събота, 2 юли 2016 г.

Ванилов сладолед с орехов крокант

Няма по-подходящ десерт в жегите от сладоледа! А, ако е домашно приготвен и не изисква много усилия, това си е направо перфектният десерт! Още повече, че в състава му няма яйца!Днешният е точно такъв!
Базовата рецепта е на голямата приятелка на очите и небцата ни - Ева Тонева!
Благодаря ти, Еви, за поредната страхотна рецепта!



Необходими продукти за 4 порции:

400мл неподсладена животинска сметана с 35% масленост
400г  (397г) подсладено кондензирано мляко
семенцата на 1 шушулка ванилия

За кроканта:
6 с.л. захар
1 ч.ч. орехи


Начин на приготвяне:

Първо се приготвя кроканта, защото му е необходимо охлаждане преди да бъде прибавен към сметановата смес.
В тиган с незалепващо покритие на средна температура разтопете 6 с.л. захар до пълното стопяване на захарта. Може да намалите котлона на по-ниска степен, когато захарта е почти стопена. Добавете нарязаните на едро орехи и оваляйте равномерно в карамела. Разбърквайте внимателно и внимавайте захарта да не прегори - цветът трябва да е наситено златист светлокафяв,  а не тъмнокафяв.
 Изсипете готовия крокант върху хартия за печене и охладете напълно. (след изстиването му може да го поставите в найлонов плик за няколко минути в хладилника). Поставете го в найлонов плик и го начукайте леко с точилка или кухненско чукче.
Разбийте в по-дълбок съд до меки връхчета охладената сметана, кондензираното мляко и семенцата ванилия. Не прекалявайте с разбиването - само докато сместа се сгъсти.
Застелете форма с вместимост 1 л. със свежо фолио и поръсете дъното и с по-едрите парчета  от кроканта. Останалия крокант смесете с млечната смес и изсипете всичко във формата. Загърнете добре във фолио и замразете във фризер поне за 5-6 часа.
Половин час преди поднасяне прехвърлете сладоледа от фризера в хладилника.
Поднесете  с бял шоколадов ганаш. И без него е прекрасен!


Насладете се на богатия божествен вкус!

петък, 1 юли 2016 г.

Руло с тиквички, моцарела, пресни билки и сушени домати

Рулото от тиквички е прекрасно и лесно лятно ястие. Приготвя се бързо, пълнежът търпи многообразни импровизации и най-важното - много е вкусно. Това е чудесен начин да разнообразим менюто си. Акцентите в тази рецепта са пухкавият блат и ароматната плънка. Рулото е вкусно както топло, току що извадено от фурната със стичаща се от него моцарела или кашкавал, така и студено, на следващия ден, поело напълно свежия аромат на пресни билки.




От това количество ще получите едно голямо руло, половината от което ще стигне за вечеря или обяд на 4 човека. Другата половина може да хапнете на следващия ден в студен вариант.

Необходими продукти :

За блата:

2 пресни тиквички
3 яйца + 2-3 белтъка
1ч.ч брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
4 с.л. кисело мляко
1/2 връзка пресен копър
3 скилидки чесън
1 ситно нарязана(най-добре в блендер) глава лук
1/2 ч.л. сол, черен пипер

За пълнежа:

250г прясна рикота
250 г настъргано бяло саламулено сирен
200г моцарела
5-6 сушени домата
5-6 стръка пресен риган
5-6 стръка пресен лимонов босилек
сол на вкус, черен пипер



Начин на приготвяне:

Тиквичките се настъргват и се оставят настрана. Лукът и чесънът се пускат в блендера до възможно най-голямо наситняване. Разбиваме яйцата заедно с млякото и прибавяме към тях брашното, смесено с бакпулвере, черен пипер и сол. Отделно разбиваме белтъците на сняг. Изстискваме леко отделените настрана тиквички и заедно с лука, копъра и чесъна ги прибавяме към яйчено-брашняната смес. Разбъркваме добре и накрая прибавяме разбитите на сняг белтъци като бъркаме с шпатула отгоре надолу със загребване до получаване на лека въздушна смес.
Застиламе тавичката на фурната с хартия за печене и я намазваме с 3-4 с.л. олио. Изсипваме равномерно сместа и печем на 180 градуса в предварително загрята фурна около 25-30 минути до порозовяване.
Докато блатът се пече приготвяме плънката като смесваме рикотата, настърганото сирене и моцарелата, солта, черния пипер, пресните билки и сушените домати. Ако използвате сушени домати в зехтин, ги нарежете на малки парченца и добавете в млечната смес. Ако използвате сухи домати от пликче, ги накиснете предварително в малко гореща вода и зехтин, за да поомекнат.
Извадете изпечения блат, обърнете го върху подходяща повърхност и внимателно отстранете хартията за печене. Намажете го равномерно с плънката още докато е топъл. Завийте внимателно на стегнато руло. В този вид ястието е готово за консумация. Друг вариант е да го поръсите с малко моцарела или кашкавал и да запечете за 4-5 минути във фурната на програма грил. Поднесете с млечно-чеснов сос и прясна салата от домати.




