вторник, 9 юли 2019 г.

Терин с череши

 Летните млечни десерти с плодове са ми любими. Те внасят прохлада и свежест в менюто, а и са толкова красиви. Днес ви предлагам един много приятен на вкус и консистенция десерт, който ще изкуши сетивата и ще задоволи небцето ви. Може да го приготвите с каквито сезонни плодове разполагате. В случая аз съм използвала череши, но съм го приготвяла и с ягоди, малини, праскови и касис. При всички случаи ще получите чудесен резултат.




Необходими продукти:

За млечната смес:

200г кисело мляко
200г заквасена сметана
400мл млечна неподсладена животинска сметана 30% масленост
130г пудра захар
13г желатин
1 ванилия
1 с.л. настъргана лимонова кора
1 /350г/ пакет шоколадови бисквити тип "Закуска" или други бисквити с какао

За плодовата смес:

600мл сок от компот от череши
9г. желатин
около 40бр обезкостени череши


Начин на приготвяне:

Накиснете 13г. желатин в 100мл студена вода, докато желира и стегне. В 80мл от компота накиснете 9г желатин и оставете също да стегне. Почистете черешите от костилките и настържете лимоновата кора.
Затоплете в подходящ съд на котлона черешовия сок от компот, но без да завира. Дръпнете от котлона и добавете към него стегнатия 9г желатин като бъркате постоянно докато се втечни и разтвори. Охладете леко и прецедете течността, за да избегнете нежелани неразтворени бучици.
 В подходящ съд /при мен с размери 26см на 12см, но може и по-голям/ излейте малко от черешовия сироп с желатина, докато покрие на тънък слой дъното и подредете внимателно почистените от костилките череши. Останалата черешова течност разделете на две. Сложете съда за 15 мин. във фризера, за да желира по-бързо и след това налейте внимателно половината от останалата течност от компота. Течността не бива да е много топла, за да не втечни вече желиралия слой. Поставете отново формата във фризера за 10-15 мин докато стегне.
 През това време  разбийте добре киселото мляко и заквасената сметана с пудрата захар, добавете ванилията и лимоновата кора.  Затоплете всички продукти леко в подходящ съд на котлона.  Сместа не бива да завира, трябва да е топла до гореща, но не и хладка. Отдръпнете от котлона и добавете стегналия вече 13г желатин. Разбъркайте добре до пълното му втечняване и разтваряне в сместа. Охладете леко.
Извадете съда с желиралата вече черешова смес и изсипете върху нея с лъжица на части около 1/3 от млечната част. / Ако изсипете сместа наведнъж и тя е още топла, ще втечни желиралия вече долен слой/. Покрийте я с  шоколадови бисквити и я сложете за 15 мин. във фризера да стегне. Общо взето това е принципът на приготвяне на подобен тип желирани слоести десерти. Извадете съда от фризера, изсипете върху шоколадовите бисквити тънък слой от последната част черешов компот с желатин и отново сложете на студено за 10 мин. Редувайте така млечна смес, бисквити, черешов сироп до свършване на продуктите. Ако ви остане от млечната смес, може да я разлеете в малки купички като индивидуални порции.
След като и последният слой е стегнал, преместете съда с терина в хладилника и го покрийте със свежо фолио. Оставете го да престои поне 3-4 часа преди поднасяне.
За да го обърнете в подходящ съд, топнете формата за няколко секунди в гореща вода - така ще се втечни горният слой с крем по вътрешните стени на съда и внимателно обърнете в избрания от вас продълговат съд като го прикрепяте плътно и добре към формата за терин.



Нарежете терина на индивидуални парчета и сервирайте. Ако предпочитате,  може да разлеете двете смеси в  индивидуални малки порционни форми, които да обърнете в чинийки преди поднасяне, както съм направила аз по-долу.


Подобни десерти радват семейството и особено децата , защото са свежи, вкусни и много красиви. Повярвайте, че по-сложно ми бе да напиша рецептата, отколкото да я приготвя. Опитах се да обясня всичко подробно и обстоятелствено, защото много хора се страхуват да работят с желатин, смятайки, че това е трудно и не е по силите ми. Самата аз бях от този отбор допреди време, но се радвам, че преборих тези си страхове и съмнения, защото това ми даде възможност да приготвям и радвам семейството си с тези красиви и разхлаждащи летни десерти. Опитайте и вие.




Добър апетит и хубаво лято!


сряда, 3 юли 2019 г.

Пилешко с крема сирене и спанак


   С днешната рецепта ви давам още една страхотна идея какво да сготвите с цяло пиле на Градус. Изпълнението  е сравнително лесно, с достъпни и немногобройни продукти, а резултатът – фантастичен.
 Непременно направете това ароматно пилешко с крема сирене и спанак. Тук се използват гърдите и целите бутчета на пилето. От фенера и крилцата можете да приготвите бульон или супа.






Ето и необходимите продукти за 4 порции:


1 цяло пиле на Градус

2с.л. олио

40г масло

5 скилидки чесън

4 гъби

1 пакет/125г/  и половина крема сирене

300г замразен или пресен спанак

1 пакет пушен бекон на слайсове

Сол, черен пипер, индийско орехче

Листа от прясна салвия /градински чай/   


              

Пригответе първо плънката. Размразете леко спанака, ако е замразен. Ако използвате пресен, го измийте много добре и го нарежете едро. Накълцайте на малки парченца 1 слайс от бекона, гъбите и скилидките чесън. 


В тиган с дебело дъно загрейте олиото и маслото и прибавете първо чесъна и гъбите. Разбърквайте ги около 2-3 мин, докато омекнат и пуснат аромата си. Добавете нарязания бекон и гответе още 1-2 мин. Сега можете да добавите малко течност от размразения спанак или 2-3 с.л. вода, ако ползвате пресен. Сложете  спанака, разбъркайте добре и покрийте тигана за 2-3 мин. с капак. Махнете капака и върху сместа настържете малко индийско орехче и поръсете с черен пипер на вкус. Добавете крема сиренето и разбъркайте много добре докато получите хомогенна кремообразна смес. Не бива да е много гъста. Опитайте за сол и добавете, ако е необходимо. Плънката е готова, изключете котлона и я оставете да се поохлади. От нея за пълнежа на гърдите и бутчетата  ще използвате около 1/3, останалата плънка сервирайте като подложка на месото. От двете части на гърдите с помощта на остър филетиращ нож оформете  тънки пържоли.  Сложете всяка пържолка върху по-дълго свежо фолио и я покрийте добре с него. Начукайте лекичко, докато изтъните филето равномерно. Поставете по 1 пълна с.л. от охладената плънка в единия край на всяко изтънено филе и завийте внимателно на рулце. Обвийте всяко рулце с минимум  два слайса бекон и го закрепете с клечка за зъби. 

От целите бутчета  на пилето оформете още две порции като подпъхнете равномерно с пръсти спаначена плънка под кожата им. Няма нужда да ги увивате в бекон, кожата ще ги запази сочни при печенето. Поставете готовите рулца и бутчета в леко намазана с мазнина форма с незалепващо покритие, налейте малко водичка и върху всяко порционно парче сложете по едно листенце салвия. 


Покрийте съда с алуминиево фолио и го поставете в предварително загрята на 200 градуса фурна първоначално 20 мин. След това намалете градусите на 180 и печете още 10-15 минути. Внимателно отстранете фолиото, полейте порциите със сос и само на горен реотан или на програма "грил" запечете месото на 200 градуса за около 5 мин. Извадете тавичката от фурната и оставете месото да си почине 5 минути.  Изсипете в тигана с останалата плънка по-голямата част от течността, която се е отделила при печенето,  и затоплете леко на котлона. 


Сервирайте месото върху богатата ароматна спаначена плънка и полейте всяка порция с малко от соса, останал в тавата от печенето.
Тази и още чудесни рецепти с пилешко месо може да намерите тук.






петък, 14 юни 2019 г.

Пана кота (Panna cotta) с кокосово мляко и ягоди

  Днес ви представям един нежен десерт, който ще направи завършека на всяко едно хранене определено по-вкусен и свеж. В сезона на ягодите сме - затова и те са избраният от мен плод, но можете да ги заместите с малини, череши, вишни или касис.


Необходими продукти:

За бялата смес:

1 консерва /400мл/ кокосово мляко
1 консерва /397г/ /307мл/ подсладено кондензирано мляко
100мл вода
15г желатин
1 ванилия

За ягодовата смес:

20-30 бр ягоди /за соса/
200мл вода
5с.л. захар
5-6 г желатин
50мл вода
около 50бр. пресни средни ягоди


Начин на приготвяне:

Почистете и измийте всички ягоди, необходими за рецептата. Започнете с ягодовата смес за желиране. Накиснете 5г желатин в 50мл студена вода. В подходящ съд сложете почистените и нарязани на парченца ягоди за соса и ги посипете със захарта. Варете до омекване като отстраните пяната. Добавете водата, ванилията и варете още малко. Прецедете готовата течност през ситна цедка, за да отстраните семките и власинките от ягодите. В горещата прецедена течност изсипете набъбналия желатин и разбъркайте до пълното му разтваряне. Желатинът ще се разтвори в топлата течност, не е необходимо да го втечнявате на водна баня.
В подходяща форма с вместимост около 1л. подредете пресните ягоди и внимателно с лъжица излейте върху тях поохладената желатинова ягодова смес. Покрийте съда с фолио и приберете във фризера за около 20 мин докато сместа стегне. Ако използвате силиконова форма, я поставете върху стабилна равна повърхност и тогава я сложете във фризера, за да не се наклони - някои силиконови форми са много меки.
През това време пригответе млечната смес. Разтворете 15г желатин в 100мл студена вода до набъбване. В подходящ съд, най-добре с дебело дъно изсипете кокосовото мляко, добавете към него кондензираното мляко и разбърквайте до хомогенна смес. Затоплете добре сместа, но не я оставяйте да завира.  Дръпнете от котлона и към нея прибавете набъбналия желатин. Разбъркайте много добре до пълното му разтваряне. Прецедете течността, за да сте сигурни, че няма останали бучици. Охладете леко. Извадете формата от хладилника и върху желиралата ягодова смес изсипете внимателно с помощта на лъжица 1/3 от бялата смес. Бялата смес не трябва да е гореща, за да не втечни вече желиралата ягодова смес. Приберете отново за около 10-15 и процедирайте така, докато изсипете цялата бяла смес във формата. Покрийте отново с фолио или капак и приберете във фризера за 15 мин, а след това преместете в хладилник за около 1-2ч преди сервиране. Работата по този начин с поставяне във фризер скъсява времето на желиране и пести време.
Преди поднасяне, потопете формата за няколко секунди в гореща вода и обърнете върху голяма десертна чиния. Може да приготвите десерта като го разлеете в индивидуални формички като размените или редувате смесите.
 Зарадвайте семейството си с този нежен и вкусен летен десерт.


