понеделник, 5 март 2012 г.

Лазаня със сирена и спанак

Днес пристигам с една любима рецепта, която с удоволствие приготвям и с още по-голямо удоволствие унищожаваме.  Признавам си, че предпочитам този безмесен вариант на лазанята, защото се приготвя по-бързо и е много, много вкусен. Надявам се, че сами ще се убедите в това.
 
 

Продукти:

  • 12 бр (260 гр) кори за лазаня

200-300 гр. пресен спанак
или 6-7 топчета замразен (размразен и отцеден)
1 глава стар лук
2-3 скилидки чесън
1 буркан белени домати
2 ч. л. песто от босилек
1 с. л. сух риган
100 гр. сирене Чедър
150 гр. бяло саламурено сирене
150 гр. кашкавал
100 гр. сирене Фета
50 гр. настърган пармезан за поръсване на готовата лазаня преди печене
3 с. л. зехтин



За бешамеловия сос:

6 с.л. масло
1/3 ч. ч. брашно
3.5 ч. ч. прясно мляко
щипка индийско орехче, сол, черен пипер
 
 
Приготвяне:

• Пригответе първо сосовете и настържете сирената.
• За доматения сос загрейте зехтина, добавете нарязания на ситно лук и едната скилидка чесън и задушете с малко вода до омекване на лука.
• Прибавете доматите и оставете леко да поизврат за около 7-10 минути.
• Прибавете изчистения спанак и гответе до омекване.
• Сложете към доматената смес пестото, ригана, сол на вкус и пресованите 2 скилидки чесън.
• Отдръпнете съда от котлона.
• Направете бешамеловия сос като запържите брашното в маслото и с непрекаснато бъркане прибавете млякото, накрая овкусете.
• Отдръпнете съда с готовия бешамел и захлупете с капак, за да не хване коричка до момента на употреба.
• Пригответе тавичка с размери 19/25 см. и сложете на дъното 2-3 с. л. от доматената смес.
• В плитка тенджера или тиган сипете гореща вода, прибавете 1 с. л. зехтин и, когато заври, добавяйте по три кори за 1-2 мин.
• Извадете корите, пуснете следващите три и наредете извадените  в тавичката като слагате от плънките в следната последователност - доматена смес, сирена, бешамел.
• Редувайте така докато свършат корите и смесите.
• Най-отгоре залейте с бешамел, поръсете със сирене и обилно с настъргания пармезан.
• Печете в силно загрята фурна на 200 градуса около 20 минути до зачервяване.
• Може да приготвите лазанята и с друг вид сирена по ваш избор. 
 
 

неделя, 4 март 2012 г.

Желирана торта с бисквити и плодове

Този десерт е за всички, които обичат по-леките сладкиши. Може да го приготвите както с пресни, така и със замразени плодове. Приготвя се много лесно и бързо, просто трябва да имате повече търпение, докато престои необходимото време в хладилника.



Необходими продукти за форма с диаметър 20см.

Моята форма е с диаметър 18см, така че от останалата смес направих 2 минитортички в купички за крем карамел.

500мл. сладкарска сметана
500гр. кисело мляко
5-6 с.л. пудра захар(ако обичат по-сладко, добавете още)
2-3 капки сметанова ванилия
7-8 шоколадови бисквити "Закуска"
450гр. замразени или пресни червени плодове - ягоди, малини, къпини, боровинки, касис. (отделете от тях около 100-150гр. от тях за украса на тортата)
2 пакетчета желатин по 10гр.

 За покритието ще ви е необходима желираща смес  от този тип:


 Начин на приготвяне:

Разтворете желатина в 200мл. студена вода и после го стопете на водна баня. Отдръпнете го от котлона и охладете леко.
Разбийте киселото мляко със захарта и прибавете сметаната към него. С помощта на ръчна бъркалка разбъркайте добре, но не много енергично, за да не вкарате въздух в сместа. Използвайте бъркалка, а не миксер, защото сметаната става много гъста на по-високи обороти и това ще се отрази на получената консистенция. Затоплете леко получената смес в микровълнова или на котлон (на най-ниска степен), като постоянно разбърквате и наблюдавате. В никакъв случай не трябва да завира, просто да се затопли. Към топлата млечна смес с разбъркване прибавете топлия желатин на струйка и разбъркайте добре.
Застелете откопчаваща се форма за торта със свежо фолио, така че да остане достатъчно количество фолио, висящо навън, с което после да покриете тортата. Притиснете плътно фолиото по стените на формата и с помощта на лъжица изсипете част от млечната смес на дъното. Отгоре начупете 2-3 бисквити и върху тях подредете плодове. Редувайте в този ред, докато продуктите свършат.
Не се страхувайте, че плодовете ще изплуват - млечната смес е достатъчно гъста и ще ги задържи на мястото им.
Завийте тортата с останалото навън фолио и я сложете за около 30-45 минути във фризера. След това я преместете за поне около един час в хладилника. Най-добре е да престои повече - 2-3 часа, ако разполагате със време.



