вторник, 12 април 2016 г.

Пролетен пай

 Това е една от рецептите, с които гостувах в пролетния брой  на първото  българско кулинарно онлайн блогсписание SO into FOOD.  За мен това бе невероятно позитивна емоция и ми донесе удовлетворението да бъда част от една все по-голяма общност, която споделя идеята, че храната е любов.
 Броят е невероятен, истинска наслада за очите и душата с красивите си снимки и прекрасните пролетни рецепти на български кулинарни блогъри.
 В него ще намерите интересна информация за Великден и нови вкусни рецепти за празничната трапеза. Очакват ви и много изненади. Непременно го разгледайте и намерете своята рецепта.
 Благодаря на момичетата от екипа за любезната им покана и милия жест да изберат снимката на  пролетния пай за корица на списанието. Пожелавам им успех,  много вдъхновение и .... до нови срещи!




Необходими продукти за 4-6 порции:

150г бейби спанак
4 тънки точени кори
4-5 с.л олио за намазване на корите
200г рикота или крем сирене
100 мл готварска сметана
4 яйца
1 ч.л горчица
½  връзка мечи лук (див чесън, левурда)
1 ч.л. пресен розмарин
1 с.л. прясна мащерка
4-5 чери доматчета
½ глава червен салатен лук, нарязан тънко напречно /може и стрък праз или парчета пресен лук/
сол и черен пипер на вкус


2 ленти бекон (по желание), нарязани на малки парченца


Начин на приготвяне:

Намажете с малко олио дъното и стените на  по-дълбок тиган или тавичка с диаметър 26см. Срежете корите на две, така че да получите общо  8 правоъгълника. Поставете първите две кори на дъното и ги намажете с олио.  Върху тях кръстообразно поставете следващите две и пак намажете с олио. Целта е  да се покрият равномерно дъното и стените на съда за печене.
Разбийте яйцата с рикотата, сметаната, горчицата, солта и пипера.  Кипнете около 2 л. вода с две щипки сода за хляб.  Поставете измития спанак в гевгир и го бланширайте за около две минути  само да омекне или докато водата започне да става бледо зелена.  Извадете гевгира и охладете спанака със студена вода. Отцедете го добре и го прехвърлете на дъска. Нарежете го на едри парчета  и го прибавете към яйчената смес заедно със нарязания мечи лук и розмарина. Излейте получената смес върху корите и загънете краищата им навътре.  Отгоре поставете целите чери доматчета , червения лук и поръсете със ситно нарязания бекон.
Изпечете пая в предварително загрята на 180 фурна за около 35 мин или докато се зачерви приятно. Извадете го и охладете поне 20 минути. Поднесете  със свежа салата.


четвъртък, 7 април 2016 г.

Дъвчащи бисквити с меласа и анасон

Това са едни от най-хубавите бисквити, които някога съм правила. Захарна коричка и мека дъвчаща вътрешност, вълшебен вкус на карамел, меласа, канела и звездовиден анасон....


Необходими продукти:

1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. брашно от лимец
2 равни ч.л. хлябна сода 
1ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1 звездичка от звездовиден анасон - смляна
1/4 ч.л. сол
1 голямо яйце
1/2 ч.ч. меко масло (100г)
1/2 ч.ч. кафява тръстикова захар (или повече)
1/3 ч.ч. меласа (гроздова или с каквато разполагате)
кафява захар за овалване



 Начин на приготвяне:

Затоплете маслото в метален съд. В купа с миксер разбийте яйцето и захарта на крем. Добавете маслото и меласата. В друга купа смесете сухите съставки - двата вида брашно, солта  содата, джинджифила, канелата и анасона. Добавете ги към течните съставки и разбъркайте добре с лъжица  до пълното им усвояване. Трябва да получите мека гъста смес. Оставете купата за 30 мин. в хладилника (или за 15 мин във фризера), за да стегне тестото и да работите по-лесно с него.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Застелете с хартия за печене две тавички(при мен стандартните две тавички на фурната). Ако печката ви позволява печене на две нива, това е голямо удобство и ще изпечете двете тавички заедно. Тъй като от това количество ще излязат 40-45 бр. бисквити ще трябва да изпечете общо 3 тави.
В купа изсипете малко кафява захар за овалване. Извадете част от тестото и с намаслени ръце откъсвайте малки топчета с големина на среден орех. Оваляйте топчетата  в приготвената захар и ги подредете на достатъчно разстояние върху хартията в тавичките. Не ги приплесквайте - по време на печенето бисквитките ще слегнат и ще се разлеят. 
Изпечете ги за 10-12 мин, като след 8-та минута сменете местата на тавите(ако печете заедно). Не ги препичайте - трябва да се втвърдят леко само крайчетата на бисквитките, но при допир да бъдат меки. Извадете ги и ги охладете поне 10 мин. Изпечете по същия начин и за същото време и останалите. Ако ги препечете, ще се загубите меката им дъвчаща сърцевина, която всъщност ги прави толкова очарователни.




