Това е една от рецептите, с които гостувах в пролетния брой на първото българско кулинарно онлайн блогсписание SO into FOOD. За мен това бе невероятно позитивна емоция и ми донесе удовлетворението да бъда част от една все по-голяма общност, която споделя идеята, че храната е любов.
Броят е невероятен, истинска наслада за очите и душата с красивите си снимки и прекрасните пролетни рецепти на български кулинарни блогъри.
В него ще намерите интересна информация за Великден и нови вкусни рецепти за празничната трапеза. Очакват ви и много изненади. Непременно го разгледайте и намерете своята рецепта.
Благодаря на момичетата от екипа за любезната им покана и милия жест да изберат снимката на пролетния пай за корица на списанието. Пожелавам им успех, много вдъхновение и .... до нови срещи!
Броят е невероятен, истинска наслада за очите и душата с красивите си снимки и прекрасните пролетни рецепти на български кулинарни блогъри.
В него ще намерите интересна информация за Великден и нови вкусни рецепти за празничната трапеза. Очакват ви и много изненади. Непременно го разгледайте и намерете своята рецепта.
Благодаря на момичетата от екипа за любезната им покана и милия жест да изберат снимката на пролетния пай за корица на списанието. Пожелавам им успех, много вдъхновение и .... до нови срещи!
Необходими
продукти за 4-6 порции:
150г бейби спанак
4 тънки точени кори
4-5 с.л олио за намазване на корите
200г рикота или крем сирене
100 мл готварска сметана
4 яйца
1 ч.л горчица
½ връзка мечи лук
(див чесън, левурда)
1 ч.л. пресен розмарин
1 с.л. прясна мащерка
4-5 чери доматчета
½ глава червен салатен лук, нарязан тънко напречно /може
и стрък праз или парчета пресен лук/
сол и черен пипер на вкус
2 ленти бекон (по желание), нарязани на малки парченца
Начин на
приготвяне:
Намажете с малко олио дъното и стените на по-дълбок тиган или тавичка с диаметър 26см.
Срежете корите на две, така че да получите общо
8 правоъгълника. Поставете първите две кори на дъното и ги намажете с
олио. Върху тях кръстообразно поставете
следващите две и пак намажете с олио. Целта е
да се покрият равномерно дъното и стените на съда за печене.
Разбийте яйцата с рикотата, сметаната, горчицата, солта и
пипера. Кипнете около 2 л. вода с две
щипки сода за хляб. Поставете измития
спанак в гевгир и го бланширайте за около две минути само да омекне или докато водата започне да
става бледо зелена. Извадете гевгира и
охладете спанака със студена вода. Отцедете го добре и го прехвърлете на дъска.
Нарежете го на едри парчета и го
прибавете към яйчената смес заедно със нарязания мечи лук и розмарина. Излейте
получената смес върху корите и загънете краищата им навътре. Отгоре поставете целите чери доматчета ,
червения лук и поръсете със ситно нарязания бекон.
Изпечете пая в предварително загрята на 180 фурна за около
35 мин или докато се зачерви
приятно. Извадете го и охладете поне 20 минути. Поднесете със свежа салата.