четвъртък, 21 август 2014 г.

Италиански маслени бисквити "Торчетти"

Домашната бисквита днес е лукс заради дефицита на свободно време. Но аз обичам луксозните неща :) Намерете малко време и ги направете - няма да ви разочароват, защото се приготвят бързо и с малко продукти.


 
Необходими продукти за 24 броя:
 
125г меко краве масло
2-3 с.л.  захар
250г брашно
60мл. светла бира
1 ванилия
кафява захар или мусковадо за овалване
 
 



Начин на приготвяне:

Брашното и маслото се размачкват с пръсти докато се получат маслени трохи. Прибавят се захарта и бирата, в която е разтворена ванилията. Омесва се меко маслено тесто, което се прибира във фризера за 20 мин. в найлонов плик или свежо фолио (или в хладилник за 1 час).
Охладеното  тесто се разделя на 24 части.
Работете с 3-4 части, останалите дръжте в хладилника. 
От всяка част се прави топче, а всяко топче се разточва на фитил с дължина около 10см. Фитилът се  оформя на кръгче (кравайче), овалва се в захар от едната страна и се поставя върху хартия за печене. В една стандартна тава се събира точно една доза от 24 броя.


Бисквитите се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20 минути до златисто.

Моите забележки: У дома най-бързо свършват бисквитките оваляни с мусковадо. Тъмната захар им придава карамелен вкус и самите бисквитки са по-меки и уханни. Ако сте любители на по-хрупкавите бисквитки, тогава ги оваляйте в кафява захар. Най-хрупкави стават бисквитите оваляни в бяла захар. Бирата не се усеща, но дава своя принос към целия аромат!

Поднесете ги с чай или кафе! Добър апетит!

Източник

четвъртък, 14 август 2014 г.

Маслен сладкиш с яйчен крем, боровинки и лайм

За тази рецепта ме вдъхнови Ваня от кулинарния блог С нож и вилица в ръка , която за мен е царицата на кростатите в българското кулинарно блог пространство. Приготвяла съм доста нейни рецепти и винаги съм оставала доволна от страхотния резултат. Преди време правих за роднини и приятели нейната сбричолата с лимонов крем, която обра овациите и всички ми поискаха рецептата. Прекрасен сладкиш, опитайте го непременно!
 Единственият "недостатък" на тези сладкиши е, че разкриват своя пълен чар и аромат на следващия ден, когато масленото тесто поеме влажността на крема и попие аромата на цитруса.......
Аз увеличих количеството на крема, защото вкъщи предпочитаме по-кремести сладкиши,  и промених някои от съставките.


Необходими продукти:

За масленото тесто:

150г меко краве масло
150г захар
350г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
1 яйце +1 жълтък
кората от 1/2 лайм
1 ванилия
щипка сол


за крема:

600 мл прясно мляко
3 жълтъка
60г царевично нишесте
7с.л. захар
1 с.л. сок  от лайм
кора от 1/2  лайм
1 ванилия

300 г боровинки




Начин на приготвяне:

В  купата на блендер или робот смесете брашното, бакпулвера, захарта и щипка сол. Добавете яйцето, жълтъка, ванилията и настърганата кора от лайм. Прибавете мекото масло и пуснете първоначално на ниска скорост, като постепено я увеличите, докато се получат маслени трохи. Извадете сместа от блендера и я сложете  в хладилник за 1 час или за 25 мин. във фризер. Не пропускайте тази стъпка.  
Докато масленото тесто стяга на студено, пригответе крема. В 100мл. студено мляко прибавете захарта, жълтъците, нишестето и кората от лайм, като разбърквате енергично с телена бъркалка до гладка смес.
Загрейте останалото мляко и на тънка струйка прибавете към него жълтъчната смес. Увеличете котлона и сгъстете крема, като бъркате непрекъснато. Отнемете от огъня, сложете ванилията, прибавете сока от лайм  и оставете  настрана  да се охлади.  
Застелете кръгла форма с диаметър 23 см с хартия за печене и намажете стените и с масло. Изсипете по голямата част от трохите и покрийте равномерно дъното и стените на формата като направите борд. Не притискайте много сместа по дъното-оставете я по-рехава. Изсипете слой от крема, поръсете обилно с боровинки, отново крем и отгоре разпределете останалите маслени трохи.  Върху тях посипете още боровинки и леко притеснете.
Изпечете сладкиша на 180 градуса  за 35-40 мин. в предварително загрята фурна. Оставете го във формата 10-15 мин. и тогава внимателно го прехвърлете в подходяща чиния за сервиране като отстраните хартията за печене. Поръсете с пудра захар. Нарежете го, когато е напълно изстинал.





Сигурна съм, че съчетанието между  лайм, боровинки и масло ще ви очарова.
Ако имате търпението да го нарежете на следващия ден, сладкишът ще ви предостави най-доброто от себе си:)!
За по-голям разкош можете да поднесете десерта с боровинковата лимонада на Ваня!

Забележка: Сладкишът може да се приготви и с други плодове - малини, къпини, касис.

сряда, 13 август 2014 г.

Чийзкейк с къпини

Обичам чийзкейковете - и тези с печене , и тези - без. Често включвам в тях сезонни плодове и се наслаждаваме на ароматната комбинация между вкус и текстура. Прекрасни десерти! И днешният, с когото ще ви запозная, е такъв.
Той е облагородена и подобрена версия на чийзкейка с малини , чиято рецепта съм публикувала в далечната 2011г.