 Меласата и кафявата захар придават много приятен карамелен вкус, в който анасонът и канелата се вписват чудесно.
Меласа може да намерите както онлайн, така и да поръчате в билковите аптеки или да попитате в зеленчуковите магазини. Оказа се, че борсите, от които зареждат, разполагат с меласа - гроздова, от фурми, от захарно цвекло. От аптеката пък ми доставиха био меласа от захарна тръстика, която обаче има по-горчив вкус. Цената на разфасофка от около 0.500кг е между 4.5 - 6 лв и може да се използва доста време както за сладкарски цели, така и за мариноване на месо. Препоръчвам ви да опитате, особено като се имат предвид полезните вещества, които съдържа.


  Бисквитите са чудесни - ароматни, уханни и топящи се в устата. Може да ги съхранявате до 4-5 дни в кутия.

сряда, 6 април 2016 г.

Свинско бонфиле с ябълки и горчица

Тази рецепта отлежаваше дълги години у дома на страниците на бр. 47 на любимото ми списание "GoodFood" и сигурно още щеше да отлежава, ако не беше участието на тандема Пепи и Жулиетка в състезанието "Мама готви по-добре" и тяхната презентация на тази рецепта (друго си е око да види). Това е рецепта, която трябва да се опита поне веднъж, и за един уважаващ себе си кулинарен блогър е въпрос на чест да я приготви :)
 Тези, които са гледали епизодите на предаването, знаят, че двете момичета се справиха блестящо като ни доставиха минути на гордост и приятни емоции. 
 Аз пък доставих подобни приятни емоции на моето семейство като няколко пъти им приготвих тази вкусна и бърза рецепта. И определено ще продължавам да им ги доставям.
Препоръчвам я горещо - приема се и от заклети традиционалисти в храненето.


Необходими продукти за 4-5 порции:

80мл смес от растително масло(аз използвах от авокадо) и краве масло
3 средно големи ябълки
щипка кафява захар
600г свинско бонфиле, нарязяно на медальони с дебелина около 1 см
200мл пилешки бульон, леко осолен
2 с.л. едрозърнеста горчица(най-добре домашна)
10-12 пресни листа от градински чай
100мл готварска сметана
сол, черен пипер и малко див лук за поръсване


Начин на приготвяне:

Знаете, че бонфилето е сухо месо и затова основното тук е то  да не се готви повече от 8-9 мин, за да остане по-сочно и крехко.
Ябълките се почистват от семенната част и се нарязват на четвъртинки или осминки. Загрейте половината от мазнината в тиган, добавете щипката захар и ябълките и ги оставете да се карамелизират и омекнат, като ги обръщате. Извадете ги от тигана и поставете в съд под капак.
Добавете останалата мазнина в същия тиган и сложете медальоните като ги готвите по 2 мин. от всяка страна - до леко порозовяване на месото. Добавете към месото топлия пилешки бульон с разтворената в него  горчица и гответе още 4 мин. Прибавете ябълките и листенцата градински чай и след 1-2 мин. ястието е готово. Отдръпнете тигана от огъня и прибавете сметаната, сол и пипер на вкус. Поднесете с накълцан ситно див лук.


Добър апетит!

сряда, 30 март 2016 г.

Флан с тиквичики и извара

Още щом видях рецептата на Мина за този флан, реших, че ще го направя. 
 Препоръчвам го горещо и на вас, защото се приготвя лесно, сравнително бързо, а резултатът със сигурност ще погали небцето ви с фин  вкус и нежна консистенция. 
Рецептата е семпла и това я прави изключително добра. 
 Единственото, което си позволих да добавя към нея, бе една голяма скилидка чесън, задушена заедно с тиквичките.



Необходими продукти:

200г прясна извара
200г пресни тиквички
200мл готварска сметана (аз използавам Pilos от Lidl  в малките кофички с 30% масленост)
1 голяма скилидка чесън
4 яйца
сол, черен пипер
1 препълнена с.л. пресен копър, нарязан ситно
1с.л. масло
1с.л. зехтин
масло за намазване на формичките

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 160 градуса.  Намаслете добре 4-5 купички с вместимост като тези за крем карамел.
Загрейте  подходящ съд с капак, прибавете маслото, зехтина и накълцаната ситно скилидка чесън. Разбъркайте, докато чесънът омекне и пусне аромата си. Добавете нарязаните на кубчета тиквички, посолете със сол и черен пипер. Задушете по капак до омекването им. Добавете сметаната и изварата и отдръпнете от котлона. Пасирайте добре. Едно по едно прибавете яйцата  като не спирате на пасирате. Накрая добавете копъра. Разлейте сместа в купичките и изпечете флана на водна баня за около 45 мин.
Поднесете го обърнат в чинийка като предястие със салата или солени крекери.
Чашата студено бяло вино или бира е просто задължителна!


Благодаря на Мина за чудесната рецепта!

понеделник, 28 март 2016 г.

Кекс(чета) с ябълки

За приготвянето на тази рецепта ме вдъхновиха ябълковите кексчета на Ивана. Както всичките и рецепти и тази е много сполучлива и вкусна!
 Аз използвах за основа обаче любимото ми кексово тесто със заквасена сметана  като добавих към бялото брашно лимец, а вместо олио сложих масло. Пробвала съм да изпека тестото като малки кексчета и като голям компактен кекс - резултатът е винаги добър - пухкав, ароматен и вкусен сладкиш. Опитайте и вие!


