четвъртък, 14 август 2014 г.

Маслен сладкиш с яйчен крем, боровинки и лайм

За тази рецепта ме вдъхнови Ваня от кулинарния блог С нож и вилица в ръка , която за мен е царицата на кростатите в българското кулинарно блог пространство. Приготвяла съм доста нейни рецепти и винаги съм оставала доволна от страхотния резултат. Преди време правих за роднини и приятели нейната сбричолата с лимонов крем, която обра овациите и всички ми поискаха рецептата. Прекрасен сладкиш, опитайте го непременно!
 Единственият "недостатък" на тези сладкиши е, че разкриват своя пълен чар и аромат на следващия ден, когато масленото тесто поеме влажността на крема и попие аромата на цитруса.......
Аз увеличих количеството на крема, защото вкъщи предпочитаме по-кремести сладкиши,  и промених някои от съставките.


Необходими продукти:

За масленото тесто:

150г меко краве масло
150г захар
350г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
1 яйце +1 жълтък
кората от 1/2 лайм
1 ванилия
щипка сол


за крема:

600 мл прясно мляко
3 жълтъка
60г царевично нишесте
7с.л. захар
1 с.л. сок  от лайм
кора от 1/2  лайм
1 ванилия

300 г боровинки




Начин на приготвяне:

В  купата на блендер или робот смесете брашното, бакпулвера, захарта и щипка сол. Добавете яйцето, жълтъка, ванилията и настърганата кора от лайм. Прибавете мекото масло и пуснете първоначално на ниска скорост, като постепено я увеличите, докато се получат маслени трохи. Извадете сместа от блендера и я сложете  в хладилник за 1 час или за 25 мин. във фризер. Не пропускайте тази стъпка.  
Докато масленото тесто стяга на студено, пригответе крема. В 100мл. студено мляко прибавете захарта, жълтъците, нишестето и кората от лайм, като разбърквате енергично с телена бъркалка до гладка смес.
Загрейте останалото мляко и на тънка струйка прибавете към него жълтъчната смес. Увеличете котлона и сгъстете крема, като бъркате непрекъснато. Отнемете от огъня, сложете ванилията, прибавете сока от лайм  и оставете  настрана  да се охлади.  
Застелете кръгла форма с диаметър 23 см с хартия за печене и намажете стените и с масло. Изсипете по голямата част от трохите и покрийте равномерно дъното и стените на формата като направите борд. Не притискайте много сместа по дъното-оставете я по-рехава. Изсипете слой от крема, поръсете обилно с боровинки, отново крем и отгоре разпределете останалите маслени трохи.  Върху тях посипете още боровинки и леко притеснете.
Изпечете сладкиша на 180 градуса  за 35-40 мин. в предварително загрята фурна. Оставете го във формата 10-15 мин. и тогава внимателно го прехвърлете в подходяща чиния за сервиране като отстраните хартията за печене. Поръсете с пудра захар. Нарежете го, когато е напълно изстинал.





Сигурна съм, че съчетанието между  лайм, боровинки и масло ще ви очарова.
Ако имате търпението да го нарежете на следващия ден, сладкишът ще ви предостави най-доброто от себе си:)!
За по-голям разкош можете да поднесете десерта с боровинковата лимонада на Ваня!

Забележка: Сладкишът може да се приготви и с други плодове - малини, къпини, касис.

сряда, 13 август 2014 г.

Чийзкейк с къпини

Обичам чийзкейковете - и тези с печене , и тези - без. Често включвам в тях сезонни плодове и се наслаждаваме на ароматната комбинация между вкус и текстура. Прекрасни десерти! И днешният, с когото ще ви запозная, е такъв.
Той е облагородена и подобрена версия на чийзкейка с малини , чиято рецепта съм публикувала в далечната 2011г.



Необходими продукти:

За подложката:
200гр. бисквити "Роден край"
60г масло

За пълнежа:

450 г прясна извара
100г заквасена сметана
130г захар
2 яйца
1 с. л. нишесте с връх
кората и сока на 1/2 лимон
1 ванилия
1/2 кг пресни къпини





Начин на приготвяне:

В блендер или с пасатор смелете бисквитите на едри трохи, прибавете мекото масло и пасирайте.
Разстелете бисквитената смес върху хартия за печене в откопчаваща се форма с диаметър 23см. Притиснете с пръсти към дъното, намажете стените с масло и приберете в хладилника.

В робот или с пасатор пасирайте до гладък крем изварата, захарта, нишестето и сметаната. Добавете яйцата едно по едно, после лимоновия сок, кората и накрая ванилията. Извадете формата от хладилника и изсипете върху бисквитите. Върху млечната смес с притискане наредете къпините. Печете 1 час на 170 градуса.

Ако използвате форма точно с този диаметър, ще ви останат къпини, които може да сварите с малко захар и да използвате за заливка на изпечения и изстинал чийзкейк.




Забележка: Винаги използвайте за чийзкейк прясна безсолна извара. Това е много важно. Бъдете внимателни и следете за срока на годност, не рискувайте с нови марки, ако вече имате изпитани и любими. Ако не можете да намерите прясна извара, я заменете с крем сирене. (Това е по-скъп вариант, но гарантира добър резултат.)
 Пасирайте изварата дълго до гладък крем - така ще получите подходяща текстура.  И последно - не препичайте чийзкейка.
Този чийзкейк може да сервирате и без заливка. Ако все пак желаете такава, а не са ви останали достатъчно къпини - просто го намажете със сладко от червени плодове - малини, касис, боровинки, къпини, черници. Ако сладкото ви е прекалено гъсто, го разредете с няколко лъжици вода.

Същият кейк може да приготвите с малини или ягоди. Намажете изпечения кейк с гъсто сладко или желе и "залепете"  пресните плодове отгоре. Глазирайте ги със желе или поръсете с пудра захар за по-ефектна визия!


Добър апетит! Наслаждавайте се!

неделя, 10 август 2014 г.

Телешки опашки с картофи на фурна

  Признавам, че първия път, когато чух за телешки опашки, не бях много въодушевена да влязат в семейното меню. Позицията ми, чувайки за нещо от рода на свински уши, телешки опашки и свински крачета, бе крайната позиция на "мис каприз". Моето момче обаче беше настоятелно и ме принуди да ги сготвя. Било някъде на гости, почерпили го с този деликатес  и това му причинило кулинарно вълнение ...
 Когато ги купих за първи път (всъщност той си ги купи - с толкова щастлива и доволна усмивка се прибра вкъщи - няма да го забравя никога)  ги приготвих на телешко варено. Бях очарована - бульонът беше изключително вкусен и ароматен, а месото по тях - неочаквано много. И най-вече - вкусно и крехко!
След няколко седмица последва второ прибиране вкъщи с доволна усмивка и аз се заех да интерпретирам идеята за опашки с картофи на фурна.
Е, прав беше човекът - наистина е много вкусно! Затова ще споделя днес с вас и начинът, по който  ги приготвям всеки път, когато открием този деликатес.



Необходими продукти за 4-5 порции:

телешки опашки - около 1.5 - 1.8 кг. (две по-малки или една голяма)
1.5кг картофи
2 моркова
резен целина
6-7 зърна черен пипер
сол
1 с.л. розмарин
2 с.л. прясна салвия
1 с.л. сух риган
1ч.л. сух чесън
50-60г масло
смлян черен пипер,
1/2 ч.л червен пипер
зехтин

Начин на приготвяне:

В тенджера под налягане сложете телешките опашки в студена вода. Когато водата започне да завира, оберете пяната, добавете единия морков, целината, сол и черния пипер на зърна и завинтете капака. Сварете телешките опашки за 45-50 минути. Отворете капака след сваряване и охладете леко. Прецедете 6-7 черпака от бульона в отделен съд. Извадете месото в тавичка.
Докато опашките се варят, обелете картофите и ги нарежете на едри парчета. В кухненски робот смелете другия морков. Застелете по-дълбока тава с хартия за печене и изсипете на дъното  малко зехтин и смления морков.



Накълцайте половината от розмарина и салвията и заедно с половината от ригана и сухия чесън ги посипете в тавата. Добавете картофите, сол на вкус и смлян черен пипер и разбъркайте много добре с ръце - целта е да оваляте картофите много добре в подправките.
Смесете  останалите подправки с маслото, добавете малко смлян черен и червен пипер към тях и ги втрийте добре в топлите парчета месо.
Подредете парчетата телешки опашки между картофите и залейте с прецедения бульон. Бульонът трябва да е до средата на тавата - както виждате на първата снимка долу.


Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете 15 мин. във предварително загрята фурна на 200 градуса. После намалете фурната на 180 градуса и печете още 45 минути.
Махнете фолиото и запечете още 15-20 минути до леко зачервяване на опашките и картофите.
Поднесете с червено вино или добре охладена бира.



Добър апетит!

Забележка: По същия начин може да приготвите и друго телешко месо - от джолан или от врат. 

събота, 9 август 2014 г.

Пай с гриловани тиквички и извара

В тази рецепта всичко е много вкусно - тестото, пълнежът, добавките. В сезонът на тиквичките е грехота да не приготвиш подобно нещо. Често пека тиквичките  на грил тиган, защото не съм фен на пърженето. Случва ми се да останат, защото приготвям в по-големи количества. С тази рецепта вдъхвам нов кулинарен живот на останалите тиквички. Разбира се, можете да си изпечете тиквички точно за нея и, уверявам ви, няма да останете разочаровани.


Без да съм излишно многословна преминавам към рецептата.

Необходими продукти за тава с диаметър 30см. (4-6 порции)

За тестото:

420г брашно - (+) (-) 1-2 с.л.
6 с.л. зехтин
180 мл газирана вода (със стайна температура)
1 яйце
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. суха мая

За пълнежа:

2-3 пресни тиквички, нарязани надлъжно
300 - 350г прясна извара
100г заквасена сметана (може да се замени с крем сирене тип Филаделфия)
2 яйца
50 г пармезан
3 с.л. пресен копър или босилек
1 ч.л сух риган
черен пипер
лимонов босилек




Начин на приготвяне:

Нарежете тиквичките надлъжно с дебелина около 5мм без да ги белите и ги запечете на грил тиган като ги намажете с малко зехтин. Не ги препичайте!

Пресейте брашното, смесете го със сухата мая, направете  кладенче в средата и изсипете разбитото с газираната вода яйце и останалите продукти. Замесете меко нелепнещо тесто. Може да ползвате и машината за хляб за омесване като в този случай започнете първо с течните, а след това със сухите продукти. Поставете готовото тесто под фолио в намаслен съд да втаса около 30 мин или го оставете да втаса в машината за хляб на програма "тесто".

Върху добре набрашнен плот или силиконово килимче с точилка разточете втасалото тесто на кръг с диаметър около 40см. С помощта на точилката го пренесете в тава, чието дъно сте покрили с хартия за печене и сте намазали стените с масло. Тестото трябва да виси от краищата на тавата навън.
С пасатор или робот разбийте изварата с яйцата и сметаната, добавете пармезана, свежите и сухи подправки и черния пипер. Разстелете тази смес на равномерен слой върху тестото и върху нея подредете лентите печени тиквички. С ръка загънете висящото навън тесто върху плънката. Може да украсите отгоре с парченца синьо сирене, кашкавал или чери доматчета, но и без тях ще получите изключително вкусно печиво. Поръсете с малко сух риган и печете 25 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна.
При поднасяне поръсете с лимонов босилек.


Добър апетит!


петък, 25 юли 2014 г.

Чийзкейк с пъпеш

Свеж, освежаващ, ароматен - така бих определила днешния десерт. чудесно лятно наслаждение! Да започваме!




Необходими продукти за форма с диаметър 23см:

150 г какаови бисквити
1с.л. мед
50 г стопено масло

200 г прясна извара
200 г животинска сметана за готвене
3-4 с.л. мед(според вкуса - може да добавите и повече)
500г  пъпеш(аз ползвам сорт Галия, защото е по-сочен)
100г кисело мляко 2%
2 п. желатин(20г)

За горния слой:
топчета от пъпеш - около 200-300гр.
изцедения сок от пъпеша(около 160мл)
1 с.л. мед
2 ч.л желатин(10г)



Начин на приготвяне:

Пъпешът, който ще използвате е добре да бъде около килограм, за да има достатъчно материал и за украсата на най-горния слой.