Моите забележки: 

Вместо да приготвяте ягодов сироп от пресни ягоди, може да използвате същото количество прецеден сок от компот от ягоди, като го загреете преди да сложите желатина в него.

четвъртък, 6 юни 2019 г.

Бързи питки със сирене и бакпулвер

Днес споделям една много лесна, вкусна и бърза рецепта. Подходяща е за хората, които избягват маята. Може да се приготви и в по-здравословен вариант с типово брашно. Плънката е скрита под мека коричка, готовите питки са лъскави, красиви, пухкави и много мекички. Хубави са дори и студени. 


Необходими продукти:

За тестото:

380-400г брашно
1 бакпулвер (10г)
100мл олио
280г кисело мляко
1/2 ч.л. сол

За плънката:

200г сирене
1 яйце
30г масло

За намазване:

1 малко яйце
1ч.л. олио
1ч.л. кисело мляко
сусам за поръсване


Начин на приготвяне:

За тази рецепта няма да ви е нужен миксер - всичко се забърква с вилица. Пресейте в по-дълбока купа брашното заедно с бакпулвера и солта и отделете 1ч.ч. от тази смес. Нея ще добавяте на части към края на замесване на тестото. Разбийте до еднородна маса киселото мляко и олиото и го добавете на части към брашното в купата като разбърквате енергично с вилица. Сега, пак на части, добавете и останалото брашно докато замесите меко, еластично, леко лепнещо тесто. Не го месете дълго - само докато оформите върху подходяща повърхност плътна топка. Оставете го да си почива.
През това време намачкайте сиренето и го разбъркайте добре с яйцето. Пригответе си тава и я покрийте с хартия за печене. Включете фурната на 180 градуса. Разбийте добре продуктите за намазване и си пригответе мека силиконова четчица.
Разделете готовото тесто на 10 топчета. От всяко топче с пръсти върху леко набрашнена повърхност оформете плоски питки с диаметър 12-13см. В средата на всяка питка сложете малко парченце масло, пълна чаена лъжичка с връх от плънката и  прищипете краищата докато обгърнете добре цялата плънка. Подредете готовите питки с "шева"  надолу на разстояние в тавата върху хартията за печене. Намажете обилно всяка топка с приготвената смес с помощта на силиконовата четка и поръсете със сусам. 
Изпечете питките в добре загрятата фурна за около 25 мин докато добият хубав лъскав златист тен. Извадете ги от фурната и ги охладете върху решетка. Няма нужда да ги покривате с кърпа - те ще останат мекички.



Добър апетит.

Благодаря на Мария Симова за чудесната рецепта, на която попаднах в кулинарните форуми във Фейсбук.

сряда, 29 май 2019 г.

