сряда, 27 август 2014 г.

Супа топчета - подробна технология на приготвяне в помощ на начинаещите в кухнята

Супа топчета е класика в българската кухня. За всяка начинаеща домакиня идва моментът, в който трябва да се изправи пред тази висока летва J. И въпреки че в приготвянето и няма нищо сложно, много често, когато нямаш кулинарен опит, това е плашещо предизвикателство. През близо двадесетгодишният ми семеен живот съм направила доста такива супи и днес ще споделя моята рецепта и технология за всички начинаещи кулинари, като отдам почит към традициите.
Приготвена добре,  тази супа е вкусно и питателно ястие.





Необходими продукти за 4-5 порции

1глава стар лук
1 морков
300 г кайма
1 зелена чушка(може и червена, но ще се отрази на вкуса)
4 с.л. ориз
2 л вода
3 с.л. брашно
1 жълтък
2с.л. кисело мляко
60 мл олио
черен пипер
1 ч.л. суха чубрица
1/2 връзка магданоз
сол



За да получим хубав цвят на супата е важно да задушим моркова в малко мазнина. По този начин каротинът, който се съдържа в морковите, става по-лесно усвоим за организма.
И така - в подходяща тенджерка изсипете олиото, загрейте леко и прибавете настъргания морков заедно с 1-2 с.л. вода. Така ще избегнете запържването. Разбърквайте постоянно, докато мазнината се насити в хубав оранжев цвят. Сега прибавете нарязаните на ситно лук и чушка и  още малко вода отново с тази цел - да не запържваме. Когато зеленчуците омекнат и останат почти на мазнина, добавете 2 л. вода и оставете течността да заври.
 През това време омесете добре каймата с 1/2 ч.л чубрица, малко сол и черен пипер. (Ако приготвяте супата за деца, може да пропуснете черния пипер). Понякога към каймата добавям 2 с.л. ориз, но това не е задължително.
В плитък съд сложете 3-4 с.л. брашно. С мокри ръце от омесената кайма оформете малки топчета и ги  пускайте в съда с брашното. Периодично овалвайте топчетата с брашно като разклащате съда в кръг.
Измийте ориза в цедка много добре. Прибавете сол във врящата вода и започнете да пускате топчетата едно по едно. Добавете и ориза. Когато топчетата изплуват на повърхността прибавете 1/2 ч.л. чубрица. Варете супата до омекване на ориза като периодично разбърквате.
За да се получи хубава консистенция на супата, трябва да се направи застройка. Така ще се подобри и външният и вид. За тази цел разбийте добре 1 жълтък в 2-3 с.л. кисело мляко.


Отдръпнете готовата супа от котлона, изчакайте да спре варенето  и при постоянно разбъркване добавете 2-3 черпака гореща течност към млечната смес. За да не се пресича застройката от значение е да се използва само жълтък, а не цяло яйце, както и бързото разбиване с тел или вилица при прибавянето на горещата течност. Изсипете затоплената млечна смес на застройката при супата отново при енергично разбъркване. Накрая добавете нарязания магданоз.
Добър апетит!

24 коментара:

  1. При тези прекрасни снимки, няма как апетитът да не е добър :)
    Прегръдка, Нелка!

    ОтговорИзтриване
  2. Нели, честно, този пост все едно аз съм го писала - точно по този начин готвя супа топчета. Само при моркова не слагам вода, запържвам го, после лука и чушката, нататък е същото и накрая - магданоз - само в моята чиния. Мислех, че всеки я готви различно, пък виж ти - до такава степен всичко, което слагам и като технология е същото! Прегръдка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз така съм я научила от мама, Весе:)! Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване
  3. Снимките са невероятни!
    Аз винаги съм слагала фиде в супата, ориз в кюфтенцата. Но този вариант също ми допада. Много подробна рецепта, точно като за начинаещи. Някога и аз така, от тук от там, с питане съм се учила на много неща сама.
    Поздрави, мила Нели!

    ОтговорИзтриване
  4. :))) Изправяли сме се пред високата летва и да ти кажа честно твоята супа е толкова вкусна и страхотна, че вдига летвата и май пак ще се скача:))) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Иде ми веднага да пробвам по твоята технология, но нямам морков и ще се наложи да почакам поне до утре.

    ОтговорИзтриване
  6. Тази вярно е по учебник и ако сега започвах да готвя, щях със сигурност да се доверя на теб. Поздрави, Гуинет!

    ОтговорИзтриване
  7. Уникална си, ей! Тази супа така си я презентирала, че на човек да му застърже стомаха. Прекрасни големи снимки!
    Ще опитам и твоят вариант. Аз я правя по различен начин :)
    Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  8. Възможно ли е да сложа фиде вместо ориз ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, може да замените ориза с фиде. Успех и добър апетит :)!

      Изтриване
  9. Благодарим за рецептата!Супата става уникално вкусна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви е било вкусно. Благодаря ви, че сте се доверили на рецептата.

      Изтриване
  10. Ориза заедно с топките ли го слагаш да ври?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, първо се пускат топчетата, а след като изплуват - и ориза.

      Изтриване
  11. От човек готвач в стол съм чувал че застройката за супа топчета се вари. Казва се "варена застройка" . Това я отличава от доста други супи.

    ОтговорИзтриване
  12. http://e-lina.eu/kulinarni-recepti/supi/supa-topcheta-klasicheska-sas-zastroika-domashna.html търся си как се прави супа и тази публикация събира доста рецепти и снимки явно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поредната кражба в нета. Проявили са и творчество - обърнали са ми снимката :)! Не зная как бих могла да ги спра, Илияна. Благодаря ви за информацията!

      Изтриване
  13. Сготвих я,много вкусна стана.Благодаря ви за рецептата.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...