Добър апетит!

сряда, 29 юни 2016 г.

Персийски бисквити с розова вода

 Днешната публикация е посветена на моя роден град Казанлък, който се намира в сърцето на Розовата долина, и на един иновативен продукт, който създадохме - напитката с натурална розова вода за  пиене "Рея Севт"


   Отглеждането и преработката на рози и розово масло са традиционен поминък за много от хората в нашия край.
 Пренесена у нас преди повече от 300г. маслодайната роза от Дамаск тук заживява свой собствен живот. Проучванията на български агрономи и специалисти по розопроизводство показват, че българската маслодайна роза, известна още и като казанлъшка, коренно се различава от първоначално пренесената от Сирия. Благодарение на благоприятните климатични условия, богатата флора на Розовата долина и селекцията, осъществявана в продължение на 300 години, българските розопроизводители създават  нов вид, формиран чрез стесняване хибридната популация на столистната и галската роза. В състава си казанлъшката маслодайна роза има близо два пъти повече полезни елементи от своята прародителка. Точно заради това българското розово масло е най-качественото и скъпо етерично масло в света.
 Дълбоко удовлетворение и гордост ми носи фактът, че в духа на историята и традициите в розопреработването и тенденцията за използване на чисти и натурални храни и напитки създадохме нов и уникален продукт - напитка с натурална розова вода. 



Нарекохме я "Рея Севт" с желанието тя да бъде препратка към историята и традициите на нашия край. 
 Рея е майката на всички гръцки богове и доста от учените тълкуват името и като Земя. Севт III  е великият тракийски владетел, чийто град Севтополис, лежи на дъното на язовир Копринка близо до Казанлък. Земята на Севт е днешната Розова долина, която има богата древна тракийска история.

 "Рея Севт" е 100% натурален продукт, без оцветители, ароматизатори, консерванти, спирт и стабилизатори.  Тя е подходяща за употреба от всички възрастови групи и деца над 2г. Антибактериална, антиоксидантна, противовъзпалителна, тя помага за разграждане на камъни в бъбреците, стимулира чернодробната дейност, помага при кървящи венци,  освежава и ароматизира устната кухина, събужда приятна усещания с естествената си сладост и аромат на маслодайна роза. 
 Тествана в научните лаборатории на БАН и английски лаборатории, напитка с розова вода за пиене "Рея Севт" притежава отлични показатели и характеристики. 



 Няма как да не споделя удовлетворението си, че за този продукт получихме две награди: от Съюза по хранително-вкусова промишленост през 2015г. за нови продукти и технологии и от БАН и Търговско-промишлената палата през 2016г. трето място  за най-успешна иновативна фирма.
 Най-важното и голямо предизвикателство  за мен като кулинарен блогър обаче бе приложението на този продукт в кулинарията. Затова в последните месеци експериментирах, изпробвах и създавах рецепти, в които използвах розова вода"Рея Севт". 
 Най-сполучливите от тях ще споделя с вас като започна с днешната рецепта. Тя идва от родината на роза Дамасцена - Персия и се отличава с деликатен и  фин аромат и изключително нежна и крехка структура.

Необходими продукти:


За розовия сироп:

1ч.ч. захар(190г)
150мл розова вода"Рея Севт"

1 с.л. розова вода
1/2 ч.л. лимонов сок

За тестото:

3/4 ч.ч. топено масло(гхи)(175г)
3 жълтъка
4 ч.ч. оризово брашно(540г)

За глазурата:

100мл розова вода "Рея севт"
няколко капки лимонов сок
100г пудра захар
1с.л. натурална розова вода 

1с.л. сушен розов цвят
20г. обелен несолен шамфъстък





Начин на приготвяне:

Стопете маслото на много слаб огън и го оставете да поври около 15 минути като премахвате пяната. Когато течността се избистри и твърдите вещества се утаят на дъното, прелейте през цедка в чист съд и охладете.
Пригответе сироп от захарта и водата в тенджерка на средна температура. Оставете да заври, намалете котлона и оставете да покъкри докато сместа се сгъсти до количество, равняващо се на 1/2 - 2/3  ч.ч. Отстранете от котлона и охладете. Досипете розова вода "Рея Севт"до напълване на чашата, прибавете лимоновия сок и 1 с.л. натурална розова вода.
В купа разбийте жълтъците с топеното масло до кремообразна смес. Добавете на части оризовото брашно и захарния сироп като разбивате с миксер на ниска скорост или на ръка. Трябва да получите меко маслено тесто. Ако е прекалено лепкаво,  добавете още малко оризово брашно. Приберете готовото тесто за 1/2 час в хладилника.
Пригответе си две тави и ги покрийте с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса. Извадете тестото от хладилника и разточете  с дебелина около 5-6 мм - не бива да е прекалено тънко. Изрежете бисквитки с формички и ги пренесете върху хартия та за печене. Изпечете за 10-12мин. Внимавайте да не прегорят, достатъчно е само крайчетата да станат розови. Ако фурната ви позволява можете да изпечете двете тави наведнъж като на 6-7 минута смените местата им. Охладете напълно бисквитите преди да ги нанесете глазурата. Внимавайте, защото тестото е много крехко и нежно. За глазурата пресейте пудрата захар и с вилица я смесете с розовата вода, лимоновия сок и супената лъжица натурална розова вода. Ако е необходимо,  добавете още пудра захар или съответно розова вода, за да получите желаната от вас гъстота. Нанесете  я по повърхността на бисквитите и поръсете с шам фъстък и сушени розови листенца. Бисквитите стават много красиви, ако ги украсите със захаросани листенца  розов цвят.



Насладете се на деликатния розовия аромат и фината текстура с чаша чай или кафе.

Забележка:   

1.Оризово брашно можете да закупите от големите вериги магазини - аз го купувам от Кауфланд.

2. Вместо с топено масло гхи бисквитите могат да се приготвят и с меко масло на стайна температура. Количеството е същото.

3. Напитка с натурална розова вода "Рея Севт" и натуралната розова вода са две различни неща. Натуралната розова вода е силно концентрирана и се добавя в малки количества за по-изразен аромат, но с нея не бива да се прекалява.

4. Препоръчвам ви да опитате и прекрасния арабски сладкиш на Креми от кулинарния блог "Cook with a smile", който също е приготвен с напитка с натурална розова вода"Рея Севт". В този страхотен блог ще намерите много прекрасни рецепти, сготвени майсторски и с много любов.



петък, 22 април 2016 г.

Кокосово руло с орехи, фурми и сушени кайсии (веган)

 Признавам, че любезното предложение на Биомагазин Спирала да приготвя нещо вкусничко с техните натурални био продукти за мен бе предизвикателство. Но аз обичам предизвикателствата от този вид . 
smile emoticonКато човек с интерес към кулинарията винаги съм се интересувала и  от вегетарианската, и от месната, а напоследък и от веганската кухня.
Уважавам избора на всеки да храни тялото си с това, което смята, че е полезно. Мисля, че толкова различни подходи към храната само разширяват нашите възможности за хранене и от всяко едно кулинарно течение можем да открием по нещо вкусно и полезно за нас самите. Новото в този случай бяха почти непознатите за мен продукти като суровото кокосово масло и пукания амарант. Тези от вас, които са отворени към подобни предизвикателства и са избрали веганството като начин на хранене могат да се възползват от 25 процентното пролетното намаление на всички всички супер храни с марка Спирала в Биомагазин Спирала, което тече в момента.
 В интернет има толкова много информация за веган рецепти, че, когато реших да попрочета повече за комбинирането на тези продукти, в началото малко се обърках. Много ми помогнаха чудесните рецепти за веган торти на Софи от Foodie boulevard относно структурата на сладкишите с ядки и плодове. Четох внимателно и прилежно в сайтове и в блогове  на още много знайни и незнайни наши и чужди блогъри. Имах спомен за подобно веган руло в кулинарно предаване преди години. Любопитството ми се разпалваше след всяка прочетена рецепта и така накрая се избистри и днешната ми рецепта.
 Другото, което разбрах за веганството е, че най-добрите приятели на готвещия веган са  блендерът, пасаторът и кухненския робот. :)



Използваната мерителна чаша е с вместимост 200мл.

Необходими продукти:

За тъмния слой:

20бр. сочни черни фурми
2ч.ч. орехи
3с.л. пукан амарант
1ч.л. канела
1 звездичка от звездовиден анасон(смляна в машинка за подправки)
1/4 к.л индийско орехче
3 с.л. от водата, в която са киснали кайсиите

За светлия слой:

250г. сушени кайсии(предварително накиснати за поне 6часа)
1ч.ч. сурово кашу(предварително накиснато за 1 нощ
3 с.л. кокосово масло
3 с.л. мед(или сироп от агаве)
1/2 ч.ч. кокосови стърготини

кокосови стърготини за овалване




Начин на приготвяне:

Смелете в кухненския робот орехите и прибавете към тях фурмите. Включете на по-ниска степен и смелете и тях. Добавете канелата, анасона, индийското орехче и водата от кайсии и пулсирайте още няколко пъти. Извадете сместа и добавете към нея пукания амарант. Разбъркайте с лъжица до равномерното му усвояване от сместа. Ще получите гъста и лепкава еднородна смес.
Пригответе втория слой като в блендер или робот смелите на каша отцеденото кашу и кайсиите. Добавете меда, кокосовото масло и кокосовите стърготини и миксирайте до сравнително еднородна смес. Поставете каната с тази смес във фризера.
Върху силиконова подложка или хартия за печене разстелете тъмния слой във формата на правоъгълник. Оформате правилна форма с помощта на пластмасов нож или дървена шпатула. Сложете лист хартия за печене и минете леко с точилка за по-равномерно разнасяне на сместа. Извадете светлата смес от фризера и я нанесете върху тъмната с помощта на лъжица. Сложете отново лист хартия за печене и валцувайте с точилката до равномерен пласт. Хванете  крайчето на хартията откъм широката страна и внимателно завийте на руло.  Оваляйте готовото руло равномерно в кокосовите стърготини. Увийте в свежо фолио и съхранявайте в хладилника .
Преди поднасяне поставете рулото за 20 минути във фризера, за да стегне добре, и поднесете нарязано на парчета.



Моите забележки:
Опитах рулото веднага след приготвянето и след съхранението в хладилник за една нощ. Имаше разлика във вкуса. В началото отчетливо се усещаше ароматът на кокос, на следващия ден най-изразен бе ароматът на анасон и канела. Чудесна комбинация от аромат и текстура! И най-важното - вкусно и полезно!
Благодаря на Биомагазин Спирала за чудесните продукти и вдъхновяващото предизвикателство!

четвъртък, 14 април 2016 г.

Салата Панцанела

Още едно пролетно предложение от мен, с което се включих в страхотния брой, посветен на пролетта и Великден на списание SOintoFOOD
Салата Панцанела е стара италианска рецепта от област Тоскана, която първоначално се е приготвяла само с домати и хляб. Днешните и интерпретации са многобройни, разнообразни и със сигурност по-вкусни от оригинала.
Акцентът в моя вариант пада върху вкусния дресинг и ароматните препечени парчета хляб. С добавка на малко печено с мед и орехи сирене или топка моцарела, тя може да се превърне в чудесен пролетен обяд или вечеря.




Необходими продукти за 4 порции :

4-5 домата
4 шепи   пресен бейби спанак
4 шепи прясна рукола
4 шепи италианска салата (фелд)
1 глава червен лук, нарязан на полумесеци или 2-3 стръка пресен зелен лук

За крутоните:

1 чабата или  няколко парчета стар хляб , накъсани на малки залъци
3 с.л. зехтин
1к.л сух чесън
1 ч.л. сух риган
черен пипер и малко сол
За дресинга:

3 / 4 ч. ч. зехтин
 сол и прясно смлян черен пипер на вкус
1 / 4 чаша бял или червен балсамов  оцет
1 супена лъжица  мед
2  супени лъжици лимонов сок
1 супена лъжица ситно нарязана прясна  мащерка
1 / 2 супена лъжица ситно нарязан пресен розмарин

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната  до 200 грядуса В тавичка върху хартия за печене изсипваме зехтина, чесъна, ригана , солта и черния пипер и разбъркваме добре. Овалваме добре залъците хляб в тази смес и запичаме до златисто във фурната като разбъркваме отвреме навреме. Прехвърляме крутоните  в голяма купа и оставяме  да се охладятЗа дресинга смесваме всички съставки в  бурканче, затваряме с винтова капачка и разтръскваме до хомогенизиране на всички съставки. Може да приготвите дресинга от предишния ден – така ще бъде по-ароматен.
В подходящо плато поставете зелените зеленчуци, нарязаните на резени домати и лука . Смесете ги с ръце , поставете отгоре  запечените ароматни залъчета  хляб и полейте с  дресинга. 