Необходими продукти:

За подложката:
200гр. бисквити "Роден край"
60г масло

За пълнежа:

450 г прясна извара
100г заквасена сметана
130г захар
2 яйца
1 с. л. нишесте с връх
кората и сока на 1/2 лимон
1 ванилия
1/2 кг пресни къпини





Начин на приготвяне:

В блендер или с пасатор смелете бисквитите на едри трохи, прибавете мекото масло и пасирайте.
Разстелете бисквитената смес върху хартия за печене в откопчаваща се форма с диаметър 23см. Притиснете с пръсти към дъното, намажете стените с масло и приберете в хладилника.

В робот или с пасатор пасирайте до гладък крем изварата, захарта, нишестето и сметаната. Добавете яйцата едно по едно, после лимоновия сок, кората и накрая ванилията. Извадете формата от хладилника и изсипете върху бисквитите. Върху млечната смес с притискане наредете къпините. Печете 1 час на 170 градуса.

Ако използвате форма точно с този диаметър, ще ви останат къпини, които може да сварите с малко захар и да използвате за заливка на изпечения и изстинал чийзкейк.




Забележка: Винаги използвайте за чийзкейк прясна безсолна извара. Това е много важно. Бъдете внимателни и следете за срока на годност, не рискувайте с нови марки, ако вече имате изпитани и любими. Ако не можете да намерите прясна извара, я заменете с крем сирене. (Това е по-скъп вариант, но гарантира добър резултат.)
 Пасирайте изварата дълго до гладък крем - така ще получите подходяща текстура.  И последно - не препичайте чийзкейка.
Този чийзкейк може да сервирате и без заливка. Ако все пак желаете такава, а не са ви останали достатъчно къпини - просто го намажете със сладко от червени плодове - малини, касис, боровинки, къпини, черници. Ако сладкото ви е прекалено гъсто, го разредете с няколко лъжици вода.

Същият кейк може да приготвите с малини или ягоди. Намажете изпечения кейк с гъсто сладко или желе и "залепете"  пресните плодове отгоре. Глазирайте ги със желе или поръсете с пудра захар за по-ефектна визия!


Добър апетит! Наслаждавайте се!

неделя, 10 август 2014 г.

Телешки опашки с картофи на фурна

  Признавам, че първия път, когато чух за телешки опашки, не бях много въодушевена да влязат в семейното меню. Позицията ми, чувайки за нещо от рода на свински уши, телешки опашки и свински крачета, бе крайната позиция на "мис каприз". Моето момче обаче беше настоятелно и ме принуди да ги сготвя. Било някъде на гости, почерпили го с този деликатес  и това му причинило кулинарно вълнение ...
 Когато ги купих за първи път (всъщност той си ги купи - с толкова щастлива и доволна усмивка се прибра вкъщи - няма да го забравя никога)  ги приготвих на телешко варено. Бях очарована - бульонът беше изключително вкусен и ароматен, а месото по тях - неочаквано много. И най-вече - вкусно и крехко!
След няколко седмица последва второ прибиране вкъщи с доволна усмивка и аз се заех да интерпретирам идеята за опашки с картофи на фурна.
Е, прав беше човекът - наистина е много вкусно! Затова ще споделя днес с вас и начинът, по който  ги приготвям всеки път, когато открием този деликатес.



Необходими продукти за 4-5 порции:

телешки опашки - около 1.5 - 1.8 кг. (две по-малки или една голяма)
1.5кг картофи
2 моркова
резен целина
6-7 зърна черен пипер
сол
1 с.л. розмарин
2 с.л. прясна салвия
1 с.л. сух риган
1ч.л. сух чесън
50-60г масло
смлян черен пипер,
1/2 ч.л червен пипер
зехтин

Начин на приготвяне:

В тенджера под налягане сложете телешките опашки в студена вода. Когато водата започне да завира, оберете пяната, добавете единия морков, целината, сол и черния пипер на зърна и завинтете капака. Сварете телешките опашки за 45-50 минути. Отворете капака след сваряване и охладете леко. Прецедете 6-7 черпака от бульона в отделен съд. Извадете месото в тавичка.
Докато опашките се варят, обелете картофите и ги нарежете на едри парчета. В кухненски робот смелете другия морков. Застелете по-дълбока тава с хартия за печене и изсипете на дъното  малко зехтин и смления морков.



Накълцайте половината от розмарина и салвията и заедно с половината от ригана и сухия чесън ги посипете в тавата. Добавете картофите, сол на вкус и смлян черен пипер и разбъркайте много добре с ръце - целта е да оваляте картофите много добре в подправките.
Смесете  останалите подправки с маслото, добавете малко смлян черен и червен пипер към тях и ги втрийте добре в топлите парчета месо.
Подредете парчетата телешки опашки между картофите и залейте с прецедения бульон. Бульонът трябва да е до средата на тавата - както виждате на първата снимка долу.


Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете 15 мин. във предварително загрята фурна на 200 градуса. После намалете фурната на 180 градуса и печете още 45 минути.
Махнете фолиото и запечете още 15-20 минути до леко зачервяване на опашките и картофите.
Поднесете с червено вино или добре охладена бира.



Добър апетит!

Забележка: По същия начин може да приготвите и друго телешко месо - от джолан или от врат. 

събота, 9 август 2014 г.

Пай с гриловани тиквички и извара

В тази рецепта всичко е много вкусно - тестото, пълнежът, добавките. В сезонът на тиквичките е грехота да не приготвиш подобно нещо. Често пека тиквичките  на грил тиган, защото не съм фен на пърженето. Случва ми се да останат, защото приготвям в по-големи количества. С тази рецепта вдъхвам нов кулинарен живот на останалите тиквички. Разбира се, можете да си изпечете тиквички точно за нея и, уверявам ви, няма да останете разочаровани.