За украсата:

Подредете върху тортата останалите плодове. Пригответе желиращата смес според указанията на пакетчето. (Аз я разтворих в компот от малини, разреден с малко вода.)
 Отдръпнете от котлона и при непрестанно бъркане я охладете малко. Това е необходимо, тъй като, ако е гореща, ще стопи желираната млечна смес на тортата и това ще се отрази на външния и вид. Извадете вече стегналата се торта от хладилника, внимателно отделете фолиото и  я обърнете в подходящ съд. Украсете я с останалите плодове.  Изсипете леко топлата смес върху плодовете в центъра   като с помощта на лъжица я разнесете навън по краищата.
 Покрийте тортата с капак от кутия за торта или с по-голяма купа и я върнете в хладилника за още около 2-3 часа. Необходимо е тортата да престои повече време, за да омекнат бисквитите.



Добър апетит!

P.S. Тъй като получих доста въпроси около детайлите при приготвянето на тортата, ще се спра по-подробно на някои от тях.
Първо - не загрявайте много млечната смес, само толкова, колкото да няма много рязка разлика между нея и температурата на желатина. В противен случай тя ще стане много течна и бисквитите и плодчетата ще изплуват. Аз я поставям за няколко секунди в микровълновата.

Второ - не разбивайте с миксер млякото и сметаната, а с тел, защото в противен случай сметаната ще се сгъсти прекалено.

Трето - ако не успеете да намерите такава желираща смес за покритието (нейното предимство е в това, че желира веднага, не се нуждае от време за стягане и с нея се постига този небрежен леко стичащ се ефект), може да приготвите сами желираща смес със желатин. В този случай трябва да предвидите място във формата (около пръст над млечната смес), да изсипете плодовото покритие след като млечната смес е вече желирала и да не обръщате тортата, а внимателно след разкопчаване на формата, да махнете фолиото.

Четвърто - дори да не постигнете съвършен резултат, бъдете уверени, че тортата ще бъде изядена с удоволствие и ще ви помолят да направите пак! Wink Very Happy

четвъртък, 1 март 2012 г.

Скони със сметана и сушени боровинки

В първия ден на женския месец ми се иска да  изтъкна качествата на женската ни природа -мекота, нежност, неустоимост, деликатност и очарование. Именно такива са и днешните сладкиши.
Относно етимологията на думата "скони" нямам кой знае какви познания. Аз бих ги определила като нещо средно между бисквитка, мъфин и курабийка. Но едно е сигурно - вкусни са. И то много. По принцип сконите сравнени с кифличките и курабийките изглеждат доста неглиже и имат по-недодялан вид, но ще забравите за това в момента, в който ги опитате.
Във виртуалния си кулинарен живот за пръв път на тях попаднах при Пепи. И като, всяка Дева, подходих доста резервирано и подозрително.
Последваха няколко опита, с всеки от които моята подозрителност се разтапяше все повече - така, както се разтапя маслото върху още топлата скона (познайте защо я сложих в женски род)!
Днес ще споделя с вас рецептата на едни от най-вкусните и ароматни сладкиши от този тип, които приготвям. В състава и не влизат яйца и е подходяща за хора с непоносимост към тях.


 Необходими продукти за 8 бр.:

2 ч.чаши около 300гр. брашно
1 с.л. бакпулвер
4 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. сол
1 ванилия
70 гр. студено масло, нарязано на малки парченца
1/2 чаша сушени боровинки, нарязани на ситно
1  ч.ч. заквасена сметана


Начин на приготвяне:
 

В кухненски робот смесете брашното, захарта, бакпулвера, ванилията и солта, докато се разбъркат добре. Добавете маслото и разбивайте докато получите смес с консистенцията на  едър пясък. Прехвърлете сместа в голяма купа и прибавете червените боровинки. Сложете сметаната и бъркайте, докато започне да се образува тесто.С намаслени ръце продължете да месите, докато получите мека, леко лепкава топка.
Поставете тестото върху набрашнена хартия за печене в тавичка и оформете питка с дебелина около 2 см.Срежете я диагонално на 8 парчета и с помощта на ножа ги раздалечете едно от друго.( Ако ви е трудно, може да направите това, след като я извадите от фризера и е стегнала). Поставете в тавичка за печене . Сложете ги във фризера за 10-15мин.
Включете фурната да загрява на 200 градуса. Извадете охладените скони и ги изпечете за 12 до 15 минути, докато върховете им станат  златисто-кафеви.
Охладете ги върху скара за 10 мин. и ги поднесете с масло и желе от дюли.




