Познавам Ваня виртуално от около две години и още с първите си публикации в бг мама, където всички я познаваме като Vanilla, привлече вниманието ми. Нейните снимки и рецепти са оригинални, стилни, изпипани в детайли и композиция. Направени са прецизно, професионално и красиво. Всъщност това е първото, с което тя ме впечатли – естетика и чисти кадри.
Когато получих поканата и за гостуване, ми стана много приятно. Почувствах се специална, после - леко притеснена. Преминах и през етап на съмнения относно времето и резултата. Да бъда гост в този естетичен и красив блог за мен е привилегия.
Ваня, благодаря за доверието и за това, че ме покани за свой гост в навечерието на този така светъл празник!
Докато приготвях моите сладкишчета, се забавлявах истински. Искрено се надявам и вие да усетите това и да ви заредят с празнично настроение.
Идеята ми бе да наблегна преди всичко на настроението, свързан с този прекрасен празник. Избрах да направя тези минитортички като за основа използвах чудесната рецепта на Абра. Реших те да приютят върху себе си няколко великденски персонажа.
1 портокал
40 кокос
Необходими продукти:
1 портокал
100гр захар
100гр бадемов марципан (сурова маса)
1с.л. портокалов ликьор
3 яйца
50гр пшеничено нишесте
50гр меко масло
За животинките:
40 кокос
40 г. масло *
40 г. пудра захар
1 чаена лъжичка. кокосово ликьор
2 с.л. подсладено кондензирано мляко
За покритието:
1 ½ бял шоколад(аз използвах Милка)
20-30 мл олио
2 капки жълта сладкарска боя
цветни кокосови стърготини за поръсване
Покритието трябваше да е от фондан, но не разполагах с такъв. Оттук започна веселата част.
Покрих заека и кокошката с бял шоколад и всичко вървеше добре до момента, в който пилетата ми се сториха много бледи и прибавих течна жълта боя към стопения шоколад, която го пресече, и моите пиленца вместо гладки и стилизирани, каквито бяха замислени, станаха малко небрежни и разрошени.
Другото неудобство от липсата на фондан бе това, че върху стопения бял шоколад се рисува трудно и цветният гел не се закрепя добре. В резултат на това външният вид на заека и кокошката започна да събужда съмнения за дълбоки китайски корени.
Дъщеря ми обаче ги намери за очарователен и ме насърчи.
Начин на приготвяне:
Яйцата се разделят. Жълтъците, маслото, портокаловата кора се разбъркват до кремообразна смес. Добавят се останалите 50гр също настърган на ренде марципан. Белтъците се разбиват на сняг с останалото количество (50гр.) от захарта. Добавя се нишестето и внимателно разбърква. Двете смеси се разбъркват с дървена лъжица до хомогенизиране.
Портокалът се измива, подсушава и кората му се настъргва на ситно ренде, а сокът му се изтисква. Портокаловият сок (около 75мл) се завира за 1/2мин. с 50гр от захарта. 50гр от марципан се настъргва на ситно ренде и добавя към портокаловия сок, също портокаловия ликьор – добре разбърква до хомогенна смес.
Фурната се включва на програма „грил”. Аз използвах форма за мъфини. Отворчетата се намазват хубаво с меко масло и брашно. Сипва се 1с. л от тестената смес, заглажда се и запича на средна скара за около 8-10мин. докато сместа покафенее и започне да се отделя от стените – тогава се изважда. Върху тестото се сипва и разнася равномерно 1с. л от портокаловия сироп. Върху него отново 1с. л от тестото. Отново се запича до златистокафяво, вади се и се слага портокалов сироп и отново тесто. И така, в този ред, докато смесите свършат. Формата се вади, охлажда се и с помощта на клечка за зъби тортичките внимателно се отлепят и обръщат. Вече са готови за декориране.
От изброените по-горе продукти оформяме главичките на животинките като топчета. Поставяме ги на хартия за печене и заливаме с белия шоколад. Заливаме и тортичките със стопен бял шоколад, разбъркан с олио, посипваме с цветни кокосови стърготини и отгоре поставяме главичките-топчета. Оставете в хладилник поне един час преди поднасяне.
Ваня, мили приятели, пожелавам ви весели великденски празници!