Без да съм излишно многословна преминавам към рецептата.

Необходими продукти за тава с диаметър 30см. (4-6 порции)

За тестото:

420г брашно - (+) (-) 1-2 с.л.
6 с.л. зехтин
180 мл газирана вода (със стайна температура)
1 яйце
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. суха мая

За пълнежа:

2-3 пресни тиквички, нарязани надлъжно
300 - 350г прясна извара
100г заквасена сметана (може да се замени с крем сирене тип Филаделфия)
2 яйца
50 г пармезан
3 с.л. пресен копър или босилек
1 ч.л сух риган
черен пипер
лимонов босилек




Начин на приготвяне:

Нарежете тиквичките надлъжно с дебелина около 5мм без да ги белите и ги запечете на грил тиган като ги намажете с малко зехтин. Не ги препичайте!

Пресейте брашното, смесете го със сухата мая, направете  кладенче в средата и изсипете разбитото с газираната вода яйце и останалите продукти. Замесете меко нелепнещо тесто. Може да ползвате и машината за хляб за омесване като в този случай започнете първо с течните, а след това със сухите продукти. Поставете готовото тесто под фолио в намаслен съд да втаса около 30 мин или го оставете да втаса в машината за хляб на програма "тесто".

Върху добре набрашнен плот или силиконово килимче с точилка разточете втасалото тесто на кръг с диаметър около 40см. С помощта на точилката го пренесете в тава, чието дъно сте покрили с хартия за печене и сте намазали стените с масло. Тестото трябва да виси от краищата на тавата навън.
С пасатор или робот разбийте изварата с яйцата и сметаната, добавете пармезана, свежите и сухи подправки и черния пипер. Разстелете тази смес на равномерен слой върху тестото и върху нея подредете лентите печени тиквички. С ръка загънете висящото навън тесто върху плънката. Може да украсите отгоре с парченца синьо сирене, кашкавал или чери доматчета, но и без тях ще получите изключително вкусно печиво. Поръсете с малко сух риган и печете 25 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна.
При поднасяне поръсете с лимонов босилек.


Добър апетит!


петък, 25 юли 2014 г.

Чийзкейк с пъпеш

Свеж, освежаващ, ароматен - така бих определила днешния десерт. чудесно лятно наслаждение! Да започваме!




Необходими продукти за форма с диаметър 23см:

150 г какаови бисквити
1с.л. мед
50 г стопено масло

200 г прясна извара
200 г животинска сметана за готвене
3-4 с.л. мед(според вкуса - може да добавите и повече)
500г  пъпеш(аз ползвам сорт Галия, защото е по-сочен)
100г кисело мляко 2%
2 п. желатин(20г)

За горния слой:
топчета от пъпеш - около 200-300гр.
изцедения сок от пъпеша(около 160мл)
1 с.л. мед
2 ч.л желатин(10г)



Начин на приготвяне:

Пъпешът, който ще използвате е добре да бъде около килограм, за да има достатъчно материал и за украсата на най-горния слой.

В пасатор блендираме бисквитите до едри трохи, добавяме към тях маслото и накрая меда. Разбъркваме добре.
Разпределяме с притискане бисквитената смес на даното на откопчаваща се форма, която сме покрили с хартия за печене и сме направили борд с лента хартия за печене с височина около 10 см. Това се налага, за да се запази по-добре формата на чийзкейка, а и става доста бързо.

Разтваряме желатина в 100мл студена вода до набъбване. После го втечняваме на водна баня. В робот или с пасатор пюрираме обеления на парчета пъпеш и го слагаме да се оцеди в гевгир за 10 мин., като отдолу поставяме купа, за да се отече сокът. Запазете го - ще трябва за най-горния слой.
В робот или с пасатор разбиваме изварата с меда на гладък крем. Прибавяме сметаната, киселото мляко и отцеденото пюре от пъпеш. При постоянно разбъркване прибавяме към сместа  стопения желатин.  Изсипваме всичко върху бисквитената подложка във формата , покриваме с капак и прибираме в хладилника да 2 часа.


 Когато сместа е желирала добре,  приготвяме топчетата пъпеш за украсата с помощта на кръгла лъжичка. Отдело разтваряме желатина в 100 мл студена вода и след набъбването му го стопяваме на водна баня. Подслаждаме с меда отцедения от пъпеша сок и добавяме към нето леко охладения желатин. Ако сокът от пъпеша ви е по-малко, важно е да знаете, че общото количество течност (това на сока и водата за разтварянето на желатина) трябва общо да е около 250 - 260мл. Разпределяме топчетата пъпеш върху стегналата млечна смес и заливаме с пъпешовия сок. Връщаме в хладилника за още поне 2 часа.
 Забележка: Ако нямате такава специална лъжичка за издълбаване на топчета, или не разполагате с достатъчно свободно време, просто можете да пюрирате малко от пъпеша и да го смесите с желатина и сока от оцеждането. С така получената плодова сдмес залейте желиралата вече млечна смес и оладете в хладилника за 2 ч.


Насладете се на свежия и ароматен вкус и нежната текстура!
Добър апетит!

четвъртък, 24 юли 2014 г.

Зелен фасул с яйца и пресен джоджен

Почитател съм на всичко зелено в кулинарията. Много обичам да използвам свежи подправки и билки, защото придават невероятен аромат на ястията.
 Днешната рецепта е една от любимите ми, защото се приготвя бързо и е много вкусна. Имам нейни роднини в блога, които препоръчвам горещо на всички любители на зеленото.
Това е рецепта, която приготвям  през цялата година, но особено я харесвам, когато на пазара може да се намери пресен зелен или жълт фасул.


