Честит вторник, приятели! Днес имам да си честитя и още нещо - моят блог става на една годинка! Пу, пу, пу, да не му е уроки!
Честно да си призная, не очаквах да проявя такова постоянство. И въпреки, че натурата ми е предразположена към разни равносметки, днес няма да отчитам цифри, статистики и да правя мастити изводи. Съпругът ми направи с едно изречение най-точната оценка - "Жена, това всичкото ние ли сме го изяли:)) Но това е само едната страна на нещата.
Защото нищо нямаше да е същото, ако вас ви нямаше.
Искам само да ви благодаря. На всички вас, които намирахте време, желание и потребност да наминете на моето местенце, да хвърлите по едно око, да се доверите на някоя рецепта, да съпреживеете някои от моите емоции и да оставите добра дума. Благодаря ви за подкрепата, за коментарите, за отделеното време.
Вече имам отговор на съмненията си дали има смисъл това, с което се захванах преди година почти на шега. Вие сте причината, стимулът и удовлетворението. Радвам се, че ви има и искам да споделя този ден с вас.
И на рожден ден, като на рожден ден. Не може без торта.
И по какъвто и начин да ви прозвучи, аз направих тази торта за вас (въпреки, че ще бъде изядена от домашните ми любимци) и искрено се надявам някой ден да имам възможност да ви почерпя не само виртуално.
Не знам за вас, но за мен комбинацията от малини и шоколад е неустоима.
Необходими продукти:
За блата:
3 яйца
2/3 чаена чаша брашно
2/3 чаша захар на пясък
2 супени лъжици какао
2 супени лъжици зехтин
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
За малиновия слой:
500 гр. замразени малини, къпини, боровинки или микс от горски плодове
4 с.л. захар
150мл. вода
1 пак желатин 10гр.
За шоколадовия слой:
700мл. течна сладкарска сметана
170гр. черен шоколад
10 гр. желатин
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта на пукхав крем, прибавете зехтина и на части пресятата предварително суха смес от брашното какаото и бакпулвера. Разбийте до гладка смес на високи обороти.
Загрейте фурната на 175 градуса и облепете с хартия за печене намаслена форма с размер 23 см. Изсипете сместа и печете до суха клечка, около 15-18минути. Изведете и охладете.
Сиропирайте блата с 50мл. силно еспресо, 2 с.л. бърбън и 1 ч.л. захар (аз използвах 2 капки стевия).
Докто блатът се пече, сложете в тенджерка плодовете, водата и захарата, докато сместа заври. Отдръпнете. Прибавете стопения на водна баня, предварително накиснат във 100мл. вода желатин и разбъркайте добре до пълното му разтваряне. Охладете.
Изсипете малиновата смес върху сиропирания блат и оставете за 20 мин. във фризера. След това преместете в хладилника.
Време е да се приготви и шоколадовия слой. Стопете шоколада на водна баня или микровълновата фурна и охладете леко. Разбийте в робот или с миксер сметаната, прибавете ванилията и при непрекъсната бъркане добавете стопения шоколад на части. Накрая добавете стопения на водна баня желатин. Изсипете шоколадовия мус върху жериралата вече плодова смес, покрийте с купа или подходящ съд или свежо фолио и оставете тортата за около 4-6 часа в хладилника. Най-добре за цяла нощ. Един час преди поднасяне, поставете тортата във фризера.
Преди поднасяне я посипете с пресято какао и нарежете на парчета с топъл нож.
Добър апетит!
Адаптирано оттук
Честно да си призная, не очаквах да проявя такова постоянство. И въпреки, че натурата ми е предразположена към разни равносметки, днес няма да отчитам цифри, статистики и да правя мастити изводи. Съпругът ми направи с едно изречение най-точната оценка - "Жена, това всичкото ние ли сме го изяли:)) Но това е само едната страна на нещата.
Защото нищо нямаше да е същото, ако вас ви нямаше.
Искам само да ви благодаря. На всички вас, които намирахте време, желание и потребност да наминете на моето местенце, да хвърлите по едно око, да се доверите на някоя рецепта, да съпреживеете някои от моите емоции и да оставите добра дума. Благодаря ви за подкрепата, за коментарите, за отделеното време.
Вече имам отговор на съмненията си дали има смисъл това, с което се захванах преди година почти на шега. Вие сте причината, стимулът и удовлетворението. Радвам се, че ви има и искам да споделя този ден с вас.
И на рожден ден, като на рожден ден. Не може без торта.
И по какъвто и начин да ви прозвучи, аз направих тази торта за вас (въпреки, че ще бъде изядена от домашните ми любимци) и искрено се надявам някой ден да имам възможност да ви почерпя не само виртуално.
Не знам за вас, но за мен комбинацията от малини и шоколад е неустоима.
Необходими продукти:
За блата:
3 яйца
2/3 чаена чаша брашно
2/3 чаша захар на пясък
2 супени лъжици какао
2 супени лъжици зехтин
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
За малиновия слой:
500 гр. замразени малини, къпини, боровинки или микс от горски плодове
4 с.л. захар
150мл. вода
1 пак желатин 10гр.
За шоколадовия слой:
700мл. течна сладкарска сметана
170гр. черен шоколад
10 гр. желатин
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта на пукхав крем, прибавете зехтина и на части пресятата предварително суха смес от брашното какаото и бакпулвера. Разбийте до гладка смес на високи обороти.
Загрейте фурната на 175 градуса и облепете с хартия за печене намаслена форма с размер 23 см. Изсипете сместа и печете до суха клечка, около 15-18минути. Изведете и охладете.
Сиропирайте блата с 50мл. силно еспресо, 2 с.л. бърбън и 1 ч.л. захар (аз използвах 2 капки стевия).
Докто блатът се пече, сложете в тенджерка плодовете, водата и захарата, докато сместа заври. Отдръпнете. Прибавете стопения на водна баня, предварително накиснат във 100мл. вода желатин и разбъркайте добре до пълното му разтваряне. Охладете.
Изсипете малиновата смес върху сиропирания блат и оставете за 20 мин. във фризера. След това преместете в хладилника.
Време е да се приготви и шоколадовия слой. Стопете шоколада на водна баня или микровълновата фурна и охладете леко. Разбийте в робот или с миксер сметаната, прибавете ванилията и при непрекъсната бъркане добавете стопения шоколад на части. Накрая добавете стопения на водна баня желатин. Изсипете шоколадовия мус върху жериралата вече плодова смес, покрийте с купа или подходящ съд или свежо фолио и оставете тортата за около 4-6 часа в хладилника. Най-добре за цяла нощ. Един час преди поднасяне, поставете тортата във фризера.
Преди поднасяне я посипете с пресято какао и нарежете на парчета с топъл нож.
Добър апетит!
Адаптирано оттук