неделя, 6 ноември 2011 г.

Печени кюфтета от червена леща с булгур

 Днешната публикация е специално за читателите ми вегетарианци.
Със затваряне на едното око става и за 90-дневната диета в деня за варива. Знам, че ще има протестиращи  срещу подозрителното присъствие на въглехидратния булгур, но, съгласете се, че щом диетата великодушно позволява филия хляб в бобовия ден, то и нашият герой може да се промъкне между капките (зрънцата на лещата).
 За да избегнем спорове и да достигнем удовлетворение и хармония при четенето на тази рецепта, ще ви припомня, че Бъдни вечер наближава. Така че нека обединим различията и поднесем на трапезата в тази нощ нещо различно и вкусно на семействата си.


Необходими продукти:

1 ч.ч. червена леща
1 ч.ч. булгур
3.5 ч.ч. вода
1 сварен картоф
1 сварен морков
1 глава стар лук
1 голяма скилидка чесън
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
1/2 връзка пресен копър
1 връзка пресен магданоз
1/2 ч.ч.  пресен лук по желание
черен пипер, сол
галета за овалване
1/2 ч.ч. зехтин
лимон за поднасяне
копър, магданоз, сумак за поръсване на кюфтенцата



Начин на приготвяне:

Измиваме добре лещата и булгура. Възваряваме водата и слагаме лещата да се свари.  Преди течността са се редуцира прибавяме булгура, разбъркваме 1-2 минути, изключваме котлона и затваряме съда с капак. Оставяме  15 минути, докато булгурът поеме течността и омекне.
През това време в подходящ съд изсипваме 3-4 с.л. зехтин и леко запържваме нарязаните ситно чесън и лук. Прибавяме малко вода и оставяме докато лукът се задуши и омекне. Прибавяме доматеното пюре и червения пипер, разбъркваме и отдръпваме настрана.
В по-дълбок съд смесваме варивата с лука, прибавяме нарязаните на малки парченца картоф и морков, сол на вкус, черен пипер и зелените подправки. Намачкваме хубаво всичко с помощта на преса за картофено пюре. Може да пасирате и в кухненски робот, но тогава сместа ще стане по-мека и ще се оформя малко по-трудно.
Тук е моментът да прибавите зеления лук, ако го обичате.
С навлажнени или намаслени ръце оформяме кръгли кюфтета и ги овалваме в галета. Подреждаме ги върху хартия за печене и с помощта на малка лъжичка изсипваме върху всяко от тях по няколко капки зехтин.
Печем на 180 градуса на програма грил около 10-15 минути.
Изваждаме кюфтенцата в плато и поръсваме всяко от тях с магданоз, копър, сладко къри, червен пипер или сумак.
Поднасяме с нарязан пресен лимон или със чудесния сос от хрян на Пепи.
 Добър вариант е и млечно-чесновия сос, но той не е подходящ за Бъдни вечер:))



Кюфтенцата са изключително вкусни и ароматни. Добър апетит!


четвъртък, 3 ноември 2011 г.

Шоколадово суфле

Днес ще ви споделя един от най-любимите десерти  на моето семейство. Моите домашни любимци великодушно ме уверяват, че мога да го приготвям всеки ден, понякога дори настояват. Но аз подхождам хладнокръвно и разумно, защото толкова калории трябва да се поемат на порции.
Мисля, че базовата рецепта е на Гордън Рамзи,

Съставки за 8 порции:

50гр. разтопено масло, за намазване
какао на прах
200гр. качествен черен шоколад, нарязан на малки парченца
200гр. масло на парченца
200гр. захар
4 яйца и 4 жълтъка,
200гр. брашно

 но аз предпочитам варианта на Йоли, красиво наречен от нея "Сърцето на Лаура", заради редуцираното съдържание на яйца и захар.
 Също така брашното за поръсване на купичките е по-удачен вариант от какаото, защото какаото изгаря по-лесно и залепва.
Както всички нейни рецепти и тази е балансирана перфектно.