Може да ги поднесете със заквасена сметана, гъсто кисело мляко или разбита сладкарска сметана.
Наслаждавайте се!


Честита Баба Марта, мили приятели! Да сте винаги здрави и весели!

сряда, 29 февруари 2012 г.

Гюзлеми или питки с готово тесто

Една от моите баби (светла и памет) беше голяма майсторка на тестото. Правеше най-вкусните баници, питки, мекици, погачи, палачинки и тутманици, които някога съм яла.Какви златни ръце е имала тази трудолюбива жена, оцених с пълна сила едва днес, когато и аз започнах да се грижа за моето семейство. Разбира се, нищо не може да се сравни с вкуса на печивата, приготвени от домашни продукти - масло, брашно, сирене, мляко. Те наситиха моето детство с аромати, които никога вече няма да се повторят. Оттогава обичам всичко, приготвено с тесто и сирене. Всяка една непозната рецепта с тях е предизвикателство за мен и винаги, когато имам време, настават дни за експерименти.
 Преди доста време видях снимки на гюзлеми, които приличаха много на питките със сирене, които баба правеше и печеше направо върху печката или върху сач с малко топено масло. Така и ги наричаше - питки със сирене. Тя  ги приготвяше от тесто за хляб - само с брашно, мая, сол и вода. Така ги приготвям и аз. Плънката може да бъде различна - сирене, кашкавал, извара.
Гюзлемите, или както ги наричат още "турска баница",  се пекат на сач от ръчно точени кори с плънка. Срещала съм ги приготвени като квадратни пликове, като захлупени осморки или завити като охлювчета. Технологията на оформянето на гюзлемите като охлювче е същата като при бабините питки и затова избрах и това име.
Баба ги приготвяше като малки вити банички, добре приплескани отгоре, за да се разпредели плънката равномерно навсякъде.
В днешно време все по-често нямаме време и понякога месенето на тесто отнема доста време. Затова ще ви предложа бърз и не по-малко вкусен вариант на тези питки с готово тесто.


Необходими продукти за 6 питки:

500гр. готово тесто
(може да приготвите тестото и сами от 200мл.хладка вода, 1/2 к.л. захар, 1 к.л. сол, 1 с.л. олио, 3 ч.ч. брашно и 1 1/2 ч.л. суха мая)
200-300гр- сирене или кашкавал
2-3 с.л. магданоз
шарена сол или самардала
масло и зехтин за намазване на питките отгоре и на тигана (или сача)


Разделяме втасалото тесто на топки. С ръце раздърпваме всяка топка на правилен кръг, като внимаваме да не е много тънко (тъй като тестото е с мая). Намазваме получените кръгове с масло и посипваме с плънка от сирене,  малко магданоз и шарена сол. Завиваме на руло като усукваме леко и завиваме на охлюв. С намаслена ръка приплескваме добре отгоре, докато питките станат по-плоски.
Намазваме тигана с малко смес от масло и зехтин  и печем питките от двете страни.( Ако сте приготвили тестото сами, след оформянето на питките ги оставете малко да втасат около 20 мин. Ако са приготвени с готово тесто, няма нужда от това.)
 След обръщането за изпичане на втората страна,  леко  притискаме отгоре, защото тестото започва да бухва и трябва да се изпече добре и по средата.
Ще вкусите едно вкусно печиво с пухкава и ароматна вътрешност и хрупкава златиста коричка. Изваждаме готовите питки и си ги хапваме с кеф още топли с кисело мляко или айран.
На следващата снимка питките са приготвени с кашкавал.

 Да ви е сладко!

четвъртък, 9 февруари 2012 г.

Кекс с тиква и сушени плодове


Обичам тиквата! И вкусово, и визуално. Особено зимата, когато топлият и оранжев цвят и успокояващият и аромат внасят уют в дома. Много често изпадам в "тиквени периоди", в които я приготвям по различен начин - в солени и сладки ястия. До такава степен, че  домашните любимци започват да ме поглеждат  притеснено и умоляващо. Хубавото е, че на този етап и на мен започва вече да ми идва вповече и хармонията в разнообразното меню се възцарява.
Днес ще споделя с вас рецептата на един любим и ароматен кекс, който изчезва бързо от чинийките сутрин, обед и вечер!