Необходими продукти за 4 порции:

800-1000г пресен жълт или зелен фасул(може да използвате замразен или стерилизиран- в този случай ще ви трябват 2 стандартни буркана от 800мл)
1 голяма глава стар лук
1 морков
2-3 домата (или стерилизирани - бурканче от старата лютеница "Хорце :)
скилидките на 1 глава чесън
пресен джоджен - колкото повече, толкова повече
зехтин и краве масло
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Сваряваме фасула в тенджерка с подсолена вода до готовност (около 15-20мин.)
В по-голям и дълбок тиган загряваме малко зехтин и масло и добавяме нарязаните на дребно лук и чесън, както и настъргания морков. Добавяме 3-4 с.л. вода и задушаваме под капак до омекване на зеленчуците. След това прибавяме обелените и нарязани на кубчета домати и задушаваме, докато ястието остане почти на мазнина.
Оцеждаме фасула и го сипваме към зеленчуковата смес. Разбъркваме добре. В 1 и 1/2 - 2  ч.ч. охладен бульон от варенето на зеления фасул разтваряме 1с.л нишесте или брашно и изсипваме при боба. Разбъркваме до уплътняване на соса и прибавяме ситно нарязания джоджен(гьозум).
Намазваме с масло подходяща тавичка и изсипваме в нея сместа. С помощта на лъжица правим няколко вдлъбнатини, в които чукваме яйцата едно по едно. Върху всяко яйце поставяме малко парченце масло, посоляваме леко и поръсваме с малко червен и черен пипер.
Запичаме ястието в предварително загрята на 180 градуса фурна до стягане на яйцата- около 15 минути.


Сега е моментът да си сипете по една студена бира и да седнете на масата.
Ястието е вкусно и топло и студено.
Добър апетит!



вторник, 22 юли 2014 г.

Панакота с праскови

Привърженик съм на идеята, че най-полезни са сезонните плодове и зеленчуци. Затова, използвам максимално през лятото всичко, което е узряло. Разбира се предпочитам плодовете в суров вид, но разнообразявам менюто  с плодови сладкиши и кремове.
Днес ще ви представя една чудесна лятна рецепта с праскови, която може да се приготви и с други плодове според вашето желание и вкус.



Необходими продукти за 8 порции (броят може да бъде повече или по-малко  в зависимост от вместимостта на чашите):

1 готов блат или няколко бисквити от типа на "Роден край" или "Еверест" (по 2-3 за всяка чаша)
няколко лъжици сок от компот от праскови за сиропиране на блата (бисквитите)

За бялата смес:

2 бр. добре узрели, но не много меки праскови
200 г заквасена сметана
300 г кисело мляко
200 г сладкарска сметана
пудра захар на вкус
1 ванилия
1, 5  пакет желатин (15г)

За плодовото желе:

2 бр. добре узрели, но не много меки праскови
300- 400 г вода
захар на вкус
пръчка канела
1 п. желатин

Начин на приготвяне:

Изрязваме блата с подходяща чаша и го поставяме на дъното й. Сиропираме леко с компота от праскови.

Разтваряме желатина в малко студена вода и, щом набъбне, го стопяваме на водна баня. През това време с вилица разбиваме пудрата захар със заквасената сметана. В кухненски робот или с пасатор смесваме обелените парчета праскова с киселото мляко и сладкарската сметана и пасираме до гладък крем. Смесваме плодовата смес със заквасената сметана, прибавяме ванилията и на тънка струйка, при постоянно разбиване,  добавяме и стопения желатин.
Разливаме равномерно в предварително подготвените чаши със сиропиран  блат на дъното. Поставяме в хладилник за поне 2 часа.

Когато сместа в чашите е желирала добре, приготвяме и желираните праскови като за целта в малка тенджерка сипваме и възвираме 300 - 400 гр. вода. Отделно разтваряме желатина в малко вода и го оставяме да набъбне. Прибавяме обелените прасковите нарязани на малки парченца, захар на вкус и пръчка канела. Варим около 5-6 мин.(ако предпочитате прасковите да са по-меки, като в компот например, варете още малко) и отдръпваме от огъня.  Стопяваме набъбналия желатин на водна баня (не бива да завира) и на тънка струйка го смесваме с прасковената смес. Охлаждаме и разсипваме с помощта на лъжица равномерно върху сметановата смес в чашите. Прибираме в хладилника за още 2-3 часа.
Добър апетит!

понеделник, 21 юли 2014 г.

Бирени хлебчета Претцел

Отдавна имам желанието да направя известните питки Претцел. Технологията в началото ми се струваше малко сложна и това бе причината да отлагам във времето. Не е било необходимо! Реших да направя хлебчетата с любимото ми тесто с бира. Тези от вас, които посещават блога ми от време на време, знаят, че предпочитам това тесто. Говоря за питките с бирено тесто с пълнеж и усуканите кашкавалки. Мисля, че не е случаен фактът, че усуканите кашкавалки са най-популярната публикация в блога.
Та днес ви предлагам още една (всъщност даже са две) възможност за работа с това тесто с чудесен резултат.





Ще започна с няколко уточнения. В началото се придържах стриктно към рецептата за бирено тесто на Ердинч от форума на бг. мама. Постепено я пригодих към нашия вкус, защото добавката на посоченото количество мед прави тестото леко сладко (особено ако не се използва по-горчива бира). Аз замених меда с една пълна супена лъжица кафява захар демерара. Така вкусът ми се струва по-балансиран, а и втасването на тестото е по-бързо. Предпочитам да използвам по-лека бира от типа на  "Астика" и "Ариана".

