четвъртък, 25 октомври 2018 г.

Закуски с готово тесто

 Готовото тесто е добра алтернатива, когато нямате много време, а искате да приготвите нещо бързо и вкусно. Необходимото условие е да попаднете на хубаво готово тесто. Разбира се, тези от вас, които имат резерви към купените полуфабрикати, могат да си приготвят тестото сами, използвайки любимата си рецепта за тесто. Моят безспорен фаворит в това отношение е тестото за пиде - една от най-популярните рецепти в блога ми.
 И така, купили сте хубаво готово тесто и ви трябва добра рецепта - аз съм вашият човек. И предложенията ми всъщност са две - за мини гъбени пайове с бекон и вити банички с масло и крема сирене.


Необходими продукти за 4 порции:

1 пак. готово тесто, оставено поне 1/2 час на стайна температура

Плънка за гъбените пайове:

3 с.л. олио
30 г масло

1 глава лук
5 скилидки чесън
1 малък морков
40 - 50г бекон
6-7 гъби
1 домат, отцеден и почистен от семките 
2 стръка пресен лук
2 щипки риган, черен пипер
3 с.л. олио
30 г масло
2 с.л. крема сирене

80г кашкавал

Плънка за витите банички:

40 г меко масло
1 пак крема сирене 
100 г. натрошено бяло саламурено сирене
1 жълтък+1с.л. олио за намазване
сусам за поръсване



Начин на приготвяне:
Разделете тестото на 8 еднакви топки  - от тях ще приготвите 4 мини пая и 4 вити банички.

За пайовете:

Задушете лука, моркова, чесъна и гъбите в мазнината с малко вода до омекване. Прибавете нарязания на кубчета домат и бекона. Овкусете с черен пипер, риган и накрая добавете крема сиренето до стопяването му. Охладете и добавете нарязания зелен лук.

С пръсти издърпайте тестото на всяка топка докато получите равномерен по дебелина кръг с диаметър около 20см. В средата на 4-те кръга поставете охладена гъбена плънка, а около нея подредете в кръг пръчици кашкавал. 
Трябва да изглежда така:



 С пръсти защипете на няколко места тестото до образуването на плик с отвор по средата. Набрашнете готовите пайчета отстрани с брашно и ги подредете в тавичка, покрита с хартия за печене. Поставете за 20-25 мин в затоплена на 40 градуса фурна да втасат. Изпечете на 180 градуса за около 20-25мин.



За баничките:

Процедирайте с тестото по същия начин като намажете с меко масло цялата тестяна кора и поръсите равномерно с крема сирене и натрошено саламурено сирене. Завийте рулце от всяка кора, усучете го леко и завийте на охлюв. Пренесете суровите банички в тавичка, покрита в хартия за печене и ги оставете да втасат като пайовете. Преди да ги изпечете намажете всяка баничка с разбит с олио жълтък и поръсете със сусам. Печете на същата температура за същото време.
Покрийте изпечените закуски с честа кърпа, за да омекнат.


Добър апетит!




сряда, 24 октомври 2018 г.

Крем супа от тиква с кореноплодни

 Определено смятам, че тиквата е недооценена като кулинарен продукт. Затова в блога ми  споделям вкусни изпитани рецепти с тиква както в сладък, така и в солен вариант. След крем супата от тиква с песто от салвия, печената тиква със салвия и къри, печеното пиле с тиква днес ви предлагам още един солен вариант на рецепта с тиква - крем супа с тиква и кореноплодни - вкусна комбинация от различни вкусове, копринена консистенция и запомнящ се дълго ароматен вкус. Освен това е толкова сгряваща и засищаща. Сигурна съм, че и децата ви ще я харесат. Супата се приготвя бързо и лесно и е по силите дори на най-начинаещите готвачи.