Необходими продукти:

   2 1/2 ч. ч. брашно
   1/2 ч.ч брашно от елда или пшеничен зародиш
   1 ч.ч. захар (може и по-малко, ако не обичате много сладко)
   1 супена лъжица бакпулвер
   1 чаена лъжичка канела
   1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил
   3/4 чаена лъжичка сол
   1/4 чаена лъжичка индийско орехче
   3 големи яйца, леко разбити
    430 гр. пюре от тиква
    1/3 чаша нискомаслено мляко
    1/3 чаша олио
    1 с. л. екстракт от ванилия
    1/3 чаша сушени червени боровинки или 1/3 чаша  стафиди(или и двете)
    2 супени лъжици пудра захар, по желание


Намасляваме форма за кекс и я поръсваме с брашно. Загряваме фурната на 175 градуса с обдухване.

В голям съд смесваме всички сухи продукти и подправките, без ваниловата есенция. С миксер или в кухненски робот смиламе сварената (най-добре на пара) тиква на пюре, добавяме разбитите на ръка яйца, прясното мляко, олиото и ванилията и разбиваме на гладък крем. Разбъркваме много добре до хомогенна гъста маса сухите и течните компоненти и накрая прибавяме стафидите. Изсипваме във формата, заравняваме с лъжица и печем около 50-55 минути. Проверяваме с клечица за готовност - ако нищо не остава по клечката, кексът е готов. Изваждаме от фурната, охлаждаме в съда 5-10 мин. и обръщаме върху решетка до пълно изстиване.
По желание можете да го поръсите с пудра захар или, както в случая, с карамелов сос.


Сосът с карамел можете да приготвите по следния начин:

В подходящ съд карамелизирате 50гр. захар, дръпвате от котлона и добавяте 20гр. масло и 50мл. течна сметана при постоянно разбъркване. Връщате на котлона за около 1-2 минути до пълното хомогенизиране на съставките. Заливате изстиналия кекс с топлия сос.

Забележка:  Кексът от настоящата фото сесия е, така да се каже, ощетен, жестоко ограбен в дълбоката си същност. Просто забравих да му сложа яйцата. Въпреки това, както виждате, се получи пухкав и бухнал. Така че, ако имате хранителна алергия към яйца или здравословни проблеми, които изискват тяхната неупотреба, спокойно можете да го приготвите без тях.
Може да използвате и следната комбинация от брашна - 2ч.ч бяло пшенично брашно и 1 ч.ч. брашно от лимец.
Към сместа може да добавите 1/3 ч.ч. едро накълцани орехи.



Налейте си чаша кафе!

събота, 4 февруари 2012 г.

Печено сирене със свежи подправки в бутер тесто

Днес ще ви предложа едно предястие, което е и страхотно мезе за вино. Това, което грабва в него, е сполучливото съчетание между хрупкава коричка, свежи подправки и приятния маслен вкус на топящо се в устата сирене.
Приготвя се много лесно, бързо и дори не е нужно да го украсявяте.
Освен това е  икономично и много подходящо за случаите от типа "нечакани гости".
Убедих ли ви?:))


Необходими продукти за 6-8 порции:

400 гр- бутер тесто
400 - 500 гр. меко сирене тип  Дунавия или Фета
1 връзка пресен копър, мащерка или риган
маково семе (ким или сусам) за поръсване
1 жълтък и няколко капки вода за намазване

Начин на приготвяне:

Размразете тестото в хладилника и работете бързо с него, като не го притискате много.

Подсушете сиренето върху домакинска хартия и го разрежете на две еднакви части.  Оваляйте ги в избраните от вас зелени свежи подправки. Поставете парчетата сирене успоредно на широката страна на тестото, изрежете и прихлупете тестото върху него. Изрежете внимателно с остър нож и завийте крайчетата с прищипване или като намажете с малко белтък. Поставете ги върху хартия за печене, намажете с жълтъка и поръсете с маково семе, ким или сусам.
От останалото тесто може да изрежете фигурки с помощта на формички и да украсите отгоре и отстрани пакетчетата.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до зачервяване - около 15-20мин. Извадете и охладете.
Нарежете с остър нож на парчета и поднесете!


Наздраве!

Може да пригответе и един по-голям пакет, като използвате цяло по-голямо парче сирене.

Източник
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...