Необходими продукти:

3 яйца
1 ч.ч. кафява тръстикова захар
2 с.л. меласа (гроздова, тръстикова)
100г много меко масло
200гр заквасена сметана
1 пакетче бакпулвер
1 ч.ч. бяло брашно

2/3 ч.ч. пълнозърнесто брашно от лимец
1 ч.л. канела
1 ванилия
2 ябълки
сока и кората на 1 лимон
3-4 с.л. кокос и мусковадо за поръсване (по желание)






Начин на приготвяне:

Намажете с масло и поръсете с брашно голяма кексова форма или по-големи формички за мъфини с 12 гнезда. 
Обелете ябълките, нарежете ги на малки кубчета и ги залейте със сока от лимона. Прибавете към тях настърганата лимонова кора ги оставете настрана.
Разбийте с миксер яйцата със захарта, добавете мекото масло и заквасената сметана. Смесете добре и започнете да добавяте на порции сухите съставки с помощта на дървена или силиконова шпатула. Трябва да получите сравнително гъста еднородна смес.



Разпределете кексовата смес във формите и поставете отгоре ябълките. Поръсете с кокоса и мусковадото. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Проверявайте с клечица за готовност. Ако печете в голяма кексова форма , ще ви трябва повече време за изпичане - около 55мин.
Извадете изпечения сладкиш и го намажете с малко стопено масло с помощта на четчица. Охладете и поднесете.




Насладете се на пухкавата текстура и невероятния аромат на масло, лимон, канела и ябълки!
Добър апетит!

неделя, 20 март 2016 г.

Ментов чийз кейк с малини и лайм и 5 години кулинарно блогуване

Честита първа пролет! Навън слънцето се промушва през  цъфналите клонки на плодните дръвчета, чува се радостната песен на птички, парковете и поляните са осеяни с цветни петна от великденчета и теменужки.
 Вчера видяхме първите щъркели и завързахме  с нетърпение мартениците на една пухкаво разцъфтяла джанка. Добре дошла да е пролетта в живота ни с радостното усещане за пробуждане, ново начало и безкрайно синьо небе, готово да побере и посрещне всеки птичи полет. 
А освен всичко това на днешния ден това мое местенце става на цели пет години! 
 Затова на рожден ден, като на рожден ден - с нещо вкусно и свежо като пролетта. Виртуално ще ви почерпя с един много приятен на вкус чийзкейк без печене, който може да приготвяте по всяко време на годината. 

Благодаря на всички вас, които намирате време да се отбивате в моя блог. Искрено се надявам, че нещата, които намирате тук,  са ви полезни и правят живота ви по-цветен, красив и вкусен!



Необходими продукти:

За подложката:

250г обикновени бисквити
100г масло
1 с.л. мед

400г крем сирене(тип Филадалфия)
1 кутия(397г) подсладено кондензирано мляко
15г желатин
400мл смената за разбиване(30%)
2-3  с.л пудра захар
1 ванилия
кората  и сока от 1 лайм (или лимон)
1 капка ментово масло
1-2 с.л. ментов сироп за цвят

по желание: малини или други плодове - пресни или замразени



Начин на приготвяне:

В купата на кухненския робот или с пасатор смелете бисквитите. Стопете маслото и прибавете меда към него като бъркате докато се разтвори. Добавете маслото към смлевите бисквити и пулсирайте няколко пъти докато получите еднородни маслени трохи.
Застелете форма с диаметър 26см с хартия за печене, изсипете маслените трохи и притиснете добре към дъното на равномерен пласт. Покрийте с фолио и приберете в хладилника да стегне.
.В дълбока купа разбийте крем сиренето с кондезираното мляко, добавете ванилията, кората и сока от лайма, ментовото масло и ментовия сироп. 
Разтворете желатина в 50-60мл вода докато стегне. След това го стопете на водна баня до втечняване. 
Докато желатинът се втечнява,  разбийте студената сметана до стегнати връхчета. Добавете втечнения желатин към сместа с крем сиренето при постоянно разбиване с миксер до пълното му усвояване. С шпатула с движения отдолу нагоре добавете  и сметаната докато получите хомогенна смес. 
Извадете формата от хладилника, изсипете една част от млечната смес, поръсете с малини и долейте останалата част от сместа. Охладете в хладилник за минимум 3-4 часа. При поднасяне можете да украсите с разбита сметана, пресни плодове или с карамелизирани кръгчета лайм и листенца прясна мента, така както съм направила аз.

неделя, 14 февруари 2016 г.

Турски кух хляб (Кübban ekmeği)

Всеки, който е посещавал турски ресторант, познава този ефектен, вкусен и ароматен хляб. Винаги съм мислела, че се приготвя по някакъв особен начин, изискващ специални умения, защото приготвянето на хляб си е свещенодействие. Оказа се обаче, че приготвянето на този хляб никак не е трудно и, освен дозата любов и любопитство,  е необходимо само желание. Продуктите са достъпни, единственото по-различно е, че в тестото не се слага мазнина и не изисква второ втасване.