Пиле с кокосово мляко и броколи


  Наскоро ми се наложи да отговоря на въпроса какво всъщност правя в блога си. Най-общо казано: споделям своя опит в приготвянето на домашна храна. Правя го, защото самата аз съм се учила да готвя, вдъхновена от подобни места и вярвам, че по този начин помагам на начинаещите да бъдат по-уверени в кухнята и да осъзнаят, че приготвянето на домашна храна е един от основните начини за споделяне на любов и грижа в семейството.
 Винаги съм споделяла убеждението, че към храната трябва да се отнасяме с уважение и респект, че не бива да я разхищаваме и да допускаме да се изхвърля. Затова, приех поканата от Градус да сготвя и покажа в няколко публикации различни ястия от цяло пиле като възможност да споделя опита си на практичен кулинар с дълъг стаж.
 Първите ми спомени от подобен тип готвене свързвам с моята баба. Тя винаги приготвяше поне две ястия от една птица – едното задължително бе супа, а другото – яхния.
 Когато готвите цяла птица, бъдете практични и оползотворявайте всяка част от нея. От крилцата, фенера и костите сварете бульон. Ако не можете да го използвате в същия ден на приготвянето му, замразете го във формички за лед и съхранявайте в плътен найлонов плик във фризера. Това е добър организационен трик, когато нямате много време, а искате да приготвите супа или да овкусите ястие – просто взимате необходимия брой кубчета от фризера и добавяте.
Друг вариант е да порционирате по-големите късове месо – примерно от бутчетата и бялото месо, а от останалите части да сварите супа. Моят съвет е – приготвяйте пилешката супа с повече кореноплодни – морков, пащърнак, целина, корени от магданоз. Ще получите ароматна и питателна гозба с много полезни съставки.
С цялото прясно пиле на Градус със сигурност можете да приготвите две ястия, особено , ако семейството ви е с по-малък наличен състав.
За днешната рецепта ще ви трябва месото от двете цели обезкостени бутчета от пилето. Рецептата е изключително лесна, с малко продукти, едновременно с това е и леко екзотична, но с вкус, който би очаровал всеки традиционалист. Тя позволява замяна, комбиниране или пък изключване на някой продукт, което я прави наистина подходяща за съвсем начинаещи ентусиасти в кухнята. Основният герой обаче е пилешкото месо и представлението няма как да започне без него. Подобни лесни, разнообразни и вкусни рецепти може да намерите и на сайта на Градус.



Необходими продукти:
1 цяло прясно пиле в зелената опаковка на Градус
2 с.л. соев сос или сос Терияки
1 консерва кокосово мляко
3-4 с.л олио
60 г масло
4-5 скилидки чесън
260 г ориз
1 с.л. къри, сол
1 лимон или лайм
450 г прясно или замразено броколи /по желание/
1 люта чушка /ако приготвяте ястието за деца, не я добавяйте/




Удобното в тази рецепта е, че можете да приготвите компонентите на части. Може да сготвите месото предварително и да го поддържате топло, а оризът и броколито да сварите непосредствено преди поднасяне.

Начин на приготвяне:

Измийте добре ориза под течаща вода в по-голяма цедка. Кипнете около 1 литър вода, добавете 1ч.л. сол и сложете ориза. Щом водата заври отново, разбъркайте леко и намалете котлона на възможно най-ниска степен. Целта е оризът да се готви бавно на ниска температура под полузатворен капак. Така зрънцата ще останат цели. След 15 -20 минути проверете ориза, затворете плътно капака и изключете котлона докато оризът поеме цялата течност.
Разфасовайте пилето и отстранете бутчетата или бялото месо.
Уверете се, че имате достатъчно място на кухненския плот, удобна дъска, върху която да работите, и следвайте следните стъпки: подсушете пилето и го поставете с гърдите нагоре върху стабилна равна повърхност. С остър нож направете разрез точно под гърдите на пилето като следвате извивката на бутчето и движите ножа назад към гръбнака. Отделете бутчето от гръбначния стълб в ставата с по-силен натиск на ножа. Не е трудно, ще се справите. За да обезкостите по-лесно отделеното вече цяло бутче, срежете отново в ставата и го разделете на долно и горно бутче. При обезкостяването използвайте върха на дълъг остър нож, като го движите по дължината на кокала и около него. Срежете сухожилията около маншона на долното бутче и продължете с острието на ножа да разрязвате месото в близост до и около костта. Сега вече можете да отделите месото. По подобен начин се обезкостява и горното бутче – с върха на ножа пробождате и прорязвате покрай кокала до горната става. Месото, което ви трябва за рецептата, вече е обезкостено. Сега е време да отлепите с пръсти кожата и да нарежете месото на тънки лентички. Колкото по-тънко е нарязано месото, толкова по-малко време ще бъде необходимо за термичната му обработка и съответно ще изразходвате по-малко количество ток или газ. Овкусете добре лентичките пилешко месо със соевия сос. В тиган с дебело дъно и незалепваща повърхност загрейте 2 с.л. олио и добавете месото. Целта е да запечатате месото от всяка страна за кратко време. В зависимост от обема на тигана ви е възможно да сготвите месото на части, за да не отпусне прекалено много сос и да не се стартира процес на варене. Към добре запечатаното от всички страни месо добавяме кокосовото мляко, настърганата кора от лимона или лайма, кърито, сол на вкус и варим на слаб огън докато получим сос с кремообразна консистенция с приятен жълт цвят. Накрая добавяме цитрусовия сок, варим още 2-3 минути и сме готови. В зависимост от вида на котлона и тигана, който използвате, общото време за приготвяне на месото ще ви отнеме около 20 минути.На този етап, след като сте приготвили месото и ориза, можете да сервирате, но ястието ще има много по-красив и апетитен вид, ако добавите и ярко зелените късчета броколи към него. Със сигурност те ще обогатят вкуса с приятния аромат на чесън и масло и ще завършат красивата картина в чинията. Ако решите да добавите броколи, процедирайте по следния начин. Загрейте 2 с.л. олио и 60г масло в тиган с дебело дъно с незалепващо покритие, добавете ситно нарязания чесън и 1 с.л. вода докато чесънът отпусне аромата си. Внимавайте да не го прегорите, защото вкусът му ще се промени. Добавете броколито – прясно или замразено и гответе за кратко време. Целта е да се запази зелено и леко хрупкаво. Ако е замразено, е добре да го готвите под капак не повече от 15 мин. Проверявайте за готовност, за да не омекне прекалено много и да не пожълтее.Сервирайте ястието красиво, знаете, че първо се храним с очите. В случая имаме няколко красиви и контрастни цвята – бял ориз, кремаво-жълта пилешка смес и свежо зелено броколи – чудесно цветово комбиниране. С ринг или с помощта на малка овлажнена със студена вода купичка поставете ориза в средата на чинията и направете лека вдлъбнатина в него. В нея с помощта на лъжица поставете парченцата порционно месо и залейте с топъл сос. Около ориза разпределете парченца броколи.



