вторник, 29 януари 2019 г.

Мини понички с извара

В този блог рецептите, които се приготвят с пържене, се броят на пръстите на едната ръка. Избягвам този начин на приготвяне на храната, поради здравословни проблеми. Но има рецепти, които дават най-добър резултат, когато са приготвени именно по този начин. И, ако те влизат в менюто ви един път месечно например, можете да си лягате вечер с чиста съвест. Та, хора, тази рецепта е една от тези. Признавам, че ми трябваше доста време, докато се реша да я направя, но в никакъв случай не съжалявам - нито,че я приготвих, нито, че изядох сама една дузина пухчета . В крайна сметка поговорката за прекаления светец не е измислена случайно. Първо ме грабна снимката на тези топченца в един руски блог. Затова и днес се опитах да направя нещо като закачка с руската девойка Оксана, снимала тези хубавини така изкусително. И тук по стар руски обичай един от главните герои е водката - хем за настроение на останалите компоненти, хем за автентичност, хем помага тестото да не поема толкова мазнина при пърженето. Мисля, че това е едно от големите достойнства на тази рецепта.


Необходими продукти за 3-4 порции (около 20бр.)

2 яйца
250г фино пасирана извара(аз използвам за тази цел извара на "Олимпус")
3с.л. захар
2 с.л. сметана(течна с масленост 30%)
1 с.л. водка
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб
1/2ч. л. сол

олио за пържене

1 ванилия
кората на един портокал или лимон(по желание)



Начин на приготвяне:

Брашното се смесва със содата и солта. Изварата се пасира много добре заедно с яйцата, захарта и ванилията. Към тях се добавят сметаната и водката и накрая брашното като се бърка с лъжица в по-дълбока купа. В по-малка касерола се загрява достатъчно количество олио за пържене. Внимавайте - мазнината трябва да е добре загрята, но  не допускайте олиото да започне да пуши. От сместа с  намаслени ръце се оформят топчета с размер на орех и се пържат в сгорещената мазнина до тъмнозлатист цвят. Не правете топките по-големи, за да може тестото да се изпържи равномерно и да не остане тестяно в средата. Обръщат се равномерно и, когато са готови, се изваждат в съд върху домакинска хартия. Преди поднасяне се поръсват с пудра захар. Може да ги поднесете със сладко, айрян, но и без добавки са достатъчно ароматни, пухкави и вкусни.


Ако семейството ви е по-голямо, направете двойна доза! Добър апетит!

сряда, 16 януари 2019 г.

Самоводска гъбена чорба

  Споменавала съм и преди, че обичам рецептите с история. И тази е такава. Свързвам я със студентските ми години във Велико Търново по време на прехода, когато храната беше доста еднообразна, основните ни хранения бяха в студентския стол,  в който храната беше вкусна, любимата техника на готвачките беше запръжката и това ни остави дългосрочни гастритни белези. Но всичко беше точно, защото бяхме млади, ентусиазирани, любопитни за знания, изпълнени с мечти и обичахме да се разхождаме от университета до Стария град, където неизменно ни посрещаше вълшебният дух на Самоводската чаршия и панорамната гледка. Та в студените есенни и зимни дни там ни приютяваше една кръчмичка, в която беше топло и уютно, а гъбената чорба бе евтина, сгряваща и безумно вкусна. Какво повече може да иска един премръзнал и гладен студент! Признавам, че тогава въобще не ми е минавало да поискам рецептата, защото приготвянето на храна не ме вълнуваше много.  С годините обаче вкусовият спомен за тази чорбица започна настойчиво да ме преследва. Изпробвах няколко варианта по спомен и последният с добавка на булгур беше почти автентичен. Тогава обаче на гости ми дойде моята приятелка и състудентка Дани, която не бях виждала повече от 20г. Поводът за тази среща си е сюжет за малък разказ, но за него - друг път. Та на тази мила, сърдечна и чревоугодна среща си припомнихме отново за кръчмата на Самоводската чаршия и гъбената чорба. Дани обаче имаше други спомени от нея и беше сигурна, че автентичната чорба се приготвя с овесени ядки. И по-късно, когато тя вече беше отпътувала за Германия, а аз приготвих чорбата с овесени ядки , разбрах, че Дани е била права. Дани, благодаря ти за свежата памет! Обичам те и ти обещавам следващия път отново да се забавляваме така. Че и повече! И да знаеш, че още пазя онази снимка от розобера ! :)


Необходими продукти за  4-5 порции:

4-5 с.л. олио
1 глава стар лук
1 морков
резен целина от глава около 50г
6-7 гъби(бели или кралски печурки)
2с.л. сушени манатарки, накиснати предварително за 15мин. в топла вода
1/2 ч.ч.(250мл) пасирани домати (пресни или от буркан)
4-5 с.л. овесени ядки ( булгур или 3-4 с.л.ориз)
1 с.л. сол(равна)
1ч.л. сух риган
щипка лют червен пипер - аз добавям 1/2 чл. кайенски пипер
3с.л. нарязани листа от пресен или замразен девисил
30г. масло
черен пипер(по желание)

Начин на приготвяне:

Задушете в средна тенджера ситно нарязаните лук и морков в леко загрятото олио и 4-5 с.л. вода до омекване на зеленчуците. Добавете 1.8л. до 2 л. вода и след като заври добавете нарязаната на малки кубчета целина, обелените и нарязани на филийки гъби, солта, сухия риган, накиснатите сухи манатарки и лютия пипер.(Ако използвате ориз или булгур, прибавете ги на този етап). Варете на тих огън около 20 мин. Добавете овесените ядки и пасираните домати и варете още 5 мин. Отдръпнете супата от котлона, прибавете бучицата масло и разбъркайте. Оставете я така със затворен капак около 5 мин. Преди сервиране, поръсете с пресния девисил.

Добър апетит!

Моите забележки:
Ако приготвяте супата за деца, пропуснете лютия пипер.

Супата ще бъде вкусна и без сушените манатарки, но те определено правят вкусът по-богат и наситен.



