Бях решила да споделя с вас тази рецепта на 14 февруари за деня на Св. Валентин, но някои обстоятелства ме накараха да я публикувам именно днес. Надявам се, че момичетата, чиито семейства настоятелно ги бяха помолили за този десерт, сега да задоволят всички неотложни желания:))
Няма да има разочаровани. Обещавам!
Този сладкиш лежи върху стабилната основа на трайфъла.
Трайфъл, както се досещате, е английска дума и назовава един типичен английски десерт, който се приготвя от сметана, сиропирани в шери или ликьор блатове и плодове - озахарени или пресни, най-често ягоди, малини или горски плодове.
Както при повечето рецепти и тази е претърпяла промени през годините и е подлагана на импровизации. Така че, няма да съм съвсем точна, ако нарека този сладкиш трайфъл, заради осезаемото присъствие на типично италианските маскарпоне и бишкоти.
У дома обичаме плодови сладкиши, особено тези с аромат на малини.
Аз от своя страна също импровизирах малко, но резултатът очарова домашните ми любимци. Какво повече му трябва на един кулинар!
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
Облепете добре със свежо фолио подходящ правоъгълен съд. Моят бе с размери дължина - 26см, широчина.-12см, дълбочина 8 см,. Трябва да остане фолио за покриване на сладкиша. За да не ви остава смес, може да ползвате и по-голям съд.
Разтворете желатина върху няколко с.л. вода и оставете да набъбне. Претрийте малините през сито, за да отстраните семките. Ако са замразени, ги сложете за няколко минути в микровълновата.
Разтопете на водна баня желатина . Сложете малиновото пюре в метален съд на котлона, добавете 2 с.л. пудра захар и бъркайте, докато захарта се разтвори. Отдръпнете и прибавете в малиновата смес 2 ч.л. от стопения на водна баня желатин. Разбъркайте добре.
Разбийте маскарпонето със 100гр. пудра захар и прибавете ванилията. Разбийте сладкарската сметана до стабилно сгъстяване и я смесете с маскарпонето. С помощта на миксер или робот прибавете на тънка струйка леко охладения желатин към готовата смес.
С голяма лъжица сложете пласт сметана, отгоре разлейте 3-4 сл. малиново пюре. Топвайте за кратко всяка бишкота в шерито (портото или кафето) и подредете върху останалите съставки. Запълнете мястото между бишкотите с цели малини. Продължавайте да редувате по същия начин -сметанова смес, малиново пюре, бишкоти, като най-отгоре завършите със смес от сметана и малиново пюре. Загърнете добре сладкиша с фолиото и го оставете в хладилник поне за 4 часа. Аз го поставих за 1 час във фризера и после още 1 в хладилника.
От това количество продукти се получава смес вповече от тази, необходима за съда. На мен ми остана смес и пюре, от които направих в 4 чаши индивидуални сладкиши като редувах на същия принцип както в големия съд.
Когато сладкишът вече е стегнал, го издърпайте с фолиото от съда и го обърнете върху подходящо плато. Поръсете със запечени бадемови ядки отстрани и отгоре. Може да шприцовате розички от разбита сметана. Украсете с останалите малини.
Наслаждавайте се!
След този сладкиш, ще ви обичат още повече:))
Адаптирано оттук
Няма да има разочаровани. Обещавам!
Този сладкиш лежи върху стабилната основа на трайфъла.
Трайфъл, както се досещате, е английска дума и назовава един типичен английски десерт, който се приготвя от сметана, сиропирани в шери или ликьор блатове и плодове - озахарени или пресни, най-често ягоди, малини или горски плодове.
Както при повечето рецепти и тази е претърпяла промени през годините и е подлагана на импровизации. Така че, няма да съм съвсем точна, ако нарека този сладкиш трайфъл, заради осезаемото присъствие на типично италианските маскарпоне и бишкоти.
У дома обичаме плодови сладкиши, особено тези с аромат на малини.
Аз от своя страна също импровизирах малко, но резултатът очарова домашните ми любимци. Какво повече му трябва на един кулинар!
Необходими продукти:
- 300g пресни или замразени малини плюс още 10-12бр. за украса и за пълнежа между бишкотите
- 2 с.л. пудра захар за малиновото пюре
- 10гр. желатин
- 600ml течна сладкарска сметана
- 250г маскарпоне
- 2-3 капки сметанова ванилия
- 100г пудра захар
- 120-150ml сухо шери или порто за напояване на бишкотите (последния път аз използвах кафе еспресо с 5 с.л. бърбън и малко захар)
- 12-14 бр. бишкоти
- 50-80гр.запечени люспи бадеми (за украса)
Начин на приготвяне:
Облепете добре със свежо фолио подходящ правоъгълен съд. Моят бе с размери дължина - 26см, широчина.-12см, дълбочина 8 см,. Трябва да остане фолио за покриване на сладкиша. За да не ви остава смес, може да ползвате и по-голям съд.
Разтворете желатина върху няколко с.л. вода и оставете да набъбне. Претрийте малините през сито, за да отстраните семките. Ако са замразени, ги сложете за няколко минути в микровълновата.
Разтопете на водна баня желатина . Сложете малиновото пюре в метален съд на котлона, добавете 2 с.л. пудра захар и бъркайте, докато захарта се разтвори. Отдръпнете и прибавете в малиновата смес 2 ч.л. от стопения на водна баня желатин. Разбъркайте добре.
Разбийте маскарпонето със 100гр. пудра захар и прибавете ванилията. Разбийте сладкарската сметана до стабилно сгъстяване и я смесете с маскарпонето. С помощта на миксер или робот прибавете на тънка струйка леко охладения желатин към готовата смес.
С голяма лъжица сложете пласт сметана, отгоре разлейте 3-4 сл. малиново пюре. Топвайте за кратко всяка бишкота в шерито (портото или кафето) и подредете върху останалите съставки. Запълнете мястото между бишкотите с цели малини. Продължавайте да редувате по същия начин -сметанова смес, малиново пюре, бишкоти, като най-отгоре завършите със смес от сметана и малиново пюре. Загърнете добре сладкиша с фолиото и го оставете в хладилник поне за 4 часа. Аз го поставих за 1 час във фризера и после още 1 в хладилника.
От това количество продукти се получава смес вповече от тази, необходима за съда. На мен ми остана смес и пюре, от които направих в 4 чаши индивидуални сладкиши като редувах на същия принцип както в големия съд.
Когато сладкишът вече е стегнал, го издърпайте с фолиото от съда и го обърнете върху подходящо плато. Поръсете със запечени бадемови ядки отстрани и отгоре. Може да шприцовате розички от разбита сметана. Украсете с останалите малини.
Наслаждавайте се!
След този сладкиш, ще ви обичат още повече:))
Адаптирано оттук