Бъдете сигурни, че това е един от начините да накарате децата си да опитат и да заобичат броколи. Поне в моето семейство бе така. Често този зеленчук е недолюбван и недооценяван. Приготвен правилно обаче, той е вкусна, полезна и красива част от седмичното меню. Затова определено смятам, че това ястие е за всички в семейството – и за малки, и за големи.
Поднесете красивото ястие с охладено бяло вино или розе и се наслаждавайте на вкусна семейна вечеря или обяд. Вашите любими хора ще оценят сготвената с любов и с качествени продукти храна.

Рецептата можете да разгледате и на сайта на Градус.

понеделник, 18 февруари 2019 г.

Крем брюле

 Знам, че няма да изненадам никого с тази рецепта, но всеки уважаващ себе си кулинарен блогър поне веднъж е приготвял този прекрасен класически десерт . След това е повтарял това упражнение многократно и съответно е включил това вълшебство в листата с блог рецепти.. В достойнствата на този френски десерт няма да ви убеждавам, но фактът, че се приготвя изключително лесно, не е за подценяване. Така че, моля на вашето внимание - класическият крем брюле.


Необходими продукти за 6 порции:

6 жълтъка
500мл животинска неподсладена сметана
100г захар
1 шушулка ванилия или 2 прахчета ванилия
няколко лъжици кафява захар, за карамелизиране

Начин на приготвяне: 
 С нож изстържете семенцата от шушулката ванилия и ги прибавете към сметаната. Загрейте на по-слаба степен на котлона, но без сметаната да завира. Отдръпнете. Разбийте с миксер жълтъците със захарта и ванилията (ако ползвате ванилия на прах) до побеляване. Прибавете към жълтъчната смес на тънка струйка ароматизираната сметана като разбивате с миксер. В подходящи купички разлейте равномерно готовата смес. Може да я прецедите преди това. Поставете купичките в тава с вода, която заема 1/3 от височината им. Печете на 165 градуса около 30-35 мин.  Проверете за готовност с леко разклащане - центърът трябва да не е много стегнат. Извадете и охладете напълно - най-добре в хладилник. Поръсете всяка купичка с около 1с.л. кафява захар и карамелизирайте с горелка или запечете в силна фурна на горен реотан. Охладете и поднесете.


Е, не ви остава нищо друго освен да чукнете с лъжичката карамеловата коричка и  да се насладите  на нежната текстура и чудесния вкус. Добър апетит!


неделя, 17 февруари 2019 г.

Пъстърва с кореноплодни на фурна

Започвам с уточнението, че това е начинът, по който най-често приготвям рибата вкъщи. Комбинацията между нежната консистенция на рибата, сладостта на кореноплодните и леко киселата нотка от виното и лимона е чудесна. Вместо пъстърва можете да използвате лаврак и дори паламуд. Може да приготвите рецептата с по-малки риби като индивидуална порция за всеки или да напълните и изпечете една по-голяма риба. Изборът е ваш!



Необходими продукти за 3порции:

3 пъстърви по около 250г.
3 моркова
1 пащърнак
2 резена целина от глава, около 40-50г.
3-4 чери доматчета (може и без тях)
3-4 с.л зехтин
30г масло
150мл бяло вино
150мл вода
сол
1с.л. сух копър
1 лимон
бял пипер
1/2 ч.л сух риган
пресен копър за поръсване

Пълнен паламуд


Начин на приготвяне:

Застиламе тавичка с хартия за печене и сипваме в нея зехтина. Почистваме и нарязваме на малки пръчици морковите, целината, пащърнака (може да добавите и една свежа малка тиквичка, нарязана по същия начин). Посоляваме, добавяме сухия копър, малко бял пипер и разбъркваме добре. Подреждаме почистените рибки върху зеленчуците и ги обтриваме отвън и отвътре с бял пипер и малко сол. В коремната кухина на всяка рибка поставяме резен обелен лимон и част от нарязаните и овкусени зеленчуци. Ако имате чери доматчета, сега е моментът да добавите и тях, като ги нарежете на половинки. Слагаме по резен лимон върху всяка риба, а върху резена - по парченце масло. Наливаме в тавата внимателно виното и водата, загръщаме краищата на хартията и завиваме с алуминиево фолио. Печем 20-25 мин в предварително загрята на 200 градуса фурна. След това намаляме градусите на 180 и печем още 20 мин. Махаме фолиото, отвиваме хартията и запичаме рибата на горен реотан докато придобие приятен загар, а течността се поизпари. Поръсваме с пресен копър и поднасяме с картофено пюре или с гарнитура по избор, макар че приготвените по този начин кореноплодни в тавичкат,а са чудесна гарнитура.
Бялото вино, добре изстудено, е задължително!