Ако има четящи търновци тук и бивши студенти от времето между 1989-1992г, които са сгрявали стомах с въпросната чорба на въпросното място и знаят подробности за рецептата, моля да се свържат с мен, за да завършим това добро и благородно дело. Благодаря ви предварително! 

четвъртък, 25 октомври 2018 г.

Закуски с готово тесто

 Готовото тесто е добра алтернатива, когато нямате много време, а искате да приготвите нещо бързо и вкусно. Необходимото условие е да попаднете на хубаво готово тесто. Разбира се, тези от вас, които имат резерви към купените полуфабрикати, могат да си приготвят тестото сами, използвайки любимата си рецепта за тесто. Моят безспорен фаворит в това отношение е тестото за пиде - една от най-популярните рецепти в блога ми.
 И така, купили сте хубаво готово тесто и ви трябва добра рецепта - аз съм вашият човек. И предложенията ми всъщност са две - за мини гъбени пайове с бекон и вити банички с масло и крема сирене.


Необходими продукти за 4 порции:

1 пак. готово тесто, оставено поне 1/2 час на стайна температура

Плънка за гъбените пайове:

3 с.л. олио
30 г масло

1 глава лук
5 скилидки чесън
1 малък морков
40 - 50г бекон
6-7 гъби
1 домат, отцеден и почистен от семките 
2 стръка пресен лук
2 щипки риган, черен пипер
3 с.л. олио
30 г масло
2 с.л. крема сирене

80г кашкавал

Плънка за витите банички:

40 г меко масло
1 пак крема сирене 
100 г. натрошено бяло саламурено сирене
1 жълтък+1с.л. олио за намазване
сусам за поръсване



Начин на приготвяне:
Разделете тестото на 8 еднакви топки  - от тях ще приготвите 4 мини пая и 4 вити банички.

За пайовете:

Задушете лука, моркова, чесъна и гъбите в мазнината с малко вода до омекване. Прибавете нарязания на кубчета домат и бекона. Овкусете с черен пипер, риган и накрая добавете крема сиренето до стопяването му. Охладете и добавете нарязания зелен лук.

С пръсти издърпайте тестото на всяка топка докато получите равномерен по дебелина кръг с диаметър около 20см. В средата на 4-те кръга поставете охладена гъбена плънка, а около нея подредете в кръг пръчици кашкавал. 
Трябва да изглежда така:



 С пръсти защипете на няколко места тестото до образуването на плик с отвор по средата. Набрашнете готовите пайчета отстрани с брашно и ги подредете в тавичка, покрита с хартия за печене. Поставете за 20-25 мин в затоплена на 40 градуса фурна да втасат. Изпечете на 180 градуса за около 20-25мин.



За баничките:

Процедирайте с тестото по същия начин като намажете с меко масло цялата тестяна кора и поръсите равномерно с крема сирене и натрошено саламурено сирене. Завийте рулце от всяка кора, усучете го леко и завийте на охлюв. Пренесете суровите банички в тавичка, покрита в хартия за печене и ги оставете да втасат като пайовете. Преди да ги изпечете намажете всяка баничка с разбит с олио жълтък и поръсете със сусам. Печете на същата температура за същото време.
Покрийте изпечените закуски с честа кърпа, за да омекнат.


Добър апетит!




сряда, 24 октомври 2018 г.

Крем супа от тиква с кореноплодни

 Определено смятам, че тиквата е недооценена като кулинарен продукт. Затова в блога ми  споделям вкусни изпитани рецепти с тиква както в сладък, така и в солен вариант. След крем супата от тиква с песто от салвия, печената тиква със салвия и къри, печеното пиле с тиква днес ви предлагам още един солен вариант на рецепта с тиква - крем супа с тиква и кореноплодни - вкусна комбинация от различни вкусове, копринена консистенция и запомнящ се дълго ароматен вкус. Освен това е толкова сгряваща и засищаща. Сигурна съм, че и децата ви ще я харесат. Супата се приготвя бързо и лесно и е по силите дори на най-начинаещите готвачи.


Необходими продукти за 4-5 порции:

40г краве масло
2-3 с.л. олио

600г - 800г обелена и нарязана на кубчета тиква (цигулка, кестенка)
1 средна глава стар лук
5-6 скилидки чесън
1 среден морков
1 среден пащърнак
40г резен целина от глава
2 средни картофа
1 ч.л. суха салвия (градински чай)

сол, черен пипер, индийско орехче

лют пипер, тиквени семки - по желание


Начин на приготвяне:

Нарежете всички зеленчуци на еднакви по размер кубчета без лука, чесъна и моркова . Сложете ги в средна по-дълбока тенджера и ги залейте с вода, колкото да ги покрие и включете котлона. Докато сместа заври, в малък тиган сложете двата вида мазнина, загрейте я леко и сложете в нея нарязаните ситно лук и чесън и настъргания морков. Разбъркайте няколко пъти, докато сместа се оцвети в оранжево и добавете 50мл вода. Задушете до омекване на зеленчуците. Изсипете задушените лук, чесън и морков към врящите останали зеленчуци, прибавете сол и 1 ч.л. суха салвия. Варете супата около 30 -35 мин до готовност на пащърнака. Подправете супата с малко прясно настъргано индийско орехче, черен пипер и щипка лют пипер и пасирайте. Ако водата е малко и супата е прекалено гъста, може да добавите малко прясно мляко и да върнете на котлона за няколко минути, докато заври. Поднесете с тиквени семки, лъжица сметана или чеснови крутони според вашия вкус.
Добър апетит!


Моите забележки:
Ако нямате сушена салвия, може на нарежете 7-8 листенца прясна салвия и да поръсите супата с нея преди поднасяне. Ако салвията не е вашата подправка(за мен това е най-подходящата подправка за тиква), използвайте мащерка.

вторник, 23 октомври 2018 г.

Чийзкейк с тиква

 Тиквено време е. Есенно, топло, уютно. Греят листата и примигват под октомврийското слънце. Размечтават те. Мечтаеш си да се прибереш вкъщи и домът да те посрещне с аромат на канела, джинджифил и кардамом, да запалиш огнище, да си налееш вино......
Е, да сбъдваме мечтите една по една предлагам. Този сезонен десерт е лесен и толкова ароматен и вкусен, че няма как да не го споделя с вас. Ако сте любители на тиквата като мен, ви предлагам и други сладки тиквени изкушения като  мраморния тиквено-шоколадов браунисмеките тиквени сладки с крем, чийзкрем с тиква и стевия, бонбони от тиква с кокосово масло без захар, разкошното тирамису с тиква, пълнена тиква с локум и сушени плодове, кекс с тиква и сушени плодове и  няколко невероятно вкусни солени предложения с тиква, които може да намерите в блога.


Необходими продукти:

За основата и трохите:

150 г брашно Грахам или пълнозърнесто брашно
100г леко смлени овесени ядки
100г кафява захар
60г едро нарязани орехи
1ч.л. канела
1/2 ч.л. сух джинджифил
1/2 ч.л. прясно смлян кардамом
щипка прясно настъргано индийско орехче
125г краве масло

За пълнежа:

400г сладкарска извара(ползвах тази от Лидл) или крем сирене
300г пюре от тиква
1с.л. царевично нишесте (ако тиквата е прекалено водна)
1 яйце
100г кафява захар
1ч.л. канела
щипка прясно настъргано индийско орехче


Начин на приготвяне:

Застелете дъното на форма за печене с размер 23 см. с откопчаващи се стени с хартия за печене. Намажете стените на формата с масло и набрашнете леко. Загрейте фурната на 180 градуса.
Смесете сухите продукти без орехите за основата добре  и прибавете към тях мекото масло,  докато получите ронливо тесто. Може да направите това с ръце или с помощта на кухненски робот на ниска степен. Разделете маслените трохите на две и изсипете едната половина от тях във формата. Притиснете добре към дъното с помощта на пръстите си или с чашка с равно дъно. Приберете формата в хладилника или фризера, докато приготвите пълнежа.
Прибавете орехите към втората част на маслените трохи.
С помощта на миксер или робот разбийте добре яйцето със захарта, прибавете тиквеното пюре, изварата, нишестето и подправките. Изсипете сместа върху охладената маслена основа и печете 25 мин на 180 градуса. Изведете формата, поръсете с ореховите маслени трохи и печете още 15-20 минути до готовност. Охладете добре, преди да извадите от формата.
Този тип сладкиши разкриват най-добре богатия си ароматен характер на следващия ден. Ако има кой да ги изчака, разбира се!


Хубава и вкусна да ви е есента. И не спирайте с мечтите!

Моите забележки:
Варете тиквата за пюрето с малко вода. Задръжте я още на котлона след сваряване, за да се изпари добре водата от нея, като внимавате да не загори. Ако пюрето ви е прекалено течно, може да добавите към сместа за пълнежа 1 жълтък или 1 белтък. Не пропускайте нито една от ароматните подправки, освен ако нямате някаква непоносимост към нея, за да се насладите на вълшебния аромат.

събота, 13 октомври 2018 г.

Кюфтета с млечно-яйчен лимонов сос

  Нямам идея защо чак сега качвам тази рецепта, която заради безспорните си вкусови качества стана доста популярна преди години, когато я публикувах в моята тема във форума на Бг. мама през далечната вече 2010г. Тя е известна в нета под името кюфтетата на Гуинет. Днешният вариант е с малки добавки, от които според мен, ястието само печели на вкус и на вид. Сосът всъщност е един от гвоздеите в програмата тук, така да се каже. Това е млечно-яйчено-лимонов сос и освен за кюфтета, би могъл да се използва и за друг вид месни ястия. Рецептата се приготвя много лесно и бързо и дори начинаещите в кухнята биха се справили успешно.




Необходими продукти:

За кюфтета:
500гр.  кайма, 
1 к.ч.. много добре измит ориз 
1 яйце
1 с.л. чубрица
1/2 ч.л.черен пипер 
1/2 ч.л. сол
ситно нарязан магданоз с дръжките

За течността, в която ще се варят кюфтетата:
2 моркова, 
1 пащърнак и/или резен целина от глава
сол или смес от сушени зеленчуци,


За соса:
90 г. краве масло, 
4 с.л. брашно, 
3-4 жълтъка, 
250 -300г. кисело мляко, 
малко настъргано индийско орехче(най-добре го настържете от цял орех)
сок от половин лимон
магданоз за поръсване (по желание)




Начин на приготвяне:


Омесваме много добре продуктите за кюфтетата, оформяме кръгли топчета, които овалваме в брашно. В по-дълбока тенджера възвираме около 2.5л вода, пускаме морковите, парчето целина, пащърнака, сол и добавяме готовите набрашнени кюфтета. Варим до готовност около 30 -35 мин. Изваждаме кюфтетата в затоплен съд, прецеждаме бульона и пасираме зеленчуците от бульона заедно с 1/2 до 1 ч.ч. от него.

В тиган запържваме 90г. масло, прибавяме 4 с.л. брашно и бъркаме докато брашното се запържи добре до златисто. Доливаме до необходимата гъстота от бульона (около 3-4 ч.ч), в който са врели кюфтета при постоянно интензивно разбъркване, за да не се образуват топчици. Отделно разбиваме 3-4 жълтъка с 400г. кисело мляко и ги прибавяме при постоянно енергично разбъркване към брашнения сос. 
Добавяме към получения сос пасираните зеленчуци от бульона и сварените кюфтета. Пасираните моркови и жълтъците ще придадат на соса великолепен и апетитен бледожълт цвят. 
Варим още 2-3 мин. на слаб огън. 
Накрая подправяме с черен пипер, лимон и индийско орехче. И поръсваме с пресен магданоз по желание.
Добър апетит!




четвъртък, 4 октомври 2018 г.

Крем пита с карамелизирани ябълки

 Това е рецептата за крем пита от мама, но с добавка на някои есенни екстри. И без екстрите питата си е страхотна, аз просто предлагам един по-различен прочит на рецептата. Онези от вас, които обичат по-креместите и плодови сладкиши, ще останат доволни.


Необходими продукти:

1 пакет фини кори за баница
125г краве масло

За крема:
1л. прясно мляко
8с.л. захар
8с.л. брашно
4 жълтъка
2 ванилии или ромова есенция

За белтъчната глазура:
4 белтъка
1каф. чашка захар
3 с.л. карамелизирана захар

3-4 ябълки
20г масло
3с.л. кафява захар

По желание:
50г сушени плодове(стафиди, червени боровинки),
 предварително накиснати в ром за около час



Започнете с карамелизирането на ябълките като ги обелите и нарежете на кубчета. Карамелизирайте в тиган с дебело дъно 3 с.л. кафява захар заедно 20г масло. Добавете кубчетата от ябълки и разбърквайте отвреме на време докато омекнат (не бива да се кашват). Оставете настрана и охладете.
В загрята фурна поставете тавичка и 125г масло докато маслото се стопи и леко порозовее. Накъсайте върху него на малки парченца фините кори, разбъркайте равномерно и запечете във фурната на 180 градуса докато порозовеят връхчетата им. Разбърквайте периодично за равномерно изпичане и омазняване. Извадете и охладете.
Пригответе крема като добавите в прясното мляко захарта, брашното и добре разбитите жълтъци. Разбийте добре, за да няма бучици и сложете на котлона при постоянно разбъркване до завиране и сгъстяване на крема. Накрая добавете ванилията.
Излейте горещия крем върху изстудените кори, добавете карамелизираните ябълки и алкохолизираните сушени плодове и разбъркайте леко. Покрийте със свежо фолио и приберете в хладилника за 1 нощ за да се опознаят съставките.
 Преди поднасяне пригответе  глазура като разбиете белтъците със захарта. След сгъстяване на сместа добавете на струйка към нея топлия карамел (приготвен от 3-те с.л. захар) като продължавате да разбивате с миксер докато промени цвета си. Нанесете глазурата върху питата с лъжица или с пош и запечете на горен реотан на 180 градуса докато  връхчетата покафеният.


Добър апетит!

петък, 27 юли 2018 г.

Пиле с горчица, мед и розмарин

  Днешната рецепта е една от най-вкусните и бързи рецепти за пиле, които съм приготвяла. За тези, които недолюбват розмарина (у дома също има такива), салвията, мащерката и сухият риган са добра алтернатива в случая. И все пак,  няколко малки връхчета пресен розмарин тук придават на ястието великолепен средиземноморски аромат. Медът, виното и горчицата балансират съвършено композицията от прекрасни вкусове.


Необходими продукти за 3-4 порции:

600г пилешка пържола от бут без кожа
1 глава лук
4-5 едри скилидки чесън
150 мл бяло вино
1 пълна с.л. едрозърнеста горчица
1 пълна с.л. дижонска горчица
1 пълна с.л. мед (течен)
от 50 до 100мл пилешки бульон или вода
50мл животинска сметана
сол, черен пипер на вкус
3-4 малки клонки пресен розмарин

Начин на приготвяне:

 Нарежете месото на едри парчета, поставете го в по-дълбок съд и го разбъркайте добре с 2 с. л. олио и малко черен пипер. В чугунен тиган или такъв с незалепващо дъно загрейте 3-4 с. л. олио. Добавете месото в загрятата мазнина и запечатайте добре от двете страни до леко зачервяване. Добавете виното и, когато алкохолът се изпари, а виното се редуцира наполовина, добавете ситно нарязаните лук и чесън. Задушавайте до пълното омекване на зеленчуците под капак. Ако течността свърши, добавяйте по малко бульон или вода на части.
В чаша разбъркайте добре двата вида горчица, меда и водата. Изсипете сместа при почти готовото месо, добавете розмарина и намалете котлона на по-ниска степен. Гответе докато сосът стане кремообразен. Тогава добавете  сметаната, черния пипер и, ако е необходимо, сол. Гответе две минути и изключете котлона. Оставете ястието на престои под капака 5-10 минути и поднесете с печени картофи или с арабски кус кус със зеленчуци.


Добър апетит!

четвъртък, 26 юли 2018 г.

Воловани с мус от риба тон

 В живота на всички ни идват моменти, в които имаме повод да почерпим. Когато нямате време, купувате кутия с бонбони, поръчвате нещо на кетъринг и решавате проблема. Но, ако поводът е особено специален и искате да зарадвате хората, които ще почерпите, е по-добре да приготвите нещо сами. Така ще им предадете късче любов и добра енергия с всяка хапка. Наскоро аз имах такъв повод и реших да приготвя няколко неща, подходящи за случая. Част от менюто бяха и тези воловани.
 Родината на волованите естествено е Франция. Те представляват  изискани фини малки кошнички от въздушно бутер тесто с  различни пълнежи. Кокетни, вкусни и елегантни те биха могли да бъдат част от всяко фирмено парти или празненство от различно естество. Приготвят се лесно, а пълнежът търпи импровизации. Единственото правило е плънката да не е прекалено течна.  Нека се докоснем до френската кухня с тази рецепта.


Днешната рецепта е за 16-18бр. воловани, изрязани с ринг с диаметър 6см. Ако използвате по-малка форма, ще получите повече бройки.

ВАЖНО:
Ще започна с някои уточнения относно боравенето с бутер тесто, които на по-опитните кулинари са известни, но начинаещите е добре да имат предвид.

 Използва се напълно размразено в ХЛАДИЛНИК бутер тесто. Може да го оставите една нощ или няколко часа след купуване в хладилник, за да се размрази добре. Ако сте купили пакет с два листа бутер тесто(800г), дръжте единия лист в хладилник, докато работите с другия. Изваждайте и разгъвайте внимателно размразеното тесто, не го дърпайте, не го мачкайте с пръсти, не го точете.
Когато изрязвате фигури от него, използвайте остри формички или остър нож, за не смачквате пластовете на тестото.  Всичко това ще доведе до по-добър резултат  - тестото ще бухне, отделните пластове ясно ще личат при изпичане и ще получите въздушно и леко печиво.
За по-красив външен вид намазвайте преди изпичане отделните продукти с разбит жълтък, а за слепване на тестените части (както в случая) използвайте разбит белтък или студена вода. Печете в предварително силно загрята фурна на 200-220 градуса.


