вторник, 20 март 2012 г.

Честита пролет, честит вторник и ЧРД! Време е за малинова торта с шоколадов мус!

Честит вторник, приятели! Днес имам да си честитя и още нещо - моят блог става на една годинка! Пу, пу, пу, да не му е уроки!
Честно да си призная, не очаквах да проявя такова постоянство. И въпреки, че натурата ми е предразположена към разни  равносметки, днес няма да отчитам цифри, статистики и да правя мастити изводи. Съпругът ми направи с едно изречение най-точната оценка - "Жена, това всичкото ние ли сме го изяли:)) Но това е само едната страна на нещата.
Защото нищо нямаше да е същото, ако вас ви нямаше.
Искам само да ви благодаря. На всички вас, които намирахте време, желание и потребност да наминете на моето местенце, да хвърлите по едно око, да се доверите на някоя рецепта, да съпреживеете някои от моите емоции и да оставите добра дума. Благодаря ви за подкрепата, за коментарите, за отделеното време.
Вече имам  отговор на съмненията си дали има смисъл това, с което се захванах преди година почти на шега. Вие сте причината, стимулът и удовлетворението. Радвам се, че ви има и искам да споделя този ден с вас.
И на рожден ден, като на рожден ден. Не може без торта.


И по какъвто и начин да ви прозвучи,  аз направих тази торта за вас (въпреки, че ще бъде изядена от домашните ми любимци) и искрено се надявам някой ден да имам възможност да ви почерпя не само виртуално.
Не знам за вас, но за мен комбинацията от малини и шоколад е неустоима.
Необходими продукти:

За блата:

  3 яйца
  2/3 чаена чаша брашно
  2/3 чаша захар на пясък
  2 супени лъжици какао
  2 супени лъжици зехтин
  1/2 ч.л. бакпулвер
  1 ванилия 

За малиновия слой:

500 гр. замразени малини, къпини, боровинки или микс от горски плодове 
4 с.л. захар
150мл. вода
1 пак желатин 10гр.

За шоколадовия слой:

700мл. течна сладкарска сметана
170гр. черен шоколад
10 гр. желатин 

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата и захарта на пукхав крем, прибавете зехтина и на части пресятата предварително суха смес от брашното какаото и бакпулвера. Разбийте до гладка смес на високи обороти.
Загрейте фурната на 175 градуса и облепете с хартия за печене намаслена форма с размер 23 см. Изсипете сместа и печете до суха клечка, около 15-18минути. Изведете и охладете.
Сиропирайте блата с 50мл. силно еспресо, 2 с.л. бърбън и 1 ч.л. захар (аз използвах 2 капки стевия).

Докто блатът се пече, сложете в тенджерка плодовете, водата  и захарата, докато сместа заври. Отдръпнете. Прибавете стопения на водна баня, предварително накиснат във 100мл. вода желатин и разбъркайте добре до пълното му разтваряне. Охладете.
Изсипете малиновата смес върху сиропирания блат и оставете за 20 мин. във фризера. След това преместете в хладилника.
Време е да се приготви и шоколадовия слой. Стопете шоколада на водна баня или микровълновата фурна и охладете леко. Разбийте в робот или с миксер сметаната, прибавете ванилията и при непрекъсната бъркане добавете стопения шоколад на части. Накрая добавете стопения на водна баня желатин. Изсипете шоколадовия мус върху жериралата вече плодова смес, покрийте с купа или подходящ съд или свежо фолио и оставете тортата за около 4-6 часа в хладилника. Най-добре за цяла нощ. Един час преди поднасяне, поставете тортата във фризера.
Преди поднасяне я посипете с пресято какао и нарежете на парчета с топъл нож.


Добър апетит!

Адаптирано оттук
 

сряда, 7 март 2012 г.

Сочен кокосов пай

Днешната рецепта отново е от типа бързо, лесно, вкусно. При дефицита на време  този тип рецепти са особено полезни. Особено, ако и резултатът е впечатляващ! Единственото условие е да обичате кокос!



