидки чесън
парче джинджифил колкото едър лешник
3с.л. растително олио ( масло от авокадо, зехтин или слънчогледово масло)
3.с.л. краве масло
черен пипер
1/2 ч.л. кимион, сол, щипка шафран ( или куркума)
сок от 1/2 голям лимон
настъргана кора от 1 лимон
1/2  ч.ч. пилешки бульон (ако обичате по-голямо количество сос,  може и повече)
малко царевично нишесте за сгъстяване на соса

За приготвяне на кус куса:

1 ч.ч. марокански кускус
2 ч.ч. топла вода
3-4 тънки резенчета пресен (или маринован) джинджифил
2 скилидки чесън
1/2 ч.ч.  пилешки бульон
1 ч.ч. сушени плодове (стафиди, сушени кайсии, сушени смокини, фурми или сини сливи), предварително накиснати
100г нарязани на пръчици белени бадеми
сокът от 1/2 голям лимон
2 с.л. масло от авокадо (зехтин)  и 2 с.л. краве масло
щипка шафран или 1/2 ч.л. куркума
сол
3 с.л. шам фъстък




Начин на приготвяне:

Накиснете сушените плодове в топла вода, защото ще им трябва време, за да омекнат.
Сварете месото в подсолена вода с 5-6 зърна черен пипер до готовност. Охладете го, обезкостете и нарежете на еднакви парченца. Може и да го накъсате. Накълцайте ситно чесъна и джинджифила или ги пресовайте. В дълбок тиган на средна степен загрейте растителната мазнина и маслото и прибавете чесъна и джинджифила. Разбъркайте за кратко до омекване на чесъна и прибавете месото, кимиона, щипка черен пипер, щипка шафран, сокът и кората от 1/2 лимон и 1/2 ч.ч. от пилешкия бульон с размитото в него царевично нишесте.
 Ако използвате печено месо от предишния ден (например от печено пиле на грил) махнете кожата, нарежете месото на парченца и го мариновайте в джинджифила, чесъна и лимоновия сок за половин час. След това го пригответе по посочения по-горе начин.

Отделно в дълбок съд изсипете кус куса и го залейте с топлата вода. Покрийте съда с капак или фолио и го оставете докато попие течността - за около 15 мин. В тиган на средна температура загрейте растителната мазнина и маслото и прибавете бадемите и ситно нарязаните чесън и джинджифил. Разбъркайте няколко пъти(внимавайте чесънът да не прегори) и прибавете отцедените и нарязани на парченца сушени плодове. Отново разбъркайте, добавете останалия лимонов сок и настърганата кора от него и веднага след тях при непрекъснато разбъркване прибавете набъбналия кус кус. Бъркайте до добро смесване на всички съставки. Добавете 1/2 ч.ч горещ пилешки бульон и овкусете с шафран, черен пипер и сол, ако е необходимо.  Захлупете с капак и оставете сместа да си почива - колкото повече, толкова по-добре.
Често към сместа с кус куса аз прибавям и 1/2 ч.ч. дребно нарязано месо от свареното пиле - така става много ароматна.


Поднесете ястието красиво оформено в индивидуални порции. Може да  използвате и голяма кексова форма с дупка в средата, в която с притискане да поставите ароматната смес с кус кус и да обърнете внимателно в сервизна голяма обща чиния както правят мароканците. В средата изсипете месото и залейте с малко от топлия сос.
Поръсете със счукан шам фъстък.
Насладете се на богатия и опияняващ вкус на това чудесно арабско ястие.

Моите забележки: 

Мароканският (магрибски или арабски)  кус кус няма нищо общо с продаваният у нас кус кус, с който често приготвяме закуска в сладък или солен вариант.

 Мароканският кус кус е ситен, не се вари, а се готви на пара или чрез заливане с топла течност. В България може да го намерите в арабските магазини насипно. Лично аз съм купувала от Лидл в картонени кутии по половин килограм, преди няколко дни го видях и в Билла (с тяхната марка) на много добра цена, в други вериги магазини, както и онлайн.

Сместа с кус куса става най-ароматна и вкусна, ако се приготви няколко часа преди поднасяне, най-добре от предишния ден. Така дори е още по-удобно, защото в деня на сервиране ще приготвите само месото. В този случай дръжте кус куса в съд под капак или фолио и затоплете преди поднасяне.
В рецептата се използва запържване като техника, затова предпочитам да използвам студено пресовано олио от авокадо "Александрия". Заради високата му точка на димене при пържене с него мазнината не се окислява, не загаря и не образува липидни радикали, които са вредни за здравето.


вторник, 24 януари 2017 г.

Крем супа от праз с кореноплодни

 Не знам как стоят нещата при вас, но у дома най-любимите супи са крем супите. Особено, ако към тях има бонус като чеснови крутони или хрупкав бекон.
 Днешната рецепта е документирана точно с тези екстри и определено е една от най-вкусните зимни крем супи, които приготвям. Може би донякъде се конкурира с крем супата от тиква, но това е, така да се каже, една градивна конкуренция.
 Крем супите са едни от тайните оръжия на хитрите изстрадали майки, в опитите им да излъжат злоядите си деца, мразещи зеленчуци. Техният благ вид и вкус разтапя сърцата на малките капризни, мрънкащи  и своенравни същества и слага началото  на тяхното приятелство с полезните зеленчуци. Това разбира се е под въпрос за някои особено инатливи екземпляри, но така или иначе е една сравнително добре работеща стратегия.