Необходими продукти:

800г бутер тесто(2 листа) "Белла"
1 яйце, разделено на на разбити жълтък и белтък

За муса:
1 авокадо
сок от 1/2 лимон
280г прясна извара
5 с.л. майонеза
1/2 глава лилав салатен лук
1 малка кутия риба тон в собствен сос, добре оцедена
3 скилидки чесън
пресен копър
сол, черен пипер на вкус
репички за украса

Започнете с приготвянето на муса.
Извадете плода на авокадото, полейте го със сока от лимон и заедно с майонезата го пасирайте в робот или пасатор. Добавете рибата тон, изварата, солта, пипера и пресования чесън и пасирайте отново до гладка консистенция. Ако изварата ви е по-водниста, прибавете 2с.л. леко омекнало масло и пасирайте с него. Накрая добавете много ситно нарязания лилав лук и разбъркайте добре. Сложете сместа в пош или найлоново пликче и приберете в хладилника, докато печете тестото - така сместа ще стегне и ще усвои ароматите.

Следвайки по-горните препоръки за бутер тесто, се заемете с изрязването на волованите. Ще трябва да изрежете четен брой кръгчета, половината от които ще бъдат основата на волована, а другата половина ще служат като капаче с дупка, която в последствие ще бъде напълнена с мус. За тази цел пригответе формичка с по-малък диаметър от основната. С нея ще изрежете вътрешността на втората половина кръгчета.
И така пригответе две тави и ги застелете с хартия за печене. Внимателно, с помощта на широк нож или шпатула пренесете кръговете, които ще бъдат основа на волованите върху хартията и ги подредете на достатъчно разстояние един от друг, тъй като при печенето ще се надуят. Надупчете на няколко места с вилица кръгчетата на основата, за да излезе въздухът. Намажете краищата на всеки кръг с разбит белтък или вода и внимателно поставете върху тях капачетата с изрязаната вътрешна част. Поставете готовата тава за 10 мин. във фризера, извадете, намажете с жълтък външното ръбче на горния кръг и изпечете до приятен златист цвят. По същия начин процедирайте и с втората тава. Извадете и охладете изпечените воловани и, докато са топли, натиснете внимателно с пръст или лъжичка бухналото дъно, за да освободите повече място за пълнежа.
Напълнете волованитес охладения мус, когато са напълно изстинали.


Добър апетит! Няма да напомням за добре охладеното бяло вино!

Съвет:
Не изхвърляйте изрезките, останали от изрязването на волованите. Намажете ги с жълтък, поръсете със сусам, риган, розмарин, маково семе или каквото ви се намира и ги изпечете. Ще получите чудесни соленки!

вторник, 24 юли 2018 г.

Салата с маринована риба

  Наименованието салата е малко условно, защото това вкусно ястие е засищащо и може да бъде приготвено като лека вечеря в допълнение с препечени филийки и чаша бяло вино (или бира). Ако и вие като мен сте почитатели на рибата във всичките и разновидности на приготвяне, днешната рецепта определено ще ви хареса. Изключително подходяща е в случаите на   неочаквани гости, стига да разполагате с необходимите съставки  в хладилника или килера. Компонентите търпят импровизации, според наличностите, но днес ви представям нашата любима комбинация.


Необходими продукти за 6 порции:

300г или 1 бурканче маринована риба - сафрид, зарган, херинга, "Мезето на капитана" 300г.
1 буркан (540г) или 400г сварен и отцеден стар фасул
1 консерва (340г) сварена царевица
1 малка главичка мариновано цвекло
2 ябълки (кисела и сладка)
6 зелени маслини с чушка
1 глава салатен лилав лук
пресен копър или листа от резене
черен пипер, сол
зехтин и сок от 1/2 лимон

Обелете ябълките и ги нарежете на кубчета. Поръсете ги с малко лимонов сок. Нарежете маринованото цвекло на кубчета, маслините на резенчета, а рибата на малки парченца. Нарежете ситно лилавия лук на резенчета, посолете го и леко го смачкайте с ръце.В по-дълбок съд изсипете сварения боб и царевицата, добавете лука, ябълките, маслините, цвеклото и рибата. Добавете сол и черен пипер на вкус и полейте със струйка зехтин.


За по-наситен вкус, може да добавите и от мазнината, в която е била рибата в бурканчето. Изстискайте лимоновия сок върху продуктите, поръсете със ситно нарязания копър и поднесете. Ако разполагате с време, оставете салатата за поне половин час в хладилника преди сервиране, за да могат различните аромати да се опознаят.  Ако остане от нея, съхранете я в подходящ съд в хладилника - на следващия ден е още по-вкусна. Сипете си чаша студено бяло вино или бира и се наслаждавайте на живота.


петък, 20 юли 2018 г.

Сладкиш с праскови без мазнина


  Това е рецепта от старите тефтери. Наричам я бабина, защото с такива икономични сладкиши ни черпеха бабите, когато като деца ходехме през летните ваканции на село.  Там, където живееше една от моите баби, праскови не се отглеждаха, и този сладкиш се приготвяше с круши, джанки, сливи и ябълки. Дали защото винаги бяхме уморени и изгладнели от игри, или пък защото по онова време нямаше голямо разнообразие от десерти, този обикновен сладкиш винаги ми е бил любим и много вкусен. Предлагам ви малко осъвременена негова версия с добавка на боровинки, бадеми и лимонова кора.



Необходими продукти:

3-4 праскови
1/2 ч.ч. пресни или замразени боровинки
4 яйца
200г захар
250г кисело мляко
250 г брашно
50г царевично нишесте
2ч.л. (равни) бакпулвер
1//3 ч.л. сода за хляб
щипка сол
настърганата кора на 1/2 лимон
1-2 ванилии
4 с.л. бадеми (на пръчици или люспи)
пудра захар за поръсване


Разбийте с миксер яйцата със захарта поне за 10 минути до получаване на пухкава пяна. Добавете киселото мляко и намалете скоростта на миксера. Разбъркайте добре, прибавете царевичното нишесте и вече без миксер, с помощта на шпатула разбъркайте до пълното усвояване на нишестето. Добавете към брашното бакпулвера, содата и солта, смесете ги добре и ги добавете на части към тестото до получаване на хомогенна смес. Накрая добавете ванилията и лимоновата кора.
Намажете обилно с краве масло и напудрете с брашно форма с ринг от 24 или 26см. (В случая аз ползвах  24см  форма). Изсипете половината от сместа във формата, поръсете с половината от боровинките (може да ги оваляте в малко брашно), добавете останалото тесто и върху него подредете прасковите, нарязани на резени. Между прасковите поръсете останалите боровинки, посипете с бадемите и печете в предварително загрята на 175 -180 градуса фурна около 45-50 мин.  Проверете с клечица за готовност на тестото - ако по нея няма полепнало тесто - сладкишът е готов. Ако печете във форма с 24см в диаметър, сладкишът ще стане по-висок и съответно ще му трябва повече време за изпичане. Ако изберете 26см форма, времето за изпичане ще се съкрати, а освен това ще можете да добавите още плодове върху сладкиша, което ще го направи по-сочен.
Извадете изпечения сладкиш от формата, поръсете обилно с пудра захар и охладете.
Поднесете с топка ванилов сладолед и кафе!


Да ви е сладко!

неделя, 15 юли 2018 г.

Сладолед с лимон и авокадо

В разгара на лятото сме, когато един от най-предпочитаните и разхлаждащи десерти е сладоледът. В днешно време и без машина за сладолед можете да го приготвите вкъщи. Тази рецепта е лесна и не изисква дори периодично разбъркване на сладоледа, докато престоява във фризера. Авокадото все още минава за странен вид плод за някои от нас с неутралния си вкус, но тук определено си е на мястото, тъй като допринася за плътната и гладка консистенция на десерта и за приятния му цвят. Лимонът внася свежест, а ванилията завършва перфектно композицията с елегантен аромат. Ще стане един от любимите ви сладоледи. Обещавам!




Базовата рецепта е тази на Ванилов сладолед с орехов крокант

Необходими продукти:

2 бр узряло авокадо
сокът и кората от 1/2 лимон
1 кутия кондензирано мляко
400мл животинска сметана (30 процента масленост)
1 ванилия



Начин на приготвяне:

Най-удобно ще ви бъде, ако разполагате с кухненски робот или блендер. Разрежете авокадото, отстранете костилката и с помощта на лъжица изгребете двете половинки от плода. Сложете ги в каната за разбиване, добавете лимоновия сок и пасирайте до гладкост. (Не пропускайте лимоновия сок, защото в противен случай авокадото ще потъмнее.) Добавете кондензираното мляко и ванилията и отново пасирайте. Отделено в сух съд разбийте студената сметана до меки връхчета с миксер. С помощта на силиконова щпатула смесете сметаната и авокадовата смес. Изсипете в покрита със свежо фолио форма, покрийте с краищата на фолиото и замразете във фризера за поне 4-5 часа. Това е всичко - лесно и многооого вкусно!


Вместо лимон можете да използвате лайм.

четвъртък, 5 юли 2018 г.

Пита с тиквички и домати

Тази рецепта е поредното доказателство, че семплите рецепти, приготвени със свежи сезонни продукти са най-вкусни. Обичам да приготвям подобни печива - комбинация от тесто и плънка и в блога ще намерите доста такива като - Пролетния пайБюрека със спанак и сусамПая с гриловани тиквички, Хачапури със спанак и сирена, Спаначените кошнички с рикота, Спаначената пита с кашкавал и пресен и джоджен и т.н.  Всяка една от тях е изпитана и любима в семейството ни и днешната , смея да твърдя, се нарежда в челните места и по вкус, и по визия.


Необходими продукти за 3-4 порции:

6-7 фини кори за баница(около 200г)
50г масло, 50мл олио
1 свежа тиквичка (или 2 по-малки)
4-5 чери домата
4 яйца
200г краве сирене
1п. крема сирене(125г)
1/2 или 1 (ако е по-дребен) глава червен лук
3 едри скилидки чесън
1/2 ч.л. сух риган
1/2 връзка листа от резене или копър
сол и черен пипер


В загрят тиган изсипете 2-3 лъжици от маслената смес от кравето масло и слънчогледовото олио и прибавете нарязаните ситно лук и чесън + 2-3 с.л. вода. Задушавайте до омекване на зеленчуците, след което дръпнете от котлона и охладете.
Покрийте дъното на тавичка с размери 20/24 см с хартия за печене. (За да прилепне добре по краищата, може да  намокрите леко парчето хартия за печене и да го смачкате с ръце. Подсушете го и го поставете на дъното и стените на съда. )
Намазвайте всяка кора с разтопеното в олиото масло и поставяйтев тавичката следвайки правоъгълната форма на корите, като краищата им трябва да останат навън.
Разбийте яйцата с крема сиренето, прибавете натрошеното кравето сирене,  ригана, ситно нарязаните листа от резене (копър) и задушените и охладени лек и чесън.  Добавете черен пипер и сол, ако е необходимо, защото сирената са солени.
Разбъркайте добре и изсипете в тавичката като разнесете сместа равномерно. Нарежете тиквичката напречно на тънки колелца около 2мм, а доматите на половинки. Подсушете доматите от семенната течност. Подредете колелцата тиквички керемидообразно върху плънката като загребвате и малка  част от нея. Отгоре поставете доматите и подгънете краищата на корите навътре към плънката.
Намажете с масло с помощта на четчица така получения борд от корите, тиквичките и доматите.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна 10 минути, след това намалете на 180 градуса и печете до леко зачервяване на плънката - около 25 мин.
Охладете преди поднасяне.


Чашата студено бяло вино е препоръчителна. Наслаждавайте се!

вторник, 3 юли 2018 г.

Броколи със сирена и сушени домати

Както е известно, броколите не са особено впечатляващ зеленчук, когато става дума за индивидуален вкус. Но има комбинации, в които те разкриват цялата си прелест. Съчетанието между сирена, сметана и броколи е просто гениално и не случайно тази рецепта има толкова привърженици. Най-важното в нея е броколите да не се преваряват и да не се пропуска синьото сирене. Просто я направете!



Необходими продукти за 3-4 порции:

500г пресни броколи (може и замразени)
200 мл течна готварска сметана
100 мл прясно мляко
120г синьо сирене
150 г бяло саламурено сирене
100г кашкавал
6-7 половинки сушени домати в зехтин
черен пипер и сол

Начин на приготвяне:
Накъсайте главата броколи на цветчета, измийте ги и ги пуснете за 5 минути във вряща леко подсолена вода, в която сте разтворили половин к.л. сода за хляб.
 В малка тенджерка кипнете млякото и сметаната и прибавете към тях настърганото синьо сирене. Прибавете към сместа малко черен пипер.  
(Аз предпочитам в сметаната да разтопя половината от синьото сирене , а другата половина да натроша на по-едри парченца при броколите, за да се усеща по-интензивно вкуса му).
Отцедете броколите и ги изсипете в подходящ съд за печене. Натрошете между тях бялото саламурено сирене и, ако сте я оставили, другата половина от синьото сирене.
Изсипете равномерно сметановата смес върху броколите, сложене сушените домати и поръсете с настъргания кашкавал. Запечете в предварително загрята до 180 градуса фурна до стопяване и леко порозовяване на кашкавала. 
Добър апетит!



Тази рецепта може да приготвите и с добавка на топено или пушено сирене, както и с пресни чери домати. Резултатът  винаги е  чудесен!

вторник, 23 януари 2018 г.

Пудинг с чия, кокосово мляко и банан

Започвам  кулинарната 2018г. в блога  с нещо бързо, вкусно, засищащо и здравословно при това.


Необходими продукти за 3-4 порции:

50 г чия
1 кутия кокосово мляко (400мл)
4-5 с.л. мед
1 ванилия
1-2  банана
кокосови и шоколадови стърготини за украса

Начин на приготвяне:

Сипете кокосовото мляко в стъклен буркан,разтворете меда в него с разбъркване и добавете чията.  Приберете в  хладилника за една нощ, за да набъбнат зрънцата. На следващия ден овкусете с ванилията и разпределете сместа в три или четири чаши. Подредете отгоре парченца нарязан банан равномерно и украсете с кокосови стърготини и настърган черен шоколад.
Преди да хапнете разбъркайте добре, за да се смесят всички съставки.
Така приготвеният пудинг е подходящ както за десерт, така и за вкусна и засищаща закуска сутрин или следобяд!


Да ви е сладко!

четвъртък, 18 май 2017 г.

Панакота с бял шоколад и мариновани ягоди

 Наскоро бях изкушена да участвам с рецепта и снимка на ястие, приготвено с ягоди, в любимо мое онлайн кулинарно списание, а се оказа, че рецепта с ягоди в блога няма. Като имам предвид, че ягодите вкъщи са любим плод на всички, бях много изненадана -  мислех си, че за шест години откакто списвам този блог, все съм публикувала рецепта с това ароматно пролетно-лятно червено изкушение. Но, не би.
Затова заповядайте на първата рецепта с ягоди в блога, която, надявам се, ще ви хареса.




Необходими продукти за 8 порции:

За панакотата:

500мл животинска сметана
350 мл прясно мляко
100г бял шоколад или бял шоколадов кувертюр
4-5 пълни с.л. мед
20г. желатин, разтворен в 100 мл натурална розова вода за пиене "Рея Севт"
10г бурбонска ванилова захар или семенцата на 1 шушулка ванилия

За маринованите ягоди:

500г. пресни ягоди
4 с.л. ароматно бяло вино или порто
1с.л. кора от лимон
3 с.л. мед



Начин на приготвяне:

Нарежете ягодите на малки парченца и ги смесете в по-дълбока купа с меда, виното и лимоновата кора. Оставете ги да се мариноват в хладилника за 15-20 мин.,  докато приготвите панакотата.

Разтворете желатина в натуралната розова вода за пиене "Рея Севт" до набъбване. Втечнете го на водна баня.

Загрейте до кипване сметаната с ваниловата захар, отдръпнете от котлона и добавете белия шоколад. Разбъркайте до стопяването му. Добавете топлото прясно мляко и накрая меда. Разбъркайте добре до пълното му стопяване.
Извадете ягодите от хладилника, прецедете през цедка получения сос от мариноването. Ще получите количество около 100мл. От втечнения желатин отделете 4 с.л. и към него на части добавете част от ягодовия сос при непрекъснато бъркане. Отново при непрекъснато бъркане смесете получената желатинова смес с останалия ягодов сос. Залейте ягодите със соса и ги разбъркайте много добре. Поставете на дъното на всяка купичка по 2-3 с.л. от ягодите. Сложете купичките във фризера или хладилника, за да стегне ягодовата смес.

Останалия топъл желатин прибавете към топлата сметаново-млечна смес при непрекъснато разбъркване. Охладете леко като разбърквате отвреме навреме.
Извадете купичките от фризера и разлейте внимателно поохладената млечна смес равномерно във всяка. Поставете купичките в тавичка и ги покрийте със свежо фолио или сложете тавичката в чист найлонов плик и охладете в хладилник поне 4-5 часа, докато стегне и млечната смес.
При поднасяне топнете на кратко всяка купичка в гореща вода и обърнете десерта в чинийка.
Насладете се на този прекрасен, ароматен  и свеж десерт.




Моите забележки: Количеството мед, може да се промени според вашия вкус и според сладостта на ягодите.


понеделник, 15 май 2017 г.

