петък, 6 март 2020 г.

Основни техники при приготвяне на пилешко месо - задушаване, на пара, пържено

  Поредната статия, с която гостувам на сайта на Градус като гост блогър, съдържа полезни съвети за приготвяне на пилешко месо с използване на различни техники.
Споделям я и тук с надеждата, че ще бъде полезна на младите ентусиасти в кухнята и ще им помогне да станат по-уверени и добри готвачи.






Задушено, на пара или пържено – изберете сами.


Приготвянето на месо на пара е типично най-вече за детската и диетична кухня. В последно време все повече хора се придържат към принципите на здравословното хранене и това безспорно е един добър избор.

Готвенето на пара е процес, при който не е необходима мазнина, защото продуктите нямат контакт с източника на енергия. Този метод е най-подходящ при приготвяне  най-вече на постни риби и крехки зеленчуци, но могат да се приготвят и вкусни пилешки ястия.

Обикновено, за готвене на пара са необходими два съда – един основен и друг с решетесто дъно, поставен върху основния. В основния съд се налива около 3-4 см. Вода, която не трябва да влиза в контакт с горния съд. Месото се поставя в съда с надупчено дъно и се захлупва с капак. Водата трябва да ври през цялото време на готвенето. Ако към нея се добави малко бяло вино или подправки , това ще се отрази добре на вкуса на месото. Днес на пазара има най-различни уреди за готвене на пара, които позволяват готвене на няколко нива, което е чудесна възможност за приготвяне едновременно на месото и гарнитурата към него. Това пък дава възможност на семейството да бъде поднесено здравословно и вкусно ястие.

Най-подходяща част от пилето за готвене по този метод е бялото месо. Готвенето на пара позволява в месото да се запазят всички минерали и полезни вещества. Освен това, не без значение е, че пилешкото филе на пара съдържа по-малко калории.

  Мнозина смятат, че месото , приготвено на пара, е безвкусно и безинтересно като ястие. Затова, когато приготвяте  ястия от пилешко месо на пара проявете въображение и страст. Може да готвите както цели парчета пилешко филе, така и филе, нарязано на по-малки късчета. Ще получите добър резултат, ако предварително мариновате и овкусите месото като втриете в него пресни или сухи билки, сол и черен пипер. Готовото месо може да поднесете  с подходящ сос за повече сочност и вкус.

Задушеното е вкусно!

Задушаването е процес, при който предварително запърженото месо се вари в малко количество течност, в присъствие на подправки, ароматни зеленчуци или сосове. Добре е да използвате добре загряти съдове с дебело, незалепващо дъно, в които да запечатате от всички страни оваляните в подправки и малко мазнина пилешки късчета. По този начин ще запазите соковете в месото и то ще остане сочно. Може да задушавате месото както в съдове с добре прилепнал капак – тенджера или тиган, така и в тенджера под налягане, това значително ще намали времето за приготвяне.

 Опитайте се да гответе на бавен огън, защото така ястието става най-вкусно. Правилото на нашите баби да оставят ястието да къкри в края на печката важи в пълна сила.

Когато  пилешкото месо е запечатано от всички страни до приятен загар, го преместете в топъл съд под капак, а в същия съд и мазнина, в които сте го готвили,  добавете зеленчуци според избраната рецепта. Гответе ги на същия принцип и, когато са готови, прибавете месото към тях заедно с  малко количество течност, подправки или готов сос до достигане на кулинарна готовност.

 Пилешкото месо се комбинира добре с лук, гъби, чесън, целина, моркови, тиква, картофи и пащърнак, а като подправки може да използвате мащерка, магданоз, риган, дафинов лист, розмарин или др. според предпочитанията на вашето семейство.

За да бъде по-ароматно ястието може да добавите бульон или бяло вино. Имайте предвид, че течността трябва почти да покрива месните късове. Ако искате да придадете финост и плътност на соса, 1-2 минути преди да изключите котлона,  добавете малко течна готварска сметана и свежи подправки.

Може да задушите пилешкото месо и без предварително запържване. Това е здравословен метод, който се използва в диетичната кухня. В този случай поставете месото и зеленчуците в съда за готвене, добавете малко мазнина и течност и задушавайте на слаб огън плътно под капак.