Вероятно ще ви остане известно количество от дресинга - приберете го в хладилника и го използвайте за овкусяване и на други салати. Колкото повече стои, толкова по-ароматен става!


вторник, 12 април 2016 г.

Пролетен пай

 Това е една от рецептите, с които гостувах в пролетния брой  на първото  българско кулинарно онлайн блогсписание SO into FOOD.  За мен това бе невероятно позитивна емоция и ми донесе удовлетворението да бъда част от една все по-голяма общност, която споделя идеята, че храната е любов.
 Броят е невероятен, истинска наслада за очите и душата с красивите си снимки и прекрасните пролетни рецепти на български кулинарни блогъри.
 В него ще намерите интересна информация за Великден и нови вкусни рецепти за празничната трапеза. Очакват ви и много изненади. Непременно го разгледайте и намерете своята рецепта.
 Благодаря на момичетата от екипа за любезната им покана и милия жест да изберат снимката на  пролетния пай за корица на списанието. Пожелавам им успех,  много вдъхновение и .... до нови срещи!




Необходими продукти за 4-6 порции:

150г бейби спанак
4 тънки точени кори
4-5 с.л олио за намазване на корите
200г рикота или крем сирене
100 мл готварска сметана
4 яйца
1 ч.л горчица
½  връзка мечи лук (див чесън, левурда)
1 ч.л. пресен розмарин
1 с.л. прясна мащерка
4-5 чери доматчета
½ глава червен салатен лук, нарязан тънко напречно /може и стрък праз или парчета пресен лук/
сол и черен пипер на вкус


2 ленти бекон (по желание), нарязани на малки парченца


Начин на приготвяне:

Намажете с малко олио дъното и стените на  по-дълбок тиган или тавичка с диаметър 26см. Срежете корите на две, така че да получите общо  8 правоъгълника. Поставете първите две кори на дъното и ги намажете с олио.  Върху тях кръстообразно поставете следващите две и пак намажете с олио. Целта е  да се покрият равномерно дъното и стените на съда за печене.
Разбийте яйцата с рикотата, сметаната, горчицата, солта и пипера.  Кипнете около 2 л. вода с две щипки сода за хляб.  Поставете измития спанак в гевгир и го бланширайте за около две минути  само да омекне или докато водата започне да става бледо зелена.  Извадете гевгира и охладете спанака със студена вода. Отцедете го добре и го прехвърлете на дъска. Нарежете го на едри парчета  и го прибавете към яйчената смес заедно със нарязания мечи лук и розмарина. Излейте получената смес върху корите и загънете краищата им навътре.  Отгоре поставете целите чери доматчета , червения лук и поръсете със ситно нарязания бекон.
Изпечете пая в предварително загрята на 180 фурна за около 35 мин или докато се зачерви приятно. Извадете го и охладете поне 20 минути. Поднесете  със свежа салата.


четвъртък, 7 април 2016 г.

Дъвчащи бисквити с меласа и анасон

Това са едни от най-хубавите бисквити, които някога съм правила. Захарна коричка и мека дъвчаща вътрешност, вълшебен вкус на карамел, меласа, канела и звездовиден анасон....


Необходими продукти:

1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. брашно от лимец
2 равни ч.л. хлябна сода 
1ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1 звездичка от звездовиден анасон - смляна
1/4 ч.л. сол
1 голямо яйце
1/2 ч.ч. меко масло (100г)
1/2 ч.ч. кафява тръстикова захар (или повече)
1/3 ч.ч. меласа (гроздова или с каквато разполагате)
кафява захар за овалване



 Начин на приготвяне:

Затоплете маслото в метален съд. В купа с миксер разбийте яйцето и захарта на крем. Добавете маслото и меласата. В друга купа смесете сухите съставки - двата вида брашно, солта  содата, джинджифила, канелата и анасона. Добавете ги към течните съставки и разбъркайте добре с лъжица  до пълното им усвояване. Трябва да получите мека гъста смес. Оставете купата за 30 мин. в хладилника (или за 15 мин във фризера), за да стегне тестото и да работите по-лесно с него.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Застелете с хартия за печене две тавички(при мен стандартните две тавички на фурната). Ако печката ви позволява печене на две нива, това е голямо удобство и ще изпечете двете тавички заедно. Тъй като от това количество ще излязат 40-45 бр. бисквити ще трябва да изпечете общо 3 тави.
В купа изсипете малко кафява захар за овалване. Извадете част от тестото и с намаслени ръце откъсвайте малки топчета с големина на среден орех. Оваляйте топчетата  в приготвената захар и ги подредете на достатъчно разстояние върху хартията в тавичките. Не ги приплесквайте - по време на печенето бисквитките ще слегнат и ще се разлеят. 
Изпечете ги за 10-12 мин, като след 8-та минута сменете местата на тавите(ако печете заедно). Не ги препичайте - трябва да се втвърдят леко само крайчетата на бисквитките, но при допир да бъдат меки. Извадете ги и ги охладете поне 10 мин. Изпечете по същия начин и за същото време и останалите. Ако ги препечете, ще се загубите меката им дъвчаща сърцевина, която всъщност ги прави толкова очарователни.