Бисквити "Сълзица" с бадеми и кафява захар

Бисквити "Сълзица" са крехки, топящи се в устата и винаги ги асоциирам с детството. Идеята за ядки в пълнежа видях при Ваня . Когато плънката се разнообрази, вкусът  печели -  на другия ден бутертестото е поело всички аромати и бисквитките разкриват истинската си същност. За съжаление обаче случаите у дома, когато е имало оцелели до следващия ден, се броят на пръсти. Така че, ако обичате бутертесто, ядки и канела, запрятайте ръкави и пригответе тази изключително лесна рецепта.



Необходими продукти:

400г бутертесто
1/2 до1 ч.ч. счукани или смлени ядки - бадеми, орехи, лешници
2/3  ч.ч. кафява захар
1с.л. канела

Начин на приготвяне:
Ако сте купили замразено тесто, размразете го като го поставите в хладилника от предната вечер. Върху подходяща повърхност посипете половината кафява захар и разточете леко с точилка върху нея тестото докато захарта полепне навсякъде. Върху така разточения лист тесто поръсете ядките, канелата и останалата захар. Минете отгоре леко с точилката отново. Завийте откъм дългата страна от двете страни тестото на малки рулца, които се срещат в средата. Завийте полученото руло в найлон или фолио и го приберете във фризера за 20-30мин.




 Извадете стегналото руло, махнете фолиото и го нарежете на резени с дебелина около 5 мм. Подредете бисквитките  в тавичка върху пекарска хартия на разстояние една от друга, защото увеличават обема си, и ги изпечете в предварително много добре загрята  фурна на 200-220 градуса за около 10-12 мин до златисто.

Това количество е достатъчно за две стандартни тавички на фурната.


Изпечените бисквити охладете върху решетка.

За по-интензивен вкус към плънката може да добавите и 1 с.л. тъмно какао.


петък, 5 май 2017 г.

Агнешки котлети с манго чътни и ароматен кус кус

  За пореден път се убеждавам, че няма нищо случайно. Като кулинарен блогър  обичам да експериментирам, да опитвам и да научавам различни неща за кухните по света и техните особености. През последния месец се бях понесла с голяма скорост на мароканска вълна. И в разгара на този порив дойде предложението от Spicentice да опитам и споделя впечатленията си от техните  продукти. 
 Когато в богатия асортимент  от продукти открих и арабски подправки, авантюристът в мен не се поколеба да избере екзотичното чътни с манго и най-добрата арабска подправка - Рас ел ханут, за която екипът на Spicentice получава златен медал. Впечатли ме историята на фирмата и ми даде надеждата , че малкият семеен бизнес, съчетан с етика към служителите и безкомпромисност към качестовото ще може да има бъдеще и у нас.
  В навечерието на Гергьовден за всички любители на мароканската храна и екзотични вкусове, за всички, които биха рискували да сменят многоуважаваната от мен традиционна българска дроб сърма и агнешко печено, предлагам една много вкусна комбинация между мариновани агнешки котлети, поднесени с манго чътни  и ароматен марокански кус кус с най-добрата северноафриканска подправка Рас ел ханут. Първоначално интересът ми бе провокиран от това, че тази ароматна смес от различни за арабската кухня подправки съдържа и натрошени листенца от рози. Сместа е ароматна, много добре балансирана, леко пикантна и изключително подходяща за овкусяване на кус кус, за използване в маринати, а мисля, че ще бъде интересна добавка дори в сладки печива.





Необходими продукти: 

За маринатата: 

10-12 бр агнешки котлета
сокът и кората от един лимон
10 пресни листа от мента или 1 с.л. сушена
3 скилидки чесън
2 с.л. сок от нар
1/2 ч. л. кимион
сол
1/4ч.ч зехтин

За сервиране: Манго чътни

За приготвяне на кус куса:

1 1/2 ч.ч. арабски кус кус
2 ч.ч. топла вода (не вряла)
1ч.ч. сварен и оцеден нахут
6 сушени кайсии, нарязани на малки парченца
1/2 ч.ч. белени бадеми или шам фъстък
1/2 зелена чушка
1/2 червена чушка
4 едри скилидки чесън
парченце обелен пресен джинджифил(около 1 см), нарязан ситно
1/2 морков
1/4 ч.ч. топла вода
сок от 1/2 лимон
сол
3 с.л. зехтин и 30 г масло




Начин на приготвяне:

Почистете агнешките котлети от дребни костици, ако има такива. Смесете всички съставки за маринатата добре и оваляйте с ръце агнешките котлети с нея много добре. Поставете месото в тавичка, залейте го с останалата марината и го приберете в хладилника за 2-3 часа.

През това време в по-дълбок съд залейте кус куса с топлата вода, покрийте с капак или свежо фолио и го оставете да попие течността около 15-20мин.
През това време нарежете зеленчуците на ситни парченца. В тиган загрейте мазнината и прибавете двата вида  чушки, моркова заедно 3-4 с.л. вода. Задушете до омекване на зеленчуците и, когато останат само на мазнина, добавете чесъна, джинджифила и нарязаните на пръчици бадеми. Бъркайте до леко запържване на ядките. Внимавайте чесънът да не прегори. Добавете 1/4 ч.ч. топла вода, сока и настърганата кора от лимон, нахута  и 1 с.л. Рас ел Ханут. Разбъркайте и веднага добавете набъбналия кус кус. Посолете и го разрохайте  внимателно с вилица, за да поеме всички компоненти. Захлупете с капак и го оставете да си почива.
Време е да изпечете котлетите.
Пригответе си грил тиган и тавичка, която покрийте с хартия за печене. Загрейте тигана и включете фурната на 200 градуса с обдухване. Запечатайте агнешките котлети на тигана по 2 мин. от всяка страна. После ги поставете в тавичката и запечете в добре загрятата фурна за още 8 минути.
 Поднесете котлетите върху кус куса със свежа салата. Добавете към всеки котлет  по лъжичка от ароматното, балансирано  и сладко-пикантно манго чътни и се наслаждавайте на вкусната мароканска храна!




   Моите забележки: Когато приготвяте кус кус и нямате кускусиера, за която споменах в миналата си публикация, заливайте с топла, а не с вряла вода. Така кус кусът става по-пухкав.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...