Необходими продукти за 4-5 порции:

40г краве масло
2-3 с.л. олио

600г - 800г обелена и нарязана на кубчета тиква (цигулка, кестенка)
1 средна глава стар лук
5-6 скилидки чесън
1 среден морков
1 среден пащърнак
40г резен целина от глава
2 средни картофа
1 ч.л. суха салвия (градински чай)

сол, черен пипер, индийско орехче

лют пипер, тиквени семки - по желание


Начин на приготвяне:

Нарежете всички зеленчуци на еднакви по размер кубчета без лука, чесъна и моркова . Сложете ги в средна по-дълбока тенджера и ги залейте с вода, колкото да ги покрие и включете котлона. Докато сместа заври, в малък тиган сложете двата вида мазнина, загрейте я леко и сложете в нея нарязаните ситно лук и чесън и настъргания морков. Разбъркайте няколко пъти, докато сместа се оцвети в оранжево и добавете 50мл вода. Задушете до омекване на зеленчуците. Изсипете задушените лук, чесън и морков към врящите останали зеленчуци, прибавете сол и 1 ч.л. суха салвия. Варете супата около 30 -35 мин до готовност на пащърнака. Подправете супата с малко прясно настъргано индийско орехче, черен пипер и щипка лют пипер и пасирайте. Ако водата е малко и супата е прекалено гъста, може да добавите малко прясно мляко и да върнете на котлона за няколко минути, докато заври. Поднесете с тиквени семки, лъжица сметана или чеснови крутони според вашия вкус.
Добър апетит!


Моите забележки:
Ако нямате сушена салвия, може на нарежете 7-8 листенца прясна салвия и да поръсите супата с нея преди поднасяне. Ако салвията не е вашата подправка(за мен това е най-подходящата подправка за тиква), използвайте мащерка.

вторник, 23 октомври 2018 г.

Чийзкейк с тиква

 Тиквено време е. Есенно, топло, уютно. Греят листата и примигват под октомврийското слънце. Размечтават те. Мечтаеш си да се прибереш вкъщи и домът да те посрещне с аромат на канела, джинджифил и кардамом, да запалиш огнище, да си налееш вино......
Е, да сбъдваме мечтите една по една предлагам. Този сезонен десерт е лесен и толкова ароматен и вкусен, че няма как да не го споделя с вас. Ако сте любители на тиквата като мен, ви предлагам и други сладки тиквени изкушения като  мраморния тиквено-шоколадов браунисмеките тиквени сладки с крем, чийзкрем с тиква и стевия, бонбони от тиква с кокосово масло без захар, разкошното тирамису с тиква, пълнена тиква с локум и сушени плодове, кекс с тиква и сушени плодове и  няколко невероятно вкусни солени предложения с тиква, които може да намерите в блога.


Необходими продукти:

За основата и трохите:

150 г брашно Грахам или пълнозърнесто брашно
100г леко смлени овесени ядки
100г кафява захар
60г едро нарязани орехи
1ч.л. канела
1/2 ч.л. сух джинджифил
1/2 ч.л. прясно смлян кардамом
щипка прясно настъргано индийско орехче
125г краве масло

За пълнежа:

400г сладкарска извара(ползвах тази от Лидл) или крем сирене
300г пюре от тиква
1с.л. царевично нишесте (ако тиквата е прекалено водна)
1 яйце
100г кафява захар
1ч.л. канела
щипка прясно настъргано индийско орехче


Начин на приготвяне:

Застелете дъното на форма за печене с размер 23 см. с откопчаващи се стени с хартия за печене. Намажете стените на формата с масло и набрашнете леко. Загрейте фурната на 180 градуса.
Смесете сухите продукти без орехите за основата добре  и прибавете към тях мекото масло,  докато получите ронливо тесто. Може да направите това с ръце или с помощта на кухненски робот на ниска степен. Разделете маслените трохите на две и изсипете едната половина от тях във формата. Притиснете добре към дъното с помощта на пръстите си или с чашка с равно дъно. Приберете формата в хладилника или фризера, докато приготвите пълнежа.
Прибавете орехите към втората част на маслените трохи.
С помощта на миксер или робот разбийте добре яйцето със захарта, прибавете тиквеното пюре, изварата, нишестето и подправките. Изсипете сместа върху охладената маслена основа и печете 25 мин на 180 градуса. Изведете формата, поръсете с ореховите маслени трохи и печете още 15-20 минути до готовност. Охладете добре, преди да извадите от формата.
Този тип сладкиши разкриват най-добре богатия си ароматен характер на следващия ден. Ако има кой да ги изчака, разбира се!


