Запасени с тези соленки през изминалите почивни дни решихме да си направим разходка по южния склон на Стара планина в подножието на връх Бузлуджа.
Гората ни пое в своята умиротворяваща и естествена прегръдка. Истинска и съвършена красота. Чист въздух и спокойствие.
По тази пътека се стига до лобното място на Хаджи Димитър
и паметника му, зад който са плочите с изписаните имена на четниците.
Няма как да не спреш и да не помълчиш тук. Това място изпълва със смесени чувства, връща в миналото, събужда не особено радостни размисли за негероичното настояще и философски заключения за кръговрата на живота........
Свято място! Светла да е паметта на тези смели мъже!
Продължаваме смълчани, но още следващата гледка ни изпълва с надежда, оптимизъм и силно усещане за живот и за пролет.
Няма съмнение - тя идва. Събужда се животът,
дори скалите и изсъхналите цветя изглеждат съживени.
Най-ранният знак обаче ми даде цъфналият розмарин в моя двор.
Изгладнели след прехода си намерихме съвършеното място за почивка - полянка на припек и маса с дупка. Просто мечта!
Днешната ми рецепта за щастие е следната - необходим ви е е един слънчев ден, поляна с минзухари, маса с дупка, щуро човече с тънко пръстче и дузина соленки.
Дузина, защото в планината всичко свършва много бързо:))
А ето и рецептата за тях:
Всъщност рецептата, по която ги направих за първи път, бе рецепта за солени скони. Количеството на продуктите обаче не бе балансирано добре, а допускам разликата да е дошла и от качеството на предлаганите в Западна Европа брашна, масла и сирена. Както и да е, сега ви представям това печиво с налични по нашите географски ширини продукти.
Необходими продукти за 2 тави соленки около 45 бр.:
2 1/2 ч.ч. брашно
1с.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода за хляб
1ч.л. сол
2 студени яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко 2%
1/2 ч.ч. студено масло на парченца (около 90гр.)
2 ч.ч. настърган кашкавал (150кашкавал и 50гр. пармезан или грана падано)
1 пълна чаена лъжичка ситно нарязан пресен розмарин
8-10 маслини (изчистени от костилките и нарязани на половинки)
черен и бял сусам за поръсване
1 белтък за намазване
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното, бакпулвера, содата и солта. Смесете парченцата студено масло с пресетите сухи съставки, добавете накълцания розмарин в каната на робота или в купата на миксера и разбъркайте до получаване на груби трохи. Може да направите това и на ръка.
В малка купа разбийте леко яйцата и млякото и ги добавете към брашняната смес като разбивате на ниска скорост. Прехвърлете тестото върху плот за месене (най-добре върху силиконово килимче) и добавете настъргания кашкавал. Омесете добре до получаване на меко, еластично тесто. Ако е прекалено лепкаво, добавете още малко брашно при доомесването.
Разделете тестото на 2 топки. Може да оформите соленките според вашето въображение. Ето начините, които аз ви предлагам.
Разточете едната топка на кръг с дебелина около 0.8 - 1 см. С помощта на кръгла формичка с диаметър 5 см. изрежете кръгчета и ги подредете върху хартия за печене в едната тава. Изрежете кръгчета и от разточеното тесто от втората топка като с издърпване оформите цветенца. В центъра на всяко от тях поставете половинка от маслина, както съм показала на снимката по-долу.
Намажете соленките с разбит белтък, изчакайте малко и ги намажете втори път пак с белтък. Поръсете със сусам и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко!