вторник, 24 юли 2018 г.

Салата с маринована риба

  Наименованието салата е малко условно, защото това вкусно ястие е засищащо и може да бъде приготвено като лека вечеря в допълнение с препечени филийки и чаша бяло вино (или бира). Ако и вие като мен сте почитатели на рибата във всичките и разновидности на приготвяне, днешната рецепта определено ще ви хареса. Изключително подходяща е в случаите на   неочаквани гости, стига да разполагате с необходимите съставки  в хладилника или килера. Компонентите търпят импровизации, според наличностите, но днес ви представям нашата любима комбинация.


Необходими продукти за 6 порции:

300г или 1 бурканче маринована риба - сафрид, зарган, херинга, "Мезето на капитана" 300г.
1 буркан (540г) или 400г сварен и отцеден стар фасул
1 консерва (340г) сварена царевица
1 малка главичка мариновано цвекло
2 ябълки (кисела и сладка)
6 зелени маслини с чушка
1 глава салатен лилав лук
пресен копър или листа от резене
черен пипер, сол
зехтин и сок от 1/2 лимон

Обелете ябълките и ги нарежете на кубчета. Поръсете ги с малко лимонов сок. Нарежете маринованото цвекло на кубчета, маслините на резенчета, а рибата на малки парченца. Нарежете ситно лилавия лук на резенчета, посолете го и леко го смачкайте с ръце.В по-дълбок съд изсипете сварения боб и царевицата, добавете лука, ябълките, маслините, цвеклото и рибата. Добавете сол и черен пипер на вкус и полейте със струйка зехтин.


За по-наситен вкус, може да добавите и от мазнината, в която е била рибата в бурканчето. Изстискайте лимоновия сок върху продуктите, поръсете със ситно нарязания копър и поднесете. Ако разполагате с време, оставете салатата за поне половин час в хладилника преди сервиране, за да могат различните аромати да се опознаят.  Ако остане от нея, съхранете я в подходящ съд в хладилника - на следващия ден е още по-вкусна. Сипете си чаша студено бяло вино или бира и се наслаждавайте на живота.


петък, 20 юли 2018 г.

Сладкиш с праскови без мазнина


  Това е рецепта от старите тефтери. Наричам я бабина, защото с такива икономични сладкиши ни черпеха бабите, когато като деца ходехме през летните ваканции на село.  Там, където живееше една от моите баби, праскови не се отглеждаха, и този сладкиш се приготвяше с круши, джанки, сливи и ябълки. Дали защото винаги бяхме уморени и изгладнели от игри, или пък защото по онова време нямаше голямо разнообразие от десерти, този обикновен сладкиш винаги ми е бил любим и много вкусен. Предлагам ви малко осъвременена негова версия с добавка на боровинки, бадеми и лимонова кора.



Необходими продукти:

3-4 праскови
1/2 ч.ч. пресни или замразени боровинки
4 яйца
200г захар
250г кисело мляко
250 г брашно
50г царевично нишесте
2ч.л. (равни) бакпулвер
1//3 ч.л. сода за хляб
щипка сол
настърганата кора на 1/2 лимон
1-2 ванилии
4 с.л. бадеми (на пръчици или люспи)
пудра захар за поръсване


Разбийте с миксер яйцата със захарта поне за 10 минути до получаване на пухкава пяна. Добавете киселото мляко и намалете скоростта на миксера. Разбъркайте добре, прибавете царевичното нишесте и вече без миксер, с помощта на шпатула разбъркайте до пълното усвояване на нишестето. Добавете към брашното бакпулвера, содата и солта, смесете ги добре и ги добавете на части към тестото до получаване на хомогенна смес. Накрая добавете ванилията и лимоновата кора.
Намажете обилно с краве масло и напудрете с брашно форма с ринг от 24 или 26см. (В случая аз ползвах  24см  форма). Изсипете половината от сместа във формата, поръсете с половината от боровинките (може да ги оваляте в малко брашно), добавете останалото тесто и върху него подредете прасковите, нарязани на резени. Между прасковите поръсете останалите боровинки, посипете с бадемите и печете в предварително загрята на 175 -180 градуса фурна около 45-50 мин.  Проверете с клечица за готовност на тестото - ако по нея няма полепнало тесто - сладкишът е готов. Ако печете във форма с 24см в диаметър, сладкишът ще стане по-висок и съответно ще му трябва повече време за изпичане. Ако изберете 26см форма, времето за изпичане ще се съкрати, а освен това ще можете да добавите още плодове върху сладкиша, което ще го направи по-сочен.
Извадете изпечения сладкиш от формата, поръсете обилно с пудра захар и охладете.
Поднесете с топка ванилов сладолед и кафе!