 Меласата и кафявата захар придават много приятен карамелен вкус, в който анасонът и канелата се вписват чудесно.
Меласа може да намерите както онлайн, така и да поръчате в билковите аптеки или да попитате в зеленчуковите магазини. Оказа се, че борсите, от които зареждат, разполагат с меласа - гроздова, от фурми, от захарно цвекло. От аптеката пък ми доставиха био меласа от захарна тръстика, която обаче има по-горчив вкус. Цената на разфасофка от около 0.500кг е между 4.5 - 6 лв и може да се използва доста време както за сладкарски цели, така и за мариноване на месо. Препоръчвам ви да опитате, особено като се имат предвид полезните вещества, които съдържа.


  Бисквитите са чудесни - ароматни, уханни и топящи се в устата. Може да ги съхранявате до 4-5 дни в кутия.

сряда, 6 април 2016 г.

Свинско бонфиле с ябълки и горчица

Тази рецепта отлежаваше дълги години у дома на страниците на бр. 47 на любимото ми списание "GoodFood" и сигурно още щеше да отлежава, ако не беше участието на тандема Пепи и Жулиетка в състезанието "Мама готви по-добре" и тяхната презентация на тази рецепта (друго си е око да види). Това е рецепта, която трябва да се опита поне веднъж, и за един уважаващ себе си кулинарен блогър е въпрос на чест да я приготви :)
 Тези, които са гледали епизодите на предаването, знаят, че двете момичета се справиха блестящо като ни доставиха минути на гордост и приятни емоции. 
 Аз пък доставих подобни приятни емоции на моето семейство като няколко пъти им приготвих тази вкусна и бърза рецепта. И определено ще продължавам да им ги доставям.
Препоръчвам я горещо - приема се и от заклети традиционалисти в храненето.


Необходими продукти за 4-5 порции:

80мл смес от растително масло(аз използвах от авокадо) и краве масло
3 средно големи ябълки
щипка кафява захар
600г свинско бонфиле, нарязяно на медальони с дебелина около 1 см
200мл пилешки бульон, леко осолен
2 с.л. едрозърнеста горчица(най-добре домашна)
10-12 пресни листа от градински чай
100мл готварска сметана
сол, черен пипер и малко див лук за поръсване


Начин на приготвяне:

Знаете, че бонфилето е сухо месо и затова основното тук е то  да не се готви повече от 8-9 мин, за да остане по-сочно и крехко.
Ябълките се почистват от семенната част и се нарязват на четвъртинки или осминки. Загрейте половината от мазнината в тиган, добавете щипката захар и ябълките и ги оставете да се карамелизират и омекнат, като ги обръщате. Извадете ги от тигана и поставете в съд под капак.
Добавете останалата мазнина в същия тиган и сложете медальоните като ги готвите по 2 мин. от всяка страна - до леко порозовяване на месото. Добавете към месото топлия пилешки бульон с разтворената в него  горчица и гответе още 4 мин. Прибавете ябълките и листенцата градински чай и след 1-2 мин. ястието е готово. Отдръпнете тигана от огъня и прибавете сметаната, сол и пипер на вкус. Поднесете с накълцан ситно див лук.


Добър апетит!

сряда, 30 март 2016 г.

Флан с тиквичики и извара

Още щом видях рецептата на Мина за този флан, реших, че ще го направя. 
 Препоръчвам го горещо и на вас, защото се приготвя лесно, сравнително бързо, а резултатът със сигурност ще погали небцето ви с фин  вкус и нежна консистенция. 
Рецептата е семпла и това я прави изключително добра. 
 Единственото, което си позволих да добавя към нея, бе една голяма скилидка чесън, задушена заедно с тиквичките.