Хубава и вкусна да ви е есента. И не спирайте с мечтите!

Моите забележки:
Варете тиквата за пюрето с малко вода. Задръжте я още на котлона след сваряване, за да се изпари добре водата от нея, като внимавате да не загори. Ако пюрето ви е прекалено течно, може да добавите към сместа за пълнежа 1 жълтък или 1 белтък. Не пропускайте нито една от ароматните подправки, освен ако нямате някаква непоносимост към нея, за да се насладите на вълшебния аромат.

събота, 13 октомври 2018 г.

Кюфтета с млечно-яйчен лимонов сос

  Нямам идея защо чак сега качвам тази рецепта, която заради безспорните си вкусови качества стана доста популярна преди години, когато я публикувах в моята тема във форума на Бг. мама през далечната вече 2010г. Тя е известна в нета под името кюфтетата на Гуинет. Днешният вариант е с малки добавки, от които според мен, ястието само печели на вкус и на вид. Сосът всъщност е един от гвоздеите в програмата тук, така да се каже. Това е млечно-яйчено-лимонов сос и освен за кюфтета, би могъл да се използва и за друг вид месни ястия. Рецептата се приготвя много лесно и бързо и дори начинаещите в кухнята биха се справили успешно.




Необходими продукти:

За кюфтета:
500гр.  кайма, 
1 к.ч.. много добре измит ориз 
1 яйце
1 с.л. чубрица
1/2 ч.л.черен пипер 
1/2 ч.л. сол
ситно нарязан магданоз с дръжките

За течността, в която ще се варят кюфтетата:
2 моркова, 
1 пащърнак и/или резен целина от глава
сол или смес от сушени зеленчуци,


За соса:
90 г. краве масло, 
4 с.л. брашно, 
3-4 жълтъка, 
250 -300г. кисело мляко, 
малко настъргано индийско орехче(най-добре го настържете от цял орех)
сок от половин лимон
магданоз за поръсване (по желание)




Начин на приготвяне:


Омесваме много добре продуктите за кюфтетата, оформяме кръгли топчета, които овалваме в брашно. В по-дълбока тенджера възвираме около 2.5л вода, пускаме морковите, парчето целина, пащърнака, сол и добавяме готовите набрашнени кюфтета. Варим до готовност около 30 -35 мин. Изваждаме кюфтетата в затоплен съд, прецеждаме бульона и пасираме зеленчуците от бульона заедно с 1/2 до 1 ч.ч. от него.

В тиган запържваме 90г. масло, прибавяме 4 с.л. брашно и бъркаме докато брашното се запържи добре до златисто. Доливаме до необходимата гъстота от бульона (около 3-4 ч.ч), в който са врели кюфтета при постоянно интензивно разбъркване, за да не се образуват топчици. Отделно разбиваме 3-4 жълтъка с 400г. кисело мляко и ги прибавяме при постоянно енергично разбъркване към брашнения сос. 
Добавяме към получения сос пасираните зеленчуци от бульона и сварените кюфтета. Пасираните моркови и жълтъците ще придадат на соса великолепен и апетитен бледожълт цвят. 
Варим още 2-3 мин. на слаб огън. 
Накрая подправяме с черен пипер, лимон и индийско орехче. И поръсваме с пресен магданоз по желание.
Добър апетит!




четвъртък, 4 октомври 2018 г.

Крем пита с карамелизирани ябълки

 Това е рецептата за крем пита от мама, но с добавка на някои есенни екстри. И без екстрите питата си е страхотна, аз просто предлагам един по-различен прочит на рецептата. Онези от вас, които обичат по-креместите и плодови сладкиши, ще останат доволни.