Необходими продукти за 4-5 човека:

около 0. 500 кг брашно
7 г суха мая (2 ч.л.)
250 мл прясно мляко или вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

1 разбито яйце за намазване
бял и черен сусам за поръсване

Откакто имам машина за хляб, замесвам всички теста там на програма тесто или в минутите за замесване на програмата за бърз хляб. Продуктите се поставят на дъното на контейнера в познатата последователност - първо течните, после сухите. Върху пресятото брашно оформям три вдлъбнатини. В средната поставям маята, в останалите две - захарта и солта. Замесвам меко тесто, което трябва да се наблюдава. Възможно е да се добави още брашно или пък течност. И тук важи стандартният принцип готовото тесто да е меко като меката част на ухото. 
Ако месите на ръка, добавяйте пресятото брашно на части до получаване на меко и еластично тесто.
Оставяме готовото тесто да втаса до удвояване на обема в машината или в намаслен съд под свежо фолио. Разделяме тестото на няколко топки, които разточваме върху набрашнена повърхност на елипса с дебелина около 0.5 см. Не разточвайте тестото прекалено тънко, за да не стане прекалено тънък и хрупкав хлябът при изпичане. Може да го оформите на 4-5 по-малки питки или на 2-3 по-големи елипсовидни хляба.
 Готовите елипси прехвърлете в тавичка върху хартия за печене. Намажете ги с разбитото яйце и поръсете със сусам. Оставете ги да починат така десетина минути и изпечете в предварително загрята фурна на 220 градуса до златисто. Не ги препичайте. 
Ако вашата фурна има опция за едновременно  печене на две нива и обикновено практикувате по този начин, ви съветвам да изберете друга програма. Изпечен на две нива при мен долният хляб не успява да се надуе както трябва, затова при следващите изпичания, слагах само по една тавичка.
Слагайте горещия хляб на масата и започвайте. Внимавайте да не се изгорите от горещия въздух вътре, когато го разчупвате.


Добър апетит!
Ако ви остане тесто, го поставете в хладилника под свежо фолио в намаслен съд или в найлонова торбичка. Може да го използвате на другия ден като веднага разточите върху набрашнен плот , без да го чакате да втасва предварително. Оставете разточените и намазани с яйце елипси да починат 15 минути преди да ги изпечете.

четвъртък, 17 декември 2015 г.

Коледни линцерови сладки

     Това са едни от сладките, които често приготвям по Коледа  в резултат от коледната еуфория в кулинарната тема в бг. мама през последните няколко години. Истина е, че преди това почти истерично правене и показване на коледни сладки, коледното приготовление у дома бе доста по-скромно и традиционно според сладкарските празнични рецепти по тукашните ширини. Истина  обаче и това, че новите рецепти направиха Коледата ни по-вкусна.
 В първите години списъкът с коледни сладки бе доста дълъг, ентусиазмът ми -  много голям, кръстът и гърбът ми - по-здрави.
 Днес, след доста изпитани рецепти, съм ограничила сладките до 4-5, изцяло съобразени с вкусовете на моите домашни любимци. За мен това е една от най-сполучливите и вкусни рецепти за линцерови сладки и съм благодарна на момичето с псевдоним nudel33 от форума на бг.мама, че я сподели с всички нас.
 Рецептата е австрийска и днес аз я споделям с вас с надеждата да направи по-вкусни и вашите коледни празници.



Необходими продукти:

200гр меко масло
3 жълтъка
100г захар
1 ванилия
кората на един лимон
50г смлени сурови или печени лешници (белени)
300г брашно


Начин на приготвяне:


Смелете лешниците възможно най-ситно. От всички продукти замесете маслено тесто на ръка или в кухненски робот. Увийте тестото в свежо фолио и го оставете в хладилника за един час, за да стегне. Моята препоръка е да работите с тестото, като го разделите на 4-5 дози за разточване. Така ще предотвратите прекаленото омекване на масленото тесто, което от топлината на ръцете и стайната температура омеква бързо и оформянето и отделянето на бисквитките ще стане по-трудно. Вземете една доза (другите да си стоят в хладилника), разточете я върху подходяща подложка с дебелина около 3-4 мм и изрежете с формички по желание. Лично аз предпочитам формички с по-малък диаметър - сладките стават повече на брой и са по-кокетни. 

 Ако използвате формичка с диаметър 4 см, ще получите около 48-50 слепени сладки. За да не сбъркате броя на двойките ( на подложната бисквитка и залепената за нея изрязана бисквитка в средата)  във всяка тава сложете по равен брой от двете.  Така ще имате готови комплекти. Печете около 10 минути на 175 -180 градуса до леко порозовяване на крайчетата. Не ги препичайте!
Докато се пече първата доза, изведете следващата част от тестото и работете по този начин докато свърши цялото тесто.
Охладете добре изпечените бисквитки и ги слепете с желе или конфитюр с червен цвят. Аз предпочитам малиново желе, но можете да ги направите с ягодов или касисов конфитюр. Преди да слепите бисквитките,  можете да поръсите горната бисквита с отвор в средата с малко пудра захар с помощта на малка цедка.