Необходими продукти:

200г прясна извара
200г пресни тиквички
200мл готварска сметана (аз използавам Pilos от Lidl  в малките кофички с 30% масленост)
1 голяма скилидка чесън
4 яйца
сол, черен пипер
1 препълнена с.л. пресен копър, нарязан ситно
1с.л. масло
1с.л. зехтин
масло за намазване на формичките

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 160 градуса.  Намаслете добре 4-5 купички с вместимост като тези за крем карамел.
Загрейте  подходящ съд с капак, прибавете маслото, зехтина и накълцаната ситно скилидка чесън. Разбъркайте, докато чесънът омекне и пусне аромата си. Добавете нарязаните на кубчета тиквички, посолете със сол и черен пипер. Задушете по капак до омекването им. Добавете сметаната и изварата и отдръпнете от котлона. Пасирайте добре. Едно по едно прибавете яйцата  като не спирате на пасирате. Накрая добавете копъра. Разлейте сместа в купичките и изпечете флана на водна баня за около 45 мин.
Поднесете го обърнат в чинийка като предястие със салата или солени крекери.
Чашата студено бяло вино или бира е просто задължителна!


Благодаря на Мина за чудесната рецепта!

понеделник, 28 март 2016 г.

Кекс(чета) с ябълки

За приготвянето на тази рецепта ме вдъхновиха ябълковите кексчета на Ивана. Както всичките и рецепти и тази е много сполучлива и вкусна!
 Аз използвах за основа обаче любимото ми кексово тесто със заквасена сметана  като добавих към бялото брашно лимец, а вместо олио сложих масло. Пробвала съм да изпека тестото като малки кексчета и като голям компактен кекс - резултатът е винаги добър - пухкав, ароматен и вкусен сладкиш. Опитайте и вие!


Необходими продукти:

3 яйца
1 ч.ч. кафява тръстикова захар
2 с.л. меласа (гроздова, тръстикова)
100г много меко масло
200гр заквасена сметана
1 пакетче бакпулвер
1 ч.ч. бяло брашно

2/3 ч.ч. пълнозърнесто брашно от лимец
1 ч.л. канела
1 ванилия
2 ябълки
сока и кората на 1 лимон
3-4 с.л. кокос и мусковадо за поръсване (по желание)






Начин на приготвяне:

Намажете с масло и поръсете с брашно голяма кексова форма или по-големи формички за мъфини с 12 гнезда. 
Обелете ябълките, нарежете ги на малки кубчета и ги залейте със сока от лимона. Прибавете към тях настърганата лимонова кора ги оставете настрана.
Разбийте с миксер яйцата със захарта, добавете мекото масло и заквасената сметана. Смесете добре и започнете да добавяте на порции сухите съставки с помощта на дървена или силиконова шпатула. Трябва да получите сравнително гъста еднородна смес.



Разпределете кексовата смес във формите и поставете отгоре ябълките. Поръсете с кокоса и мусковадото. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Проверявайте с клечица за готовност. Ако печете в голяма кексова форма , ще ви трябва повече време за изпичане - около 55мин.
Извадете изпечения сладкиш и го намажете с малко стопено масло с помощта на четчица. Охладете и поднесете.




Насладете се на пухкавата текстура и невероятния аромат на масло, лимон, канела и ябълки!
Добър апетит!

неделя, 20 март 2016 г.

Ментов чийз кейк с малини и лайм и 5 години кулинарно блогуване

Честита първа пролет! Навън слънцето се промушва през  цъфналите клонки на плодните дръвчета, чува се радостната песен на птички, парковете и поляните са осеяни с цветни петна от великденчета и теменужки.
 Вчера видяхме първите щъркели и завързахме  с нетърпение мартениците на една пухкаво разцъфтяла джанка. Добре дошла да е пролетта в живота ни с радостното усещане за пробуждане, ново начало и безкрайно синьо небе, готово да побере и посрещне всеки птичи полет. 
А освен всичко това на днешния ден това мое местенце става на цели пет години! 
 Затова на рожден ден, като на рожден ден - с нещо вкусно и свежо като пролетта. Виртуално ще ви почерпя с един много приятен на вкус чийзкейк без печене, който може да приготвяте по всяко време на годината. 

Благодаря на всички вас, които намирате време да се отбивате в моя блог. Искрено се надявам, че нещата, които намирате тук,  са ви полезни и правят живота ви по-цветен, красив и вкусен!



