Тези бухти са поредният ми опит да подложа на тест любимото ми тесто за пиде.
И в сладкия си и в соления си вариант това тесто дава всичко от себе си.
Просто е много добро!
Тъй като количеството на тестото в рецептата за пиде е доста голямо, аз обикновено го разделям на две - едната част приготвям веднага, а другата поставям в намаслен найлонов плик в хладилника и му обръщам внимание на следващия ден.
Днешните бухтички са приготвени точно от това престоялото в хладни мисли тесто.
Уверявам ви, че са много вкусни, лесни и свършват за минути.
Необходими продукти:
За тестото (за цяла доза):
2 яйца на стайна температура
50г стопено масло
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Започвам с едно уточнение. След омесване на тестото може да пропуснете първото втасване, т.е. направо да оформяте бухтичките върху хартията за печене и да втасат само веднъж във фурната. Това ще ви спести време, особено, ако ги приготвяте за закуска, а около вас мрънкат разни гладни същества.
В публикацията за пиде съм обяснила как точно се замесва тестото, затова сега ще се спра на самото оформяне.
Та пригответе до вас охладеното стопено масло, намаслете обилно ръцете си с него и от готовото тесто откъснете малки топчета с големина на едър орех.
Всяко топче разстелете с пръсти като мекиче и в средата му сложете по една чаена лъжичка мармалад. Не ги изтънявайте много, за да не се накъсат при втасването.
Защипете краищата на всяко мекиче като вързопче отгоре и оформете с пръсти като топче. Подредете ги на голямо разстояние едно от друго със защипаната част надолу върху предварително застлана с хартия за печене тавичка.
Готовите бухтички намажете отново със стопено масло с помощта на четчица и сложете във фурната на 40 градуса да втасат за около 25 -30 минути или до удвояване на обема.
Намажете ги отново със стопено масло и ги изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна до порозовяване около 10-15 мин. Преди изпичане може леко да ги поръсите с кристална захар.
Извадете ги, намажете отново със стопено масло и покрийте с плътна чиста кърпа за около 8-10 мин., за да станат меки и пухкави.
Преди поднасяне ги поръсете с пудра захар.
Добър апетит!
Препоръки: От същото тесто може да направите кифлички - със солен или сладък пълнеж, като тези, показани по-долу.
Някои от тях са оформени по идея на Люси и са много ефектни.
Подходящ пълнеж за сладкия вариант е сладко от сини сливи. Тъй като самото тесто не е сладко (като козуначеното например) намажете преди изпичане кифличките с белтък и поръсете с кристална захар или бадеми. Поръсете вече изпечените кифлички щедро с пудра захар.
И в сладкия си и в соления си вариант това тесто дава всичко от себе си.
Просто е много добро!
Тъй като количеството на тестото в рецептата за пиде е доста голямо, аз обикновено го разделям на две - едната част приготвям веднага, а другата поставям в намаслен найлонов плик в хладилника и му обръщам внимание на следващия ден.
Днешните бухтички са приготвени точно от това престоялото в хладни мисли тесто.
Уверявам ви, че са много вкусни, лесни и свършват за минути.
Необходими продукти:
За тестото (за цяла доза):
2 яйца на стайна температура
около 550 - 600гр. брашно
2 пълни с връх с.л. кисело мляко
11гр. суха мая
3 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. топла вода
1с.л. захар
1ч.л. сол
1 ванилия
мармалад по избор - от сини сливи или ябълки е чудесен избор50г стопено масло
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Започвам с едно уточнение. След омесване на тестото може да пропуснете първото втасване, т.е. направо да оформяте бухтичките върху хартията за печене и да втасат само веднъж във фурната. Това ще ви спести време, особено, ако ги приготвяте за закуска, а около вас мрънкат разни гладни същества.
В публикацията за пиде съм обяснила как точно се замесва тестото, затова сега ще се спра на самото оформяне.
Та пригответе до вас охладеното стопено масло, намаслете обилно ръцете си с него и от готовото тесто откъснете малки топчета с големина на едър орех.
Всяко топче разстелете с пръсти като мекиче и в средата му сложете по една чаена лъжичка мармалад. Не ги изтънявайте много, за да не се накъсат при втасването.
Защипете краищата на всяко мекиче като вързопче отгоре и оформете с пръсти като топче. Подредете ги на голямо разстояние едно от друго със защипаната част надолу върху предварително застлана с хартия за печене тавичка.
Готовите бухтички намажете отново със стопено масло с помощта на четчица и сложете във фурната на 40 градуса да втасат за около 25 -30 минути или до удвояване на обема.
Намажете ги отново със стопено масло и ги изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна до порозовяване около 10-15 мин. Преди изпичане може леко да ги поръсите с кристална захар.
Извадете ги, намажете отново със стопено масло и покрийте с плътна чиста кърпа за около 8-10 мин., за да станат меки и пухкави.
Преди поднасяне ги поръсете с пудра захар.
Добър апетит!
Препоръки: От същото тесто може да направите кифлички - със солен или сладък пълнеж, като тези, показани по-долу.
Някои от тях са оформени по идея на Люси и са много ефектни.
Подходящ пълнеж за сладкия вариант е сладко от сини сливи. Тъй като самото тесто не е сладко (като козуначеното например) намажете преди изпичане кифличките с белтък и поръсете с кристална захар или бадеми. Поръсете вече изпечените кифлички щедро с пудра захар.