Необходими продукти за 6-8 парчета:

1 (397гр) кутия подсладено кондензирано мляко
100гр. (1ч.ч.) кокосови стърготини
1 1/2 ч.ч. гореща (но не вряла) вода
6 смлени бисквити (чаени, сметанови, с мед - на "Еверест" или "Победа") около 1/3 ч.ч.
3 яйца
1 ванилия
1/4 ч.л. индийско орехче
около 30 гр. меко масло за намазване на формата



Начин на приготвяне:

Запечете на тиган половината от кокосовите стърготини.
Намажете с масло форма или тавичка с диаметър 20-23 см. Аз използвам керамична форма за пай. Посипете я с 3-4 с.л. от запечените кокосови стърготини.
Разбийте с миксер или с тел яйцата. Прибавете кондензираното мляко и при постоянно разбиване, за да не се пресекат яйцата, горещата вода, ванилията, индийското орехче и смлените бисквити. Накрая прибавете 1/2 ч.ч. кокосови стърготини. Внимателно изсипете сместа в тавичката и оставете около 5-6 минути. След това поръсете с останалия запечен кокос.
Сложете в предварително загрята на 180 градуса (с обдухване) фурна. (Ако ползвате керамична форма, сложете в студена фурна). Печете около 40-45 мин., после намалете температурата на 170 и печете още 10 мин. до готовност. Проверете с клечица - ако излиза чиста от пая, значи е изпечен.



Изведете и охладете леко. Може да го сервирате леко топъл или студен. Получава се сочно и вкусно печиво, което напомня на вкус крем карамел.


Добър апетит!

Източник


понеделник, 5 март 2012 г.

Лазаня със сирена и спанак

Днес пристигам с една любима рецепта, която с удоволствие приготвям и с още по-голямо удоволствие унищожаваме.  Признавам си, че предпочитам този безмесен вариант на лазанята, защото се приготвя по-бързо и е много, много вкусен. Надявам се, че сами ще се убедите в това.
 
 

Продукти:

  • 12 бр (260 гр) кори за лазаня

200-300 гр. пресен спанак
или 6-7 топчета замразен (размразен и отцеден)
1 глава стар лук
2-3 скилидки чесън
1 буркан белени домати
2 ч. л. песто от босилек
1 с. л. сух риган
100 гр. сирене Чедър
150 гр. бяло саламурено сирене
150 гр. кашкавал
100 гр. сирене Фета
50 гр. настърган пармезан за поръсване на готовата лазаня преди печене
3 с. л. зехтин



За бешамеловия сос:

6 с.л. масло
1/3 ч. ч. брашно
3.5 ч. ч. прясно мляко
щипка индийско орехче, сол, черен пипер
 
 
Приготвяне:

• Пригответе първо сосовете и настържете сирената.
• За доматения сос загрейте зехтина, добавете нарязания на ситно лук и едната скилидка чесън и задушете с малко вода до омекване на лука.
• Прибавете доматите и оставете леко да поизврат за около 7-10 минути.
• Прибавете изчистения спанак и гответе до омекване.
• Сложете към доматената смес пестото, ригана, сол на вкус и пресованите 2 скилидки чесън.
• Отдръпнете съда от котлона.
• Направете бешамеловия сос като запържите брашното в маслото и с непрекаснато бъркане прибавете млякото, накрая овкусете.
• Отдръпнете съда с готовия бешамел и захлупете с капак, за да не хване коричка до момента на употреба.
• Пригответе тавичка с размери 19/25 см. и сложете на дъното 2-3 с. л. от доматената смес.
• В плитка тенджера или тиган сипете гореща вода, прибавете 1 с. л. зехтин и, когато заври, добавяйте по три кори за 1-2 мин.
• Извадете корите, пуснете следващите три и наредете извадените  в тавичката като слагате от плънките в следната последователност - доматена смес, сирена, бешамел.
• Редувайте така докато свършат корите и смесите.
• Най-отгоре залейте с бешамел, поръсете със сирене и обилно с настъргания пармезан.
• Печете в силно загрята фурна на 200 градуса около 20 минути до зачервяване.
• Може да приготвите лазанята и с друг вид сирена по ваш избор. 
 
 

неделя, 4 март 2012 г.

Желирана торта с бисквити и плодове

Този десерт е за всички, които обичат по-леките сладкиши. Може да го приготвите както с пресни, така и със замразени плодове. Приготвя се много лесно и бързо, просто трябва да имате повече търпение, докато престои необходимото време в хладилника.



Необходими продукти за форма с диаметър 20см.

Моята форма е с диаметър 18см, така че от останалата смес направих 2 минитортички в купички за крем карамел.

500мл. сладкарска сметана
500гр. кисело мляко
5-6 с.л. пудра захар(ако обичат по-сладко, добавете още)
2-3 капки сметанова ванилия
7-8 шоколадови бисквити "Закуска"
450гр. замразени или пресни червени плодове - ягоди, малини, къпини, боровинки, касис. (отделете от тях около 100-150гр. от тях за украса на тортата)
2 пакетчета желатин по 10гр.