Необходими продукти за 8 бр.

200 гр. натурален шоколад
200 гр. масло
140 гр. захар
40 гр. брашно
4 яйца
2 ванилии, аз слагам 3 капки сметанова ванилия


Стопяваме на водна баня шоколада, маслото и захарта и после охлаждаме.
Разбиваме леко яйцата с вилица и ги прибавяме  към изстиналата шоколадова смес. Накрая слагаме ванилията и брашното.
Намасляваме и посипваме с брашно купички за крем карамел. (Ако купичките са по-дълбоки, при поднасяне десертът ще бъде по-ефектен.) Пълним ги с шоколадовото тесто  и ги слагаме във фризера поне за 1 час преди печене.
Печем  в предварително загрята фурна на 220* само за 10-12 мин.
Много е важно да се спазят точно температурата и минутите при печенето. Целта е бързо да се получи твърда обвивка, а вътрешността да остане течна.
У дома естествено отново има различия в предпочитанията - едни го предпочитат с течна вътрешност, други - изпечен малко повече.
На тези снимки десертът е сниман на следващия ден и затова вътрешността му не е така течна.

В оригинала на Гордън Рамзи този десерт се поднася с карамелен сос и топка ванилов сладолед.

Ако изберете този вариант, ето и рецептата за карамеления сос:

250гр. захар
140мл. гъста сметана
50гр. масло

Изсипете захарта в тиган с дебело дъно и добавете 4с.л. вода. Сложете тигана на средно нагрят котлон, докато захарта се стопи. Увеличете температурата и оставете да възври силно за 4-5 минути докато се получи карамел. Свалете от котлона и добавете внимателно сметаната и маслото. Оставяте да изстине и разлейте в красива форма около суфлето.



Добър апетит!

неделя, 30 октомври 2011 г.

Свинско с шарен боб

Драги приятели, на диета или не, народът вкъщи иска да се храни по своите си правила. Някои от моите домашни любимци са доста праволинейни в това отношение и строго се придържат във вкусовете си към българската традиция. И понеже семейният мир и хармония са приоритет за мен, аз уважавам всички  предпочитания.(освен в случаите, когато са ме раздразнили особено много).
Та днешната рецепта е, така да се каже, класика в жанра.


Необходими продукти:


400гр. шарен сух фасул
700 гр. свинско от врат и джолан
1 голяма глава стар лук
1 морков
1/4 глава целина
1 зелена чушка
1 с.л. сух джоджен
1 с.л. сминдух(рогата чубрица)
люта чушка по желание
2 с.л. пресен девисил
1 с.л. червен пипер
2-3 с.л. брашно
сол на вкус
олио, зехтин

Шареният фасул, по мое мнение, е по-вкусен от белия, сварява се по-бързо, а вкусът му е специфичен. Бих го определила като нещо средно между бял фасул и леща. Девисилът много му подхожда като подправка.

Слагаме фасула в голяма тенджера да възври, като сменяме водата два пъти. След втората смяна на водата, прибавяме 2 с.л. олио, 1/2 глава лук, половин морков и половината от целината, нарязани на кубчета. Оставяме на съвсем слаб огън да се вари до омекване - около 1 час.
 Не се слага сол!

През това време в тенджера под налягане запържваме в зехтин парчетата месо, предварително осолени и поръсени с черен пипер. Когато се позачервят, прибавяме останалите зеленчуци, нарязани на дребно(лук, целина, морков, зелената и лютата чушка), разбъркваме няколко пъти, прибавяме червения пипер и наливаме гореща вода, докато покрие месото. Добавяме сол на вкус и варим на слаб котлон около 45-50 мин.
Когато месото е готово, отваряме тенджерата и леко охлаждаме. На повърхността избива част от мазнината. Поръсваме върху нея с помощта на сито брашното, докато попие и разбъркваме.
През това време бобът се е сварил. С помощта на черпак отнемаме от течността му в купичка , докато зърната започват да се показват на повърхността. Прибавяме месото към боба и разбъркваме. Слагаме на котлона да възври и докато започне да се сгъстява. Ако е прекалено гъсто, добавете от течността, в която е врял бобът до желаната гъстота. Прибавете сол, джоджен, сминдух и варете още 5-10 мин до овкусяване. Накрая добавете пресния девисил и поднесете.