Да или не на пърженето?

Безспорно е, когато говорим за техники на приготвяне на месото, че пърженето не е от най-здравословните методи. Но е факт, че ястията, приготвени по този начин, са едни от най-вкусните. Всеки един от нас избира как да приготвя храната си, и е добре да има правилната и полезна информация относно това как да постигне най-добрия резултат.

Два са основните метода на пържене при пилешкото месо – в малко количество мазнина и в маслена баня.

В първия случай на дъното на съда се излива малко количество мазнина, която се загрява до около 160 градуса и в нея парчетата месо се изпържват добре от всяка страна до образуването на златиста коричка по повърхността на месото, която не позволява на соковете му да изтекат. Добре е предварително да овкусите порциите месо с малко черен пипер, сол и любими подправки.

Ако решите да изпържите месото в маслена баня, ще ви е нужно по-голямо количество мазнина, така че тя да обгръща месото отвсякъде. Поради тази причина изберете по-дълбок съд и загрейте мазнината повече - до 180 градуса. Бъдете внимателни и не допускайте при загряването мазнината да започне да пуши – това е знак, че сте превишили температурата и са се отделили вредните за здравето свободни радикали. Ако това се случи, не я използвайте, сменете я.

При маслената баня по цялата повърхност на месото се образува равномерна коричка, която съхранява соковете на месото и го поддържа сочно. По този начин може да приготвите и панирани парчета пилешко месо. Добре е приготвеното по този начин месо да бъде поднесено със свежа салата и пресни зеленчуци, за да има баланс.

По време на пърженето в мазнината се образуват вредни за здравето вещества, затова не я използвайте отново за друго готвене..

Въпреки, че пърженето крие някои рискове за здравето, вие може да избирате мазнините, с които да готвите. Доста противоречиви са мненията на специалистите относно качествата на мазнините, подходящи за готвене при по-високи температури, но е добре да избягвате трансмазнините, палмовото масло и нискокачествения зехтин, както и рафинираните масла. Ако имате възможност,  избирайте мазнини с висока точка на кипене като масло от авокадо или кокосово масло  например.

Онези от вас, които обичат вкуса на пърженото пилешко месо, но не желаят да изневерят на здравословните си принципи, могат да изберат модерните уреди за пържене с горещ въздух.

Бъдете отговорни към здравето си, но не се ограничавайте.  Експериментирайте и радвайте семействата си с разнообразна, вкусна и питателна храна.

сряда, 4 март 2020 г.

Крем супа от моркови с джинджифил и кокосово мляко

Днес споделям една страхотна рецепта на Йоли и този факт сам по себе си е достатъчен, за да стане ясно, че наистина е много добра. Разбира се, за вкуса на хората, които са склонни да експериментират и обичат аромата на джинджифила и кокосовото мляко. Е, аз съм от тях. Супата е изключително фина, с нежна и копринена консистенция и запомнящ се дълго вкус. От себе си добавих само щипка лют пипер, за да придам и лека пикантност. Другото, което според мен трябва да уточня е, че  това количество продукти е за две порции. Подходяща е за постещи, вегетарианци, вегани и хора, които са избрали здравословния начин на хранене.


Необходими продукти за 2 порции:

300г моркови
25г пресен джинджифил
1/2 глава лук
2с.л. олио, може и кокосово масло
500мл зеленчуков бульон
200мл кокосово мляко
1 лимон(най-добре био или много добре измит)
1ч.л. къри
шипка лют пипер
сол, бял пипер на вкус
пресен лук за гарниране

Аз приготвих супата така. Сварих зеленчуков бульон от сушени зеленчуци.  Нарязах на дребно морковите, лука и джинджифила в кухненски робот и ги задуших в олиото с малко от бульона до омекване. Добавих кърито, люспичките лют пипер и останалия зеленчуков бульон и варих до готовност на зеленчуците. През това време обелих кората на лимона и я сварих на тих огън заедно с кокосовото мляко за 5-6 мин в малка тенджерка, докато млякото пое цитрусовия аромат. Пасирах супата до гладка текстура. Извадих лимоновата кора от кокосовото мляко, посолих и разбих с миксер до получаване на пяна. Със сока от половин лимон подправих супата и разпределих в две купички. Добавих по няколко лъжици от кокосовата пяна и поръсих със ситно нарязан пресен лук.