Моите забележки:
Към зеленчуците може да добавите и малка свежа тиквичка, нарязана по същия начин - на пръчици!

неделя, 10 февруари 2019 г.

Кекс със сурова тиква и шоколад

  Това е поредната рецепта в богатата ми колекция от ястия и десерти , приготвени с тиква. Изпитана, вкусна, лесна, с едно основно предимство - тиквата не се обработва предварително чрез печене, задушаване или варене, а се прибавя в тестото сурова.


Необходими продукти:

3 яйца
230г кафява захар
140мл олио
330 г типово брашно
300 г настъргана сурова тиква (около 2ч.ч.)
10г бакпулвер
1/4 ч.л. сода за хляб
щипка сол
1 ванилия
1/2 ч.л. канела
1/4 к.л. индийско орехче
1/2 ч.ч. едро нарязани орехи
1/2 ч.ч. шоколадови капки (60г)

масло за намазване на формата
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:

Обелете, почистете и настържете тиквата. Пресейте брашното заедно с набухвателите, солта, канелата, индийското орехче и ванилията. В дълбок съд разбийте с миксер яйцата със захарта, добавете олиото и половината от брашното. Оттук миксерът няма да ви трябва - използвайте шпатула или дървена лъжица. Добавете тиквата, разбъркайте добре и прибавете останалата половина от брашното. Накрая сложете орехите и шоколадовите капки и отново смесете добре на ръка. Ще получите сравнително гъста смес. Не се притеснявайте, така трябва да изглежда. Намаслете формата за кекс добре с масло и напудрете с малко брашно.  Внимателно с голяма лъжица сипете сместа на части във формата. Изпечете кекса в предварително загрята на 175-180  градуса фурна около 45-50 мин (може и повече, зависи от фурната). Не отваряйте фурната през първите 25 мин., за да се запази температурата и да не спадне тестото. Проверете с дървено шишче за готовност като го забодете в кексовото тесто - по него не трябва да залепва нищо. Когато кексът е готов,  го извадете от фурната и го оставете да почине във формата около 6-7 мин. След това го обърнете върху решетка и го оставете да изстине напълно.
  Преди поднасяне може да поръсите с пудра захар или да го залеете със струйки разтопен шоколад. Добър апетит!


Моите забележки:

Може да приготвите кекса  с бяло брашно, както и с бяла захар. В този случай намалете количеството на захарта до 200г.. Кексът ще се получи ароматен и ако добавите готова смес от типичните подправки за меденки, или, ако към споменатите по-горе подправки, добавите и 1/2 ч.л. сух джинджифил. Може да замените орехите с бадеми или лешници.

неделя, 3 февруари 2019 г.

Бисквити с шоколад и орехи

  Тези бисквити са новите "най-любими" на моя син. Често съм го изпращала и продължавам да го изпращам с кутия овесени бисквитки с ленено семе, шоколадов кекс или  кекс Сникърс, с които да подслажда нелекия си професионален спортен живот.  В последно време дори ми се обажда за рецептите, които да раздава  на съотборниците си, те пък съответно на майките, съпругите или приятелките си. Така е, хубавите неща трябва да се споделят.
 Благодаря и на Пепи, че сподели тази рецепта с нас.


Необходими продукти за около 40бр.

1 яйце
110г меко масло
1ч.ч. захар
100г извара(аз предпочитам фината извара на Олимпус)
2ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2ч.л. сода за хляб
1/2 ч.ч. едро нарязани орехи
100г шоколадови капки или нарязан черен шоколад
1 ванилия
настърганата кора на 1 портокал

1ч.ч. = 250мл.


Начин на приготвяне:

Аз разбивам яйцето заедно със захарта до пяна в каната на робота. Прибавям изварата и маслото и отново разбивам. Накрай добавям към тази смес ванилията и портокаловата кора. Отделно в друг по-дълбок съд пресявам брашното с бакпулвера и содата, разбърквам много добре  и добавям към сухата смес течната. Накрая прибавям шоколадовите капки и орехите. Разбърквам с лъжица или силиконова шпатула докато се получи еднородно меко тесто. С намаслени ръце оформям топченца колкото орех и подреждам на разстояние върху застланите с хартия за печене две тави на фурната. Притискам ги леко, поръсвам с едро нарязани орехи, пак притискам и пека на 180 градуса около 15 мин, докато крайчетата се зачервят леко. Изваждат се и се охлаждат върху решетка. Чудесни са с чаша кафе или чай.