Необходими продукти за 4 порции:

1 голям стрък праз
1 малка глава лук
3 средни картофа
2 моркова
резен от глава целина
1 малък корен пащърнак
1ч.л. сол
30г масло
4-5 с.л. зехтин
3 с.л. крем сирене
две щипки чубрица

крутони за поднасяне, черен пипер (по желание)

Начин на приготвяне:

Почистете стръка праз и го нарежете ситно. Обелете лука, картофите, морковите, целината и пащърнака и ги нарежете на еднакви малки кубчета. В подходяща тенджера сложете всички зеленчуци, залейте с вода така, че да ги покриете с около два пръста. След завиране на водата прибавете солта, чубрицата, маслото и зехтина и варете около 20-25 мин до омекване на зеленчуците. Отдръпнете от огъня и прибавете крема сиренето. Пасирайте всичко и поднесете с крутони. Как да приготвите крутоните ще разберете в рецептата за крем супа от тиква с песто от салвия.



Добър апетит!

понеделник, 23 януари 2017 г.

Пълнена кисела зелка

Киселото зеле е любим зимен продукт почти във всеки български дом. Свинско с кисело зеле, пиле с кисело зеле, сармички и капама са обичани от всички ястия. Днес ви предлагам ароматна рецепта за пълнена кисела зелка, която е  подходяща за студен ден като днешния. Освен че е много вкусна, тя е ефектна, красива и бихте могли да я споделите освен със семейството си и с приятели. Ако я поднесете с кух турски хляб, както направих аз в този случай, удоволствието ще е двойно! Чашата червено вино е задължителна!



Необходими продукти за 8 порции:

1 добре втасала кисела зелка с диаметър около 22-23см.
2стръка праз
600г шарено свинско месо(от плешка, врат или гърди)
100г пушен бекон (с повече сланинка)
4 гъби
1 парче луканкова наденица или суджук
1ч.л. пушен червен пипер
1ч.л. сладък червен пипер
черен пипер, сол
чубрица
50 - 100 мл олио
зелева чорба

Начин на приготвяне:

В по-дълбок тиган изсипете олиото и запържете нарязаното на малки кубчета месо докато се изпари водата. Добавете нарязаните гъби и праза и разбърквайте отвреме навреме до омекване на зеленчуците. Прибавете нарязания на малки кубчета бекон и суджука, нарязан на малки парчета. Сложете по една лъжичка пушен червен пипер, сладък червен пиперр 1/2 ч.л. черен пипер и 1 с.л. чубрица. Разбъркайте добре. Сместа ви за пълнене на зелката е готова.
Оставете я леко да се охлади, а през това време разлистете зелката внимателно лист по лист, докато стигнете до сърцевината. Изрежете я внимателно като внимаване да не срежете основата на листата. Задушете нарязаната ситно сърцевина от зелето с олио и червен пипер.


В центъра на зелката сложете няколко лъжици от пълнежа и загърнете с листа.


Около оформения кръг сложете отново от пълнежа и загърнете отново с листа.


В подходящ съд с диаметър близък до диаметъра на зелката кръстосайте 4 достатъчно дълги отрязъци от готварски канап или конец, така че да можете за завържете зелката стегнато. Пренесете завързаната пълнена кисела зелка в гювеч, чието дъно сте намазали с олио и сте покрили с няколко зелеви листа. Покрийте пълнената зелката с още две-три по-големи листа, за да не прегаря при печене. Около зелката може да сложите нарязаната на дребно сърцевина, която сте задушили с малко мазнина и 1ч.л сладък червен пипер.


Налейте в гювеча зелев сок, който да достига  около 3-4 пръста над дъното.
Сложете капака на гювеча и го поставете в студена фурна на първо ниво на решетката. Включете на 180 градуса и печете около 3 часа.


Извадете изпечената пълнена зелка внимателно от гювеча и пренесете в подходящ съд. Премахнете горните листа и конците.


Нарежете на порционни резени и сервирайте.


Добър апетит!

Моите препоръки:

Както казваше моята баба,  зелето "носи" повечко мазнина. Така е, затова , ако разполагате с домашна сланинка или мас, можете да ги добавите,  когато задушавате плънката или да ги сложите на дъното на гювеча. Ястието ще стане много по-вкусно. Ако обаче готвите за хора със сърдечносъдови проблеми и висок холестерол, изберете по-здравословната горна рецепта!
Да ви е сладко!

неделя, 15 януари 2017 г.

Чийзкрем с тиква и стевия

Рецептите от рода бързо,  вкусно и с тиква са ми особено любими. Тази е точно такава. Има си и бонус - без захар е, така че добавяме към горните достойнства и полезно!
Мое дълбоко убеждение е, че хубавите неща трябва да се споделят, затова в няколко рецепти през тази година искам да споделя с вас какви вкусни, бързи и полезни десерти могат да се приготвят като заместим захарта със стевия или меласа например.
 Надявам се тези мои рецепти да са от полза на всички, които по здравословни причини трябва да избягват захарта или са избрали здравословното хранене като начин на живот.
 Стевията не съдържа калории, няма гликемичен индекс и най-важното - не предизвиква въглехидратен глад. Затова десертите, приготвени с нея, бързо засищат глада и задоволяват потребността от сладко дори с малки количества.


Необходими продукти за 2 порции:

125г крема сирене
220г печена или сварена на пара тиква
200мл неподсладена животинска сметана
1ч.л. канела
щипка прясно настъргано индийско орехче
1 ванилия
1/2 к.л. джинджифил
3-4 ч.л. стевия лукс


 Начин на приготвяне - със скоростта на светлината :)

В робот или с миксер смесете тиквата и крем сиренето до гладка консистенция. Добавете сметаната, стевията  и подправките и продължавайте да разбивате до сгъстяване. Разпределете сместа в подходящи чаши. Може да поръсите с малко канела, кокосови стърготини или настърган натурален шоколад. Съхранявайте в хладилник, ако ще поднесете на по-късен етап.


Моите забележки:

Можете да разбиете сметаната отделно и да я добавите на части към останалата смес. Ако тиквата е варена на пара, може да е по-водна, така че, за да получите по-стегната консистенция, може да я поставите за няколко минути върху домакинска хартия в цедка, за да премахнете излишната вода.
Прибавяйте общото количество стевия по половин лъжичка до желаната от вас сладост. Не я предозирайте, за да не получите горчив привкус. Наслаждавайте се на страхотния вкус!

Добър апетит!

Ако и вие сте тикволюбител като мен, можете да приготвите и други мои рецепти с тиква като крем супа от тиква с песто от салвия, бонбони от тиква без захар, печена тиква със салвия и къри, тирамису с тиква, меки тиквени сладки с крем, печено пиле с тиква и салвия, пълнена тиква със сушени плодове и локум, мраморен шоколадово-тиквен брауниз, кекс тиква и сушени плодове, трицветен мус с маскарпоне,

петък, 13 януари 2017 г.

Бонбони от тиква и кокосово масло без захар

С първата публикация в блога за тази година пожелавам на всички, които се отбивате тук при мен здраве, щастие, радост и сбъднати мечти. Както и много вкусни моменти!
 След обилните трапези по празниците,  добре е да се храним с по-малко калорична храна.
 Много от нас трудно  се лишават от сладките неща. Има обаче начини, позволяващи  ни да си хапваме по някой сладкиш и едновременно с това да не се притесняваме за размера на талията.
Днешната рецепта е точно такава! Тя е без захар, с полезни за здравето натурални продукти и най-важното за небцето - много, много вкусна!
Рецептата е подходяща на вегетарианци, вегани и всички, които биха желали да се хранят здравословно. С радост я споделям с вас! Още повече, че е приготвена с любимата ми тиква!



Необходими продукти за около 20 бонбона:

200г печена или сварена на пара  тиква
60г  фино смлени овесени ядки или смлени пълнозърнести бисквити без захар
5 с.л. течно кокосово масло
50г смлени орехи
50г смлени бадеми
1/2 ч.л канела
1/4 ч.л. сух смлян джинджифил
1 ванилия
3-4 ч.л. стевия лукс

5-6 сушени сливи, накиснати предварително в малко топла вода

За овалване:

леко запечени или сурови кокосови стърготини,
натурално какао,
смлени ядки,
разтопен черен шоколад



Начин на приготвяне:

Пюрирайте тиквата заедно с кокосовото масло, стевията и подправките. Добавете към тях смлените ядки (или бисквити) и разъркайте добре. Преместете в съд, покрийте с фолио или капак и оставете в хладилника докато сместа стегне. Подсушете накиснатите и омекнали сини сливи и ги нарежете на парченца с големина колкото плочка на нокът.
От готовата смес откъсвайте парченца с големина на среден орех. Поставете в средата парче сушена слива и оформете топчета. Оваляйте готовите топчета в кокос, какао или залейте със стопен на водна баня черен шоколад с малко сметана. Оставете няколко часа в хладилник, преди да ги поднесете.




Моите забележки:
Използването на стевия е чудесен начин да замените захарта - тя не съдържа калории и се смесва чудесно с останалите продукти. Моят съвет е да я добавяте на части до получаване на желаната от вас сладост. Не предозирайте - тук не важи принципът  валиден при захарта - колкото повече, толкова по-сладко, напротив - ще получите горчив привкус.
 Стевия лукс, която използвам,  е удобно пакетирана на единични дози и, въпреки това, добавяйте с лъжичка и опитвайте.
Може да накиснете сушените сливи в ароматен алкохол. В такъв случай направете това от предната вечер!



Ако и вие сте тикволюбител като мен, можете да приготвите и други мои рецепти с тиква като крем супа от тиква с песто от салвияпечена тиква със салвия и къритирамису с тиквамеки тиквени сладки с кремпечено пиле с тиква и салвияпълнена тиква със сушени плодове и локуммраморен шоколадово-тиквен браунизкекс тиква и сушени плодоветрицветен мус с маскарпоне, чийзкрем с тиква и стевия


петък, 16 декември 2016 г.

Канелени бисквити с орехи и сладко от ягоди

Тези сладки са чудесна алтернатива на меденките, защото по вкус много приличат на тях, но си имат своите безспорни предимства и достойнства - приятният вкус на печени орехи и меката текстура, още след изпичане. Откакто ги видях при Дарето, често ги приготвям у дома, защото продуктите са достъпни, стават много бързо и търпят импровизации с пълнежа.
 А и са  толкова красиви! Много са подходящи за Коледа!