Необходими продукти:



За тестото:


500 г брашно, 
300 мл. бира - най-добре леко изветряла, 
1 пълна с връх с.л.  кафява захар демерара,
2 с.л. зехтин или олио 
1 1/2 ч.л. сол, 
1 3/4 ч. л. суха мая

4 пълни чаени чаши вода,  1/4 ч.ч. сода за хляб

1 жълтък  за намазване, морска сол за поръска


Аз замесвам всичко в машината за хляб, но всичко това може да се направи и на ръка по познатия начин до получаване на мека топка нелепнещо тесто. Оставяме тестото да втаса за около 30-40 минути в машината или в намаслен съд под свежо фолио. Изваждаме върху леко набрашнен плот или върху силиконово килимче с намаслени ръце. Разделяме тестото на две топки, които оформяме като дебели фитили и всеки фитил нарязваме на парчета по 60-65гр. (добре е да се използва домакинска везна - така питките ще станат еднакви). Оформяме парченцата на топчета и подреждаме в две тави върху хартия за печене. Оставяме ги да втасат около 20 минути във фурната на 40 градуса.
 В подходяща тенджера кипваме 4ч.ч. вода, отдръпваме от огъня (за да не изкипи) и добавяме содата. Връщаме на котлона и с помощта на решетъчна лъжица пускаме всяко топче във врящата вода за около 20-30 секунди. Изваждаме ги върху домакинска хартия и след оцеждането им подреждаме топчетата отново върху хартията за печене във вече приготвените тави.
Намазваме отцедените питки с жълтък, посоляваме с морска сол  и правим по два разреза върху всяка с остър нож.
Печем на 190-200 градуса около 20-25 минути. Изваждаме ги и покриваме с чиста кърпа. Хапваме си ги още топлички, мекички и вкусни.




От същото тесто можете да изпечете и две хлебчета по 400гр. всяко. За целта разделете тестото на две и оваляйте всяка част обилно в брашно, като и придадете леко овална форма. Прехвърлете ги в тавичка върху хартия за печене. Направете няколко разреза и оставете да втасат на топло около 20-30 минути (във фурната на 40 градуса е добър вариант). 



Изпечете на 180 градуса до готовност и покрийте с чиста кърпа до омекване.





Добър апетит!

петък, 4 април 2014 г.

Панакота с шоколад и кафе

Времето се стопли, навън ухае на пролет, предстоят почивни дни. Удоволствието ще е пълно, ако си причиним и едно приятно кулинарно изживяване. Имам предложение.
Както и да оформите, декорирате и поднесете този десерт - в индивидуални  купички, силиконова формичка за пудинг или просто в чаша, ще останете очаровани от консистенцията и вкуса му. Необходимото условие е само да обичате шоколад и кафе!




Необходими продукти:

За шоколадовата смес:

150гр. шоколад (от 50до70%)
250гр. сладкарска сметана
350 мл прясно мляко
80 гр. захар
1 желатин (10гр)
1 ванилия по желание

За бялата кафеена смес:

3 жълтъка (ако яйцата са много едри, сложете 2)
250гр. сладкарска сметана
250мл прясно мляко
3 с.л. захар
8-10-12 кафеени зърна
1 желатин (10гр)


Начин на приготвяне:

В две отделни купички сипете малко студена вода и разтворете във всяка по един желатин. Оставете ги докато желатинът се стегне.
 Пригответе първата смес по следния начин - начупете шоколада на парченца и го разтопете на водна баня. Затоплете леко сметаната и прясното мляко(в което сте разтворили захарта). Прибавете сметаната бавно на части към разтопения шоколад при постоянно разбъркване до пълното и  усвояване и получаване на хомогенна смес. Постепенно добавете и млякото. Разбъркайте добре и в долния съд, който сте използвали за водната баня сложете желатина, за да се стопи.
През това време започнете да приготвяте втората смес. В малка тенджерка сипете сметаната, млякото  и сложете зърната кафе вътре. Затоплете докато заври и сместа започне да ухае приятно на кафе. Отдръпнете от котлона. В друг съд разбийте жълтъците със захарта и на слаб котлон затоплете леко. Започнете бавно на части да прибавяте млечно-кафеената смес към жълтъците при постоянно разбъркване на слаб котлон. Бъркайте до сгъстяване на сместа. Отдръпнете от котлона.
През това време желатинът би трябвало вече да се се стопил.
Във всяка от двете смеси добавете съответната купичка с желатин при постоянно разбъркване.
За по-добър резултат прецедете двете смеси и леко ги охладете.
Идва времето на забавната част. Ето как процедирах аз. Приготвих си чашки с еднаква вместимост за всяка от смесите. На дъното на голяма силиконова форма за пудинг с вместимост 1.5л. изсипах част от бялата смес и веднага поставих във фризера на хладилника за около 6-7 мин. докато сместа се желира. Извадих формата и изсипах част от шоколадовата смес. Отново върнах във фризера и така процедирах до свършване на смесите. След като изсипете и последната смес, покрийте формата с фолио или чиния и я оставете в хладилника за около 2ч.
През цялото това време поддържайте смесите леко топли, за да не желират преди да сте ги разпределили във формата.
Преди поднасяне потопете формата за кратко в гореща вода и обърнете желирания крем върху подходящ съд. Може да поднесете с карамелов сироп, но и без него сладкишът е доста ефектен.