Необходими продукти:

1 пакет фини кори за баница
125г краве масло

За крема:
1л. прясно мляко
8с.л. захар
8с.л. брашно
4 жълтъка
2 ванилии или ромова есенция

За белтъчната глазура:
4 белтъка
1каф. чашка захар
3 с.л. карамелизирана захар

3-4 ябълки
20г масло
3с.л. кафява захар

По желание:
50г сушени плодове(стафиди, червени боровинки),
 предварително накиснати в ром за около час



Започнете с карамелизирането на ябълките като ги обелите и нарежете на кубчета. Карамелизирайте в тиган с дебело дъно 3 с.л. кафява захар заедно 20г масло. Добавете кубчетата от ябълки и разбърквайте отвреме на време докато омекнат (не бива да се кашват). Оставете настрана и охладете.
В загрята фурна поставете тавичка и 125г масло докато маслото се стопи и леко порозовее. Накъсайте върху него на малки парченца фините кори, разбъркайте равномерно и запечете във фурната на 180 градуса докато порозовеят връхчетата им. Разбърквайте периодично за равномерно изпичане и омазняване. Извадете и охладете.
Пригответе крема като добавите в прясното мляко захарта, брашното и добре разбитите жълтъци. Разбийте добре, за да няма бучици и сложете на котлона при постоянно разбъркване до завиране и сгъстяване на крема. Накрая добавете ванилията.
Излейте горещия крем върху изстудените кори, добавете карамелизираните ябълки и алкохолизираните сушени плодове и разбъркайте леко. Покрийте със свежо фолио и приберете в хладилника за 1 нощ за да се опознаят съставките.
 Преди поднасяне пригответе  глазура като разбиете белтъците със захарта. След сгъстяване на сместа добавете на струйка към нея топлия карамел (приготвен от 3-те с.л. захар) като продължавате да разбивате с миксер докато промени цвета си. Нанесете глазурата върху питата с лъжица или с пош и запечете на горен реотан на 180 градуса докато  връхчетата покафеният.


Добър апетит!

петък, 27 юли 2018 г.

Пиле с горчица, мед и розмарин

  Днешната рецепта е една от най-вкусните и бързи рецепти за пиле, които съм приготвяла. За тези, които недолюбват розмарина (у дома също има такива), салвията, мащерката и сухият риган са добра алтернатива в случая. И все пак,  няколко малки връхчета пресен розмарин тук придават на ястието великолепен средиземноморски аромат. Медът, виното и горчицата балансират съвършено композицията от прекрасни вкусове.


Необходими продукти за 3-4 порции:

600г пилешка пържола от бут без кожа
1 глава лук
4-5 едри скилидки чесън
150 мл бяло вино
1 пълна с.л. едрозърнеста горчица
1 пълна с.л. дижонска горчица
1 пълна с.л. мед (течен)
от 50 до 100мл пилешки бульон или вода
50мл животинска сметана
сол, черен пипер на вкус
3-4 малки клонки пресен розмарин

Начин на приготвяне:

 Нарежете месото на едри парчета, поставете го в по-дълбок съд и го разбъркайте добре с 2 с. л. олио и малко черен пипер. В чугунен тиган или такъв с незалепващо дъно загрейте 3-4 с. л. олио. Добавете месото в загрятата мазнина и запечатайте добре от двете страни до леко зачервяване. Добавете виното и, когато алкохолът се изпари, а виното се редуцира наполовина, добавете ситно нарязаните лук и чесън. Задушавайте до пълното омекване на зеленчуците под капак. Ако течността свърши, добавяйте по малко бульон или вода на части.
В чаша разбъркайте добре двата вида горчица, меда и водата. Изсипете сместа при почти готовото месо, добавете розмарина и намалете котлона на по-ниска степен. Гответе докато сосът стане кремообразен. Тогава добавете  сметаната, черния пипер и, ако е необходимо, сол. Гответе две минути и изключете котлона. Оставете ястието на престои под капака 5-10 минути и поднесете с печени картофи или с арабски кус кус със зеленчуци.


Добър апетит!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...