Този десерт е за всички, които обичат по-леките сладкиши. Може да го приготвите както с пресни, така и със замразени плодове. Приготвя се много лесно и бързо, просто трябва да имате повече търпение, докато престои необходимото време в хладилника.
Необходими продукти за форма с диаметър 20см.
Моята форма е с диаметър 18см, така че от останалата смес направих 2 минитортички в купички за крем карамел.
500мл. сладкарска сметана
500гр. кисело мляко
5-6 с.л. пудра захар(ако обичат по-сладко, добавете още)
2-3 капки сметанова ванилия
7-8 шоколадови бисквити "Закуска"
450гр. замразени или пресни червени плодове - ягоди, малини, къпини, боровинки, касис. (отделете от тях около 100-150гр. от тях за украса на тортата)
2 пакетчета желатин по 10гр.
За покритието ще ви е необходима желираща смес от този тип:
Начин на приготвяне:
Разтворете желатина в 200мл. студена вода и после го стопете на водна баня. Отдръпнете го от котлона и охладете леко.
Разбийте киселото мляко със захарта и прибавете сметаната към него. С помощта на ръчна бъркалка разбъркайте добре, но не много енергично, за да не вкарате въздух в сместа. Използвайте бъркалка, а не миксер, защото сметаната става много гъста на по-високи обороти и това ще се отрази на получената консистенция. Затоплете леко получената смес в микровълнова или на котлон (на най-ниска степен), като постоянно разбърквате и наблюдавате. В никакъв случай не трябва да завира, просто да се затопли. Към топлата млечна смес с разбъркване прибавете топлия желатин на струйка и разбъркайте добре.
Застелете откопчаваща се форма за торта със свежо фолио, така че да остане достатъчно количество фолио, висящо навън, с което после да покриете тортата. Притиснете плътно фолиото по стените на формата и с помощта на лъжица изсипете част от млечната смес на дъното. Отгоре начупете 2-3 бисквити и върху тях подредете плодове. Редувайте в този ред, докато продуктите свършат.
Не се страхувайте, че плодовете ще изплуват - млечната смес е достатъчно гъста и ще ги задържи на мястото им.
Завийте тортата с останалото навън фолио и я сложете за около 30-45 минути във фризера. След това я преместете за поне около един час в хладилника. Най-добре е да престои повече - 2-3 часа, ако разполагате със време.
За украсата:
Подредете върху тортата останалите плодове. Пригответе желиращата смес според указанията на пакетчето. (Аз я разтворих в компот от малини, разреден с малко вода.)
Отдръпнете от котлона и при непрестанно бъркане я охладете малко. Това е необходимо, тъй като, ако е гореща, ще стопи желираната млечна смес на тортата и това ще се отрази на външния и вид. Извадете вече стегналата се торта от хладилника, внимателно отделете фолиото и я обърнете в подходящ съд. Украсете я с останалите плодове. Изсипете леко топлата смес върху плодовете в центъра като с помощта на лъжица я разнесете навън по краищата.
Покрийте тортата с капак от кутия за торта или с по-голяма купа и я върнете в хладилника за още около 2-3 часа. Необходимо е тортата да престои повече време, за да омекнат бисквитите.
Добър апетит!
Четвърто - дори да не постигнете съвършен резултат, бъдете уверени, че тортата ще бъде изядена с удоволствие и ще ви помолят да направите пак!
Необходими продукти за форма с диаметър 20см.
Моята форма е с диаметър 18см, така че от останалата смес направих 2 минитортички в купички за крем карамел.
500мл. сладкарска сметана
500гр. кисело мляко
5-6 с.л. пудра захар(ако обичат по-сладко, добавете още)
2-3 капки сметанова ванилия
7-8 шоколадови бисквити "Закуска"
450гр. замразени или пресни червени плодове - ягоди, малини, къпини, боровинки, касис. (отделете от тях около 100-150гр. от тях за украса на тортата)
2 пакетчета желатин по 10гр.
За покритието ще ви е необходима желираща смес от този тип:
Начин на приготвяне:
Разтворете желатина в 200мл. студена вода и после го стопете на водна баня. Отдръпнете го от котлона и охладете леко.
Разбийте киселото мляко със захарта и прибавете сметаната към него. С помощта на ръчна бъркалка разбъркайте добре, но не много енергично, за да не вкарате въздух в сместа. Използвайте бъркалка, а не миксер, защото сметаната става много гъста на по-високи обороти и това ще се отрази на получената консистенция. Затоплете леко получената смес в микровълнова или на котлон (на най-ниска степен), като постоянно разбърквате и наблюдавате. В никакъв случай не трябва да завира, просто да се затопли. Към топлата млечна смес с разбъркване прибавете топлия желатин на струйка и разбъркайте добре.
Застелете откопчаваща се форма за торта със свежо фолио, така че да остане достатъчно количество фолио, висящо навън, с което после да покриете тортата. Притиснете плътно фолиото по стените на формата и с помощта на лъжица изсипете част от млечната смес на дъното. Отгоре начупете 2-3 бисквити и върху тях подредете плодове. Редувайте в този ред, докато продуктите свършат.
Не се страхувайте, че плодовете ще изплуват - млечната смес е достатъчно гъста и ще ги задържи на мястото им.
Завийте тортата с останалото навън фолио и я сложете за около 30-45 минути във фризера. След това я преместете за поне около един час в хладилника. Най-добре е да престои повече - 2-3 часа, ако разполагате със време.
За украсата:
Подредете върху тортата останалите плодове. Пригответе желиращата смес според указанията на пакетчето. (Аз я разтворих в компот от малини, разреден с малко вода.)
Отдръпнете от котлона и при непрестанно бъркане я охладете малко. Това е необходимо, тъй като, ако е гореща, ще стопи желираната млечна смес на тортата и това ще се отрази на външния и вид. Извадете вече стегналата се торта от хладилника, внимателно отделете фолиото и я обърнете в подходящ съд. Украсете я с останалите плодове. Изсипете леко топлата смес върху плодовете в центъра като с помощта на лъжица я разнесете навън по краищата.
Покрийте тортата с капак от кутия за торта или с по-голяма купа и я върнете в хладилника за още около 2-3 часа. Необходимо е тортата да престои повече време, за да омекнат бисквитите.
Добър апетит!
P.S. Тъй като получих доста въпроси около детайлите при приготвянето на тортата, ще се спра по-подробно на някои от тях.
Първо - не загрявайте много млечната смес, само толкова, колкото да няма много рязка разлика между нея и температурата на желатина. В противен случай тя ще стане много течна и бисквитите и плодчетата ще изплуват. Аз я поставям за няколко секунди в микровълновата.
Второ - не разбивайте с миксер млякото и сметаната, а с тел, защото в противен случай сметаната ще се сгъсти прекалено.
Второ - не разбивайте с миксер млякото и сметаната, а с тел, защото в противен случай сметаната ще се сгъсти прекалено.
Трето - ако не успеете да намерите такава желираща смес за покритието (нейното предимство е в това, че желира веднага, не се нуждае от време за стягане и с нея се постига този небрежен леко стичащ се ефект), може да приготвите сами желираща смес със желатин. В този случай трябва да предвидите място във формата (около пръст над млечната смес), да изсипете плодовото покритие след като млечната смес е вече желирала и да не обръщате тортата, а внимателно след разкопчаване на формата, да махнете фолиото.