Вълшебство!

Моите бележки и препоръки:
За тази рецепта ще ви трябват само 200мл кокосово мляко, а кутиите, които се предлагат на нашия пазар, са в по-големи количества. Може да използвате останалото кокосово мляко и да приготвите здравословна закуска или десерт. Този пудинг с чия, банан и кокосово мляко е добра идея.

събота, 8 февруари 2020 г.

Пиле с кисело мляко

Споделям още една рецепта за приготвяне на вкусно и малко по-различно ястие с пилешко месо, което би могло да разнообрази семейното меню. Интересна и малко нетрадиционна рецепта, достъпна дори за начинаещи готвачи, която съчетава две техники на приготвяне на месото – варене и печене.





Необходими продукти:


1 цяло (най-добре прясно охладено) пиле на Градус

300г кисело мляко

200г заквасена сметана(може да използвате и комбинация от 100г заквасена сметана и 100 топено или пушено сирене)

2 яйца

1-2 с.л. брашно

1.с. едрозърнеста горчица

черен пипер, сол(на вкус)

2 големи скилидки чесън

1 морков, резен целина(за варенето)

свежи или сухи подправки по избор – мащерка, риган, копър, салвия


Пилето се нарязва на порции, поставя се в тенджера заедно с моркова, целината, няколко зърна черен пипер и сол и се сварява на тих огън за около 40мин. Порционните парчета се изваждат и се поставят в тавичка. Заливат се с 1ч.ч. от бульона, в който са варени,  и се запичат в предварително загрята на 190 градуса фурна за 15 мин. През това време се приготвя заливката като се разбиват  300г кисело мляко, 200г заквасена сметана, 2 яйца, 1-2 с. лъжици брашно, черен пипер, сол и 1 с.л горчица. Към тази смес може да добавите любими на семейството ви пресни или сухи подправки като мащерка, риган, копър или салвия. Ако подправките са сухи, сложете 1ч.л., ако са пресни – 1-2 с.л.

Залейте запеченото пилешко месо с така приготвената смес, добавете върху него равномерно на парченца 1/2 пакетче масло и запечете ястието за  още 15-20 мин до златисто. 
Може да сервирате със подходяща за сезона салата или с картофено пюре.

Добър апетит.



Рецептата може да намерите и на сайта на Градус.

петък, 24 януари 2020 г.

Техники и съвети при печене на пилешко месо

   Днешната  публикация отново е свързана с идеята ми в блога да има отделна рубрика с полезни съвети, техники и информация относно приготвянето на храната и е провокирана от поканата на Градус да споделя някои от техниките, които използвам при печенето на пилешко месо. Първата подобна статия съдържаше някои полезни съвети относно варенето на пилешко месо и се надявам тази информация да е полезна на начинаещите млади готвачи и всички, които приготвят храна за семействата си. 
  Започвам с уточнението, че съветите и информацията в тази статия едва ли ще изчерпат всички възможни начини за приготвяне на месото с печене. Кулинарията е необятен свят и винаги има какво да се научи, да се изпробва и експериментира. Надявам се, че ще успея да добавям новите изпитани неща с течение на времето и ще допълвам споделеното досега.



Печеното пиле – вкусна, достъпна и любима храна.

Неоспорим факт е, че почти всички обичат печеното пиле и то често присъства на трапезата у всяко семейство. За да бъде вкусно, сочно, ароматно и топящо се в устата, е нужно да го приготвим правилно като следваме няколко основни съвета.

Изберете качествена птица с доказан произход

Колкото и често да сте чували този съвет, не го пренебрегвайте, защото начинът на отглеждане и хранене на птиците е от изключително значение за крайния резултат на ястието, което ще поднесете. Цялото пиле в зелената опаковка на „Градус“ ще ви спести съмненията и колебанията. Доверете му се. Ако направите компромис с качеството или цената на пилето, правите компромис и с резултата, който ще получите при печенето.

Да мариновам ли предварително месото?