Да ви е сладко!

сряда, 26 октомври 2011 г.

Един въглехидратен ден и неговата предистория

Вчера бе моят ден с варива от 90-дневната диета.
 Реших, че ще изпробвам нещо от арабската кухня. Първо Дани ме раздразни с едно пиле със заатар. После се сетих за кюфтенцата на Ели с нахут, попаднах на интересни рецепти в блога на Даниела, обиколих малко чуждоезикови блогове и решението беше взето - фалафел.
С помощ от приятели поръчах и арабски подправки от един интернет магазин.
 Имах една кутия нахут в хладилника, два патладжана и нещата започнаха да се избистрят. Дотук добре.После отидох да пазарувам и се върнах с 5кг. червено цвекло, 2 кг. моркови,  2 кг. цветно зеле., 2 кг. целина и половин кило чесън.
Защо ги купих и досега не доумявам. Тук беше моментът да ми просветне, че може би денят не е много подходящ за успешни нови начинания, но го пропуснах.
 Както и да е. Времето за обяд приближаваше, а около мен - живописен безпорядък. В такива моменти енергично  започвам да правя по няколко неща едновременно.
Тези от вас, които са правили фалафел, знаят, че иска доста време за предварителна подготовка - накисване, смилане, отлежаване и т.н. С кутията нахут реших проблема с накисването. Изчаках необходимото чакане, слагах странни подправки, кълцах магданози, междувременно пъхнах два патладжана във фурната., смених крушките на два от фенерите пред къщата, защото бяха изгорели, сложих цвеклото в една огромна тенджера да се вари, прострях дрехите от пусната сутринта пералня, заредих нова, направих сос Тахини и финиширах пред готовата според указанията смес за нахутени кюфтета.
Започна се едно яко бъркане, прибавяне на брашно в такава последователност и в такова количество, че по едно време се усетих, че рецептата вместо бобова, започва да става въглехидратна. За успокоение обърнах патладжаните да се пекат от другата страна.
Когато се изправих, зодиакалната ми същност беше потресена - на плота се мъдреха един тон зарзавати, не благоволили да се подредят, на котлона тенджерата се пенеше с кървавочервена пяна и пръскаше щедро в едри карминени капки всичко наоколо, на другия плот купа с лепкава маса,  лъжица, вилица, купичка с вода и шест пакетчета отворени подправки, небрежно полегнали върху един пръст слой от брашно, сито за пресяване  и мивка, пълна с разни други джаджи.
Девата в мен беше дълбоко възмутена! Хаосът бе обсебил подредения ми свят.
Взех се в ръце - извадих патладжаните, завинтих още две крушки на другите фенери, прибрах зеленчуците в един кашон, изнесох свареното цвекло навън, почистих печката, прострях дрехите и започнах да пържа кюфтетата. Излишно е да ви казвам, че вече нищо не ми се ядеше.
Докато фалафелът се пържеше, обелих патладжана и приготвих баба Гануш.
 Хапнах първото кюфтенце с голямо любопитство и, честно казано, не бях във възторг. Топнах го с надежда в Гануш-а - нещата не станаха по-добри. Очевидно беше - провалът ми се хилеше насреща с лукава усмивка.
 Аз и фалафелът поехме в различни посоки....

Тази сутрин хармонията и редът бълбукат у мен с едри мехурчета.
Обаче пристигнаха арабските подправки!
Ентусиазирано ги бях поръчала в количество, което ще ми стигне минимум за три години активно готвене по арабски рецепти. (За пореден път си обещавам, че няма да пазарувам по време на ПМС).
Трезво и разумно реших, че ще приготвя нещо просто, съобразено изцяло с изискванията на въглехидратния ден - пърленки с бакпулвер. 