 За покритието ще ви е необходима желираща смес  от този тип:


 Начин на приготвяне:

Разтворете желатина в 200мл. студена вода и после го стопете на водна баня. Отдръпнете го от котлона и охладете леко.
Разбийте киселото мляко със захарта и прибавете сметаната към него. С помощта на ръчна бъркалка разбъркайте добре, но не много енергично, за да не вкарате въздух в сместа. Използвайте бъркалка, а не миксер, защото сметаната става много гъста на по-високи обороти и това ще се отрази на получената консистенция. Затоплете леко получената смес в микровълнова или на котлон (на най-ниска степен), като постоянно разбърквате и наблюдавате. В никакъв случай не трябва да завира, просто да се затопли. Към топлата млечна смес с разбъркване прибавете топлия желатин на струйка и разбъркайте добре.
Застелете откопчаваща се форма за торта със свежо фолио, така че да остане достатъчно количество фолио, висящо навън, с което после да покриете тортата. Притиснете плътно фолиото по стените на формата и с помощта на лъжица изсипете част от млечната смес на дъното. Отгоре начупете 2-3 бисквити и върху тях подредете плодове. Редувайте в този ред, докато продуктите свършат.
Не се страхувайте, че плодовете ще изплуват - млечната смес е достатъчно гъста и ще ги задържи на мястото им.
Завийте тортата с останалото навън фолио и я сложете за около 30-45 минути във фризера. След това я преместете за поне около един час в хладилника. Най-добре е да престои повече - 2-3 часа, ако разполагате със време.



За украсата:

Подредете върху тортата останалите плодове. Пригответе желиращата смес според указанията на пакетчето. (Аз я разтворих в компот от малини, разреден с малко вода.)
 Отдръпнете от котлона и при непрестанно бъркане я охладете малко. Това е необходимо, тъй като, ако е гореща, ще стопи желираната млечна смес на тортата и това ще се отрази на външния и вид. Извадете вече стегналата се торта от хладилника, внимателно отделете фолиото и  я обърнете в подходящ съд. Украсете я с останалите плодове.  Изсипете леко топлата смес върху плодовете в центъра   като с помощта на лъжица я разнесете навън по краищата.
 Покрийте тортата с капак от кутия за торта или с по-голяма купа и я върнете в хладилника за още около 2-3 часа. Необходимо е тортата да престои повече време, за да омекнат бисквитите.



Добър апетит!

P.S. Тъй като получих доста въпроси около детайлите при приготвянето на тортата, ще се спра по-подробно на някои от тях.
Първо - не загрявайте много млечната смес, само толкова, колкото да няма много рязка разлика между нея и температурата на желатина. В противен случай тя ще стане много течна и бисквитите и плодчетата ще изплуват. Аз я поставям за няколко секунди в микровълновата.

Второ - не разбивайте с миксер млякото и сметаната, а с тел, защото в противен случай сметаната ще се сгъсти прекалено.

Трето - ако не успеете да намерите такава желираща смес за покритието (нейното предимство е в това, че желира веднага, не се нуждае от време за стягане и с нея се постига този небрежен леко стичащ се ефект), може да приготвите сами желираща смес със желатин. В този случай трябва да предвидите място във формата (около пръст над млечната смес), да изсипете плодовото покритие след като млечната смес е вече желирала и да не обръщате тортата, а внимателно след разкопчаване на формата, да махнете фолиото.

Четвърто - дори да не постигнете съвършен резултат, бъдете уверени, че тортата ще бъде изядена с удоволствие и ще ви помолят да направите пак! Wink Very Happy

четвъртък, 1 март 2012 г.

Скони със сметана и сушени боровинки

В първия ден на женския месец ми се иска да  изтъкна качествата на женската ни природа -мекота, нежност, неустоимост, деликатност и очарование. Именно такива са и днешните сладкиши.
Относно етимологията на думата "скони" нямам кой знае какви познания. Аз бих ги определила като нещо средно между бисквитка, мъфин и курабийка. Но едно е сигурно - вкусни са. И то много. По принцип сконите сравнени с кифличките и курабийките изглеждат доста неглиже и имат по-недодялан вид, но ще забравите за това в момента, в който ги опитате.
Във виртуалния си кулинарен живот за пръв път на тях попаднах при Пепи. И като, всяка Дева, подходих доста резервирано и подозрително.
Последваха няколко опита, с всеки от които моята подозрителност се разтапяше все повече - така, както се разтапя маслото върху още топлата скона (познайте защо я сложих в женски род)!
Днес ще споделя с вас рецептата на едни от най-вкусните и ароматни сладкиши от този тип, които приготвям. В състава и не влизат яйца и е подходяща за хора с непоносимост към тях.