Забележка: Наливайте всеки нов слой, само когато долният слой е желирал добре. В противен случай няма да има ясно обособени цветови пластове и ще получите по-скоро мраморен ефект.
Ако сте любители само на шоколада може да опитате рецептата ми за шоколадова панкота, а защо не и панакотата с праскови!
 Добър апетит!

четвъртък, 20 март 2014 г.

Домашен "Туикс" за блога - рожденик :)

Днес се навършват точно три години откакто започнах да списвам този блог.
Мислех си да почерпя виртуално с вчерашния кекс с банан, но съвестта ме загриза. Затова ви поднасям рецептата за този сладкиш с благодарност, че наминавате оттук, държите ме под око, намирате време за добра дума или закачка. Надявам се, че и занапред тук ще намирате по нещо вкусно както за душата, така и за стомаха, ще се чувствате уютно, добре и ще се забавлявате.
Благодаря на всички вас знайни и незнайни приятели и следовници, че давате смисъл на това, което правя.




Необходими продукти:

За бисквитения блат:

1 жълтък
150гр. брашно
щипка сол
80гр. масло (студено)
1 с.л. заквасена сметана
 50гр. кристална или пудра захар
1-2 ванилии


За карамеловия слой:

1.5 - 2 кутии варено кондензирано мляко
15-20гр. масло

За шоколадовия слой:

200-250гр. млечен шоколад (за моя вкус е най-добре смес от млечен и натурален)



Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и солта и ги пресипете в каната на кухненски робот с метален режещ накрайник. Прибавете захарта, маслото и миксирайте няколко пъти. Добавете жълтъка и сметаната и отново размесете докато получите ронливо маслено тесто. Ако е прекалено сухо, добавете още малко сметана. Ако нямате робот, можете да направите това върху дъска за рязане с помощта на голям кухненски нож - кълцайте върху продуктите докато придобият желаната консистенция.
Разстелете полученото тесто върху хартия за печене в тавичка с размери 30/22 см.  и заравнете добре с помощта на валяче за тесто или с пръсти. Надупчете равномерно с вилица и приберете във фризера за 10-15 мин.


 През това време в тиган с дебело дъно доварете кондензираното мляко като целта е леко да го сгъстите. Това става за десетина минути - даже и по-малко. Не бива да става прекалено гъсто. Внимавайте, защото при охлаждане ще се сгъсти допълнително.
Извадете тестото от фризера и го изпечете за 20-25 мин.  в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Охладете го и разнесете карамела върху охладеното тесто.

 Когато карамелът се охлади, го пресовайте с валячето или с пръсти. Може да го оставите и "леко рошав" - не е беда:).
Стопете на водна баня шоколада и залейте с него останалите слоеве.


Оставете малко шоколад за релефна декорация. Сложете сладкиша в хладилника за поне 2 часа.
Извадете го и от останалия шоколад с помощта на лъжица направете пръски върху втвърдения шоколадов слой. Приберете сладкиша за поне 4-5 часа и, преди поднасяне, нарежете с остър нож на блокчета. Сладкишът е най-вкусен на следващия ден.


Добър апетит!
Рецептата е от руски форум.

сряда, 19 март 2014 г.

Кекс с банан

Точно кекс с банан, а не бананов кекс. Много лесен и приятен сладкиш. Ако нямате  време, а чакате гости за кафе - това е вашата рецепта. 
Дано ви се намират и един-два банана.



Необходими продукти:

2 яйца (на стайна температура)
1 ч.ч. захар (250мл)
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко (250мл)
1/2 - 1 к.л. хлябна сода
2 ч.ч. брашно(250мл)
1ч.л. бакпулвер
2 ванилии
2-3 с.л. какао
1-2 банана
галета

Начин на приготвяне:

Разбиваме с миксер яйцата със захарта на пухкав крем. Разбъркваме содата с киселото мляко и прибавяме към яйчната смес. На тънка струйка добавяме олиото и накрая пресятото с бакпулвера брашно. Разделяме сместа на две части. В едната част прибавяме ванилиите, а в другата - пресятото какао.
В подмазана и набрашнена форма изсипваме бялата смес. Върху нея с лъжица слагаме половината от какаовата смес и в нея полагаме оваляния в галетата банан ( моята форма събира банан и половина). Върху бананите разпределяме останалата какаова смес. 
Печем кекса в предварително загрята фурна на 170-180 градуса с обдухване около 40 минути. Към края на печенето проверяваме с клечка или дървено шишче какаовата смес над банана - заради плътността на плода тя се нуждае от повече време за изпичане. Ако клечката е суха, кексът е готов. 
Извадете от фурната и оставете 10 минути във формата. След това освободете  сладкиша от формата и го охладете напълно върху решетка преди да го нарежете.
Поднесете с чаша кафе!



Източник

сряда, 5 март 2014 г.

Козунак без яйца с кондензирано мляко

 Великден наближава и по кулинарните форуми вече се усеща оживление.
Този светъл  празник се почита във всеки български християнски дом и със сигурност е един от моментите, в които имаме дълбока потребност да следваме традициите.
Макар фактите да сочат, че до 1915г. - 1920г. козунаци в България не са се правили, днес всеки един от нас приема козунакът като традиционен обреден хляб на великденската си трапеза. За съжаление много хора не могат да вкусят от този сладкиш, защото имат непоносимост към яйцата.
От доста време имах идеята да направя козунак без яйца, който  максимално да се доближава до вкуса на традиционния.
 След няколко опита категорично избрах рецептата - фаворит. Днес ще я споделя с вас.
Въпреки че в нея няма яйца, крайният продукт е  вкусен и пухкав и  не отстъпва по качества на класическия козунак. Убедете се сами.