За тестото:

за 4 бр. пърленки
250гр. брашно
1 равна ч.л. бакпулвер и 1/4 к.л. сода
1 к.л. лимонов сок
1 к.л. сол
1 к.л. захар
около 70-75 мл. топла вода
40мл. зехтин

Смесваме сухите съставки, прибавяме зехтина и бъркаме с лъжица докато стане на трохи. Прибавяме на части водата, в която сме сложили лимоновия сок и замесваме меко нелепнещо тесто. Омесваме добре и го оставяме да си почини 15мин.
 Разделяме тестото на 4 малки топки и оформяме плоски питки с диаметър около 20 см. Намазваме ги леко със зехтин и печем в тефлонов тиган до зачервяване . Консумирайте ги веднага след изпичане, докато са още топли. Към тестото по желание може да добавите 1 к.л. чесън на прах или да натъркате питките със скилидка чесън след изпичане.
Аз направих така - две от питките поръсих със заатар и поднесох с баба Гануш - изключително вкусна и ароматна комбинация.


Нарежете пърленките на парченца, поръсете със заатар и топвайте в соса.


За останалите две пърленки реших да направя накакъв дип от другия изпечен патладжан. Затова накълцах
1с.л. каперси
4-5 маслини, моите бяха тип Руси:))
5 мариновани домата, обелени
1  скилидка чесън
шепа рукола
1ч.л. пресен розмарин
обеления патладжан
2 с.л. зехтин
сол на вкус
Намазах пърленките с малко зехтин, разтърках върху тях скилидка чесън и поднесох с този дип. Прекрасна средиземноморска комбинация.


За вечеря  приготвих постни шоколадови мъфини с банан и портокалов сок.



Ето и рецептата за тях:
 за 12бр.

1ч.ч. бяло брашно
1/3 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 1/3 ч.ч. пудра захар
1/2 к.л. сода
 1 равна ч.л. бакпулвер
3 с.л. какао с връх
1/3 ч.ч. зехтин
1 щипка сол
1ч.л. настъргна портокалова кора
1ч.л. лимонов сок
сокът от 1 портокал(около 1/3 ч.ч.)
топла вода за допълване чашата с портокаловия сок-общо 1ч.ч. течност
1 банан
2 капки сметанова ванилия или 1 пакетче обикновена
1 банан, смачкан на пюре

Смесваме сухите съставки и прибавяме течните с разбъркване до хомогенна смес. Накрая прибавяме финото бананово пюре. Изсипваме в капсулки или форми за мъфини и печем на 175градуса около 20 минути.
Кексчетата са много пухкави, нежни и ароматни.

Може да се приготвят и изпечени в по-голям съд или форма . Мисля, че ще бъдат и чудесен коледен десерт с добавка на смлени ядки в тестото.

Обещавам ви един много вкусен въглехидратен ден от любимата ни 90-дневна диета!


Рецептата за кексчетата  е  адаптирана оттук
Посетете непременно блога на Диана - има чудесни рецепти и много полезна информация!

неделя, 23 октомври 2011 г.

Сметанови мъфини със стафиди

Всяко домакиня и всяко семейство си има любими и предпочитани рецепти. И при нас е така. Вече доста време приготвям различни по вид и вкус ястия, но си имам своите фаворити. Днешната рецепта, която споделям с вас, е един от моите фаворити, когато става дума за мъфини.
На нея попаднах преди години в готварския форум на бг.мама.
Благодаря на кафе със сметана за нея!
Тези малки кексчета съм приготвяла десетки пъти, импровизирала съм с добавка на различни продукти и резултатът винаги е бил страхотен - пухкави, ароматни, опияняващи, особено сутрин с чаша кафе.
Горещо ви ги препоръчвам!
Може да се поглезите с тях във въглехидратния ден на 90-дневната диета!
А може и да не се:))


Необходими продукти:

