Днес пристигам с една любима рецепта, която с удоволствие приготвям и с още по-голямо удоволствие унищожаваме. Признавам си, че предпочитам този безмесен вариант на лазанята, защото се приготвя по-бързо и е много, много вкусен. Надявам се, че сами ще се убедите в това.
Продукти:
200-300 гр. пресен спанак
или 6-7 топчета замразен (размразен и отцеден)
1 глава стар лук
2-3 скилидки чесън
1 буркан белени домати
2 ч. л. песто от босилек
1 с. л. сух риган
100 гр. сирене Чедър
150 гр. бяло саламурено сирене
150 гр. кашкавал
100 гр. сирене Фета
50 гр. настърган пармезан за поръсване на готовата лазаня преди печене
3 с. л. зехтин
- 12 бр (260 гр) кори за лазаня
200-300 гр. пресен спанак
или 6-7 топчета замразен (размразен и отцеден)
1 глава стар лук
2-3 скилидки чесън
1 буркан белени домати
2 ч. л. песто от босилек
1 с. л. сух риган
100 гр. сирене Чедър
150 гр. бяло саламурено сирене
150 гр. кашкавал
100 гр. сирене Фета
50 гр. настърган пармезан за поръсване на готовата лазаня преди печене
3 с. л. зехтин
За бешамеловия сос:
6 с.л. масло
1/3 ч. ч. брашно
3.5 ч. ч. прясно мляко
щипка индийско орехче, сол, черен пипер
Приготвяне:
• Пригответе първо сосовете и настържете сирената.
• За доматения сос загрейте зехтина, добавете нарязания на ситно лук и едната скилидка чесън и задушете с малко вода до омекване на лука.
• Прибавете доматите и оставете леко да поизврат за около 7-10 минути.
• Прибавете изчистения спанак и гответе до омекване.
• Сложете към доматената смес пестото, ригана, сол на вкус и пресованите 2 скилидки чесън.
• Отдръпнете съда от котлона.
• Направете бешамеловия сос като запържите брашното в маслото и с непрекаснато бъркане прибавете млякото, накрая овкусете.
• Отдръпнете съда с готовия бешамел и захлупете с капак, за да не хване коричка до момента на употреба.
• Пригответе тавичка с размери 19/25 см. и сложете на дъното 2-3 с. л. от доматената смес.
• В плитка тенджера или тиган сипете гореща вода, прибавете 1 с. л. зехтин и, когато заври, добавяйте по три кори за 1-2 мин.
• Извадете корите, пуснете следващите три и наредете извадените в тавичката като слагате от плънките в следната последователност - доматена смес, сирена, бешамел.
• Редувайте така докато свършат корите и смесите.
• Най-отгоре залейте с бешамел, поръсете със сирене и обилно с настъргания пармезан.
• Печете в силно загрята фурна на 200 градуса около 20 минути до зачервяване.
• Може да приготвите лазанята и с друг вид сирена по ваш избор.
• Пригответе първо сосовете и настържете сирената.
• За доматения сос загрейте зехтина, добавете нарязания на ситно лук и едната скилидка чесън и задушете с малко вода до омекване на лука.
• Прибавете доматите и оставете леко да поизврат за около 7-10 минути.
• Прибавете изчистения спанак и гответе до омекване.
• Сложете към доматената смес пестото, ригана, сол на вкус и пресованите 2 скилидки чесън.
• Отдръпнете съда от котлона.
• Направете бешамеловия сос като запържите брашното в маслото и с непрекаснато бъркане прибавете млякото, накрая овкусете.
• Отдръпнете съда с готовия бешамел и захлупете с капак, за да не хване коричка до момента на употреба.
• Пригответе тавичка с размери 19/25 см. и сложете на дъното 2-3 с. л. от доматената смес.
• В плитка тенджера или тиган сипете гореща вода, прибавете 1 с. л. зехтин и, когато заври, добавяйте по три кори за 1-2 мин.
• Извадете корите, пуснете следващите три и наредете извадените в тавичката като слагате от плънките в следната последователност - доматена смес, сирена, бешамел.
• Редувайте така докато свършат корите и смесите.
• Най-отгоре залейте с бешамел, поръсете със сирене и обилно с настъргания пармезан.
• Печете в силно загрята фурна на 200 градуса около 20 минути до зачервяване.
• Може да приготвите лазанята и с друг вид сирена по ваш избор.