Някои рецепти не се нуждаят от предварително мариноване и това дава гаранция за чист и семпъл вкус, но безспорно маринованото месо е по-вкусно и сочно, защото поема ароматите на съставките от маринатата. Обикновено в маринатата се съдържа киселина – бяло вино, лимонов сок, сок от нар, горчица… Може да мариновате както цяло пиле, така и порционни парчета или дори късчета месо, когато приготвяте шишчета например. Пилешкото месо се комбинира добре освен с бяло вино и с бира, а в по-специални рецепти към него може да бъде добавен и друг алкохол като ябълков сайдер например. Крехкото пилешко месо се маринова добре и със сок от цитруси –лимон или портокал, с  мед в комбинация от сухи или  свежи подправки. Киселината в маринатата прави месото по-крехко и скъсява времето за готвене. Мариновайте месото поне два часа. 

Какви подправки подхождат на пилешкото месо?

Изборът на подправки дава възможност за импровизации според предпочитанията в семейството, но, ако изберете риган, салвия, мащерка, пресен розмарин, копър или естрагон, няма да се разочаровате. Ако печете цяла птица, е добре да я овкусите старателно отвътре и отвън с черен пипер, сол, червен пипер, масло, лимонов сок или лимонова кора. Добра идея, гарантираща чудесен резултат, е да поставите във вътрешността на пилето  цели клонки от подправките, смачкани скилидки чесън, цял лимон надупчен на няколко места. Така ще си гарантирате сочно месо след изпичане. Може да подпъхнете свежи подправки под кожата на пилето върху гърдите заедно с чесново масло. Не забравяйте да подсушите хубаво пилето, преди да го овкусите и сложите да се пече – използвайте домакинска хартия или чиста кърпа, за да сте сигурни, че няма излишна влага и подправките са полепнали добре.
Не прекалявайте с подправките, понякога дори само сол и малко черен пипер са достатъчни, за да подчертаят естествения вкус на месото.

От хладилника във фурната – не!

Преди да пристъпите към печенето, дайте време на пилето да си почине на стайна температура  около 35-40 минути. Ако преместите месото директно от хладилника във фурната, ще увеличите времето му за готвене и то няма да се изпече равномерно.

Хрупкавата коричка

Убедете се, че солта, натрита в кожата на птицата, е достатъчно. Тя е важна за хрупкавата коричка. Старите готвачи съветват за хрупкава коричка пилето да се полива с бира по време на печеното. Можете и да напръскате леко почти готовата птица в края на готвенето с бира и да запечете.
По време на печене или в края на печенето може да поливате месото с отделената мазнина и сос, но поне 10 минути преди да е готово ястието, го оставете да се запече добре на горен реотан. Ако  обичате лъскава, хрупкава кожичка, приготви пилето на висока температура за по-кратко време (обикновено около 40 минути до час).

Почивката е важна!

Оставете изпеченото цяло пиле да си почине преди поднасяне. Не разрязвайте на порционни порции изпечената цяла птица веднага след изваждането и от фурната. Дори изгладнелите домашни любимци да нямат търпение, изчакайте поне 10 -15 мин, преди да им поднесете изпеченото месце. Времето за почивка веднага след изваждането от фурната е важно, за да могат соковете на пилето да се разнесат равномерно навсякъде.  Ако избързате с рязането, те просто ще изтекат и месото ще бъде по-сухо.

Със сос или без сос

Ако сте избрали хубаво, качествено пиле, по време на печенето от него ще се отдели количество мазнина, която е вкусна и може да се използва за направата на сос, с който да полеете порционните парчета. Затова не я отстранявайте. Ето и една идея – отделете по-голямата част от мазнината (отделена при печенето на птицата в тавата) в подходящ съд на загрят котлон и прибавете към нея 1-2 с.л. брашно. Бъркайте на среден огън докато сместа стане златиста. Добавете около 200мл бульон и бъркайте, докато сместа заври и се сгъсти. Подправете със сол или черен пипер, ако е нужно,  и вече имате сос, с който да поднесете изпеченото месо.
За да бъде още по-практично и лесно, поставете при печенето в тавата под пилето нарязани на едно парчета лук, пащърнак, моркови, картофи. Така зеленчуците ще поемат всички изтичащи от него аромати и вкусове, и едновременно с това ще бъдат подходяща топла гарнитура.
Пилето и маслото са добри приятели, затова използвайте масло.  Ако не сте покрили птицата, по време на печенето я поливайте с отделения сос – така месото и ще стане сочно и ароматно.

