петък, 26 октомври 2012 г.
сряда, 24 октомври 2012 г.
С овесени бисквити с ленено семе и червени боровинки гостувам при Мариетка
Няма да скрия, че нейните рецепти винаги са ме вдъхновявали, дори преди да ги събере в този страхотен блог.
понеделник, 15 октомври 2012 г.
петък, 12 октомври 2012 г.
сряда, 10 октомври 2012 г.
Крем супа от тиква с песто от салвия
" Хей, иде вятър, иде..."
Спомняте ли си този рефрен от песента на ФСБ? Велика група! Страхотни и стойностни песни. Невероятни текстове. Особено на Калин Донков...
И така носталгично настроена, на фона на тази убийствено яка песен, прекрачила прага на есента и потръпваща още от вчерашния вятър, искам да ви предложа една сгряваща есенна крем супа от тиква, която, уверявам ви, е и невероятно вкусна. Истинска храна за душата!
Тази крем супа от тиква винаги правя в по-малки количества, защото у дома има заклети традиционалисти, които упорито отказват да приемат тиквата, освен в сладките и приложения. Тяхна си работа! Те губят!
Затова днешната рецепта е в количество, достатъчно точно за 3 порции.
Необходими продукти:
300 гр. сварена и пюрирана тиква
1 морков
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1/4 - 1/2 к.л. индийско орехче
1/2 к.л. сух джинджифил
сол
3-4 с.л. зехтин
микс от пипери (черен, зелен, розов)
30 мл. готварска сметана
150 мл прясно мляко
200мл вода (зеленчуков или пилешки бульон)
За пестото от салвия:
30-35 листа от прясна салвия
40 гр леко запечени орехови ядки
50мл зехтин, може и повече
3 големи скилидки чесън
1-2 к.л. сол
30 гр пармезан, който обаче може да се пропусне, ако го настържете и запечете върху крутоните
Начин на приготвяне:
Задушаваме в зехтина с малко вода и бульон ситно нарязаните морков, лук и чесъна до омекване, като периодично прибавяме по малко течност, за да избегнем запържването. Когато зеленчуците омекнат, добавяме към тях тиквеното пюре, млякото, останалата вода (бульон), солта, подправките, сметаната и пасираме.
Пасирането може да стане и с прехвърляне в кухненски робот.
Варим крем супата от тиква още 5-6 минути за спойка на съставките и пълно овкусяване.
През това време приготвяме с пасатор пестото от салвия, като смесваме всички продукти.
Поднасям супата от тиква с пармезанови чеснови крутони, 1 ч.л. песто от салвия и малко сметана за украса.
Пригответе крутоните като нарежете две-три филии по-сух хляб на малки кубчета. В тавичка върху хартия за печене изсипете 3-4 с.л. зехтин, 1 к.л. сух чесън, щипка риган или чубрица ималко настърган пармезан(може и без него). Разбъркайте добре зехтина с подправките и прибавете кубчетата хляб. Отново разбъркайте добре, за да поемат равномерно от мазнината. Изпечете ги на 200градуса за съвсем кратко време в предварително загрята фурна на програма с вентилатор или грил. Внимавайте, защото изгарят бързо, стават готови за 4-5 мин.. Разбъркайте поне един път.
У дома и малки, и големи спазват при тази крем супа правилото на доброто дете, което послушно си изяжда всичко!
Пестото от салвия е изключително подходящо и за картофена крем супа, както и за гарниране на различни видове паста! Може да го съхранявате до една седмица в хладилник или да го замразите за 6 месеца!
Надявам се рецептата за крем супа от тиква да се хареса и във вашите домове и да сгрява стомахчетата ви през студените есенни и зимни дни!
Спомняте ли си този рефрен от песента на ФСБ? Велика група! Страхотни и стойностни песни. Невероятни текстове. Особено на Калин Донков...
И така носталгично настроена, на фона на тази убийствено яка песен, прекрачила прага на есента и потръпваща още от вчерашния вятър, искам да ви предложа една сгряваща есенна крем супа от тиква, която, уверявам ви, е и невероятно вкусна. Истинска храна за душата!
Тази крем супа от тиква винаги правя в по-малки количества, защото у дома има заклети традиционалисти, които упорито отказват да приемат тиквата, освен в сладките и приложения. Тяхна си работа! Те губят!
Затова днешната рецепта е в количество, достатъчно точно за 3 порции.
