Честита първа пролет! Навън слънцето се промушва през цъфналите клонки на плодните дръвчета, чува се радостната песен на птички, парковете и поляните са
осеяни с цветни петна от великденчета и теменужки.
Вчера видяхме първите щъркели и завързахме с нетърпение мартениците на една пухкаво разцъфтяла джанка. Добре дошла да е пролетта в живота ни с радостното усещане за пробуждане, ново начало и безкрайно синьо небе, готово да побере и посрещне всеки птичи полет.
Вчера видяхме първите щъркели и завързахме с нетърпение мартениците на една пухкаво разцъфтяла джанка. Добре дошла да е пролетта в живота ни с радостното усещане за пробуждане, ново начало и безкрайно синьо небе, готово да побере и посрещне всеки птичи полет.
А освен всичко това на днешния ден това мое местенце става
на цели пет години!
Затова на рожден ден, като на рожден ден - с нещо
вкусно и свежо като пролетта. Виртуално ще ви почерпя с един много приятен на
вкус чийзкейк без печене, който може да приготвяте по всяко време на
годината.
Благодаря на всички вас, които намирате време да се отбивате
в моя блог. Искрено се надявам, че нещата, които намирате тук, са ви
полезни и правят живота ви по-цветен, красив и вкусен!
Необходими продукти:
За подложката:
250г обикновени бисквити
100г масло
1 с.л. мед
400г крем сирене(тип Филадалфия)
1 кутия(397г) подсладено кондензирано мляко
15г желатин
400мл смената за разбиване(30%)
2-3 с.л пудра захар
1 ванилия
кората и сока от 1 лайм (или лимон)
1 капка ментово масло
1-2 с.л. ментов сироп за цвят
по желание: малини или други плодове - пресни или замразени
Начин на приготвяне:
В купата на кухненския робот или с пасатор смелете бисквитите. Стопете маслото и прибавете меда към него като бъркате докато се разтвори. Добавете маслото към смлевите бисквити и пулсирайте няколко пъти докато получите еднородни маслени трохи.
Застелете форма с диаметър 26см с хартия за печене, изсипете маслените трохи и притиснете добре към дъното на равномерен пласт. Покрийте с фолио и приберете в хладилника да стегне.
.В дълбока купа разбийте крем сиренето с кондезираното мляко, добавете ванилията, кората и сока от лайма, ментовото масло и ментовия сироп.
Разтворете желатина в 50-60мл вода докато стегне. След това го стопете на водна баня до втечняване.
Докато желатинът се втечнява, разбийте студената сметана до стегнати връхчета. Добавете втечнения желатин към сместа с крем сиренето при постоянно разбиване с миксер до пълното му усвояване. С шпатула с движения отдолу нагоре добавете и сметаната докато получите хомогенна смес.
Извадете формата от хладилника, изсипете една част от млечната смес, поръсете с малини и долейте останалата част от сместа. Охладете в хладилник за минимум 3-4 часа. При поднасяне можете да украсите с разбита сметана, пресни плодове или с карамелизирани кръгчета лайм и листенца прясна мента, така както съм направила аз.