сряда, 19 февруари 2014 г.

Соленки с кашкавал, маслини и розмарин



Запасени с тези соленки през изминалите почивни дни решихме да си направим разходка по южния склон на  Стара планина в подножието на връх Бузлуджа.
 Гората ни пое в своята умиротворяваща и естествена прегръдка. Истинска и съвършена красота. Чист въздух и спокойствие.


 По тази пътека се стига до лобното място на Хаджи Димитър 


 и паметника му, зад който са плочите с изписаните имена на четниците.


Няма как да не спреш и да не помълчиш тук. Това място  изпълва със смесени чувства, връща  в миналото, събужда не особено радостни размисли за негероичното настояще и философски заключения за кръговрата на живота........
Свято място! Светла да е паметта на тези смели мъже!


 Продължаваме смълчани, но още следващата гледка ни изпълва с надежда, оптимизъм и  силно усещане за живот и за пролет. 


Няма съмнение - тя идва. Събужда се животът,


дори скалите и изсъхналите цветя изглеждат съживени.


Най-ранният знак обаче ми даде цъфналият розмарин в моя двор.


Изгладнели след прехода си намерихме съвършеното място за почивка  - полянка на припек и маса с дупка. Просто мечта! 


Днешната ми рецепта за щастие е следната - необходим ви е е един слънчев ден, поляна с минзухари, маса с дупка, щуро човече с тънко пръстче и дузина соленки.


Дузина, защото в планината всичко свършва много бързо:))
А ето и рецептата за тях:

Всъщност рецептата, по която ги направих за първи път,  бе рецепта за солени скони.  Количеството на продуктите обаче не бе балансирано добре, а допускам разликата да е дошла и от качеството на предлаганите в Западна Европа брашна, масла и сирена. Както и да е, сега ви представям това печиво с налични по нашите географски ширини продукти.

Необходими продукти за 2 тави соленки около 45 бр.:

2 1/2 ч.ч. брашно
1с.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода за хляб
1ч.л. сол
2 студени яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко 2%
1/2 ч.ч. студено масло на парченца (около 90гр.)
2 ч.ч. настърган кашкавал (150кашкавал и 50гр. пармезан или грана падано)
1 пълна чаена лъжичка ситно нарязан пресен розмарин
8-10 маслини (изчистени от костилките и нарязани на половинки)
черен и бял сусам за поръсване

1 белтък за намазване

Начин на приготвяне: 

Пресейте брашното, бакпулвера, содата и солта. Смесете парченцата студено масло с пресетите сухи съставки, добавете накълцания розмарин в каната на робота или в купата на миксера и разбъркайте до получаване на груби трохи. Може да направите това и на ръка.
В малка купа разбийте леко яйцата и млякото и ги добавете към брашняната смес като разбивате на ниска скорост. Прехвърлете тестото върху плот за месене (най-добре върху силиконово килимче) и добавете настъргания кашкавал. Омесете добре до получаване на меко, еластично тесто. Ако е прекалено лепкаво, добавете още малко брашно при доомесването.
Разделете тестото на 2 топки. Може да оформите соленките според вашето въображение. Ето начините, които аз ви предлагам.
 Разточете едната топка на кръг с дебелина около 0.8 - 1 см. С помощта на кръгла формичка с диаметър 5 см. изрежете кръгчета и ги подредете върху хартия за печене в едната тава. Изрежете кръгчета и от разточеното тесто от втората топка като с издърпване оформите цветенца. В центъра на всяко от тях поставете половинка от маслина, както съм показала на снимката по-долу.



Намажете соленките с разбит белтък, изчакайте малко и ги намажете втори път пак с белтък. Поръсете със сусам и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.


Да ви е сладко!

събота, 15 февруари 2014 г.

Спанак с яйца и крем сирене на фурна

Комбинацията от тези продукти е много подходяща за бърза , вкусна и лека вечеря. Освен това е невероятно вкусна! Опитайте!


Необходими продукти за три порции:

6 яйца
800 - 1000 гр. пресен спанак
60 гр. масло
2 ситно нарязани скилидки чесън
2 пресни домата или 0.500 л. буркан от белени стерилизирани домати(отцедени)
1 опаковка 200 гр. крем сирене (най-добре натурално или с йогурт)
сол, черен пипер,  малко червен пипер за поръсване

Начин на приготвяне:

В тиган с незалепващо покритие стопяваме маслото, добавяме скилидките чесън и задушаваме под капак докато променят леко цвета си. Добавяме 1-2 с.л. вода и почистения и нарязан на ивици спанак. Задушаваме до омекване на спанака 2-3 мин. под капак като разбъркваме. Накрай прибавяме крем сиренето и разбъркваме до плътна смес.
Намазваме дъното на подходяща тавичка с малко масло или зехтин и изсипваме вътре спаначната смес. Върху нея разпределяме доматите и правим малки гнезда, в които чукваме по едно яйце. Върху всяко яйце слагаме малко парченце масло и запичаме в предварително загрята на 180 - 200 градуса фурна. Печем до готовност на яйцата. Изваждаме от фурната и поръсваме с малко черен и червен пипер върху яйцата.

Забележка:  ястието може да се приготви и със замразен спанак като предварително се размрази и се изстиска леко. Ако пресният ви спанак е по-малко като количество от посочения в рецептата,  не е проблем да я приготвите и с него. В такъв случай намалете количеството на крема сиренето на половина.



Добър апетит!

сряда, 12 февруари 2014 г.

Супа от тиквички със сирене

Време е да споделя с вас любимата супа на моята дъщеря. Не зная откъде идва тази любов предвид факта, че тя не е голям любител на супите - може би от това, че сиренето е любимата и храна. Както и да е, супата наистина е много вкусна и както казва моето момиче "супичка като в детската градина".
Сега целогодишно в търговската мрежа се намират пресни тиквички, така че дори и през зимата можем да се поглезим с това вкусно ястие. Разбира се, супичката става най-вкусна в сезона на тиквичките. Не пропускайте да я приготвите и тогава.



На снимката съм показала повечето от продуктите. Ето ги и тях:

2 свежи тиквички
1 морков
1 пащърнак
2 малки картофа
1 глава стар лук
3 пълни с. л. ориз
1 голяма скилидка чесън (или 2 по-малки)
резен целина от глава
пресен или сух копър
сол, микс от пипери
20-30 гр. масло + 20-30 мл. зехтин
натрошено сирене при поднасяне ( според вкуса и предпочитанията)

За застройката:

1 жълтък и 2-3 с.л. кисело мляко

Забележка: Понякога по пазарите и в големите магазини е трудно да се намери пащърнак, ако имате сушен или замразен, може да го използвате. Ако не разполагате с такъв - просто го пропуснете или използвайте корени от магданоз.


Начин на приготвяне:

В по-дълбок съд стопете маслото в зехтина и прибавете ситно накълцаната скилидка чесън, ситно нарязания лук и настъргания морков. Разбъркайте няколко пъти, докато мазнината се оцвети от моркова в жълто-оранжево. (За да избегнете запържването може да добавите 3-4 с.л. вода, докато изври.) Прибавете литър и половина вода и изчакайте докато заври. Сега е моментът на добавите нарязаните на кубчета картофи, тиквички, пащърнак, целина и измития ориз. Посолете и варете до омекване на зеленчуците - около половин час (може и повече - опитайте картофите). Ако използвате сух копър, го сложете да ври заедно със зеленчуците.
Разбийте в купичка продуктите за застройката, отдръпнете готовата супа от огъня и бавно при постоянно разбиване прибавете към млечната смес 3-4 черпака течност от супата. Изсипете готовата застройка при супата и поръсете със свеж копър - около 2-3 с.л. и микса от пипери.



Поднесете супата с натрошено сирене и спомените от детската градина ще започнат да прииждат докато усетите, че сте изяли и последната лъжица.
Някой може да поиска и добава. Бъдете готови!

неделя, 29 декември 2013 г.

Весели, светли и благословени празници!

Пожелавам на всички здраве, късмет, мир и благоденствие! Нека бъдем по-добри и да направим широко място в сърцата си на вярата, надеждата и любовта!





сряда, 18 декември 2013 г.

Печено пиле с тиква и салвия

Днес е време за една рецепта, която за последния месец приготвям вече пет пъти. Това е показателно за вкусовите и качества, след като премина теста на моите разглезени домашни любимци. Често казано очаквах други реакции, особено от по-консервативната в кулинарно отношение част на домочадието, но очевидно тази сполучлива и вкусна рецепта взе връх над закостенялото разбиране, че най-хубавото си е яхнията и киселото зеле със свинско. Както и да е, да преминем към същественото - това е едно предложение за всички онези, които биха опитали тиквата в солен вариант и моето изпълнено обещание към всички, които ми писаха с молба за рецептата.


Необходими продукти за 5-6 порции:

1 пиле, разфасовано на порции, или 5-6 пилешки бутчета (горна и долна част)
1 глава чесън на небелени скилидки
1 голяма глава лук
2 моркова
1 корен пащърнак
1 голям резен тиква, нарязан на едри кубчета
5-6 едри картофа
черен пипер, сол, лимонов сок
няколко стръка салвия (градински чай)
5-6 с.л. зехтин
30-40 гр. масло
50мл. бяло вино


Начин на приготвяне:

Овкусяваме почистените парчета пилешко месо с лимонов сок, сол, черен пипер и ги оставяме да починат в хладилника, докато приготвим зеленчуците.
Нарязваме главата лук на 4 парчета (резена), тиквата на кубчета, морковът и пащърнака на дебели пръчици, картофите на дебели резени. Стремете се дебелината на зеленчуците да е що годе еднаква, за да не изгорят по-тънките при печенето.
Смесваме всички зеленчуци без лука, заливаме със зехтина, подправяме със сол и черен пипер и разбъркваме много добре.
В тавичка (при мен голямата тава на фурната) поставяме лист хартия за печене(така ще избегнете накисването и търкането при почистване), намазваме леко със олио или зехтин,  изсипваме парчетата пилешко месо и поливаме с виното. Под кожичката на всяко парче пъхваме по едно листенеце салвия и малко парченце масло, добавяме лука и слагаме тавичката в загрята на 200 градуса фурна, докато месото побелее. Изваждаме тавата, обръщаме парчетата месо и добавяме зеленчуците, обръщаме парчетата месо и разпределяме върху тях. Поръсваме с останалото масло и останалите листа салвия, като оставяме 4-5 за украса при поднасянето. Печем на   200 градуса около 40 мин. под  фолио и  още 20-30 мин. без фолио докато месото и зеленчуците станат готови до златисто.
Поднесете ястието поръсено с нарязана ситно салвия и с бяло вино.
Ако някои от зеленчуците липсват (тъй като по-трудно се намират на пазара) като пащърнака например, можете да го замените с корени магданоз, ряпа или парчета целина от глава или да го пропуснете. Може да добавите и малки доматчета към края на печенето. Въобще рецептата търпи интерпретации, но във всички случаи резултатът няма да ви остави равнодушни.



Добър апетит!
По идея на сп. Good Food

неделя, 10 ноември 2013 г.

Кекс "Сникърс"

От няколко седмици се каня да споделя тази рецепта с вас, но все не оставаше време. Днес, в края на неделния ден, всеки заслужава да се поглези с нещо сладичко. Ако обичате фъстъци и карамел, ви приканвам да се възползвате от това  предложение.
Макар и зверски вкусен, този кекс се приготвя много бързо и лесно. И също толкова бързо изчезва...


Необходими продукти за кексовото тесто:

1. ч .ч. захар (250мл.)
1. ч. ч. брашно
3 яйца
1/2 ч. ч. фъстъчено масло
1/2 ч. .ч олио
1 ванилия
1ч. л. бакпулвер
   

За заливката: 

50гр. прясно изпечени фъстъци
60гр. стопен шоколад, смесен с 1 с.л. олио


Начин на приготвяне:

Разбиваме с миксер захарта и яйцата на пяна. Добавяме растителните масла и пресятото с бакпулвера брашно. Накрая слагаме ванилията. Изсипваме тестото в леко намазана с масло силиконова форма  или в откопчаваща се форма с намаслени стени и покрита с хартия за печене с размер 22 - 23см. Удачен вариант е и квадратна форма с размери 20/20см. Изпичаме кекса в предварително загрята фурна с обдухване на 175-180 градуса за 30-35 мин.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади около10 минути, след което прехвърляме кекса в подходяща чиния до пълното му охлаждане.



С помощта на лъжица нанасяме върху кекса охладения карамелов сос, поръсваме с фъстъците и разпръскваме върху тях стопения шоколад (пак с лъжица).




Този кекс е чудесен с чаша кафе или .... уиски:)

Моите забележки: 
Консистенцията на кекса може да се повлияе от вида на фъстъченото масло, което използвате. Когато използвам био фъстъчено масло, сладкишът става по-тежък и влажен. Най-добри резутати постигам с фъстъченото масло на "Пами".

събота, 28 септември 2013 г.

Пълнена тиква със сушени плодове и локум

Есен е! Топла, слънчева, леко ветровита, щедра, натежала, изобилна, сладка....
Любимият ми сезон! В него се чувствам толкова уютно, завладяна от някаква безгрижна детска радост!
Не искам да оставя точно септември без една традиционна вкусна есенна рецепта, която, сигурна съм, е любима в много български домове.




Необходими продукти:

1 средна, по-скоро малка тиква ( може и цигулка, както в този случай)
1 с.л. мед
5-6 сушени смокини
5-6 сушени сливи
2-3 ябълки, обелени и нарязани на парчета
1 круша
1-2 шепи бяло десертно грозде или стафиди
1 кутия локум, нарязан на малки парченца
3 с.л. ароматен коняк или десертно вино (Марсала, Порто)
2-3 с.л. овесени ядки за плътност на пълнежа
щипка канела
щипка индийско орехче
щипка джинджифил

Силно препоръчвам тиквата да се напълни само със сезонни плодове, които могат да бъдат както сушени, така и пресни - ароматът е наситен, а вкусът - неповторим.




Отрязваме капаче с дръжка. Почистваме тиквата от семенната част с лъжица и я намазваме с 1-2 с. л. мед. Смесваме добре плодовете - пресни и сушени, заливаме с алкохола и поръсваме с подправките. Разбъркваме добре и оставяме 10 мин. за да се овкусят. Поставяме тиквата в тавичка с малко вода, напълваме я с плодовата смес и печем около 2-2.30 ч. на 180 градуса до омекване. Поднасяме студена на следващия ден или вечерта, ако сте успели да я опечете сутринта. Може да поръсите със запечени ядки - орехови, бадемови, лешникови!


Добър апетит и нека ви е сладка есента!

събота, 13 април 2013 г.

Шоколадов пудинг с фъстъчено масло и карамел

Продължавам с рецептите от типа - бързо, лесно, вкусно. Този пудинг се приготвя бързо, но трябва да имате търпение докато стегне в хладилника поне 4 часа. Затова го направете  преди обяд, ако ще го поднасяте вечерта,  или от вечерта, за да е готов на следващия ден.
Уверявам ви, че търпението си струва - ще видите блаженство по лицата на любимите хора.
Комбинацията от шоколад и фъстъчено масло в съчетание с карамел е наистина неустоима!


Необходими продукти за 6 порции:

1 ч.ч. течна сладкарска сметана
1/2  ч.ч. фъстъчено масло на стайна температура
100 гр. черен шоколад
2 ч ч. прясно мляко
1 с.л. захар
1 ч.л. течна ванилия
15 гр. желатин

Начин на приготвяне:

Накиснете желатина в 50мл. вода и оставете за около 10 мин. После го втечнете на водна баня.
В тенджерка с дебело дъно сипете сметаната и загрейте до кипване. Отдръпнете от огъня и прибавете фъстъченото масло. Разбъркайте добре и прибавете шоколада, начупен на парченца. Сложете тенджерката в съд с вода и продължете да разбърквате на водна баня до пълното разтваряне на шоколада.
В отделен съд сложете млякото със захарта да до кипване. Отдръпнете от котлона, добавете ванилията и с постоянно разбъркване прибавете прецедения желатин. Разбъркайте добре и изсипете отново с разбъркване в шоколадовата смес.
Разсипете охладения шоколадов крем в леко намазани с масло купички и оставете в хладилника поне за 4 часа.
 Преди сервиране пригответе

карамеловия сос 

по този начин:

В по-дълбок съд изсипете 1 пълна к.ч. захар и 2 с.л. вода . Загрявайте докато водата изври и захарта започне да променя цвета си. Бъркайте с тел до получаването на   хубав тъмен златист цвят. Отдръпнете от котлона и прибавете 100 гр. масло. Разбъркайте добре. После постепенно, на части, прибавете около 100 мл. готварска сметана като продължите да бъркате с телта . Трябва да получите средно гъст сос, който след изстиване ще се сгъсти още. В момента, в който сметаната кипне, отстранете от котлона и охладете.
След пълното желиране с помощта на топъл нож минете по крайчето на чашките и обърнете крема в чинийки.
Поднесете пудинга с ягоди, малини и сос.
Ако не сте любители на прекалено сладките удоволствия - пропуснете карамеловия сос.
Сосът може да съхранявате в бурканче в хладилник около 1 седмица и да го употребявате по предназначение за заливане на сладкиши, плодове или кремове.


Добър апетит!
Източник

сряда, 3 април 2013 г.

Ябълков сладкиш със сушени сливи

 Винаги съм харесвала простите и семпли рецепти. Днес ще споделя една такава с вас.
Тестото е доста популярно. Аз за пръв път го видях при studi .
 Плодовете могат да бъдат според вашите предпочитания и вкус, но за мен една от най-ароматните и приятни комбинации в този сладкиш е тази между ябълки, сушени сливи и канела. Чудесен и много лесен сладкиш!



вторник, 26 март 2013 г.

Гъбена каша с лапад и пресен лук

 На прага на пролетта сме - с надежда за по-топло време, повече слънце и усмивки, повече радост и добро настроение, с несигурни, но покълнващи надежди за по-добър живот и по-сигурни времена. И извън нотката тъга - сянка на отиващата си зима, вярвам, че малките семенца на надеждата ще покълнат.
 Обичам пролетта, с всичко което носи - от неочакваните обрати в прогнозата, до аромата на зюмбюл и закачливите усмивки на кокичетата и минзухарите, от несигурната резеда на мързеливо събуждащите се от сивотата широколистни гори до пищните зелени платна на поникналите есенници, които милват окото.
От кухненския ми прозорец виждам всяка година едно кайсиево дръвче как се събужда, не, как буквално избухва в нежен цвят от жажда за живот всяка пролет. И тази година така - покри се с цвят само за три дни. Какво пиршество за уморените ми от зимата очи!
Обичам пролетта...
Обичам и на трапезата ми да има по всичко от все още оскъдните и дарове - коприва, спанак, пресен лук, лапад. Тези листни зеленчуци са богати на жива енергия, от която изтощените ни зимни тела (и мисли) имат огромна потребност. Убедена съм, че най-полезна за нас е сезонната храна и затова не пропускам възможност да я предложа на моето семейство.
Днес ще предложа и на вас една такава вкусна пролетна рецепта.


сряда, 20 март 2013 г.

Маслена погача

 Така се случи, че точно на днешния ден преди две години направих първата си публикация тук.
  Няколко седмици мислих каква рецепта да споделя с вас на този ден и  избрах да ви почерпя виртуално с една погача, на която бях хвърлила око отдавна. Е, "лошата" Илиянка ме изпревари, но не мисля, че това е пречка да ви покажа тази чудесна питка и в мое изпълнение.


 Ще ми се от днешната пита да раздам по парченце  за здраве и късмет на всички вас, които през тези две години сте били част от виртуалния ми живот, носили сте  ми е реална усмивка и подкрепа, насърчение и сте стопляли душицата ми с добра и блага дума, доверявали сте се на моите рецепти и сте ги  предлагали на вашите семейства.
  Благодаря ви, приятели, за доверието и искрено се надявам да прекарваме още дълго време тук заедно, да споделяме идеи, да се забавляваме и да храним душите си  с обич и позитивизъм, естетика и доброта, докато изхранваме всекидневно домашните си любимци.

вторник, 26 февруари 2013 г.

Хачапури със спанак и сирена

 За вечеря или пък за закуска
тези питки ти недей пропуска     smile3521 !


Няма да ви лъжа - вкусно е. Направо греховно вкусно! Направих ги спонтанно, изкушена от един много добре готвещ "колега", който беше направил хачапури  по Аджарски. Пейчев, благодаря за вдъхновението!
При мен от нетърпение всичко бе пълна импровизация  - придържах се само към формата. От аджарските му корени остана май само яйчицето в средата. Останалото е мълчание. В смисъл такъв, че след употреба губиш желание за разговор и за каквато и да е дейност, защото всичките ти мисли и кръв са се насочили към стомаха.
След този първи досег с грузинската кухня, съм силно заинтригувана и готова за нови приключения!



неделя, 17 февруари 2013 г.

Неделен ябълков сладкиш с крем

 Защо неделен ли! Защото през седмицата все гледаме да приготвим нещо набързо, само и само за да задоволим грешната и вредна потребност от нещо сладко. Затова пък в неделя можем да приготвим нещо по така. И не че има кой знае каква философия и трудност в приготвянето на тази рецепта, но не е и съвсем от рода на "забъркай и изпечи".
Времето, което ще вложите в този сладкиш, си струва всяка хапка от него:))





неделя, 10 февруари 2013 г.

Соленки с извара

Много лесна и много вкусна. Така бих представила днешната рецепта. Соленките, които ще направите, ще бъдат ароматни и мекички дори на следващия ден, ако оцелеят. Подходяща за приготвяне в някой петъчен следобед или съботна утрин, за да има нещо за гризкане през почивните дни и следобеди.


вторник, 5 февруари 2013 г.

Телешко със сметана, вино и гъби

Здравейте, приятели!
След кратък период на неособена активност, днес пристигам при вас с едно чудесно предложение, което може да приготвяте по всяко време на годината.
Аз обичам импровизациите в кухнята, защото често водят до неочаквано добри резултати. Особено когато вече са усвоени основните техники за приготвяне на определени ястия. Както ще забележите, моето предложение е нещо като трети братовчед на оригиналната рецепта Бьоф Строганоф, но въпреки далечната роднинска връзка е не по-малко вкусно.
Най-важното условие за успех при тази рецепта е да намерите качествено месо и да не го готвите прекалено дълго. Е, хайде напред към резултата.


вторник, 30 октомври 2012 г.

Вита баница с праз и спанак

 Захладня, приятели,  и взе да ни влече към топличкото вкъщи. До печката или до камината, до радиатора или близо до климатика,  в студеното време няма нищо по-хубаво от една топла и ароматна баница. И с  ей такова едно предложение съм дошла днес.
 Въобще няма да ви убеждавам колко е вкусна! Всеки да прецени по съвест:))


В  България  има специфични регионални рецепти и начини за приготвяне на баниците.
Ние обичаме по-сочните и пухкави баници и този начин на приготвяне напълно задоволява тези ни прищевки.

петък, 26 октомври 2012 г.

Ципура със салвия и чесново масло

 У дома сме големи почитатели на морските продукти. Наскоро забелязах, че в блога ми почти липсват рецепти с тях. И веднага взех мерки. Днес ви предлагам една изпитана, лесна и много вкусна рецепта, която можете да приготвите с различни видове риба - ципура, лаврак, пъстърва и др.




сряда, 24 октомври 2012 г.

С овесени бисквити с ленено семе и червени боровинки гостувам при Мариетка





 Днес съм на гости на едно местенце, където се чувствам уютно и комфортно. В това красиво, подредено, вкусно, направено с много любов и умение кулинарно пространство,  винаги намирам нещо за себе си - от изпитана и блага рецепта, до трогващи и стигащи до сърцето истории. И колкото и шаблонно да звучат думите  "за мен е чест",  те изразяват най-точно чувството, което изпитах при поканата на Мариетка от "Когато готвенето стане страст".
 Няма да скрия, че нейните рецепти винаги са ме вдъхновявали, дори преди да ги събере в този страхотен блог.

понеделник, 15 октомври 2012 г.

Маслени бисквитки "Спиралки"

Днес ще ви предложа едни маслени бисквитки, които някои от вас харесаха визуално, а други дори опитаха. Те са много лесни за приготвяне, интересни са като външен вид и мисля, че ще се харесат както на вас, така и на вашите деца.




петък, 12 октомври 2012 г.

Ябълков крем със сметана за възрастни

"Есента и виното са близки......"
                                 Павел Матев

Днес у дома ухае на есен, на сладко вино и на канела. Ухае на спомени, на детство и ябълки!
Обичам това ухание! То изпълва дома ми всеки път, когато приготвям вкусния десерт, с който ще ви запозная след малко!



сряда, 10 октомври 2012 г.

Крем супа от тиква с песто от салвия

" Хей, иде вятър, иде..."
Спомняте ли си този рефрен от  песента на ФСБ?  Велика група! Страхотни и стойностни песни. Невероятни текстове. Особено на Калин Донков...
 И така носталгично настроена, на фона на тази убийствено яка песен, прекрачила прага на есента и потръпваща още от вчерашния вятър, искам да ви предложа една сгряваща есенна крем супа от тиква, която, уверявам ви, е и невероятно вкусна. Истинска храна за душата!



 Тази крем супа от тиква винаги правя в по-малки количества, защото у дома има заклети традиционалисти, които упорито отказват да приемат тиквата, освен в сладките и приложения. Тяхна си работа! Те губят!
Затова днешната рецепта е в количество,  достатъчно точно за 3 порции.

Необходими продукти:

300 гр. сварена и пюрирана тиква
1 морков
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1/4 - 1/2 к.л. индийско орехче
1/2 к.л. сух джинджифил
сол
3-4 с.л. зехтин
микс от пипери (черен, зелен, розов)
30 мл. готварска сметана
150 мл прясно мляко
200мл вода (зеленчуков или пилешки бульон)


За пестото от салвия:

30-35 листа от прясна салвия
40 гр леко запечени орехови ядки
50мл зехтин, може и повече
3 големи скилидки чесън
1-2 к.л. сол
30 гр пармезан, който обаче може да се пропусне, ако го настържете и запечете върху крутоните






Начин на приготвяне:

Задушаваме в зехтина с малко вода и бульон ситно нарязаните морков, лук и чесъна до омекване, като периодично прибавяме по малко течност, за да избегнем запържването. Когато зеленчуците омекнат, добавяме към тях тиквеното пюре, млякото, останалата вода (бульон), солта, подправките,  сметаната и пасираме.
Пасирането може да стане и с прехвърляне в кухненски робот.
Варим крем супата от тиква още 5-6 минути за спойка на съставките и пълно овкусяване.
През това време приготвяме с пасатор пестото от салвия, като смесваме всички продукти.
Поднасям супата от тиква  с пармезанови чеснови крутони, 1 ч.л. песто от салвия и малко сметана за украса.


Пригответе крутоните като нарежете две-три филии по-сух хляб на малки кубчета. В тавичка върху хартия за печене изсипете 3-4 с.л. зехтин, 1 к.л.  сух чесън, щипка риган или чубрица ималко настърган пармезан(може и без него).  Разбъркайте добре зехтина с подправките и прибавете кубчетата хляб. Отново разбъркайте добре, за да поемат равномерно от мазнината. Изпечете ги на 200градуса за съвсем кратко време в предварително загрята  фурна на програма с вентилатор или грил. Внимавайте, защото изгарят бързо, стават готови за 4-5 мин.. Разбъркайте поне един път.

У дома и малки, и големи спазват при тази крем супа правилото на доброто дете, което послушно си изяжда всичко!


Пестото от салвия е изключително подходящо и за картофена крем супа, както и за гарниране на различни видове паста! Може да го съхранявате до една седмица в хладилник или да го замразите за 6 месеца!




Надявам се рецептата за крем супа от тиква да се хареса и във вашите домове и да сгрява стомахчетата ви през студените есенни и зимни дни!

понеделник, 8 октомври 2012 г.

Мраморен шоколадово-тиквен брауниз



Случвало ли ви се е да вкусите от нещо и толкова да ви хареса, че да не можете да се спрете докато не изядете всичко. И да си отрежете после още едно парче. И така в този ред.... Да, много е лошо, знам. Нездравословно, признак на лакомия и изветряло възпитание. Срам! Особено, ако предварително сте наясно с броя на погълнатите калории! Ей с такъв един обект искам да ви запозная днес. Така де, да не съм сама в прегрешенията!
 Мислех да пусна публикацията утре, за да имам възможност да направя прилични снимки на дневна светлина, но обектът просто изчезваше със скоростта на светлината, така че реших да рискувам с качеството на снимките.




За шоколадовия слой:

3/4 ч.чаша меко масло на стайна температура
1 ч.чаша захар
2 яйца
1/2 ч.чаша брашно
1 ч.л. ванилия
1/2 ч.лъжица канела
1/4 ч.лъжица сол
1/3 ч.лъжица бакпулвер
1/2 ч.чаша какао

За тиквената смес:


1 яйце
1/2 ч.ч. кафява захар
170гр. обикновено крема сирене
2 препълнени с.л. брашно,
2/3 ч.чаша сварена пюрирана тиква
1 ч.л.  ванилия
1/4 ч.л.  канела




Начин на приготвяне:

Пресяваме и смесваме сухите съставки за шоколадовия слой - брашното, канелата, солта, бакпулвера, какаото. В друг съд разбиваме маслото, захарта, яйцата едно по едно и накрая ванилията . Прибавяме сухите съставки и разбъркваме добре до хомогенна смес, от която отделяме 3-4 с.л., които ще използваме за мраморния ефект.
С миксер или най-добре в кухненски робот разбиваме на крем съставките за тиквената смес.
Намасляваме и посипваме с брашно тортена форма с диаметър 23см. и изсипваме в нея готовата шоколадова смес. Върху нея изсипваме оранжевата смес и с помощта на лъжица изсипваме на няколко места остатъка от шоколадовата смес, която сме отделили предварително. С клечка за зъби разбъркваме до постигане на мраморна шарка и печем в предвалително заграта на 180 градуса фурна около 35минути.
Изваждаме сладкиша, охлаждаме 5 минути и внимателно отваряме формата и го прехвърляме в тортена чиния. Нарязваме на порции, когато е изстинал напълно.
Наслаждавайте се и се отдайте безсъвестно на прегрешението!






Пожелавам ви вкусна и умиротворяваща есен!

Благодаря за тази чудесна рецепта на Петрина! Посетете страхотния и блог - всичките и рецепти са невероятни!

четвъртък, 4 октомври 2012 г.

Гратен с картофи, червена ряпа и пармезан

Здравейте, приятели!
След доста дълго отсъствие се завръщам в родните блогърски среди с една семпла, но много вкусна рецепта, изключително актуална за есенния сезон.
Обичам есента, тя ме зарежда със спокойствие и ми носи усещане за хармония. Дори когато ми се струва, че съм я загубила завинаги.


Обичам ласкавите есенни лъчи на слънцето, примигващите под слънчевите милувки с оранжевите си клепки листа,


яркото пиршество от греещи топли цветове


смълчаните паркове, които само засилват усещането, че "иде време за горест"





 спокойната меланхолия, която пропълзява във всяка моя клетка.
 И не е случайно, че събрах сили и желание да се завърна на моето си местенце тук точно в сърцето на есента.
Вдъхнових се за тази рецепта от Танита, която пък я открила в друг чудесен блог. Аз я интерпретирах по мой вкус и потвърждавам, че резултатът е наистина много вкусен. Включването на червената ряпа в рецептата бе предизвикателство за мен, защото досега не бях използвала този зеленчук в рецепти, освен в есенна салата с моркови и зеле. Крайният резултат ни изненада много приятно - деликатен  вкус и  приятна консистенция.

 
Ето ги и необходимите продукти:
 
 
1 кг. картофи, обелени и нарязани на тънки шайби с дебелина 3-4 мм.
220 гр. червена ряпа, нарязана също на тънки шайби
1 оранжева или червена чушка на шайби
1 голяма глава лук, нарязан на шайби
50 гр едро настърган пармезан
70 гр едро настърган кашкавал
1ч.ч прясно мляко
1ч.ч. готварска сметан
12 малки листа салвия(градински чай)
сол, микс от пипери(черен, зелен и розов)
 
Намазваме с масло тавичка за печене с размери  23/30см и в нея редим зеленчуците керемидообразно със застъпване, като целта е да се откроят симетрично цветните редове с ряпата и чушката и зеленчуците да застанат почти изправени в тавичката. Между тях вмъкваме на места нарязаната ситно салвия и настъргания пармезан.
Кипваме млякото, сметаната, солта и пиперите до разтварянето на солта и заливаме подредените зеленчуци. Отгоре поръсваме с кашкавал. Печем 50 минути отначало на 200 градуса, после на 180.
 
 

 
Сервираме със студено бяло вино или бира.
Хубава, спокойна и хармонична есен пожелавам на всички!


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...