Необходими продукти за около 60бр.:

 1 яйце
 100 мл олио
 120 г захар
 70 г смлени орехови ядки
 1/2 бурканче (от детско пюренце) около 70-80 г. ягодово сладко, мармалад или конфитюр 
( може да го пасирате, за да няма твърди и големи парченца)
* 1 ч.л. сода изгасена в 1 с.л. оцет
* 1 ч.л. канела
* 300 г брашно 

За пълнежа:

80 г тъмен шоколад с поне 50% какао
30 мл сметана(сладкарска)
захарни пръчици за украса(може и без тях)

или  ягодово сладко (около 1/2 малко бурканче)


Начин на приготвяне:

Смесете брашното с канелата. Разбийте яйцето със захарта на крем, добавете олиото и сладкото, към което сте прибавили изгасената в оцет сода. Разбъркайте добре и добавете смлените орехи. Постепенно на части добавете брашното и замесете меко тесто. Отчупвайте от тестото парченца с големина на орехче, оформяйте топчета и ги подреждайте на достатъчно разстояние едно от друго в тавичка върху хартия за печене. С помощта на малка капачка притиснете дълбоко в средата, за да направите дупчица за пълнежа. Изпечете сладките в предварително загрята фурна на 190-200 градуса за около 5-6 минути. Трябва да са мекички, когато  ги изваждате. Охладете ги върху решетка и ги напълнете с шоколадовия ганаш или със сладко от ягоди.

За шоколадовия пълнеж:

Стопете на водна баня шоколада и добавете към него сметаната. Разбъркайте добре и охладете леко.
Това е - бързо, лесно и вкусно!
Коконче, благодаря ти за чудесната рецепта!




Забележка: Може да замените сладкото от ягоди със сладко от череши. Ако не разполагате с достатъчно време, може да ги изпечете като кръгли бисквитки и да ги топнете после от едната страна в шоколад. Импровизирайте и се забавлявайте!

четвъртък, 15 декември 2016 г.

Меденки с пълнеж

 Меденките с удоволствие се похапват по всяко време. Но какво е Коледа без тяхното ухание и неповторимия им вкус на мед, орехи и канела.
 Всеки си има любима рецепта за тях - от мама, от баба, от приятелка или уникална леля сладкарка, а, такива като мен - от интернет:)
Доста рецепти за меденки съм изпробвала през годините на семейния ми живот, но мой фаворит са меденките на Буболинката. Направила съм някои промени в основната рецепта според нашите предпочитания и вкус.
Приготвям ги с помощта на  децата ми  вече няколко години подред. Издълбаването им си е направо тяхна привилегия. Няма да ви разказвам колко са вкусни, мекички и ароматни...



Необходими продукти:

2 яйца
1/2 ч.ч. олио
1/2ч.ч. мед
1ч.ч. фина кристална захар
2ч.л. канела
щипка индийско орехче
1/2 ч.л. джинджифил
1ч.л. сода
500-600г брашно

За плънката:
трохите от издълбаните меденки
100г масло
100мл прясно еспресо
100мл прясно мляко
1ч.ч. смлени орехи
30мл коняк или ароматен алкохол
кората на 1 портокал



Начин на приготвяне:

С миксер или тел разбиваме яйцата със захарата, прибавяме постепенно олиото, течния мед и накрая брашното с подправките и содата , добре разбъркани в него. Замесваме средно меко леко лепкаво тесто. От него оформяме малки топчета с големина на среден орех, които подреждаме на разстояние едно от друго в тавичка върху хартия за печене. При печене сладките удвояват обема си, така че преценете добре разстоянието. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 10 мин. Наблюдавайте ги, не трябва да се препичат. Когато ги извадите трябва да бъдат леко мекички, при изстиването си те ще се втвърдят.
Охладете ги леко и още докато са леко топли ги издълбайте с помощта на малко ножче.
Пригответе плънката и с нея напълнете издълбаните меденки като ги слепите две по две. Може да ги залеете с шоколад.
 Може да  съхранявате готовите меденки в метална кутия за бисквити, като поставите няколко резена ябълки в нея, за да омекнат по-бързо.


Забележка:  Ако приготвяне меденките за малки деца, пропуснете кафето и алкохола в плънката и добавете същото количество прясно мляко.


сряда, 14 декември 2016 г.

Джинджифилови коледни бисквити

 Това са едни от задължителните сладки, които правя от доста години за Коледа, както личи от различните снимки по-долу.  Те са идеалната основа за рисуване с айсинг.  Ако имате подходящи формички ще успеете да направите весели, цветни, забавни и красиви бисквитки, подходящи и за украса за елхата.
И най-вече - вкусни! Докато ги печете домът ви ще ухае на Коледа, а децата истински ще се забавляват, когато ги включите в украсяването с айсинг. Рецептата е на Зори от готварския форум на Бг мама и е много сполучлива.




Необходими продукти за около 45бр. :

85 гр. масло
3-4 с.л. кафява захар
100 гр. мед
1 яйце
350 гр. брашно
1/2 к. л. сода бикарбонат
1 с.л. джинджифил на прах
2 к.л. канела
2 с.л. настъргани лимонови и портокалови корички

За айсинга:

1 бр. белтък
2-3 капки лимонов сок
200-250 г пудра захар, 1 ванилия


Начин на приготвяне:

 В подходящ дълбок съд разтопяваме маслото със захарта и меда.
 Отдръпваме от котлона и след леко охлаждане на сместа добавяме към нея цитрусовите корички. След като се охлади напълно,  към сместа се добавя яйцето. Брашното се смесва добре със содата и подправките и се добавя към маслената смес на части до пълно усвояване и тестото се омесва на ръка. 
Оставя се на хладно за около час, след това се разточва и се изрязват формички по желание. Ако ще ги използвате за украса на елхата,  в единия край на всяка бисквитка направете малка дупчица с помощта на сламка. 