Необходими продукти за 1 среден козунак:

3 1/3 ч.ч. брашно
1ч.ч топла вода
1/2 ч.ч. кондензирано мляко /подсладено/
2 с.л. разтопено масло
1 ч.л. сол
2 ч.л. суха мая
1с.л. прясно настъргана лимонова кора

С вида на плънките може да се импровизира според вашите предпочитания. Аз предпочитам плънки, които съдържат ядки и какао.




За първата плънка:

200гр. едро начукани орехи
100 -120мл. прясно мляко
1 к.л. канела
кафява захар на вкус
1-2 с.л. течно сладко или мармалад

За втората плънка:

30-40 гр. меко масло
какао на вкус
кафява захар на вкус
50гр. смлени бадеми


Тестото може да се замеси както в машина за хляб, така и на ръка. Аз го замесих в машината в следната последователност - на дъното сложих маслото, водата и кондензираното мляко, отгоре пресятото брашно   и върху него на две отделни места - маята и солта. Включвам на програма тесто и след омесването, при сигнала за добавки слагам лимоновата кора и оставям тестото да втаса. Тъй като тестото няма яйца, много захар и мазнина, то втасва сравнително бързо.
През това време приготвяме форма с размер 23-24см и я намазваме добре с масло.
Приготвяме първата плънка като в тенджерка смесваме всички продукти(без сладкото или мармалада) и варим до почти пълно изпаряване на млякото. Целта е плънката да не е много течна и тежка. Прибавям към нея сладкото и е готова за намазване.
Изваждаме втасалото тесто и го разделяме на две топки. Всяка топка разточваме на правоъгълник с приблизителни размери 30 на 40см. Намазваме първия правоъгълник с първата смес и завиваме на руло. По същия начин намазваме и втория с втората смес и също завиваме на руло. С остър нож разрязваме всяко руло по дължина. Взимаме по една половинка от двете рула и ги оплитаме докато получим венец. (Целта е във всеки венец да има и от двете плънки.) Поставяме го на дъното на намазаната форма. С останалите половинки от рулата сплитаме втори венец и го поставяме върху първия.

Ето тук нагледно и подробно е обяснено как става сплитането и оформянето.

Не се притеснявайте, че във вътрешността остава празно място - при втасването то ще се запълни.
Слагаме формата в предварително загрята на 40 градуса фурна за да втаса за 20-30 мин. Печем на 180 градуса около 30 минути.
Преди изпичане не е необходимо да намазвате козунака, но, ако имате желание, може да го намажете с добре разбит белтък или само с масло.
Изваждаме леко охладения козунак от формата и разрязваме след като е изстинал. Ако имате търпение дотогава.



Добър апетит!


вторник, 4 март 2014 г.

Пудинг от грис със сушени смокини

Може би ще се повторя, но отново ще декларирам моето дълбоко убеждение, че хубавите неща трябва да се споделят и размножават. Вярвам, че това важи за всеки един наш избор, постъпка или мисъл. Днешната ми публикация е изцяло под това мото.
С нея искам да насоча вниманието ви към  кулинарния блог на Иван Пейчев Добър апетит с Peych!.
Въпреки че е в блог пространството само от няколко седмици, в този блог ще намерите много изпитани вкусни рецепти. Особено внимание обърнете на рецептата му за крем карамел, заради която наскоро Пейчев получи титлата - корифей на крем карамела chef .
Така че - дръжте го под око!
У дома обичаме десертите с грис. Приготвяла съм карамеловия пудинг с грис и стафиди на Марта Стюарт, но сладкишът, който предложи Пейчев, ни хареса повече. Препоръчвам ви го!


Необходими продукти:

1л. прясно мляко
1 ч.ч. (250мл) захар
1ч.ч. (200мл.) пшеничен грис
2 ванилии
1 с.л. ром или друг ароматен алкохол
4 яйца
60гр. краве масло
200 гр. сушени смокини - предварително попарени и нарязани на парченца
(аз добавих допълнително стафиди и червени боровинки)


Начин на приготвяне: 

Млякото се възварява на умерен огън. На тънка струя се прибавя грисът. Бъркаме с лъжица или тел енергично докато сместа започне да се сгъстява. Отдръпваме от котлона и прибавяме захарта, маслото, ванилията и алкохола отново с енергично бъркане. Оставяме да поизстине и на тънка струйка при постоянно бъркане прибавяме разбитите яйца. Накрая добавяме сушените смокини.
(За да се разпределят сушените плодове равномерно в крема, ви препоръчвам да го разлеете на пластове и върху всеки пласт да поръсвате с плодове.)
В добре намазан с масло съд с вместимост 2 л. изсипваме готовата смес и печем на 160 градуса с обдухване около 50 мин. След това, за да не спадне рязко сладкишът, отваряме леко вратичката на фурната и я оставяме така около 10 мин. 
Изваждаме готовия сладкиш от фурната и охлаждаме. Обръщаме го в подходящ съд, когато е напълно изстинал и поднасяме натюр или със сладък сос или сладко по желание.
 Може да го приготвите и по начина на Марта, която карамелизира 1 ч.ч. захар, облива с нея стените на съда и изсипва вътре сместа с гриса. Получава се нещо средно между крем карамел и мляко с грис. Добавянето на сушени плодове придава много приятен и специфичен аромат на този сладкиш. Може да комбинирате различни плодове - сушени сливи, стафиди, кайсии или червени боровинки.