В пасатор блендираме бисквитите до едри трохи, добавяме към тях маслото и накрая меда. Разбъркваме добре.
Разпределяме с притискане бисквитената смес на даното на откопчаваща се форма, която сме покрили с хартия за печене и сме направили борд с лента хартия за печене с височина около 10 см. Това се налага, за да се запази по-добре формата на чийзкейка, а и става доста бързо.

Разтваряме желатина в 100мл студена вода до набъбване. После го втечняваме на водна баня. В робот или с пасатор пюрираме обеления на парчета пъпеш и го слагаме да се оцеди в гевгир за 10 мин., като отдолу поставяме купа, за да се отече сокът. Запазете го - ще трябва за най-горния слой.
В робот или с пасатор разбиваме изварата с меда на гладък крем. Прибавяме сметаната, киселото мляко и отцеденото пюре от пъпеш. При постоянно разбъркване прибавяме към сместа  стопения желатин.  Изсипваме всичко върху бисквитената подложка във формата , покриваме с капак и прибираме в хладилника да 2 часа.


 Когато сместа е желирала добре,  приготвяме топчетата пъпеш за украсата с помощта на кръгла лъжичка. Отдело разтваряме желатина в 100 мл студена вода и след набъбването му го стопяваме на водна баня. Подслаждаме с меда отцедения от пъпеша сок и добавяме към нето леко охладения желатин. Ако сокът от пъпеша ви е по-малко, важно е да знаете, че общото количество течност (това на сока и водата за разтварянето на желатина) трябва общо да е около 250 - 260мл. Разпределяме топчетата пъпеш върху стегналата млечна смес и заливаме с пъпешовия сок. Връщаме в хладилника за още поне 2 часа.
 Забележка: Ако нямате такава специална лъжичка за издълбаване на топчета, или не разполагате с достатъчно свободно време, просто можете да пюрирате малко от пъпеша и да го смесите с желатина и сока от оцеждането. С така получената плодова сдмес залейте желиралата вече млечна смес и оладете в хладилника за 2 ч.


Насладете се на свежия и ароматен вкус и нежната текстура!
Добър апетит!

четвъртък, 24 юли 2014 г.

Зелен фасул с яйца и пресен джоджен

Почитател съм на всичко зелено в кулинарията. Много обичам да използвам свежи подправки и билки, защото придават невероятен аромат на ястията.
 Днешната рецепта е една от любимите ми, защото се приготвя бързо и е много вкусна. Имам нейни роднини в блога, които препоръчвам горещо на всички любители на зеленото.
Това е рецепта, която приготвям  през цялата година, но особено я харесвам, когато на пазара може да се намери пресен зелен или жълт фасул.


Необходими продукти за 4 порции:

800-1000г пресен жълт или зелен фасул(може да използвате замразен или стерилизиран- в този случай ще ви трябват 2 стандартни буркана от 800мл)
1 голяма глава стар лук
1 морков
2-3 домата (или стерилизирани - бурканче от старата лютеница "Хорце :)
скилидките на 1 глава чесън
пресен джоджен - колкото повече, толкова повече
зехтин и краве масло
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Сваряваме фасула в тенджерка с подсолена вода до готовност (около 15-20мин.)
В по-голям и дълбок тиган загряваме малко зехтин и масло и добавяме нарязаните на дребно лук и чесън, както и настъргания морков. Добавяме 3-4 с.л. вода и задушаваме под капак до омекване на зеленчуците. След това прибавяме обелените и нарязани на кубчета домати и задушаваме, докато ястието остане почти на мазнина.
Оцеждаме фасула и го сипваме към зеленчуковата смес. Разбъркваме добре. В 1 и 1/2 - 2  ч.ч. охладен бульон от варенето на зеления фасул разтваряме 1с.л нишесте или брашно и изсипваме при боба. Разбъркваме до уплътняване на соса и прибавяме ситно нарязания джоджен(гьозум).
Намазваме с масло подходяща тавичка и изсипваме в нея сместа. С помощта на лъжица правим няколко вдлъбнатини, в които чукваме яйцата едно по едно. Върху всяко яйце поставяме малко парченце масло, посоляваме леко и поръсваме с малко червен и черен пипер.
Запичаме ястието в предварително загрята на 180 градуса фурна до стягане на яйцата- около 15 минути.


Сега е моментът да си сипете по една студена бира и да седнете на масата.
Ястието е вкусно и топло и студено.
Добър апетит!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...