Направете по-вкусна Коледата си  с тези красиви и вкусни сладкиши.

Весели празници и добър апетит!

вторник, 24 ноември 2015 г.

Крекери с лимец, сусам и риган


   Откакто открих прекрасния вкус на лимеца постоянно експериментирам с него и опитвам различни рецепти. Така попаднах на страхотните крекери на Инчето, които, уверявам ви, са толкова бързи и вкусни, че е престъпление да не ги направите. Аз въобще не се замислих дори. Оттогава упражнението се повтори няколко пъти, с различни ароматни добавчици, макар че и основната рецепта си е много добра.
 Преди да открия тези крекери, любими ми бяха сусамовите крекери на свежата Анабел, но, за голямо съжаление на Анабел, те се оттеглиха засега на почетното второ място.
Днес ще ви предложа моето изпълнение на тези вкусни солени бисквити.


Необходими продукти:

1 1/4 ч.ч. брашно от пълнозърнесто брашно от еднозърнест  лимец
1/2 ч.ч. сусамово семе (аз смесих бял и черен сусам)
1/2 ч.л. сол
7 с.л. зехтин
5 с.л. вода
1ч.л. сух риган или пресен розмарин
1/2 ч.л. сух гранулиран чесън


Начин на приготвяне:

В купа смесваме всички сухи съставки, прибавяме към тях зехтина, разбъркваме и добавяме водата лъжица по лъжица до като получим тесто, което може да се меси. Разточваме го върху подходяща повърхност на дебелина 3-4 мм и нарязваме според вкуса на квадрати, ромбоиди, пръчици или кръгчета. За по-голямо удобство можете да го разточите директно върху лист хартия за печене, който да прехвърлите в тавичка. Поръсете с малко сол и печетев предварително загрята на 180 градуса фурна около 20 минути.




Добър апетит!

неделя, 22 ноември 2015 г.

Коледни бисквитки с анасон




  Ето че и тази година е към своя край. Малко по малко започва да се усеща духът на Коледа,  макар че бялата и снежна зима все още не е дошла.
Подготовката за коледната трапеза понякога е дълга и е добре да се планира предварително. Ще ви предложа едни вкусни бисквитки, които можете да направите заедно с децата и да се забавлявате заедно. Вкусът им е приятен, с лека пикантна нотка на изненада от анасона, а самите те са  меки и топящи се в устата.
С тази рецепта участвам в една благотворителна инициатива на Farmhoping . На много от вас тяхното лого е добре познато.



 Рецептата ми е включена в книжка с рецепти за Бъдни вечер и Коледа, която е част от подготвените от Farmhoping  благотворителни коледни кутии с прекрасни чисти продукти от малки екоферми и български вина, В тях ще намерите всичко необходимо за празничната ви трапеза, заедно с рецепти от български кулинарни блогъри.
 Част от цената на всяка кутия е отредена за дарение на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания".
 Ако желаете и вие да сте част от тази благородна инициатива,  можете да направите своя избор на благотворителна кутия оттук.



Необходими продукти:

2 ½ ч.ч. брашно
¾ ч.ч. кафява захар или мусковадо
4 жълтъка
10 с.л.  меко  масло
1 равна с.л. счукани семена от анасон
1 ванилия
1 белтък,  предварително разбит
¼ ч.л. сол

Маслото се разбива със захарта с миксер за 3-4 мин.  до пухкава смес. Прибавяме жълтъците един по един и ванилията като продължаваме да разбиваме.. На части прибавяме брашното, солта и счукания анасон до получаването на ронливо тесто. Полученото тесто има пясъчна структура, но от топлината на ръцете става меко и се събира. Докато разточвате пресовайте с ръце, за да поема топлината им. Разделяме тестото на две топки, които разточваме последователно с дебелина около 4-5 мм. Изрязваме бисквитките с кръгла форма, пресоваме леко с пръсти във формата и ги подреждаме върху предварително застлани с хартия за печене тавички.  Намазваме с разбития белтък и можем да направим декорация с релефна формичка върху тях, така както съм направила аз на част от бисквитките по-горе.
   По желание можем да поръсим с малко захар. Печем до порозовяване на краищата на 180 градуса около 6-7 мин. От това количество се получават около 60 бр. бисквитки.  
 Готовите бисквитки могат да се украсят с айсинг – забавно начинание, в което децата се включват с желание.

Ако анасонът не е вашият аромат, може да го замените с друга любима подправка – канела или лимонова есенция. Бисквитките са много крехки и вкусни.



Тази рецепта е всъщност за коледни  сладки, но от няколко години по този начин аз приготвям тези бисквитки.

Забележка:  Ако не успявате да съберете тестото на топка и да го разточите, можете да взимате част от него и с пръсти да го пресовате направо във формичката на бисквитката. От топлината и натиска се оформя плътен слой бисквитка с дебелина около 0.5см.
Източник

сряда, 28 октомври 2015 г.

Печена тиква със салвия и къри

Продължавам  есенните рецепти с още едно тиквено предложение. Този път в солен вариант, който, уверявам ви, си заслужава да опитате.