Необходими продукти:

За подложката:

250г обикновени бисквити
100г масло
1 с.л. мед

400г крем сирене(тип Филадалфия)
1 кутия(397г) подсладено кондензирано мляко
15г желатин
400мл смената за разбиване(30%)
2-3  с.л пудра захар
1 ванилия
кората  и сока от 1 лайм (или лимон)
1 капка ментово масло
1-2 с.л. ментов сироп за цвят

по желание: малини или други плодове - пресни или замразени



Начин на приготвяне:

В купата на кухненския робот или с пасатор смелете бисквитите. Стопете маслото и прибавете меда към него като бъркате докато се разтвори. Добавете маслото към смлевите бисквити и пулсирайте няколко пъти докато получите еднородни маслени трохи.
Застелете форма с диаметър 26см с хартия за печене, изсипете маслените трохи и притиснете добре към дъното на равномерен пласт. Покрийте с фолио и приберете в хладилника да стегне.
.В дълбока купа разбийте крем сиренето с кондезираното мляко, добавете ванилията, кората и сока от лайма, ментовото масло и ментовия сироп. 
Разтворете желатина в 50-60мл вода докато стегне. След това го стопете на водна баня до втечняване. 
Докато желатинът се втечнява,  разбийте студената сметана до стегнати връхчета. Добавете втечнения желатин към сместа с крем сиренето при постоянно разбиване с миксер до пълното му усвояване. С шпатула с движения отдолу нагоре добавете  и сметаната докато получите хомогенна смес. 
Извадете формата от хладилника, изсипете една част от млечната смес, поръсете с малини и долейте останалата част от сместа. Охладете в хладилник за минимум 3-4 часа. При поднасяне можете да украсите с разбита сметана, пресни плодове или с карамелизирани кръгчета лайм и листенца прясна мента, така както съм направила аз.

неделя, 14 февруари 2016 г.

Турски кух хляб (Кübban ekmeği)

Всеки, който е посещавал турски ресторант, познава този ефектен, вкусен и ароматен хляб. Винаги съм мислела, че се приготвя по някакъв особен начин, изискващ специални умения, защото приготвянето на хляб си е свещенодействие. Оказа се обаче, че приготвянето на този хляб никак не е трудно и, освен дозата любов и любопитство,  е необходимо само желание. Продуктите са достъпни, единственото по-различно е, че в тестото не се слага мазнина и не изисква второ втасване.




Необходими продукти за 4-5 човека:

около 0. 500 кг брашно
7 г суха мая (2 ч.л.)
250 мл прясно мляко или вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

1 разбито яйце за намазване
бял и черен сусам за поръсване

Откакто имам машина за хляб, замесвам всички теста там на програма тесто или в минутите за замесване на програмата за бърз хляб. Продуктите се поставят на дъното на контейнера в познатата последователност - първо течните, после сухите. Върху пресятото брашно оформям три вдлъбнатини. В средната поставям маята, в останалите две - захарта и солта. Замесвам меко тесто, което трябва да се наблюдава. Възможно е да се добави още брашно или пък течност. И тук важи стандартният принцип готовото тесто да е меко като меката част на ухото. 
Ако месите на ръка, добавяйте пресятото брашно на части до получаване на меко и еластично тесто.
Оставяме готовото тесто да втаса до удвояване на обема в машината или в намаслен съд под свежо фолио. Разделяме тестото на няколко топки, които разточваме върху набрашнена повърхност на елипса с дебелина около 0.5 см. Не разточвайте тестото прекалено тънко, за да не стане прекалено тънък и хрупкав хлябът при изпичане. Може да го оформите на 4-5 по-малки питки или на 2-3 по-големи елипсовидни хляба.
 Готовите елипси прехвърлете в тавичка върху хартия за печене. Намажете ги с разбитото яйце и поръсете със сусам. Оставете ги да починат така десетина минути и изпечете в предварително загрята фурна на 220 градуса до златисто. Не ги препичайте. 
Ако вашата фурна има опция за едновременно  печене на две нива и обикновено практикувате по този начин, ви съветвам да изберете друга програма. Изпечен на две нива при мен долният хляб не успява да се надуе както трябва, затова при следващите изпичания, слагах само по една тавичка.
Слагайте горещия хляб на масата и започвайте. Внимавайте да не се изгорите от горещия въздух вътре, когато го разчупвате.


Добър апетит!
Ако ви остане тесто, го поставете в хладилника под свежо фолио в намаслен съд или в найлонова торбичка. Може да го използвате на другия ден като веднага разточите върху набрашнен плот , без да го чакате да втасва предварително. Оставете разточените и намазани с яйце елипси да починат 15 минути преди да ги изпечете.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...