 Подредете готовите бисквитки върху хартия за печене на разстояние една от друга, защото леко увеличават обема си. На този етап може да ги намажете с разбит белтък и да ги украсите със стафиди, сушени плодове и цитрусови кори.  
Пекат се 6-8 мин. във загрята на 190-200 гр. фурна.



Другият начин, както в случая, е да се украсят с айсинг след изпичането. В този случай е излишно да се мажат с белтък преди печене.

Много са ароматни.


Приготвяне на айсинг за украса на бисквитките:

Белтъкът се разбива с лимоновия сок на сняг с миксер. Лъжица по лъжица се добавя пудрата захар (двойно или тройно пресята), докато се образуват стабилни връхчета. Ванилията се добавя накрая. Чрез добавяне на лимонов сок айсингът може да се разрежда, а при добавяне на пудра захар да се сгъстява. Гъстият се използва за контур на бисквитките, по-течният за запълване на пространството между контурите. Може  да оцветите айсинга  с хранителни бои.  Най-подходящи са течните или гел-боите. С помощта на сладкарски пош или найлонова торбичка с малка дупчица в ъгъла  айсингът се шприцова върху бисквитите в желаната от вас форма.
Дайте воля на въображението си и се забавлявайте!


Пожелавам Ви весела, вкусна и красива Коледа!


вторник, 15 ноември 2016 г.

Терин с малини и шоколадови бисквити

Сезонът на малините вече премина, но винаги можете да направите този ефирен и вкусен терин и със замразени плодове.


Необходими продукти:

600 мл млечна неподсладена смената (аз използвам 3 бр от 200мл на Pilos)
200г заквасена сметана
90-120г пудра захар(според вкуса ви)
ванилия
1 с.л. настъргана лимонова кора
15г желатин
350г малини
1 пакет бисквити с какао "Роден край"
1 буркан сладко от малини (или 350г малини, сварени с 200мл вода и 4 с.л. захар)




Начин на приготвяне:

Прибавяме към сладкото от малини около 100 -150мл вода и го слагаме на котлона да заври. Прецеждаме добре, за да отстраним семките. Разтваряме желатина в 80 мл студена вода до набъбване. След това го втечняваме на водна баня и охлаждаме леко.
 Към получения прецеден концентриран малинов сироп прибавяме 4-5 с.л. от топлия желатин и разбъркваме много добре.
В дълбок съд разбиваме млечната сметана до меки връхчета. С помощта на вилица смесваме добре заквасената сметана и пудрата захар. При непрекъснато разбъркване прибавяме към подсладената смес останалия желатин и изсипваме в дълбокия съд с разбитата млечна сметана. Разбъркваме много добре с тел и прибавяме ванилията и лимоновата кора.
Покриваме добре стените и дъното на форма с размери  35/11 (в широката горна част) със свежо домакинско фолио, така че да виси отстрани. На дъното подреждаме слой пресни или замразени малини и нанасяме равномерно няколко лъжици малинов сироп. Слагаме за 5-6 мин. във фризера, за да стегне леко и след това продължаваме редуването на слоевете - нанасяме плътен сметанов слой, върху него бисквити, пресни малини и няколко лъжици малинов сироп. Отново може да сложите за 5-6 мин във фризера. за стягане. Повтаряме по този начин, до усвояване на всички продукти.
 Загръщаме добре фолиото върху терина и оставяме в хладилника поне 3-4 часа да стегне.
Обърнете в подходящ съд преди поднасяне и нарежете на парчета.


Добър апетит!

Забележка: Използвах желатин на прах с грамаж 15г, но не сложих цялото пакетче - може би 10-12г.

събота, 2 юли 2016 г.

Ванилов сладолед с орехов крокант

Няма по-подходящ десерт в жегите от сладоледа! А, ако е домашно приготвен и не изисква много усилия, това си е направо перфектният десерт! Още повече, че в състава му няма яйца!Днешният е точно такъв!
Базовата рецепта е на голямата приятелка на очите и небцата ни - Ева Тонева!
Благодаря ти, Еви, за поредната страхотна рецепта!



Необходими продукти за 4 порции:

400мл неподсладена животинска сметана с 35% масленост
400г  (397г) подсладено кондензирано мляко
семенцата на 1 шушулка ванилия

За кроканта:
6 с.л. захар
1 ч.ч. орехи


Начин на приготвяне:

Първо се приготвя кроканта, защото му е необходимо охлаждане преди да бъде прибавен към сметановата смес.
В тиган с незалепващо покритие на средна температура разтопете 6 с.л. захар до пълното стопяване на захарта. Може да намалите котлона на по-ниска степен, когато захарта е почти стопена. Добавете нарязаните на едро орехи и оваляйте равномерно в карамела. Разбърквайте внимателно и внимавайте захарта да не прегори - цветът трябва да е наситено златист светлокафяв,  а не тъмнокафяв.
 Изсипете готовия крокант върху хартия за печене и охладете напълно. (след изстиването му може да го поставите в найлонов плик за няколко минути в хладилника). Поставете го в найлонов плик и го начукайте леко с точилка или кухненско чукче.
Разбийте в по-дълбок съд до меки връхчета охладената сметана, кондензираното мляко и семенцата ванилия. Не прекалявайте с разбиването - само докато сместа се сгъсти.
Застелете форма с вместимост 1 л. със свежо фолио и поръсете дъното и с по-едрите парчета  от кроканта. Останалия крокант смесете с млечната смес и изсипете всичко във формата. Загърнете добре във фолио и замразете във фризер поне за 5-6 часа.
Половин час преди поднасяне прехвърлете сладоледа от фризера в хладилника.
Поднесете  с бял шоколадов ганаш. И без него е прекрасен!


Насладете се на богатия божествен вкус!

петък, 1 юли 2016 г.

Руло с тиквички, моцарела, пресни билки и сушени домати

Рулото от тиквички е прекрасно и лесно лятно ястие. Приготвя се бързо, пълнежът търпи многообразни импровизации и най-важното - много е вкусно. Това е чудесен начин да разнообразим менюто си. Акцентите в тази рецепта са пухкавият блат и ароматната плънка. Рулото е вкусно както топло, току що извадено от фурната със стичаща се от него моцарела или кашкавал, така и студено, на следващия ден, поело напълно свежия аромат на пресни билки.




От това количество ще получите едно голямо руло, половината от което ще стигне за вечеря или обяд на 4 човека. Другата половина може да хапнете на следващия ден в студен вариант.

Необходими продукти :

За блата:

2 пресни тиквички
3 яйца + 2-3 белтъка
1ч.ч брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
4 с.л. кисело мляко
1/2 връзка пресен копър
3 скилидки чесън
1 ситно нарязана(най-добре в блендер) глава лук
1/2 ч.л. сол, черен пипер

За пълнежа:

250г прясна рикота
250 г настъргано бяло саламулено сирен
200г моцарела
5-6 сушени домата
5-6 стръка пресен риган
5-6 стръка пресен лимонов босилек
сол на вкус, черен пипер



Начин на приготвяне:

Тиквичките се настъргват и се оставят настрана. Лукът и чесънът се пускат в блендера до възможно най-голямо наситняване. Разбиваме яйцата заедно с млякото и прибавяме към тях брашното, смесено с бакпулвере, черен пипер и сол. Отделно разбиваме белтъците на сняг. Изстискваме леко отделените настрана тиквички и заедно с лука, копъра и чесъна ги прибавяме към яйчено-брашняната смес. Разбъркваме добре и накрая прибавяме разбитите на сняг белтъци като бъркаме с шпатула отгоре надолу със загребване до получаване на лека въздушна смес.
Застиламе тавичката на фурната с хартия за печене и я намазваме с 3-4 с.л. олио. Изсипваме равномерно сместа и печем на 180 градуса в предварително загрята фурна около 25-30 минути до порозовяване.
Докато блатът се пече приготвяме плънката като смесваме рикотата, настърганото сирене и моцарелата, солта, черния пипер, пресните билки и сушените домати. Ако използвате сушени домати в зехтин, ги нарежете на малки парченца и добавете в млечната смес. Ако използвате сухи домати от пликче, ги накиснете предварително в малко гореща вода и зехтин, за да поомекнат.
Извадете изпечения блат, обърнете го върху подходяща повърхност и внимателно отстранете хартията за печене. Намажете го равномерно с плънката още докато е топъл. Завийте внимателно на стегнато руло. В този вид ястието е готово за консумация. Друг вариант е да го поръсите с малко моцарела или кашкавал и да запечете за 4-5 минути във фурната на програма грил. Поднесете с млечно-чеснов сос и прясна салата от домати.




Добър апетит!

сряда, 29 юни 2016 г.

Персийски бисквити с розова вода

 Днешната публикация е посветена на моя роден град Казанлък, който се намира в сърцето на Розовата долина, и на един иновативен продукт, който създадохме - напитката с натурална розова вода за  пиене "Рея Севт"


   Отглеждането и преработката на рози и розово масло са традиционен поминък за много от хората в нашия край.
 Пренесена у нас преди повече от 300г. маслодайната роза от Дамаск тук заживява свой собствен живот. Проучванията на български агрономи и специалисти по розопроизводство показват, че българската маслодайна роза, известна още и като казанлъшка, коренно се различава от първоначално пренесената от Сирия. Благодарение на благоприятните климатични условия, богатата флора на Розовата долина и селекцията, осъществявана в продължение на 300 години, българските розопроизводители създават  нов вид, формиран чрез стесняване хибридната популация на столистната и галската роза. В състава си казанлъшката маслодайна роза има близо два пъти повече полезни елементи от своята прародителка. Точно заради това българското розово масло е най-качественото и скъпо етерично масло в света.
 Дълбоко удовлетворение и гордост ми носи фактът, че в духа на историята и традициите в розопреработването и тенденцията за използване на чисти и натурални храни и напитки създадохме нов и уникален продукт - напитка с натурална розова вода. 



Нарекохме я "Рея Севт" с желанието тя да бъде препратка към историята и традициите на нашия край. 
 Рея е майката на всички гръцки богове и доста от учените тълкуват името и като Земя. Севт III  е великият тракийски владетел, чийто град Севтополис, лежи на дъното на язовир Копринка близо до Казанлък. Земята на Севт е днешната Розова долина, която има богата древна тракийска история.

 "Рея Севт" е 100% натурален продукт, без оцветители, ароматизатори, консерванти, спирт и стабилизатори.  Тя е подходяща за употреба от всички възрастови групи и деца над 2г. Антибактериална, антиоксидантна, противовъзпалителна, тя помага за разграждане на камъни в бъбреците, стимулира чернодробната дейност, помага при кървящи венци,  освежава и ароматизира устната кухина, събужда приятна усещания с естествената си сладост и аромат на маслодайна роза. 
 Тествана в научните лаборатории на БАН и английски лаборатории, напитка с розова вода за пиене "Рея Севт" притежава отлични показатели и характеристики. 



 Няма как да не споделя удовлетворението си, че за този продукт получихме две награди: от Съюза по хранително-вкусова промишленост през 2015г. за нови продукти и технологии и от БАН и Търговско-промишлената палата през 2016г. трето място  за най-успешна иновативна фирма.
 Най-важното и голямо предизвикателство  за мен като кулинарен блогър обаче бе приложението на този продукт в кулинарията. Затова в последните месеци експериментирах, изпробвах и създавах рецепти, в които използвах розова вода"Рея Севт". 
 Най-сполучливите от тях ще споделя с вас като започна с днешната рецепта. Тя идва от родината на роза Дамасцена - Персия и се отличава с деликатен и  фин аромат и изключително нежна и крехка структура.

Необходими продукти:


За розовия сироп:

1ч.ч. захар(190г)
150мл розова вода"Рея Севт"

1 с.л. розова вода
1/2 ч.л. лимонов сок

За тестото:

3/4 ч.ч. топено масло(гхи)(175г)
3 жълтъка
4 ч.ч. оризово брашно(540г)

За глазурата:

100мл розова вода "Рея севт"
няколко капки лимонов сок
100г пудра захар
1с.л. натурална розова вода 

1с.л. сушен розов цвят
20г. обелен несолен шамфъстък





Начин на приготвяне:

Стопете маслото на много слаб огън и го оставете да поври около 15 минути като премахвате пяната. Когато течността се избистри и твърдите вещества се утаят на дъното, прелейте през цедка в чист съд и охладете.
Пригответе сироп от захарта и водата в тенджерка на средна температура. Оставете да заври, намалете котлона и оставете да покъкри докато сместа се сгъсти до количество, равняващо се на 1/2 - 2/3  ч.ч. Отстранете от котлона и охладете. Досипете розова вода "Рея Севт"до напълване на чашата, прибавете лимоновия сок и 1 с.л. натурална розова вода.
В купа разбийте жълтъците с топеното масло до кремообразна смес. Добавете на части оризовото брашно и захарния сироп като разбивате с миксер на ниска скорост или на ръка. Трябва да получите меко маслено тесто. Ако е прекалено лепкаво,  добавете още малко оризово брашно. Приберете готовото тесто за 1/2 час в хладилника.
Пригответе си две тави и ги покрийте с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса. Извадете тестото от хладилника и разточете  с дебелина около 5-6 мм - не бива да е прекалено тънко. Изрежете бисквитки с формички и ги пренесете върху хартия та за печене. Изпечете за 10-12мин. Внимавайте да не прегорят, достатъчно е само крайчетата да станат розови. Ако фурната ви позволява можете да изпечете двете тави наведнъж като на 6-7 минута смените местата им. Охладете напълно бисквитите преди да ги нанесете глазурата. Внимавайте, защото тестото е много крехко и нежно. За глазурата пресейте пудрата захар и с вилица я смесете с розовата вода, лимоновия сок и супената лъжица натурална розова вода. Ако е необходимо,  добавете още пудра захар или съответно розова вода, за да получите желаната от вас гъстота. Нанесете  я по повърхността на бисквитите и поръсете с шам фъстък и сушени розови листенца. Бисквитите стават много красиви, ако ги украсите със захаросани листенца  розов цвят.



Насладете се на деликатния розовия аромат и фината текстура с чаша чай или кафе.

Забележка:   

1.Оризово брашно можете да закупите от големите вериги магазини - аз го купувам от Кауфланд.

2. Вместо с топено масло гхи бисквитите могат да се приготвят и с меко масло на стайна температура. Количеството е същото.

3. Напитка с натурална розова вода "Рея Севт" и натуралната розова вода са две различни неща. Натуралната розова вода е силно концентрирана и се добавя в малки количества за по-изразен аромат, но с нея не бива да се прекалява.

4. Препоръчвам ви да опитате и прекрасния арабски сладкиш на Креми от кулинарния блог "Cook with a smile", който също е приготвен с напитка с натурална розова вода"Рея Севт". В този страхотен блог ще намерите много прекрасни рецепти, сготвени майсторски и с много любов.



петък, 22 април 2016 г.

Кокосово руло с орехи, фурми и сушени кайсии (веган)

 Признавам, че любезното предложение на Биомагазин Спирала да приготвя нещо вкусничко с техните натурални био продукти за мен бе предизвикателство. Но аз обичам предизвикателствата от този вид . 
smile emoticonКато човек с интерес към кулинарията винаги съм се интересувала и  от вегетарианската, и от месната, а напоследък и от веганската кухня.
Уважавам избора на всеки да храни тялото си с това, което смята, че е полезно. Мисля, че толкова различни подходи към храната само разширяват нашите възможности за хранене и от всяко едно кулинарно течение можем да открием по нещо вкусно и полезно за нас самите. Новото в този случай бяха почти непознатите за мен продукти като суровото кокосово масло и пукания амарант. Тези от вас, които са отворени към подобни предизвикателства и са избрали веганството като начин на хранене могат да се възползват от 25 процентното пролетното намаление на всички всички супер храни с марка Спирала в Биомагазин Спирала, което тече в момента.
 В интернет има толкова много информация за веган рецепти, че, когато реших да попрочета повече за комбинирането на тези продукти, в началото малко се обърках. Много ми помогнаха чудесните рецепти за веган торти на Софи от Foodie boulevard относно структурата на сладкишите с ядки и плодове. Четох внимателно и прилежно в сайтове и в блогове  на още много знайни и незнайни наши и чужди блогъри. Имах спомен за подобно веган руло в кулинарно предаване преди години. Любопитството ми се разпалваше след всяка прочетена рецепта и така накрая се избистри и днешната ми рецепта.
 Другото, което разбрах за веганството е, че най-добрите приятели на готвещия веган са  блендерът, пасаторът и кухненския робот. :)



Използваната мерителна чаша е с вместимост 200мл.

Необходими продукти:

За тъмния слой:

20бр. сочни черни фурми
2ч.ч. орехи
3с.л. пукан амарант
1ч.л. канела
1 звездичка от звездовиден анасон(смляна в машинка за подправки)
1/4 к.л индийско орехче
3 с.л. от водата, в която са киснали кайсиите

За светлия слой:

250г. сушени кайсии(предварително накиснати за поне 6часа)
1ч.ч. сурово кашу(предварително накиснато за 1 нощ
3 с.л. кокосово масло
3 с.л. мед(или сироп от агаве)
1/2 ч.ч. кокосови стърготини

кокосови стърготини за овалване




Начин на приготвяне:

Смелете в кухненския робот орехите и прибавете към тях фурмите. Включете на по-ниска степен и смелете и тях. Добавете канелата, анасона, индийското орехче и водата от кайсии и пулсирайте още няколко пъти. Извадете сместа и добавете към нея пукания амарант. Разбъркайте с лъжица до равномерното му усвояване от сместа. Ще получите гъста и лепкава еднородна смес.
Пригответе втория слой като в блендер или робот смелите на каша отцеденото кашу и кайсиите. Добавете меда, кокосовото масло и кокосовите стърготини и миксирайте до сравнително еднородна смес. Поставете каната с тази смес във фризера.
Върху силиконова подложка или хартия за печене разстелете тъмния слой във формата на правоъгълник. Оформате правилна форма с помощта на пластмасов нож или дървена шпатула. Сложете лист хартия за печене и минете леко с точилка за по-равномерно разнасяне на сместа. Извадете светлата смес от фризера и я нанесете върху тъмната с помощта на лъжица. Сложете отново лист хартия за печене и валцувайте с точилката до равномерен пласт. Хванете  крайчето на хартията откъм широката страна и внимателно завийте на руло.  Оваляйте готовото руло равномерно в кокосовите стърготини. Увийте в свежо фолио и съхранявайте в хладилника .
Преди поднасяне поставете рулото за 20 минути във фризера, за да стегне добре, и поднесете нарязано на парчета.



Моите забележки:
Опитах рулото веднага след приготвянето и след съхранението в хладилник за една нощ. Имаше разлика във вкуса. В началото отчетливо се усещаше ароматът на кокос, на следващия ден най-изразен бе ароматът на анасон и канела. Чудесна комбинация от аромат и текстура! И най-важното - вкусно и полезно!
Благодаря на Биомагазин Спирала за чудесните продукти и вдъхновяващото предизвикателство!

четвъртък, 14 април 2016 г.

Салата Панцанела

Още едно пролетно предложение от мен, с което се включих в страхотния брой, посветен на пролетта и Великден на списание SOintoFOOD
Салата Панцанела е стара италианска рецепта от област Тоскана, която първоначално се е приготвяла само с домати и хляб. Днешните и интерпретации са многобройни, разнообразни и със сигурност по-вкусни от оригинала.
Акцентът в моя вариант пада върху вкусния дресинг и ароматните препечени парчета хляб. С добавка на малко печено с мед и орехи сирене или топка моцарела, тя може да се превърне в чудесен пролетен обяд или вечеря.




Необходими продукти за 4 порции :

4-5 домата
4 шепи   пресен бейби спанак
4 шепи прясна рукола
4 шепи италианска салата (фелд)
1 глава червен лук, нарязан на полумесеци или 2-3 стръка пресен зелен лук

За крутоните:

1 чабата или  няколко парчета стар хляб , накъсани на малки залъци
3 с.л. зехтин
1к.л сух чесън
1 ч.л. сух риган
черен пипер и малко сол
За дресинга:

3 / 4 ч. ч. зехтин
 сол и прясно смлян черен пипер на вкус
1 / 4 чаша бял или червен балсамов  оцет
1 супена лъжица  мед
2  супени лъжици лимонов сок
1 супена лъжица ситно нарязана прясна  мащерка
1 / 2 супена лъжица ситно нарязан пресен розмарин

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната  до 200 грядуса В тавичка върху хартия за печене изсипваме зехтина, чесъна, ригана , солта и черния пипер и разбъркваме добре. Овалваме добре залъците хляб в тази смес и запичаме до златисто във фурната като разбъркваме отвреме навреме. Прехвърляме крутоните  в голяма купа и оставяме  да се охладятЗа дресинга смесваме всички съставки в  бурканче, затваряме с винтова капачка и разтръскваме до хомогенизиране на всички съставки. Може да приготвите дресинга от предишния ден – така ще бъде по-ароматен.
В подходящо плато поставете зелените зеленчуци, нарязаните на резени домати и лука . Смесете ги с ръце , поставете отгоре  запечените ароматни залъчета  хляб и полейте с  дресинга. 

Вероятно ще ви остане известно количество от дресинга - приберете го в хладилника и го използвайте за овкусяване и на други салати. Колкото повече стои, толкова по-ароматен става!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...