Моите забележки:

Ако тестото е прекалено лепкаво и меко и не позволява оформяне на топче, добавете още малко брашно. Може да използвате и други ядки - бадеми, фъстъци, лешници, шам фъстък.
Вместо портокалова, може да добавите лимонова кора или да замените бялата захар с кафява. Дори леко да препечете бисквитките, резултатът също ще е добър - просто ще бъдат по-хрупкави.

Добър апетит!

вторник, 29 януари 2019 г.

Мини понички с извара

В този блог рецептите, които се приготвят с пържене, се броят на пръстите на едната ръка. Избягвам този начин на приготвяне на храната, поради здравословни проблеми. Но има рецепти, които дават най-добър резултат, когато са приготвени именно по този начин. И, ако те влизат в менюто ви един път месечно например, можете да си лягате вечер с чиста съвест. Та, хора, тази рецепта е една от тези. Признавам, че ми трябваше доста време, докато се реша да я направя, но в никакъв случай не съжалявам - нито,че я приготвих, нито, че изядох сама една дузина пухчета . В крайна сметка поговорката за прекаления светец не е измислена случайно. Първо ме грабна снимката на тези топченца в един руски блог. Затова и днес се опитах да направя нещо като закачка с руската девойка Оксана, снимала тези хубавини така изкусително. И тук по стар руски обичай един от главните герои е водката - хем за настроение на останалите компоненти, хем за автентичност, хем помага тестото да не поема толкова мазнина при пърженето. Мисля, че това е едно от големите достойнства на тази рецепта.


Необходими продукти за 3-4 порции (около 20бр.)

2 яйца
250г фино пасирана извара(аз използвам за тази цел извара на "Олимпус")
3с.л. захар
2 с.л. сметана(течна с масленост 30%)
1 с.л. водка
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб
1/2ч. л. сол

олио за пържене

1 ванилия
кората на един портокал или лимон(по желание)



Начин на приготвяне:

Брашното се смесва със содата и солта. Изварата се пасира много добре заедно с яйцата, захарта и ванилията. Към тях се добавят сметаната и водката и накрая брашното като се бърка с лъжица в по-дълбока купа. В по-малка касерола се загрява достатъчно количество олио за пържене. Внимавайте - мазнината трябва да е добре загрята, но  не допускайте олиото да започне да пуши. От сместа с  намаслени ръце се оформят топчета с размер на орех и се пържат в сгорещената мазнина до тъмнозлатист цвят. Не правете топките по-големи, за да може тестото да се изпържи равномерно и да не остане тестяно в средата. Обръщат се равномерно и, когато са готови, се изваждат в съд върху домакинска хартия. Преди поднасяне се поръсват с пудра захар. Може да ги поднесете със сладко, айрян, но и без добавки са достатъчно ароматни, пухкави и вкусни.


Ако семейството ви е по-голямо, направете двойна доза! Добър апетит!

сряда, 16 януари 2019 г.

Самоводска гъбена чорба

  Споменавала съм и преди, че обичам рецептите с история. И тази е такава. Свързвам я със студентските ми години във Велико Търново по време на прехода, когато храната беше доста еднообразна, основните ни хранения бяха в студентския стол,  в който храната беше вкусна, любимата техника на готвачките беше запръжката и това ни остави дългосрочни гастритни белези. Но всичко беше точно, защото бяхме млади, ентусиазирани, любопитни за знания, изпълнени с мечти и обичахме да се разхождаме от университета до Стария град, където неизменно ни посрещаше вълшебният дух на Самоводската чаршия и панорамната гледка. Та в студените есенни и зимни дни там ни приютяваше една кръчмичка, в която беше топло и уютно, а гъбената чорба бе евтина, сгряваща и безумно вкусна. Какво повече може да иска един премръзнал и гладен студент! Признавам, че тогава въобще не ми е минавало да поискам рецептата, защото приготвянето на храна не ме вълнуваше много.  С годините обаче вкусовият спомен за тази чорбица започна настойчиво да ме преследва. Изпробвах няколко варианта по спомен и последният с добавка на булгур беше почти автентичен. Тогава обаче на гости ми дойде моята приятелка и състудентка Дани, която не бях виждала повече от 20г. Поводът за тази среща си е сюжет за малък разказ, но за него - друг път. Та на тази мила, сърдечна и чревоугодна среща си припомнихме отново за кръчмата на Самоводската чаршия и гъбената чорба. Дани обаче имаше други спомени от нея и беше сигурна, че автентичната чорба се приготвя с овесени ядки. И по-късно, когато тя вече беше отпътувала за Германия, а аз приготвих чорбата с овесени ядки , разбрах, че Дани е била права. Дани, благодаря ти за свежата памет! Обичам те и ти обещавам следващия път отново да се забавляваме така. Че и повече! И да знаеш, че още пазя онази снимка от розобера ! :)