Необходими продукти:
300 гр. сварена и пюрирана тиква
1 морков
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1/4 - 1/2 к.л. индийско орехче
1/2 к.л. сух джинджифил
сол
3-4 с.л. зехтин
микс от пипери (черен, зелен, розов)
30 мл. готварска сметана
150 мл прясно мляко
200мл вода (зеленчуков или пилешки бульон)
За пестото от салвия:
30-35 листа от прясна салвия
40 гр леко запечени орехови ядки
50мл зехтин, може и повече
3 големи скилидки чесън
1-2 к.л. сол
30 гр пармезан, който обаче може да се пропусне, ако го настържете и запечете върху крутоните
Начин на приготвяне:
Задушаваме в зехтина с малко вода и бульон ситно нарязаните морков, лук и чесъна до омекване, като периодично прибавяме по малко течност, за да избегнем запържването. Когато зеленчуците омекнат, добавяме към тях тиквеното пюре, млякото, останалата вода (бульон), солта, подправките, сметаната и пасираме.
Пасирането може да стане и с прехвърляне в кухненски робот.
Варим крем супата от тиква още 5-6 минути за спойка на съставките и пълно овкусяване.
През това време приготвяме с пасатор пестото от салвия, като смесваме всички продукти.
Поднасям супата от тиква с пармезанови чеснови крутони, 1 ч.л. песто от салвия и малко сметана за украса.
Пригответе крутоните като нарежете две-три филии по-сух хляб на малки кубчета. В тавичка върху хартия за печене изсипете 3-4 с.л. зехтин, 1 к.л. сух чесън, щипка риган или чубрица ималко настърган пармезан(може и без него). Разбъркайте добре зехтина с подправките и прибавете кубчетата хляб. Отново разбъркайте добре, за да поемат равномерно от мазнината. Изпечете ги на 200градуса за съвсем кратко време в предварително загрята фурна на програма с вентилатор или грил. Внимавайте, защото изгарят бързо, стават готови за 4-5 мин.. Разбъркайте поне един път.
У дома и малки, и големи спазват при тази крем супа правилото на доброто дете, което послушно си изяжда всичко!
Пестото от салвия е изключително подходящо и за картофена крем супа, както и за гарниране на различни видове паста! Може да го съхранявате до една седмица в хладилник или да го замразите за 6 месеца!
Надявам се рецептата за крем супа от тиква да се хареса и във вашите домове и да сгрява стомахчетата ви през студените есенни и зимни дни!
понеделник, 8 октомври 2012 г.
Мраморен шоколадово-тиквен брауниз
Случвало ли ви се е да вкусите от нещо и толкова да ви хареса, че да не можете да се спрете докато не изядете всичко. И да си отрежете после още едно парче. И така в този ред.... Да, много е лошо, знам. Нездравословно, признак на лакомия и изветряло възпитание. Срам! Особено, ако предварително сте наясно с броя на погълнатите калории! Ей с такъв един обект искам да ви запозная днес. Така де, да не съм сама в прегрешенията!
Мислех да пусна публикацията утре, за да имам възможност да направя прилични снимки на дневна светлина, но обектът просто изчезваше със скоростта на светлината, така че реших да рискувам с качеството на снимките.
За шоколадовия слой:
3/4 ч.чаша меко масло на стайна температура
1 ч.чаша захар
2 яйца
1/2 ч.чаша брашно1 ч.л. ванилия
1/2 ч.лъжица канела
1/4 ч.лъжица сол
1/3 ч.лъжица бакпулвер
1/2 ч.чаша какао
За тиквената смес:
1/2 ч.ч. кафява захар
170гр. обикновено крема сирене
2 препълнени с.л. брашно,
2/3 ч.чаша сварена пюрирана тиква
1 ч.л. ванилия
1/4 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Пресяваме и смесваме сухите съставки за шоколадовия слой - брашното, канелата, солта, бакпулвера, какаото. В друг съд разбиваме маслото, захарта, яйцата едно по едно и накрая ванилията . Прибавяме сухите съставки и разбъркваме добре до хомогенна смес, от която отделяме 3-4 с.л., които ще използваме за мраморния ефект.
С миксер или най-добре в кухненски робот разбиваме на крем съставките за тиквената смес.
Намасляваме и посипваме с брашно тортена форма с диаметър 23см. и изсипваме в нея готовата шоколадова смес. Върху нея изсипваме оранжевата смес и с помощта на лъжица изсипваме на няколко места остатъка от шоколадовата смес, която сме отделили предварително. С клечка за зъби разбъркваме до постигане на мраморна шарка и печем в предвалително заграта на 180 градуса фурна около 35минути.
Изваждаме сладкиша, охлаждаме 5 минути и внимателно отваряме формата и го прехвърляме в тортена чиния. Нарязваме на порции, когато е изстинал напълно.
Наслаждавайте се и се отдайте безсъвестно на прегрешението!
Благодаря за тази чудесна рецепта на Петрина! Посетете страхотния и блог - всичките и рецепти са невероятни!
Абонамент за:
Публикации (Atom)