Да ви е сладко!

неделя, 15 юли 2018 г.

Сладолед с лимон и авокадо

В разгара на лятото сме, когато един от най-предпочитаните и разхлаждащи десерти е сладоледът. В днешно време и без машина за сладолед можете да го приготвите вкъщи. Тази рецепта е лесна и не изисква дори периодично разбъркване на сладоледа, докато престоява във фризера. Авокадото все още минава за странен вид плод за някои от нас с неутралния си вкус, но тук определено си е на мястото, тъй като допринася за плътната и гладка консистенция на десерта и за приятния му цвят. Лимонът внася свежест, а ванилията завършва перфектно композицията с елегантен аромат. Ще стане един от любимите ви сладоледи. Обещавам!




Базовата рецепта е тази на Ванилов сладолед с орехов крокант

Необходими продукти:

2 бр узряло авокадо
сокът и кората от 1/2 лимон
1 кутия кондензирано мляко
400мл животинска сметана (30 процента масленост)
1 ванилия



Начин на приготвяне:

Най-удобно ще ви бъде, ако разполагате с кухненски робот или блендер. Разрежете авокадото, отстранете костилката и с помощта на лъжица изгребете двете половинки от плода. Сложете ги в каната за разбиване, добавете лимоновия сок и пасирайте до гладкост. (Не пропускайте лимоновия сок, защото в противен случай авокадото ще потъмнее.) Добавете кондензираното мляко и ванилията и отново пасирайте. Отделено в сух съд разбийте студената сметана до меки връхчета с миксер. С помощта на силиконова щпатула смесете сметаната и авокадовата смес. Изсипете в покрита със свежо фолио форма, покрийте с краищата на фолиото и замразете във фризера за поне 4-5 часа. Това е всичко - лесно и многооого вкусно!


Вместо лимон можете да използвате лайм.

четвъртък, 5 юли 2018 г.

Пита с тиквички и домати

Тази рецепта е поредното доказателство, че семплите рецепти, приготвени със свежи сезонни продукти са най-вкусни. Обичам да приготвям подобни печива - комбинация от тесто и плънка и в блога ще намерите доста такива като - Пролетния пайБюрека със спанак и сусамПая с гриловани тиквички, Хачапури със спанак и сирена, Спаначените кошнички с рикота, Спаначената пита с кашкавал и пресен и джоджен и т.н.  Всяка една от тях е изпитана и любима в семейството ни и днешната , смея да твърдя, се нарежда в челните места и по вкус, и по визия.


Необходими продукти за 3-4 порции:

6-7 фини кори за баница(около 200г)
50г масло, 50мл олио
1 свежа тиквичка (или 2 по-малки)
4-5 чери домата
4 яйца
200г краве сирене
1п. крема сирене(125г)
1/2 или 1 (ако е по-дребен) глава червен лук
3 едри скилидки чесън
1/2 ч.л. сух риган
1/2 връзка листа от резене или копър
сол и черен пипер