Необходими продукти:

1 кг тиква Цигулка
1/4 ч.ч. нарязани орехи или десетина сварени и обелени кестени
1/2 ч.л. сладко къри
1/2 ч.л. сух чесън на гранули
5 с.л. зехтин
1 ч.л. суха салвия
10-12 пресни листа от салвия
сол
черен пипер

За спаначеното канапе:

1/2 кг пресен спанак (може и повечко)
5 с.л. зехтин или краве масло
2 ситно накълцани скилидки чесън (едри)
сол, черен пипер
щипка индийско орехче
1/4 ч.ч. нарязани орехи

шепа зърна от нар за украса


Начин на приготвяне:

 Покрийте с хартия за печене тавичката на фурната. Почистете тиквата и я нарежете на парчета (примерно като тези по-горе на снимката).
Изсипете на дъното на тавата зехтина и подправките без прясната салвия и разбъркайте много добре. Овалайте всяко пърче тиква в маслената смес и подредете в тавичката. Топнете листенцата салвия в мазнината по дъното и ги подредете около и върху тиквата. Добавете 3-4 с.л. вода и печете на 200 градуса в предварително загрята фурна около 25-30 мин. или до леко зачервяване на краищата. 7-8 минути преди да извадите тиквата намалете фурната до 180 грдуса  и добавете в тавата орехите леко да се запекат.
Малко преди тиквата да е готова  пригответе канапето като измиете и почистите спанака и го нарежете на едри парчета. В тиган с незалепващо покритие сложете зехтина или маслото (може и да ги комбинирате) и загрейте леко. Добавете чесъна и намалете котлона докато чесънът омекне. Това ще ви отнеме не повече от 1-2 мин. Добавете спанака и 1-2 с.л. вода и разбъркайте няколко пъти. Спанакът се готви много бързо 2-3 мин. са му достатъчни. Посолете и овкусете с черен пипер и индийско орехче. 
Поднесете тиквата върху спаначеното канапе и поръсете с орехи зърна от нар. 
Не пропускайте да опитате хрупкаво запечените листа от салвия - великолепни са!


Така приготвената тиква е и чудесна гарнитура към печени меса. Може да я сервирате и с ленти прошуто.
Да ви е сладко.

вторник, 13 октомври 2015 г.

Тирамису с тиква

  Бях планирала следващата публикация в блога да е  рецепта на основно ястие, но взех че направих, снимах и показах това тирамису на няколко места и ме помолиха за рецептата.
 Така че, драги приятели, пак десерт. Но, мнооого вкусен! И лесен!
 Дъщеря ми го определи като божествен и уникален!



 Този сладкиш бе пълна импровизация, базирана на наличните продукти в хладилника. Както знаете,  у дома тиквата е на почит и я експлоатирам успешно в сладък и солен вариант през цялата година, защото имам навика да варя и замразявам. Тази тук обаче кротко си отлежаваше втори ден като остатък от материала за едни тиквени сладки, които правих. Тук е момента да отбележа, ако не сте ги опитвали, да поправите веднага този пропуск, защото,  освен лесни за приготвяне , те са от онези вкусни сладки, които се топят в устата.
Та, ето и рецептата за днешния десерт!

Необходими продукти за 6-8 порции:

24 бр. бишкоти савоярди
250 мл силно еспресо
1с.л. захар(или повече, според вашия вкус)
3-4  с.л. ароматно уиски, (бърбън или някое по-отлежало по възможност)

За тиквения слой:

250 г маскарпоне
200 мл течна сладкарска сметана
400 г сварена (на пара) и пюрирана тиква
4-5 с.л. пудра захар
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. индийско орехче

За горния слой:

250г маскарпоне
200 мл течна сладкарска сметана
3-4 с.л. пудра захар
3 с.л. от същото уиски


Начин на приготвяне:

Пригответе тиквената смес като в кухненски робот разбиете тиквата заедно със захарта, подправките и сметаната. Накрая прибавете маскарпонето и разбийте и него за кратко на ниска скорост.

Прибавете захарта и алкохола в горещото еспресо и разбъркайте до стопяване на захарта. Излейте сместа в по-разлат съд, за да може удобно да топите бишкотите.
Пригответе си подходящ съд , в който ще наредите тирамисуто (аз използвах квадратна тавичка с размер на стената 22см.
Топвайте бишкотите в алкохолното еспресо от всички страни и редете на дъното на тавичката, като оставяте малко разстояние между тях. Ако използвате тавичка със същите размери като моята, за долния ред ще ви трябват точно 12 бишкоти. Разпределете половината от тиквения крем върху първия ред бишкоти. Подредете отгоре останалите бишкоти по същия начин - натопени в алкохолно кафе, на леко разстояние една от друга и върху тях разпределете останалия крем.
Покрийте тавичката със свежо фолио и я приберете в хладилника.