Необходими продукти за  4-5 порции:

4-5 с.л. олио
1 глава стар лук
1 морков
резен целина от глава около 50г
6-7 гъби(бели или кралски печурки)
2с.л. сушени манатарки, накиснати предварително за 15мин. в топла вода
1/2 ч.ч.(250мл) пасирани домати (пресни или от буркан)
4-5 с.л. овесени ядки ( булгур или 3-4 с.л.ориз)
1 с.л. сол(равна)
1ч.л. сух риган
щипка лют червен пипер - аз добавям 1/2 чл. кайенски пипер
3с.л. нарязани листа от пресен или замразен девисил
30г. масло
черен пипер(по желание)

Начин на приготвяне:

Задушете в средна тенджера ситно нарязаните лук и морков в леко загрятото олио и 4-5 с.л. вода до омекване на зеленчуците. Добавете 1.8л. до 2 л. вода и след като заври добавете нарязаната на малки кубчета целина, обелените и нарязани на филийки гъби, солта, сухия риган, накиснатите сухи манатарки и лютия пипер.(Ако използвате ориз или булгур, прибавете ги на този етап). Варете на тих огън около 20 мин. Добавете овесените ядки и пасираните домати и варете още 5 мин. Отдръпнете супата от котлона, прибавете бучицата масло и разбъркайте. Оставете я така със затворен капак около 5 мин. Преди сервиране, поръсете с пресния девисил.

Добър апетит!

Моите забележки:
Ако приготвяте супата за деца, пропуснете лютия пипер.

Супата ще бъде вкусна и без сушените манатарки, но те определено правят вкусът по-богат и наситен.



Ако има четящи търновци тук и бивши студенти от времето между 1989-1992г, които са сгрявали стомах с въпросната чорба на въпросното място и знаят подробности за рецептата, моля да се свържат с мен, за да завършим това добро и благородно дело. Благодаря ви предварително! 

четвъртък, 25 октомври 2018 г.

Закуски с готово тесто

 Готовото тесто е добра алтернатива, когато нямате много време, а искате да приготвите нещо бързо и вкусно. Необходимото условие е да попаднете на хубаво готово тесто. Разбира се, тези от вас, които имат резерви към купените полуфабрикати, могат да си приготвят тестото сами, използвайки любимата си рецепта за тесто. Моят безспорен фаворит в това отношение е тестото за пиде - една от най-популярните рецепти в блога ми.
 И така, купили сте хубаво готово тесто и ви трябва добра рецепта - аз съм вашият човек. И предложенията ми всъщност са две - за мини гъбени пайове с бекон и вити банички с масло и крема сирене.


Необходими продукти за 4 порции:

1 пак. готово тесто, оставено поне 1/2 час на стайна температура

Плънка за гъбените пайове:

3 с.л. олио
30 г масло

1 глава лук
5 скилидки чесън
1 малък морков
40 - 50г бекон
6-7 гъби
1 домат, отцеден и почистен от семките 
2 стръка пресен лук
2 щипки риган, черен пипер
3 с.л. олио
30 г масло
2 с.л. крема сирене

80г кашкавал

Плънка за витите банички:

40 г меко масло
1 пак крема сирене 
100 г. натрошено бяло саламурено сирене
1 жълтък+1с.л. олио за намазване
сусам за поръсване



Начин на приготвяне:
Разделете тестото на 8 еднакви топки  - от тях ще приготвите 4 мини пая и 4 вити банички.

За пайовете:

Задушете лука, моркова, чесъна и гъбите в мазнината с малко вода до омекване. Прибавете нарязания на кубчета домат и бекона. Овкусете с черен пипер, риган и накрая добавете крема сиренето до стопяването му. Охладете и добавете нарязания зелен лук.

С пръсти издърпайте тестото на всяка топка докато получите равномерен по дебелина кръг с диаметър около 20см. В средата на 4-те кръга поставете охладена гъбена плънка, а около нея подредете в кръг пръчици кашкавал. 
Трябва да изглежда така:



 С пръсти защипете на няколко места тестото до образуването на плик с отвор по средата. Набрашнете готовите пайчета отстрани с брашно и ги подредете в тавичка, покрита с хартия за печене. Поставете за 20-25 мин в затоплена на 40 градуса фурна да втасат. Изпечете на 180 градуса за около 20-25мин.



За баничките:

Процедирайте с тестото по същия начин като намажете с меко масло цялата тестяна кора и поръсите равномерно с крема сирене и натрошено саламурено сирене. Завийте рулце от всяка кора, усучете го леко и завийте на охлюв. Пренесете суровите банички в тавичка, покрита в хартия за печене и ги оставете да втасат като пайовете. Преди да ги изпечете намажете всяка баничка с разбит с олио жълтък и поръсете със сусам. Печете на същата температура за същото време.
Покрийте изпечените закуски с честа кърпа, за да омекнат.


Добър апетит!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...