 Необходими продукти за 8 бр.:

2 ч.чаши около 300гр. брашно
1 с.л. бакпулвер
4 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. сол
1 ванилия
70 гр. студено масло, нарязано на малки парченца
1/2 чаша сушени боровинки, нарязани на ситно
1  ч.ч. заквасена сметана


Начин на приготвяне:
 

В кухненски робот смесете брашното, захарта, бакпулвера, ванилията и солта, докато се разбъркат добре. Добавете маслото и разбивайте докато получите смес с консистенцията на  едър пясък. Прехвърлете сместа в голяма купа и прибавете червените боровинки. Сложете сметаната и бъркайте, докато започне да се образува тесто.С намаслени ръце продължете да месите, докато получите мека, леко лепкава топка.
Поставете тестото върху набрашнена хартия за печене в тавичка и оформете питка с дебелина около 2 см.Срежете я диагонално на 8 парчета и с помощта на ножа ги раздалечете едно от друго.( Ако ви е трудно, може да направите това, след като я извадите от фризера и е стегнала). Поставете в тавичка за печене . Сложете ги във фризера за 10-15мин.
Включете фурната да загрява на 200 градуса. Извадете охладените скони и ги изпечете за 12 до 15 минути, докато върховете им станат  златисто-кафеви.
Охладете ги върху скара за 10 мин. и ги поднесете с масло и желе от дюли.




Може да ги поднесете със заквасена сметана, гъсто кисело мляко или разбита сладкарска сметана.
Наслаждавайте се!


Честита Баба Марта, мили приятели! Да сте винаги здрави и весели!

сряда, 29 февруари 2012 г.

Гюзлеми или питки с готово тесто

Една от моите баби (светла и памет) беше голяма майсторка на тестото. Правеше най-вкусните баници, питки, мекици, погачи, палачинки и тутманици, които някога съм яла.Какви златни ръце е имала тази трудолюбива жена, оцених с пълна сила едва днес, когато и аз започнах да се грижа за моето семейство. Разбира се, нищо не може да се сравни с вкуса на печивата, приготвени от домашни продукти - масло, брашно, сирене, мляко. Те наситиха моето детство с аромати, които никога вече няма да се повторят. Оттогава обичам всичко, приготвено с тесто и сирене. Всяка една непозната рецепта с тях е предизвикателство за мен и винаги, когато имам време, настават дни за експерименти.
 Преди доста време видях снимки на гюзлеми, които приличаха много на питките със сирене, които баба правеше и печеше направо върху печката или върху сач с малко топено масло. Така и ги наричаше - питки със сирене. Тя  ги приготвяше от тесто за хляб - само с брашно, мая, сол и вода. Така ги приготвям и аз. Плънката може да бъде различна - сирене, кашкавал, извара.
Гюзлемите, или както ги наричат още "турска баница",  се пекат на сач от ръчно точени кори с плънка. Срещала съм ги приготвени като квадратни пликове, като захлупени осморки или завити като охлювчета. Технологията на оформянето на гюзлемите като охлювче е същата като при бабините питки и затова избрах и това име.
Баба ги приготвяше като малки вити банички, добре приплескани отгоре, за да се разпредели плънката равномерно навсякъде.
В днешно време все по-често нямаме време и понякога месенето на тесто отнема доста време. Затова ще ви предложа бърз и не по-малко вкусен вариант на тези питки с готово тесто.


Необходими продукти за 6 питки:

500гр. готово тесто
(може да приготвите тестото и сами от 200мл.хладка вода, 1/2 к.л. захар, 1 к.л. сол, 1 с.л. олио, 3 ч.ч. брашно и 1 1/2 ч.л. суха мая)
200-300гр- сирене или кашкавал
2-3 с.л. магданоз
шарена сол или самардала
масло и зехтин за намазване на питките отгоре и на тигана (или сача)


Разделяме втасалото тесто на топки. С ръце раздърпваме всяка топка на правилен кръг, като внимаваме да не е много тънко (тъй като тестото е с мая). Намазваме получените кръгове с масло и посипваме с плънка от сирене,  малко магданоз и шарена сол. Завиваме на руло като усукваме леко и завиваме на охлюв. С намаслена ръка приплескваме добре отгоре, докато питките станат по-плоски.
Намазваме тигана с малко смес от масло и зехтин  и печем питките от двете страни.( Ако сте приготвили тестото сами, след оформянето на питките ги оставете малко да втасат около 20 мин. Ако са приготвени с готово тесто, няма нужда от това.)
 След обръщането за изпичане на втората страна,  леко  притискаме отгоре, защото тестото започва да бухва и трябва да се изпече добре и по средата.
Ще вкусите едно вкусно печиво с пухкава и ароматна вътрешност и хрупкава златиста коричка. Изваждаме готовите питки и си ги хапваме с кеф още топли с кисело мляко или айран.
На следващата снимка питките са приготвени с кашкавал.

 Да ви е сладко!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...