В какъв съд да печем?

От значение е и съдът, в който ще печете. Един от най-добрите избори е чугуненият  съд с капак – тава или тенджера. В тях месото става много крехко,  с хрупкава коричка. Махнете капака към края на печенето – това ще гарантира хрупкавата коричка.
Има различни начини за  печене на пиле – върху сол, поставено на бутилка, пълна  с бира, в кухненски плик за готвене, увито в хартия за печене, в йенски съд под капак, в глинен съд с капак, в чугунен съд. Ако използвате плик,  продупчете в него няколко дупчици, за да излиза част от парата.  Пилето може да се приготви и в по-съвременни уреди от типа на мултикукър или слоукукър.
Печете винаги в предварително загрята фурна. Добре е тавата с пилето да се завие с фолио или самото пиле да се покрие с бекон за първите 30 мин. След това отстранете фолиото и намалете фурната на 180'C за поне още 30 мин. Готовността се проверява като се пробие бутчето на птицата  с метално шишче -  трябва да излезе прозрачен сок (не кървав).
  
Ако пилето е много едро, може да добавите с помощта на спринцовка разтопено масло в гърдите и бутчетата – така месото няма да бъде сухо. Това е добър съвет и при приготвянето на по-сухи меса – като на патица или пуйка.

Друг добър начин за изпичане на цяло пиле е да го напълните с ароматна плънка. Изберете рецепта и следвайте указанията. Плънките могат да бъдат най-разнообразни – с ориз, стафиди и гъби, с картофи, с хлебни билкови трохи и др. Ако процедирате по този начин ще спестите време за приготвяне на отделна гарнитура към месото. 

Придържайте се към тези съвети и радвайте семейството си с вкусна храна.

сряда, 22 януари 2020 г.

Домашна майонеза без яйца

 Наименованието, както разбирате, е условно, защото всички знаем, че истинската майонеза съдържа като основна съставка яйчен жълтък. Много хора обаче имат резерви към суровия яйчен жълтък в майонезата, приготвена в домашни условия. И аз напълно споделям притесненията им, защото за хората, които нямат достъп до пресни домашни яйца, това е проблем. А и, дори да имат такъв, въпросът с контрола в някои случаи стои отворен.
Този начин на приготвяне спестява притесненията, а така приготвеният продукт е подходящ за хората, които избягват яйца или имат подобни хранителни забрани. Уверявам ви, че крайният резултат не отстъпва по вкус и качества на оригиналната майонеза, а начинът на приготвяне е идентичен. Рецептата е популярна и има защо. Освен базовите продукти може да добавите за подобряване на вкуса в зависимост от начина на използване и други - като пресована скилидка чесън, черен пипер и др.
Подобни импровизации обогатяват кулинарията и разкриват нови възможности.



Необходими продукти за около 470г готов продукт:

300мл рафинирано слънчогледово олио
150мл студено прясно мляко
3 с.л. прясно изцеден лимонов сок

1/2 ч.л. сол
1ч.л. захар
1ч.л. горчица



Начин на приготвяне:

В дълбок, тесен и висок съд изсипете олиото и студеното прясно мляко. Вкарайте накрайника на пасатора до дъното и пуснете на максимална мощност за около 30 секунди като бавно го изтегляте нагоре. Извадете накрайника, прибавете останалите продукти - лим. сок, сол, захар и горчица , разбъркайте леко и пак с помощта на накрайника с бавно издърпване повторете процедурата за още 30 сек.
Вече имате готова гъста майонеза без яйчен жълтък.
Ако не разполагате с лимон, може да го замените с 2с.л. светъл 6 процентов оцет. Може да приготвите майонезата с различен вид горчица - в случая аз съм използвала едрозърнеста, което се отразява на структурата. Ако използвате обикновена или дижонска горчица, ще получите абсолютна гладка консистенция.
Много е вкусна върху филийка пълнозърнест хляб с квас, малко рукола или домат, или с пресен зелен лук.....