За горния слой разбийте с миксер или в робот сметаната заедно със захарта и алкохола на гъст крем. Прехвърлете в купа и добавете на части маскарпонето като бъркате с шпатула докато се получи хомогенна не много гъста смес. Прехвърлете сместа в пош с подходящ накрайник, извадете тавичката от хладилника и шприцовайте белия слой равомерно върху тиквения слой. Покрийте отново със свежо фолио и приберете  в хладилника най-добре за една нощ, за да поеме сладкишът всички аромати.
Преди поднасяне поръсете тирамисуто равномерно с качествено какао.


Наслаждавайте се!

Моите препоръки:
Тиквата може да изпечете във фурната или да сварите със съвсем малко вода.
Тъй като тиквеното пюре дава плътността на първия слой крем, мисля, че може да се добави и по-голямо количество от нея.
Не разбивайте маскарпонето за белия слой с миксер или робот - ще се втечни и кремът ще стане много рядък. Това няма да се отрази на вкуса, но формата ще пострада :)
Ако не разполагате с уиски, може да добавите какаов или кафеен ликьор, като в този случай не е необходимо да добавяте захар. Може да направите сладкиша по-висок като наредите още един слой бишкоти, но тогава трябва да увеличите количеството на тиквената смес и съответно на количеството кафе за натопяване на бишкотите.
Ако приготвяте сладкиша за деца, трябва да пропуснете алкохола и кафето, но, като се замисля, по-добре не го правете :) Направете за децата ванилов крем.
Тирамисуто не е много подходящо за нарязване и поднасяне в правилни парчета(като торта или кекс например), заради креместата си структура, така че грабвайте по една лъжица и нападайте.

събота, 10 октомври 2015 г.

Лимецови питки с маслини и риган



     
         Вдъхновение за днешната рецепта ми дадоха чудесните продукти , които получих от Farmhopping. Екипът им беше изключително любезен и намери начин продуктите да стигнат до мен, макар  услугата на този етап да е активна само за София.
  Аз съм от хората, които са имали щастливо детство. Това в голяма степен е така, защото  всички възможни училищни ваканции прекарвах при баба и дядо на село. Те ме научиха да познавам природата, земята, билките, да обичам и уважавам животните и най-вече да ценя благодатния, но и тежък селски труд. Благодарна съм им затова!
 Познавам вкуса на истинската храна - на козето масло и сирене, на овчия кашкавал и мляко, на супата и яхнията, приготвени с домашно пиле или кокошка, на нерафинираното орехово масло, на кехлибарения чист акациев мед, на семплата и така вкусна селска храна.
 Страната ни винаги е била земеделска земя и в това е нейният потенциал, който за голямо съжаление остава неизползван, несубсидиран, неразвит,  недооценен и неприоритетен за държавата.
Силно се надявам инициативата на Farmhopping  малки ферми от чисти райони да имат достъп до собствен пазар и сами да предлагат продуктите си и да определят цените им да има успех, а ние да имаме достъп до чисти качествени продукти на достъпни цени. Чистата и здравословна храна е жизнено необходима в днешния стресов, замърсен свят, в който все по-често, купеното от супермаркета крие много неизвестни.
 Силно се надявам и фермерите от малките стопанства да подходят отговорно и тази инициатива да им даде тласък за развитие.
 От любопитство си поръчах  какаов чай с канела и джинджифил, който се оказа невероятно вкусен, релаксиращ и умиротворяващ в студените есенни вечери.


    С най-голямо нетърпение обаче очаквах пълнозърнестото брашно от едрозърнест лимец, смляно в каменна мелница и ръчно месения кашкавал на екоферма Палакария.
 Досега не бях използвала брашно от лимец в печива и бях любопитна за крайния резултат. Реших да приготвя содени питки с лимец, маслини и риган, които да могат да се използват и като здравословни сандвичи с кашкавал и домат, пъхнати в ученическата раница.
 Много съм доволна от резултата, вкусът на лимеца е прекрасен, което в комбинация със полезните му за организма свойства го прави наистина една супер храна.
Дъщеря ми също оцени високо лимецовите питки, затова споделям и рецептата.

Необходими продукти:

250г бяло брашно (+, -)
250г пълнозърнесто брашно от едрозърнест лимец
100г фини овесени ядки (или леко смлени)
1ч.л. сода бикарбонат
1ч.л. сух риган
1ч.л. сол
40г  краве масло
80г нарязани маслини
500 мл гъст айрян

Начин на приготвяне:

Смесете двата вида брашно с овесените ядки, содата, солта и сухия риган и разбъркайте добре. С пръсти втрийте маслото към сухата смес, докато се усвои напълно. Добавете маслините и айряна на части и разбъркайте добре с лъжица или шпатула до получаването на влажно тесто. Набрашнете кухненския плот или силиконова подложка с брашно и прехвърлете там тестото. Не го месете много - само колкото да се смесят съставките. Нарежете тестото с нож (пластмасов) на 9 равни части и с помощта на ножа оваляйте всяка една в брашно. Пренесете набрашнените топки върху тавичка, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната до 180 градуса (с вентилатор). Върху всяка топка с остър набрашнен нож направете срезове във формата на кръст. Изпечете питките за около 25-30 минути. Охладете добре, особено, ако ще ги използвате за сандвич.




