Това лято открих удоволствието от студената чаша светла бира. А миналия месец се насладих и на тъмното пиво в типично зимна планинска обстановка. О, миг, поспри...
Реших да впиша тъмното пиво и в кулинарните ми изживявания. Избрах тъмното пиво на "Загорка" с боровинков привкус. Получи се вълшебен, ароматен и богат кекс, който бе почти светкавично оценен и унищожен от домашните любимци. И от мен.
Силно ви го препоръчвам.
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
Богат, разкошен, плътен и кадифен вкус!
Моите забележки:
Готовата кексова смес е малко по-рядка от обикновеното кексово тесто, но това не бива да ви притеснява. Печенето продължава между 45 и 55 мин. На 35-40 мин. от печенето проверете тестото за готовност с дървено шишче.
Може да добавите към сместа сушени плодове(стафиди, череши, червени боровинки като ги редувате с изсипването на тестото - слой тесто, поръсвате със сушени плодове, слой тесто, отново плодове и т.н.)
Ако използвате друг вид тъмно пиво - на "Ариана" или "Козел", може да прибавите към кексовата смес и 1/4 до 1/2 ч.л. канела. Вкусът много печели от това.
Не го препичайте, за да се презастраховате - кексът трябва да остане леко влажен. Заливката, след като е напълно изстинал, също ще помогне за това!
Насладете му се с чаша кафе или чай!
Източник
Реших да впиша тъмното пиво и в кулинарните ми изживявания. Избрах тъмното пиво на "Загорка" с боровинков привкус. Получи се вълшебен, ароматен и богат кекс, който бе почти светкавично оценен и унищожен от домашните любимци. И от мен.
Силно ви го препоръчвам.
Необходими продукти:
- 150 г масло, плюс допълнително за подмазване на формата за печене
- 2 ч.ч захар( или 1ч.ч. захар и 1 пакетче суха стевия)
- 4 яйца
- 1 ч.ч бира, непълна
- 2 ч.ч пресято брашно, препълнени
- 3 с.л какао
- 1 бакпулвер
- За глазурата
- 200 г натурален шоколад
- 3-4 с.л. олио
- 100мл. неподсладена животинска сметана
Начин на приготвяне:
Разбиваме с миксер маслото, захарта. Прибавяме яйцата. С лъжица добавяме последователно брашното и бирата, като бъркаме внимателно. Какаото и бакпулвера слагаме накрая. Разбиваме с миксера, докато в тестото се появят мехурчета. Аз свърших всичко това в голямата кана на робота с металния накрайник.
Изливаме готовата смес в подмазана форма за кекс или в малки формички за мъфини.
Печем в предварително загрята фурна на 170-175 градуса с обдухване до готовност. Кексът се надига доста във втората част на печенето. Проверявайте с дървено шишче дали сладкишът е изпечен, като го прободете и извадите, по повърхността не трябва да остава меко тесто.
За глазурата стопяваме шоколада на водна баня, прибавяме олиото и сметаната. Бъркаме енергично до получаване на гладка лъскава смес. Заливаме изпечения кекс или го намазваме с четчица с шоколадовата смес. Украсяваме по желание със смлени ядки или захарни пръчици.
Моите забележки:
Готовата кексова смес е малко по-рядка от обикновеното кексово тесто, но това не бива да ви притеснява. Печенето продължава между 45 и 55 мин. На 35-40 мин. от печенето проверете тестото за готовност с дървено шишче.
Може да добавите към сместа сушени плодове(стафиди, череши, червени боровинки като ги редувате с изсипването на тестото - слой тесто, поръсвате със сушени плодове, слой тесто, отново плодове и т.н.)
Ако използвате друг вид тъмно пиво - на "Ариана" или "Козел", може да прибавите към кексовата смес и 1/4 до 1/2 ч.л. канела. Вкусът много печели от това.
Не го препичайте, за да се презастраховате - кексът трябва да остане леко влажен. Заливката, след като е напълно изстинал, също ще помогне за това!
Насладете му се с чаша кафе или чай!
Източник