Съхранявайте в добре затворен съд до 2 седмици в хладилник.
Добър апетит!


Източник

понеделник, 16 декември 2019 г.

Карамелени коледни бисквити

По традиция, когато имам време и вдъхновение, включвам по една нова рецепта в коледното сладко меню. Тази година имах повод да направя повече бисквити за различни събития и едно от тестата, които приготвих, бе карамеленото тесто на Йоли, което изпробвах миналата Коледа.  Препоръчвам го, ако все още не сте работили с него, защото изпечените бисквити са копринено гладки и много вкусни. Тестото се приготвя с карамелен сироп и е много приятно за работа. 
 Аз украсих моите коледни герои с айсинг, защото предпочитам този начин и като украса и като вкус. Време за фотосесия почти нямаше, така че ги онагледявам с една скромна снимка, която, надявам се, е показателна за любовта и желанието, с които съм ги приготвила.


Следвах точно рецептата на Йоли, затова и я представям в автентичния и вид с няколко мои уточнения.

Необходими продукти за 50-60 броя:

250 г захар
100 мл вряла вода
100 г масло на кубчета
1 равна ч.л. сода бикарбонат
2-3 щипки сол
ванилия
1 ч.л. сух джинджифил
1 ч.л. канела на прах
по 1/4 ч.л. фино смлени кардамон, индийско орехче, семена анасон, карамфил
1 яйце

450 г бяло брашно



Приготвяне:

Карамелизирайте захарта в по-голям и дълбок съд.  Дръпнете карамела от котлона и на части налейте врялата вода, като бъркате. Бъде внимателни! Независимо, че водата е вряла, все пак се получава бурно кипене и отделяне на гореща пара. За ваша сигурност сложете на ръката си, с която бъркате кухненска ръкавица. Сложете отново тенджерата на котлона и на слаб огън загрейте повторно до получаване на карамелен сироп. Не трябва да остават парченца неразтворен карамел.

* Изключете котлона, но не махайте от него тенджерата. Прибавете маслото и бъркайте, докато се стопи. След това прибавете содата и всички подправки. Сместа отново ще кипне, активирана от содата. Махнете съда от огъня и охладете до леко топло.

* Към ароматния сироп прибавете яйцето и енергично разбъркайте. Добавете 400 г от брашното и отново разбъркайте на лепкаво тесто. Може да направите това в кухненски робот или с обикновен миксер, но със спираловидните бъркалки за тежко тесто.

* Оставете тестото напълно да се охлади. Най-лесно и бързо през това време на годината е да го оставите за кратко на балкона. Изсипете тестото върху работния плот и доизмесете с останалото брашно. Не слагайте повече брашно, дори и тестото да ви се стори леко лепкаво. Завийте го в найлоново фолио и го оставете за 1 ден в хладилника. Така всички аромати ще се споят идеално, а консистенцията му ще стане съвършено гладка.

* На следващия ден разточете на части тестото върху набрашнена повърхност и изрежете бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и изпечете за около 10-12 минути в загрята на 180* фурна. Не препичайте бисквитите! Трябва да останат с приятен карамелен цвят.

* Може да изпечете бисквитите две-три седмици предварително преди да ги украсите. Съща като меденките те ще станат още по-ароматни и ще омекнат. Подправките за това тесто са изцяло въпрос на личен вкус. Нека спомена, че бисквитите не са много сладки. Ако няма да ги правите с глазура, а обичате по-сладко може да увеличите захарта с 30-40 г.




Моите забележки:
Бъдете внимателни, ако приготвяте карамела в тенджера с двойно или тройно дъно, защото този тип съдове задържат дълго време високата температура и карамелът може да изгори Предвидете това.
Не пропускайте съвета тестото да пренощува поне една нощ в хладилника, за да не загубите част от аромата му.
Практичен съвет е да разделите тестото на няколко части, да ги поставите в найлоново фолио, леко да ги разточите и да работите на етапи с тях. Докато работите с една част, другите нека  стоят в хладилника. Така тестото във всяка част ще бъде студено и готово за работа.
Може да използвате 1с.л. готова смес за меденки.
Благодаря на Йоли за чудесните рецепти, които споделя с нас.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...