Прогнозата тези дни обещава мразовити дни, сняг, вятър и студ. И няма как да е - в сърцето на зимата сме. Затова е добре човек да бъде подготвен - с дръвца в камината или печката, горещ чай и топла супичка.
Днес ви предлагам една любима и изпитана в моето семейство супа, която често приготвям през зимните дни. Дано ви хареса и на вас!
Необходими продукти 5-6 порции:
Днес ви предлагам една любима и изпитана в моето семейство супа, която често приготвям през зимните дни. Дано ви хареса и на вас!
Необходими продукти 5-6 порции:
400 грама червена леща,
1 голяма глава стар лук
3 скилидки чесън,
3 пресни домата или 1/2 буркан стерилизирани
2 моркова
1 червена чушка,
1/2 връзка пресен копър или замразен , 1/2 връзка магданоз
1 чаена лъжичка кимион
1 / 2 ч.л. червен пипер
сока от един лимон
студено пресован зехтин
3 л. вода или пилешки бульон.
Приготвяне:
В тенджера възврете 2.5л вода и добавете лещата да се вари на умерен огън за 30 минути . Посолете с 1ч.л. сол.
Междувременно задушете в по-голям дълбок тиган ситно нарязаните лук и чесън на слаб огън в 3 супени лъжици зехтин и малко вода. Когато лукът стане полупрозрачен (след 3-4 минути) прибавете морковите, чушката, доматите и магданозените дръжки. Поръсете с кимион и червен пипер и добавете останалите 500 мл вода. Оставете сместа да къкри на средна температура за 15 - 20 минути .
Прехвърлете зеленчуците от тигана в тенджерата с лещата и оставете супата да се вари още половин час до пълното омекване (разкашване) на лещата.
Дръпнете готовата супа от котлона и пасирайте. Добавете сока на 1 лимон, пресния копър и по желание - малко сметана. Поднесете с чеснови крутони!
Комбинацията от леща с пресен копър може да ви се стори необичайна, но откакто правих кюфтетата от червена леща с булгур, които се правят с пресен копър, доста често го добавям към тази супа.
Комбинацията от леща с пресен копър може да ви се стори необичайна, но откакто правих кюфтетата от червена леща с булгур, които се правят с пресен копър, доста често го добавям към тази супа.
Добър апетит!