3 яйца
1 ч.ч. захар
1 к.ч. олио, аз слагам по-малко, защото и сметаната е маслена
200гр заквасена сметана
1 пакетче бакпулвер
1 2/3 ч.ч. брашно
1 ванилия-течна, аз слагам сметанова ванилия
50-60 гр стафиди (може да направите микс от сушени плодове - кайсии, червени боровинки, портокалови корички)
може да добавите различни ядки - бадеми, орехи, счукани лешници
Друга идея е да ги напълните със сладко или конфитюр


Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта на крем, прибавяме олиото, заквасената сметана, ванилията и постепено пресятото с бакпулвера брашно. Разбиваме до хомогенна гъста смес. Накрая добавяме стафидите и (или) ядките. С помощта на супена лъжица изсипваме в капсулки или форми за мъфини на 2/3 от вместимостта им.
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса с обдухване.


Поднесете с чаша ароматно кафе.

Наслаждавайте се!


петък, 21 октомври 2011 г.

Калцоне с гъби, спанак и мариновани домати

Понеже проглуших ушите на половината кулинарни блогъри, че съм на 90-дневната диета (един вид да бъдат по-милостиви с представянето на вкусните си ястия си и да поцъкат съжалително над моята самопричинена участ) днес отново ви предсавям диетична рецепта, при това без месо, на която децета ви със сигурност много ще се зарадват на Коледа.
 Моля месоядните с трайна нетолерантност към вегетарианската кухня да напуснат и да затворят вратата.
Сега като останахме насаме свои хора, ще ви кажа, че тези, които излязоха, изгубиха много. Но да не ги мислим - тъкмо ще остане повече за нас.
 Та, драги съратници, откакто реших да се подложа на тази диета по-скоро от инат, отколкото от необходимост, въображението ми започна да работи доста по-добре. Импровизирах, пробвах с налични продукти и любими съставки, за да постигна едно здравословно и балансирано хранене.
Днешната рецепта определено не заслужава толкова дълъг увод, още повече, че е съвсем лесна и достъпна, но явно диетата се отразява и на моята общителност. Та да не си играя повече с времето и търпението ви, ето я и нея.



Братя и сестри, ето и продуктите:

250гр. готово тесто (можете да си го приготвите и сами)
4 с.л. зехтин за задушаване на зеленчуците и 1с.л. за намазване
1/2 глава стар лук,
4 пресни печурки
3 топчета замразен спанак
2-3 парчета мариновани домати, обелени и нарязани на малки парченца
1 голяма скилидка чесън
4-5 с.л. бяло вино
2 с.л. пресен магданоз
1 ч.л. пресен розмарин
сол, черен пипер на вкус


Приготвяне:

В малко тиганче с незалепващо покритие слагаме зехтина, лука и гъбите и леко разбъркваме няколко пъти. Прибавяме спанака и чесъна, нарязан ситно, и отново разбъркваме. Заливаме с
бялото вино и оставяме зеленчуците да се задушават. Когато лукът омекне, прибавяме маринованите домати, магданоза и розмарина, сол и пипер и леко охлаждаме сместа.  Плънката не трябва да има течност.
С намаслени ръце оформяме 4 топки от тестото и ги разточваме като за мекици, но не много тънко. С помощта на с.л. слагаме в единия край или в средата пълнеж и захлупваме като правим борд     с прищипване     от тестото с пръсти, за да не изтече плънката.
При самото оформяне сме омазнили питките, затова ги слагаме в горещ грил тиган и хубаво изпичаме от всички възможни страни, без да ги притискате.
Изваждаме питките и леко ги намазваме със зехтин. Поднасяме топли със салата - най-добре зелена.
Да ви е сладко.



От останалото тесто може да приготвите нещо за домашните ви любимци, които не споделят отдадеността ви към здравословното хранене, като им приготвите различен пълнеж - шунка, кашкавал, луканка или сварено пилешко. Така всички продукти ще се оползотворят и около вас ще се възцарят мир и любов!
Днес не ми е позволено да ви кажа наздраве!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...