вторник, 26 март 2013 г.

Гъбена каша с лапад и пресен лук

 На прага на пролетта сме - с надежда за по-топло време, повече слънце и усмивки, повече радост и добро настроение, с несигурни, но покълнващи надежди за по-добър живот и по-сигурни времена. И извън нотката тъга - сянка на отиващата си зима, вярвам, че малките семенца на надеждата ще покълнат.
 Обичам пролетта, с всичко което носи - от неочакваните обрати в прогнозата, до аромата на зюмбюл и закачливите усмивки на кокичетата и минзухарите, от несигурната резеда на мързеливо събуждащите се от сивотата широколистни гори до пищните зелени платна на поникналите есенници, които милват окото.
От кухненския ми прозорец виждам всяка година едно кайсиево дръвче как се събужда, не, как буквално избухва в нежен цвят от жажда за живот всяка пролет. И тази година така - покри се с цвят само за три дни. Какво пиршество за уморените ми от зимата очи!
Обичам пролетта...
Обичам и на трапезата ми да има по всичко от все още оскъдните и дарове - коприва, спанак, пресен лук, лапад. Тези листни зеленчуци са богати на жива енергия, от която изтощените ни зимни тела (и мисли) имат огромна потребност. Убедена съм, че най-полезна за нас е сезонната храна и затова не пропускам възможност да я предложа на моето семейство.
Днес ще предложа и на вас една такава вкусна пролетна рецепта.


сряда, 20 март 2013 г.

Маслена погача

 Така се случи, че точно на днешния ден преди две години направих първата си публикация тук.
  Няколко седмици мислих каква рецепта да споделя с вас на този ден и  избрах да ви почерпя виртуално с една погача, на която бях хвърлила око отдавна. Е, "лошата" Илиянка ме изпревари, но не мисля, че това е пречка да ви покажа тази чудесна питка и в мое изпълнение.


 Ще ми се от днешната пита да раздам по парченце  за здраве и късмет на всички вас, които през тези две години сте били част от виртуалния ми живот, носили сте  ми е реална усмивка и подкрепа, насърчение и сте стопляли душицата ми с добра и блага дума, доверявали сте се на моите рецепти и сте ги  предлагали на вашите семейства.
  Благодаря ви, приятели, за доверието и искрено се надявам да прекарваме още дълго време тук заедно, да споделяме идеи, да се забавляваме и да храним душите си  с обич и позитивизъм, естетика и доброта, докато изхранваме всекидневно домашните си любимци.

вторник, 26 февруари 2013 г.

Хачапури със спанак и сирена

 За вечеря или пък за закуска
тези питки ти недей пропуска     smile3521 !


Няма да ви лъжа - вкусно е. Направо греховно вкусно! Направих ги спонтанно, изкушена от един много добре готвещ "колега", който беше направил хачапури  по Аджарски. Пейчев, благодаря за вдъхновението!
При мен от нетърпение всичко бе пълна импровизация  - придържах се само към формата. От аджарските му корени остана май само яйчицето в средата. Останалото е мълчание. В смисъл такъв, че след употреба губиш желание за разговор и за каквато и да е дейност, защото всичките ти мисли и кръв са се насочили към стомаха.
След този първи досег с грузинската кухня, съм силно заинтригувана и готова за нови приключения!



неделя, 17 февруари 2013 г.

Неделен ябълков сладкиш с крем

 Защо неделен ли! Защото през седмицата все гледаме да приготвим нещо набързо, само и само за да задоволим грешната и вредна потребност от нещо сладко. Затова пък в неделя можем да приготвим нещо по така. И не че има кой знае каква философия и трудност в приготвянето на тази рецепта, но не е и съвсем от рода на "забъркай и изпечи".
Времето, което ще вложите в този сладкиш, си струва всяка хапка от него:))





неделя, 10 февруари 2013 г.

Соленки с извара

Много лесна и много вкусна. Така бих представила днешната рецепта. Соленките, които ще направите, ще бъдат ароматни и мекички дори на следващия ден, ако оцелеят. Подходяща за приготвяне в някой петъчен следобед или съботна утрин, за да има нещо за гризкане през почивните дни и следобеди.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...