Благодаря на Пейчев за страхотната рецепта, а на вас пожелавам добър апетит!

неделя, 2 март 2014 г.

Пиде

Правила съм доста тестени неща, защото обичам да меся и да усещам тестото.
Преди време ви показах подобна рецепта на хачапури , която има своите безспорни достойнства. Днес ви представям една рецепта от турската кухня, популярна в целия свят. За нея ме провокира Таня от готварския ни форум във Фейсбук с апетитните  си снимки, които предизвикаха доста въздишки и облизвания. Рецептата е чудесна, приготвя се лесно и е много, много вкусна.
Убедете се сами.



По-различното в тази рецепта е тестото. То е меко, крехко и въздушно, дори, ако го консумирате изпечено на другия ден. Наистина чудесно тесто!

За тестото:

2 яйца на стайна температура
около 550 - 600гр. брашно
2 пълни с връх с.л. кисело мляко
11гр. суха мая
3 с.л. зехтин
1/2  ч.ч. топла вода
1с.л. захар
1ч.л. сол



За плънката:

500гр. смляно месо(50:50 телешко и свинско)
1 глава стар лук
3 скилидки чесън
2 зелени чушки
1 червена чушка
ако обичате люто, сложете и 1 люта чушка или 1ч.л. чили
1 домат, нарязан на кубчета
2 стръка пресен лук
няколко стръка магданоз
1с.л. доматено пюре
сол, черен пипер
1 яйце, кашкавал
40гр. масло или зехтин

Замесваме меко тесто, така както е показано в рецептата и клипчето към нея и го оставяме да втаса.  През това време приготвяме плънката по следния начин:
Задушаваме в маслото нарязаните на дребно лук и чесън до омекване, прибавяме смляното месо и задушаваме под капак,  докато се втвърди и побелее. Разбъркваме и прибавяме нарязаните чушки. След като поомекнат добавяме доматеното пюре, нарязания домат и, след около пет минути, нарязания пресен лук, сол, черен пипер и магданоза. Охлаждаме леко готовата плънка.


Разделяме втасалото тестото на 10-12 еднакви топки. Разточваме всяка топка на плоска елипсовидна питка върху набрашнен плот и я пренасяме в тавичка (стандартната тавичка на печката), постлана с хартия за печене. В една тавичка се побират 3 питки.
Поставете равномерно от плънката във всяка питка и загънете краищата навътре, докато получите нещо като спретната лодка. В половината от питките може да разлеете разбитото яйце, а в другата половина да поставите кашкавал - изпробвайте различните варианти(лично на мен ми допадна повече варианта с кашкавала).
Аз оставих тавичките в слабо затоплена фурна около 40 градуса леко да втасат и не съм ги намазвала с яйце, така както е направила Аля - допада ми повече да бъдат леко набрашнени отвън.
Печем до зачервяване на 220-250 градуса. Изваждаме и покриваме с чиста кърпа или лист хартия за печене, за да поомекнат.








Моите препоръки:

 Тъй като количеството е много за едно средно семейство от 3-4 човека, половината от него може да оставите в намаслен и покрит със свежо фолио съд в хладилника и да го приготвите на другия ден. В такъв случай направете половината от плънката, а на следващия ден за разнообразие сложете друг вид плънка. Аз направих така с вторите 6 топки. Приготвих за тях любимия ни пълнеж от сирене, кашкавал, извара и спанак и изпекох поредните шест вкусни лодчици.


 Добър апетит!

29.03.2014г.
Благодаря на Дани, за уведомлението, че линка, който съм сложила към  рецептата и клипчето към нея, е грешен и че имам пропуск на 2 яйца в рецептата.
Извинявам се на всички, които неволно съм подвела. Сега пропуските са коригирани - рецептата  и линкът към клипа са точни. Надявам се да няма много подведени, защото все пак най-отдолу източникът бе посочен коректно!

Източник

петък, 21 февруари 2014 г.

Пиле с домати и чесън

Днешната рецепта е определено за начинаещи. Първо, защото изисква само 3 продукта (като изключим подправките) и, второ, защото се приготвя почти сама. Това е една от първите рецепти, записана в студентския ми тефтер от времето, когато по телевизията вървеше едно кулинарно предаване "От нищо нещо". Спомням си, че в предаването бе представена като пиле "качиаторе", но според кулинарния опит, който придобих през годините, мисля, че нямат преки роднински връзки.
Въпреки простотата ( а и икономичността)  на рецептата  резултатът е впечатляващо вкусен и аз горещо ви препоръчвам да я опитате.


Необходими продукти:

1 охладено пиле
1 буркан (0.800 л.) белени стерилизирани или същото количество белени пресни домати
1 глава чесън
1 с.л. захар
сол, чубрица, черен пипер
30-40 мл. олио или зехтин

Начин на приготвяне:

Нарежете пилето на порции, като оставите крилцата и гръбначната част за супа и бульон(няма да ви трябват в тази рецепта). Овкусете парчетата месо със сол и черен пипер.
Сипете мазнината на дъното на йенска тенджерка и върху нея подредете парчетата месо. Сложете между тях небелените скилидки чесън. Сипете в доматите 1 с.л. захар, сол и чубрица на вкус, разбъркайте и залейте пилето. Сложете капака и сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като доматената смес в тенджерката започне да завира, намалете на 180 и печете още около час.
Може да сервирате с картофено пюре, ориз или просто с домашен хляб, с който да си топите от вкусния сос. По желание може да поръсите със свежи подправки като магданоз или мащерка.
Добър апетит!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...