Ръчно месеният кашкавал на екоферма "Палакария" заслужава особено внимание заради страхотния си вкус и високо качество и лично аз ще си поръчвам от него отново. Той бе перфектният пълнеж на моите лимецови питки заедно с няколко резена домат и стръкчета пресен риган..


Добър апетит!

вторник, 6 октомври 2015 г.

Ментов сладкиш Нанаимо

   Преди няколко дни получих една покана за гостуване, която много ме зарадва и малко ме притесни. Зарадва ме, защото човекът, който ми я изпрати, е "високата летва" във фудстайлинга в българското кулинарно блог пространство и  е едно от моите големи вдъхновения. Точно това и ме притесни, защото и идея си нямах с какво да гостувам на това красиво, стилно и пристрастяващо място.
 Всички вече сте се досетили, че моята домакиня днес се казва Ева Тонева - талантлив фотограф, стилист с изключително точно чувство за мярка и стил и безспорно вдъхновяващ кулинар. Тя е креативен творец и художник по душа. Виртуално от няколко години в нейно лице аз общувам с един внимателен, скромен, добър и позитивен човек.
Благодаря ти за поканата и търпението, Ева! За мен е чест и удоволствие да бъда твой гост. Надявам се някой ден да си гостуваме и "на живо".
И аз като Зори се колебаех между няколко рецепти.  В крайна сметка избрах този ментов сладкиш, който обаче не можах да снимам както подобава. Но всеки, който иска да достави удоволствие на сетивата си,  винаги може да разгледа красивите и прецизно композирани снимки на Ева Love И да опита проверените и рецепти, защото освен красива при Ева храната е и доказано много вкусна.




Необходими продукти:

За основата:

50 г пудра захар
5 с.л. какао 
120г   масло 
1 разбито яйце
110 г натрошени бисквити
80 г  кокосови стърготини 
60 г смлени или ситно нарязани орехи 
1 капка ментово масло

За ментовия пълнеж:

2 ч. чаши пудра захар (около 300г)
120г меко масло
3 супени лъжици мляко (45 мл) или течна сладкарска сметана
2 с. л. сух ванилов пудинг на Д-р Йоткер
1 капка ментово масло
1 с.л. ментов сироп
6-7 пресни листа от мента
  

За  шоколадова глазура:  
150 г шоколад
2 чаени лъжички олио (10 мл)
1 капка ментово масло


Начин на приготвяне:

 За приготвяне на основата на слаб огън разтопете  на водна баня захарта, какаото и маслото в малка тенджерка и бъркайте до стопяване на захарта. Добавете капката ментово масло и разбъркайте много добре. При непрекъснато бъркане с бъркалка добавете разбитото яйце и не спирайте да бъркате още минута-две. Дръпнете от огъня, охладете леко и добавете натрошените бисквити, какаото, кокоса и ядките.
Покрийте дъното и стените на квадратна форма с дължина на страната 20-22 см с хартия за печене, така че хартията да виси навън. (Това ще ви помогне да извадите готовия сладкиш по-късно и да го нарежете добре.)  Изсипете  сместа  за основата и притиснете с валяче или с пръсти много добре към дъното. Охладете в хладилник за 30 минути.

Ментовия пълнеж пригответе по следния начин:
 В кана на робот или с пасатор блендирайте  пудрата захар, маслото, млякото, сухия пудинг, сиропа от мента и ментовото масло. Накрая добавете листата от мента и блендирайте пак. Изсипете масления ментов крем равномерно върху охладената основа и приберете в хладилника..
За глазурата разтопете  парченцата шоколад и олиото на водна баня, добавете ментовото масло и разбъркайте. Охладете до стайна температура. Разстелете равномерно върху ментовия крем. Оставете да престои една нощ в хладилника, ако има възможност. 
Нарежете сладкиша с топъл сух нож на квадрати или правоъгълници.




Моите забележки :
Не използвайте повече ментово масло от посоченото - то е силно ароматно етерично масло и трябва да се дозира прецизно. 
Ако нямате ментов сироп, който ще даде необходимия зелен цвят на масления крем, може да използвате малко зелена сладкарска боя или да добавите още 5-6 листенца прясна мента в крема.
Ако ви притеснява степента на сготвяне на яйцето в основата, може да процедирате и по следния начин: 
 След като стопите на водна баня какаото, маслото, ментовото масло и захарта, отдръпнете от огъня, охладете леко и тогава добавете разбитото сурово яйце и останалите съставки. Притиснете сместа към дъното на тавичката и печете на 180 градуса около 8 минути. Охладете и процедирайте по същия начин с рецептата.
Приготвях няколко пъти тази рецепта. На снимките тук основата съм приготвила без яйце, но това я прави по-ронлива. Добавката на яйцето ще даде добре оформен равномерен пласт, който се реже лесно и ще се отрази по-добре върху външния вид на сладкиша.
Ментово масло може да закупите от всяка аптека, както и онлайн от Фрамар например. Цената му е достъпна - около 3 лв. То е етерично масло, затова има различни приложения и никога не е излишно да разполагате с него в своя дом.

Адаптирано от: HERSHEY'S kitchens
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...