четвъртък, 14 април 2011 г.

Оризов пудинг със сушени плодове и портокалов сок

Всички си спомняме храната в детската градина, където един от доминиращите десерти беше мляко с ориз. Ами аз още си го обичам - особено с канела и сладко от сини сливи. Макар, че определям тази рецепта като десерт, спокойно може да я предложите и като вкусна и засищаща закуска. Надявам се чудесното съчетание на сладки сушени плодове и свежестта на портокал да ви хареса!


Необходими продукти:

600 мл. прясно мляко
1/4 к.л. индийско орехче на прах
200 гр. ризон или друт вид едър ориз
4-5 с.л. мед
сок и кора от 1 портокал
100 гр. сушени боровинки, накиснати от предишната вечер в порто или портокалов ликьор
2 с.л. златнни стафиди
2 сушени смокини, нарязани на парченца
4 с.л. заквасена сметана
1 к.ч. запечени филирани бадеми

Оризът се сварява в прясното мляко с индийското орехче. Сокът от портокал се кипва с меда, стафидите и смокините до омекване на сухите плодове. Към млечния ориз се прибавят боровинките, половината от портокаловата кора - настъргана или на тънки ленти, портокаловата смес със сушени плодове и медът и заквасената сметана. Сместа се разпределя в купички, посипва се  с филираните бадеми и се декорира с останалата кора от портокал. От това количество излизат 8 купички с пудинг.  Ако десертът не е достатъчно сладък за вашия вкус, поднесете го с още малко мед, макар че така ще загуби от свежия си вкус.

Рецептата можете да приготвите и  в микровълнова фурна. В този случай в подходящ съд смесете ориза, млякото и инд. орехче и пуснете на максимална степен за 5 мин. Извадете, разбъркайте и оставете 2 минути навън. Сложете отново в микровълновата фурна и повторете няколко пъти процедурата до готовност на ориза. Това ще зависи от мощността на печката ви - моята е 750W и се наложи да го направя 4 пъти. След това за 1-2-3 или 4 минути сложете съда с портокаловия сок и плодовете и извадете. Смесете готовия ориз и плодовете по същия начин и довършете по гореописания начин рецептата. Бадемите запечете на няколко пъти по 2 мин. на пълна мощност.


Идея за тази рецепта взех от сп. GoodFood.



6 коментара:

  1. Много примамливо предложение, Гуинет!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Това десертче е точно по вкуса на дъщеря ми,Гуинет!Даже би казала,че е един много елегантен и обогатен вариант на млякото с ориз!
    Отново страхотна фотография!

    ОтговорИзтриване
  3. pep-4o, благодаря ти за съпричастността към моя блог! Приятна почивка и на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Еликсир, да, различен е - вкусът е свеж и нестандартен. Благодаря ти за похвалата - още се уча да снимам, но се старая:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...