В загрят тиган изсипете 2-3 лъжици от маслената смес от кравето масло и слънчогледовото олио и прибавете нарязаните ситно лук и чесън + 2-3 с.л. вода. Задушавайте до омекване на зеленчуците, след което дръпнете от котлона и охладете.
Покрийте дъното на тавичка с размери 20/24 см с хартия за печене. (За да прилепне добре по краищата, може да  намокрите леко парчето хартия за печене и да го смачкате с ръце. Подсушете го и го поставете на дъното и стените на съда. )
Намазвайте всяка кора с разтопеното в олиото масло и поставяйтев тавичката следвайки правоъгълната форма на корите, като краищата им трябва да останат навън.
Разбийте яйцата с крема сиренето, прибавете натрошеното кравето сирене,  ригана, ситно нарязаните листа от резене (копър) и задушените и охладени лек и чесън.  Добавете черен пипер и сол, ако е необходимо, защото сирената са солени.
Разбъркайте добре и изсипете в тавичката като разнесете сместа равномерно. Нарежете тиквичката напречно на тънки колелца около 2мм, а доматите на половинки. Подсушете доматите от семенната течност. Подредете колелцата тиквички керемидообразно върху плънката като загребвате и малка  част от нея. Отгоре поставете доматите и подгънете краищата на корите навътре към плънката.
Намажете с масло с помощта на четчица така получения борд от корите, тиквичките и доматите.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна 10 минути, след това намалете на 180 градуса и печете до леко зачервяване на плънката - около 25 мин.
Охладете преди поднасяне.


Чашата студено бяло вино е препоръчителна. Наслаждавайте се!

вторник, 3 юли 2018 г.

Броколи със сирена и сушени домати

Както е известно, броколите не са особено впечатляващ зеленчук, когато става дума за индивидуален вкус. Но има комбинации, в които те разкриват цялата си прелест. Съчетанието между сирена, сметана и броколи е просто гениално и не случайно тази рецепта има толкова привърженици. Най-важното в нея е броколите да не се преваряват и да не се пропуска синьото сирене. Просто я направете!



Необходими продукти за 3-4 порции:

500г пресни броколи (може и замразени)
200 мл течна готварска сметана
100 мл прясно мляко
120г синьо сирене
150 г бяло саламурено сирене
100г кашкавал
6-7 половинки сушени домати в зехтин
черен пипер и сол

Начин на приготвяне:
Накъсайте главата броколи на цветчета, измийте ги и ги пуснете за 5 минути във вряща леко подсолена вода, в която сте разтворили половин к.л. сода за хляб.
 В малка тенджерка кипнете млякото и сметаната и прибавете към тях настърганото синьо сирене. Прибавете към сместа малко черен пипер.  
(Аз предпочитам в сметаната да разтопя половината от синьото сирене , а другата половина да натроша на по-едри парченца при броколите, за да се усеща по-интензивно вкуса му).
Отцедете броколите и ги изсипете в подходящ съд за печене. Натрошете между тях бялото саламурено сирене и, ако сте я оставили, другата половина от синьото сирене.
Изсипете равномерно сметановата смес върху броколите, сложене сушените домати и поръсете с настъргания кашкавал. Запечете в предварително загрята до 180 градуса фурна до стопяване и леко порозовяване на кашкавала. 
Добър апетит!



Тази рецепта може да приготвите и с добавка на топено или пушено сирене, както и с пресни чери домати. Резултатът  винаги е  чудесен!

вторник, 23 януари 2018 г.

Пудинг с чия, кокосово мляко и банан

Започвам  кулинарната 2018г. в блога  с нещо бързо, вкусно, засищащо и здравословно при това.


Необходими продукти за 3-4 порции:

50 г чия
1 кутия кокосово мляко (400мл)
4-5 с.л. мед
1 ванилия
1-2  банана
кокосови и шоколадови стърготини за украса

Начин на приготвяне:

Сипете кокосовото мляко в стъклен буркан,разтворете меда в него с разбъркване и добавете чията.  Приберете в  хладилника за една нощ, за да набъбнат зрънцата. На следващия ден овкусете с ванилията и разпределете сместа в три или четири чаши. Подредете отгоре парченца нарязан банан равномерно и украсете с кокосови стърготини и настърган черен шоколад.
Преди да хапнете разбъркайте добре, за да се смесят всички съставки.
Така приготвеният пудинг е подходящ както за десерт, така и за вкусна и засищаща закуска сутрин или следобяд!


Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...